NBA

NBA: Οι Καβαλίερς προκρίθηκαν στα playoffs χωρίς συνδρομή του ΛεΜπρόν για πρώτη φορά μετά το μακρινό 1998

Ο Τζάρετ Άλεν με τον Ντόνοβαν Μίτσελ και τον Ίβαν Μόμπλι
Ο Τζάρετ Άλεν με τον Ντόνοβαν Μίτσελ και τον Ίβαν Μόμπλι Ⓒ 2022 NICK CAMMETT/ ASSOCIATED PRESS

Οι Καβαλίερς έγιναν η 4η ομάδα της Ανατολικής περιφέρειας που εξασφάλισε και μαθηματικά την πρόκρισή της στα playoffs. Η λεπτομέρεια; Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό χωρίς να φοράει την φανέλα της ομάδας ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν το μακρινό 1998. Διαβάστε ποιοι παίκτες έπαιζαν στο Κλίβελαντ εκείνη την σεζόν.

Η νίκη επί των Ρόκετς σφράγισε την πρόκριση των Καβαλίερς στα playoffs. Το Κλίβελαντ επέστρεψε στα playoffs έπειτα από απουσία 4 χρόνων και την πορεία του μέχρι τους τελικούς του NBA το 2018. Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια: Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ομάδα προκρίθηκε στην postseason χωρίς την βοήθεια του ΛεΜπρόν Τζέιμς μετά το μακρινό 1998!

Η επιρροή του "Βασιλιά" στον οργανισμό των Καβς ειναι τεράστια. Ήταν εξάλλου η επιλογή του στο Νο1 του NBA Draft 2003 που άλλαξε την ιστορία των Καβς. Ο ΛεΜπρόν είχε χρειαστεί τότε τρία χρόνια για να βάλει τους Καβς στα playoffs, με το Κλίβελαντ να αγωνίζεται στην postseason την σεζόν 2005/06 έπειτα από... ξηρασία 7 χρόνων, αφού οι Καβς είχαν να αγωνιστούν στην postseason από το 1998. Στα χρόνια που ακολούθησαν αποδείχθηκε ότι το αν θα βρίσκονταν οι Καβς στα playoffs ή όχι ήταν απόλυτα συνυφασμένο με την παρουσία του ΛεΜπρόν.

Από το 2005 έως το 2018 οι Καβαλίερς προκρίθηκαν 9 φορές στα playoffs. Είχαν πέντε σερί παρουσίες από το 2005 έως το 2010, όλες με τον ΛεΜπρόν στο ρόστερ. Η αποχώρηση του ΛεΜπρόν για χάρη των Μαϊάμι Χιτ το καλοκαίρι του 2010 έστειλε τους Καβς ξανά στον πάτο του NBA. Και ήταν η επιστροφή του Τζέιμς το καλοκαίρι του 2014 που τους έβαλε ξανά στον μπασκετικό χάρτη, με το Κλίβελαντ να έχει τέσσερις σερί παρουσίες στα playoffs (2015-2018). Βασικά, οι Καβς είχαν τέσσερις σερί πορείες μέχρι τους τελικούς του NBA, κατακτώνας το πρωτάθλημα το 2016.

Το καλοκαίρι του 2018 ωστόσο ο ΛεΜπρόν αποχώρησε. Και πήρε μαζί του και την... μαγεία των playoffs για τους Καβς, που έκτοτε δεν είχαν καταφέρει ξανά να πάρουν μέρος στην μεγάλη γιορτή του NBA. Αυτό όμως άλλαξε φέτος. Η προσθήκη του Ντόνοβαν Μίτσελ στην στην ομάδα που ενθουσίασε πέρυσι (μέχρι οι τραυματισμοί να την πληγώσουν) ανέβασε επίπεδο τους Καβς, που πατάνε γερά στην 4η θέση της Ανατολής και εξασφάλισαν την παρουσία τους στην postseason. Οι βλέψεις τους μάλιστα φτάνουν φέτος ψηλότερα, έστω και αν έχουν μπροστά τους... θηρία (Μπακς, Σέλτικς και Σίξερς).

Η "στοιχειωμένη" σεζόν 1997/98

Η ιστορία έγραψε ότι η τελευταία πετυχημένη ομάδα των Καβς που δεν είχε τον ΛεΜπρόν στο ρόστερ της ήταν αυτή της σεζόν 1997/98. Τότε, οι Καβς είχαν κατακτήσει την 6η θέση στην Ανατολή με ρεκόρ 47-35 και αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των playoffs από τους Πέισερς με 3-1 νίκες.

Ηγέτης εκείνης της ομάδας ήταν ο Σον Κεμπ, ο οποίος είχε αποκτηθεί στο πλαίσιο τριπλής ανταλλαγής από τους Σιάτλ Σούπερσονικς (νυν Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), με το Κλίβελαντ να στέλνει τότε για χάρη του τους Τέρελ Μπράντον, Ταϊρόν Χιλ και ένα ντραφτ πικ πρώτου γύρου στους Μπακς, οι οποίοι από την πλευρά τους είχαν στείλει τον Σέρμαν Ντάγκλας στο Κλίβελαντ και τον Βιν Μπέικερ (νυν ασίσταντ κόουτς του Μιλγουόκι) στους Σιάτλ Σούπερσονικς.

Την σεζόν 1997/98 ο Κεμπ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 18 πόντους και 9.3 ριμπάουντ μέσο όρο, έχοντας στο πλευρό του στην αρχική πεντάδα τρεις ρούκι (Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, Σέντρικ Χέντερσον, Μπρέβιν Νάιτ) και τον Γουέσλι Πέρσον, ενώ έκτος παίκτης της ομάδας ήταν ο - επίσης ρούκι - Ντέρεκ Άντερσον.

Για την ιστορία, το ρόστερ των Καβαλίερς την σεζόν 1997/98 ήταν το εξής:
Πόιντ γκαρντ: Μπρέβιν Νάιτ, Σκοτ Μπρουκς
Σούτινγκ γκαρντ: Γουέσλι Πέρσον, Ντέρεκ Άντερσον, Μπομπ Σούρα, Γκρεγκ Γκράχαμ, Καρλ Τόμας
Σμολ φόργουορντ: Σέντρικ Χέντερσον, Τόνι Ντούμας, Μίτσελ Μπάτλερ
Πάουερ φόργουορντ: Σον Κεμπ, Ντάνι Φέρι, Χένρι Τζέιμς
Σέντερ: Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, Βιτάλι Ποταπένκο, Σονέλ Σκοτ

TAGS NBA ΗΠΑ ΛΕΜΠΡΟΝ ΤΖΕΙΜΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ