BASKETBALL ANALYSIS

NBA, Ντέβιν Μπούκερ: Το Shot Chart από την 51αρα του κόντρα στους Μπουλς είναι μπασκετικό έργο τέχνης

Ο Ντέβιν Μπούκερ
Ο Ντέβιν Μπούκερ Ⓒ 2022 JOHN LOCHER/ ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την εμφάνιση του Ντέβιν Μπούκερ στην 51αρα του κόντρα στους Μπουλς. Το απίστευτο Shot Chart που αποδεικνύει ότι είναι ένας από τους καλύτερους σκόρερ στο NBA και ο τρόπος που σκόραρε.

Ο Ντέβιν Μπούκερ έδωσε ένα μοναδικό σόου κόντρα στους Μπουλς, διαλύοντας την άμυνά τους με 51 πόντους στην νίκη των Σανς με 132-113.

Ο σταρ των Σανς έδωσε ένα σπάνιο σόου, με τους Μπουλς να μην βρίσκουν ποτέ απάντηση στο μαρκάρισμά του, με τον Μπούκερ μάλιστα να μην αγωνίζεται καθόλου στην τέταρτη περίοδο!

Το SPORT24 αναλύει την εμφάνιση του σταρ των Σανς με την βοήθεια του InStat Scout:

Ένα ονειρεμένο Shot Chart

Ο Μπούκερ τελείωσε τον αγώνα με 51 πόντους σε μόλις 31 λεπτά συμμετοχής. Είναι ωστόσο οι υπόλοιποι αριθμοί και το απίστευτο Shot Chart του που κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή την εμφάνισή του.

Ο Μπούκερ λοιπόν είχε 14/18 δίποντα, 6/7 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη. Τα συνολικά 20/25 σουτ δείχνουν πολλά. Το Shot Chart του όμως δείχνει ακόμα περισσότερα σχετικά με το πόσο πλήρης είναι επιθετικά ως παίκτης. Ιδού:

Το Shot Chart του Ντέβιν Μπούκερ κόντρα στους Μπουλς
Το Shot Chart του Ντέβιν Μπούκερ κόντρα στους Μπουλς INSTAT SCOUT

Παρατηρώντας κάποιος τα σημεία από τα οποία πήρε τις προσπάθειές του ο σταρ των Σανς, διαπιστώνει ότι σούταρε σχεδόν από.. παντού! Ο All Star γκαρντ πήρε σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, ενώ πήρε και προσπάθειες στην ρακέτα.

Υπάρχουν μόνο τρία σημεία από τα οποία δεν σούταρε, ωστόσο αυτό έχει ξεκάθαρη εξήγηση: Αυτά τα σημεία βρίσκονται στις γωνίες, σημεία δηλαδή στα οποία συνήθως βρίσκονται παίκτες που δεν έχουν την μπάλα στα χέρια. Ο Μπούκερ όμως ήταν αυτός που όριζε καταστάσεις έχοντας την μπάλα στα χέρια του, σουτάροντας εξαιρετικά από κάθε σημείο του γηπέδου.

Διέλυσε την άμυνα των Μπουλς στο Pick and Roll

Η άμυνα των Μπουλς στο Pick and Roll λόγω της παρουσίας του Νίκολα Βούτσεβιτς (και της απουσίας του Λόνζο Μπολ) είναι ένα ζήτημα. Δεδομένου ότι ο Μπούκερ είναι ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στο NBA - ειδικά στο σουτ μετά από ντρίμπλα - ήταν δεδομένο ότι θα το εκμεταλλευόταν αυτό και το έκανε.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Μπούκερ σκόραρε με τους εξής τρόπους:
Pick and Roll όπου ήταν χειριστής της μπάλας: 21 πόντοι σε 12 κατοχές
Isolation (ένας εναντίον ενός): 7 πόντοι σε 4 κατοχές
Transition (κατάσταση αιφνιδιασμού): 5 πόντοι σε 3 κατοχές
Off Screen (Βγαίνοντας από σκριν): 5 πόντοι σε 2 κατοχές
Catch and Drive (υποδοχή της μπάλας, ντρίμπλα και σουτ): 5 πόντοι σε 2 κατοχές
Hand off (πάσα χέρι με χέρι και προσπάθεια: 4 πόντοι σε 2 κατοχές
Cuts (κοψίματα προς το καλάθι: 2 πόντοι σε 3 κατοχές
Post Up (παιχνίδι με πλάτη): 2 πόντοι σε 1 κατοχή.

Ο Μπούκερ διέλυσε την άμυνα των Μπουλς στο Pick and Roll. Γενικά όμως, σκόραρε όπως και όποτε ήθελε, παίρνοντας πόντους με 8 διαφορετικές συνθήκες. Αυτό δείχνει πολλά για έναν παίκτη που ανήκει στην ελίτ στο κομμάτι του σκοραρίσματος και πλέον έχει βελτιωθεί και ως δημιουργός.

Κουβαλάει τους Σανς χωρίς τον Πολ

Οι Σανς αγωνίζονται εδώ και καιρό χωρίς τον Κρις Πολ (ενοχλήσεις στην φτέρνα) και τον Καμ Τζόνσον (επέμβαση στο γόνατο). Παρόλα αυτά βρίσκονται στην κορυφή της Δύσης με ρεκόρ 15-6. Και έχουν να ευχαριστούν τον Ντέβιν Μπούκερ για αυτό, που μαζί με τον - εξαιρετικά ανεβασμένο - ΝτιΆντρε Έιτον κουβαλάνε το Φοίνιξ.

Στους τελευταίους 10 αγώνες του ο Μπούκερ έχει 30.6 πόντους, 5.3 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο με 48.9% στα σουτ, 35.2% στα τρίποντα και 89.4% στις βολές σε 36 λεπτά συμμετοχής. Κάνει πολλά πράγματα και τα κάνει καλά.

Οι Σανς έχουν να αποδείξουν πολλά φέτος, ειδικά μετά τον ταπεινωτικό περσινό αποκλεισμό τους στα playoffs στον δεύτερο γύρο από τους Μάβερικς. Παρά τα προβλήματα δείχνουν έτοιμοι να το κάνουν. Και ο Μπούκερ είναι ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ