NBA

NBA: Μπακς και Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζουν στο πιο γρήγορο τέμπο της λίγκας, τρέχουν σερί 8 νικών και περιμένουν τον… κανονικό Μίντλετον

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τα... μπλε των Μπακς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τα... μπλε των Μπακς AP PHOTO/AARON GASH

Οι Μπακς είναι η πιο "καυτή" ομάδα του NBA, μετρώντας 8 σερί νίκες. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θυμίζει… Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η άμυνα των Μπακς θυμίζει… Μπακς. Το Μιλγουόκι παίζει στο πιο γρήγορο τέμπο στο NBA. Μένει τώρα να αρχίσει να θυμίζει και ο Κρις Μίντλετον τον εαυτό του. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Οι Μπακς πέρασαν και από το Πόρτλαντ, διαλύοντας τους Μπλέιζερς. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν χρειάστηκε καν να ιδρώσει σε αυτό το ματς λόγω φάουλ, αλλά άγγιξε το triple-double. Το Μιλγουόκι μετράει 8 συνεχόμενες νίκες. Είναι η πιο “καυτή” ομάδα στο NBA. Και τα καλύτερα είναι μπροστά του.

Το Μιλγουόκι πέρασε πολλά σε αυτό το διάστημα. Τα μέσα-έξω του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ροτέισον, η μακρόχρονη απουσία του Κρις Μίντλετον, το κακό πρόγραμμα, ο τραυματισμός του Μπόμπι Πόρτις (που παραμένει εκτός), όλα έπαιξαν τον ρόλο τους. Πλέον όμως το Μιλγουόκι θυμίζει Μιλγουόκι. Πώς όμως έφτασαν εδώ τα “Ελάφια”, ώστε με ρεκόρ 37-17 να απέχουν μία νίκη από τους Σέλτικς (38-16) και το καλύτερο ρεκόρ σε Ανατολή, αλλά και ολόκληρο το NBA;

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout.

Ο Γιάννης έκανε την αρχή

Ήταν δεδομένο ότι για να ανέβουν οι Μπακς είχαν αρχικά ανάγκη από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίξει σαν… Γιάννης Αντετοκούνμπο. Στα τελευταία 8 παιχνίδια της ομάδας αυτό συμβαίνει στον απόλυτο βαθμό, με τον “Greek Freak” να θυμίζει τον εαυτό του.

Κατά την διάρκεια του σερί του Μιλγουόκι, ο Γιάννης αριθμεί 37.5 πόντους, 14.5 ριμπάουντ και 5.4 ασίστ μέσο όρο με 60.8% στα σουτ και +11.6 στο σύστημα +/-.

Σύμφωνα με το InStat Scout, σε αυτό το διάστημα ο Γιάννης έχει εκτοξεύσει τις κατοχές του στο ένας εναντίον ενός (Isolation) από τις 5.7 στις 8.7 ανά αγώνα, παίρνοντας 1.31 πόντους ανά κατοχή (έναντι 0.96 στα πρώτα ματς της σεζόν), σε ένα απίστευτο νούμερο. Το μήνυμα σαφές: Ο Γιάννης είναι πιο επιθετικός και μαζί του είναι πιο επιθετικοί και οι Μπακς, αφού είναι στα καλύτερά τους όταν ο “Greek Freak” ορμάει προς το καλάθι και δημιουργεί για αυτόν και τους συμπαίκτες του.

Οι Μπακς αμύνονται καλύτερα

Στους πρώτους 46 αγώνες της σεζόν το Μιλγουόκι είχε αρνητικό συντελεστή στους πόντους ανά κατοχή που σημείωνε (0.98) σε σχέση με αυτούς που δεχόταν (0.99). Στα 8 τελευταία του παιχνίδια αυτό έχει αλλάξει άρδην, με το Μιλγουόκι να σημειώνει 1.06 πόντους ανά κατοχή και να δέχεται 0.96 πόντους ανά κατοχή. Σύμφωνα με το επίσημο σάιτ του NBA, σε αυτούς τους 8 αγώνες οι Μπακς έχουν offensive rating (πόντους που σημειώνουν ανά 100 κατοχές) 118.1 πόντους (10οι στο NBA σε αυτό το διάστημα) και defensive rating (πόντοι που δέχονται ανά 100 κατοχές) 106.7 πόντων (3οι στο NBA).

Η επάνοδος του Γιάννη, αλλά και του Μίντλετον, έδωσαν μέγεθος στην άμυνα των Μπακς. Πλέον το Μιλγουόκι πιέζει καλύτερα πάνω στην μπάλα, ενώ είναι πιο εύκολο να βάζει χέρια σε κάθε σουτ (που αποτελεί από τα όπλα της ομάδας λόγω μεγέθους). Αποτέλεσμα είναι σε αυτούς τους 8 αγώνες οι αντίπαλοι των Μπακς να σουτάρουν μόλις με 43.1% στα σουτ (καλύτερη επίδοση στο NBA αυτό το διάστημα) και 33.1% στα τρίποντα (4η καλύτερη επίδοση).

Παίζοντας το πιο γρήγορο τέμπο στο NBA

Αυτή η βελτίωση στην άμυνα των Μπακς σε συνδυασμό με την άνοδο της επιθετικότητας του Γιάννη έχει δημιουργήσει και το αντίστοιχο ντόμινο. Το επόμενο τουβλάκι σε αυτό είναι ο ρυθμός των Μπακς. Το τέμπο τους δηλαδή. Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο σάιτ του NBA, σε αυτό το διάστημα το Μιλγουόκι παίζει στο πιο γρήγορο τέμπο στην λίγκα, με τα παιχνίδια του να πηγαίνουν στις 107.1 κατοχές ανά αγώνα. Η διαφορά μάλιστα με την επόμενη ομάδα (Χόρνετς) είναι τεράστια, αφού η Σάρλοτ παίζει τα δικά της παιχνίδια στις 103.4 κατοχές ανά αγώνα.

Για να καταλάβει κάποιος πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στο τέμπο των (1ων σε αυτό το διάστημα) Μπακς με τους (2ους) Χόρνετς, αρκεί να ξέρει το εξής: Αυτή η διαφορά σχεδόν 4 κατοχών είναι που χωρίζει αντίστοιχα τους Χόρνετς με τους 14ους Ορλάντο Μάτζικ (99.1 κατοχές ανά αγώνα).

Είναι σαφές ότι οι Μπακς είναι στα καλύτερά τους όταν τρέχουν. Η άνοδος στις κατοχές τους στο transition (αιφνιδιασμός) από τις 12.5 στις 14.1 στους τελευταίους 8 αγώνες τους το δείχνει αυτό. Το θέμαμε το Μιλγουόκι όμως είναι απλώς ότι είναι πιο επιθετικό. Παίζει πιο γρήγορα ακόμα και σε καταστάσεις μισού γηπέδου, έχει πιο ενεργό τον Γιάννη, για αυτό βρίσκει λύσεις.

Περιμένοντας και τον κανονικό Μίντλετον

Ο Κρις Μίντλετον είναι αυτός που την δεδομένη στιγμή κρίνει το ταβάνι των φετινών Μπακς. Το γεγονός ότι η ταυτόχρονη επιστροφή του με αυτή του Γιάννη συνέπεσε με το ξέσπασμα των Μπακς σαφώς και δεν είναι τυχαίο. Και όλα αυτά όταν εξακολουθεί να έχει “ταβάνι” τα 20 λεπτά συμμετοχής, ερχόμενος από τον πάγκο για χάρη του Πατ Κόνατον.

Στην διάρκεια του σερί των Μπακς, ο Μίντλετον έχει 14.4 πόντους, 3.9 ριμπάουντ και 3.6 ασίστ μέσο όρο. Είναι σαφές ότι δίνει κάτι διαφορετικό στο παιχνίδι του Μιλγουόκι. Ακόμα όμως δεν είναι ο… Κρις Μίντλετον και αυτό το ξερει και ο ίδιος.

Το Μιλγουόκι δεν είναι ακόμα στα καλύτερά του και ίσως αυτό να είναι το πιο τρομακτικό. Προς το παρόν οι Μπακς αμύνονται καλύτερα, τρέχουν περισσότερο, δίνουν περισσότερες επιθέσεις στον Γιάννη, βρίσκουν ρυθμό. Απομένει πλέον να γίνει ο Μίντλετον… Μίντλετον και να επιστρέψει ο Μπόμπι Πόρτις, δίνοντας βάθος στην γραμμή ψηλών τους, που υποφέρει όταν ξεκουράζονται ο Γιάννης και ο Λόπεζ. Όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ