NBA FINALS

NBA Finals: Το 25% των πόντων του Αντετοκούνμπο έσταζε ιδρώτα και αποφασιστικότητα

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν άφηνε τη νίκη να του φύγει από τα χέρια
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν άφηνε τη νίκη να του φύγει από τα χέρια AP PHOTO/AARON GASH

Ο τρόπος που σκόραρε στο Game 3 των NBA Finals ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, φτάνοντας τους 41 πόντους συνολικά, ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση της ακλόνητης θέλησής του για την επιστροφή των Μπακς στη διεκδίκηση του τίτλου.

Το timeline της επανόδου του Γιάννη Αντετοκούνμπο στη δράση, αμέσως μετά τον σοκαριστικό πλην ελαφρύ -όπως εκ των υστέρων- αποδείχθηκε τραυματισμό του, είχε ως εξής:

  • στις 4 Ιουλίου ο Μάικ Μπουντενχόλζερ μιλούσε για "day- to-day" κατάσταση.
  • στις 6 Ιουλίου η συμμετοχή του στον πρώτο τελικό συγκέντρωνε 50% πιθανότητες.
  • στις 7 Ιουλίου επιβεβαιώθηκε ότι είναι διαθέσιμος για τη μάχη με τους Σανς.

Πέντε ημέρες αργότερα ο "Greek Freak" έχει κιόλας σκοράρει 103 πόντους, έχει μαζέψει 42 ριμπάουντ, έχει μοιράσει 14 ασίστ και έχει κόψει 4 αντίπαλες προσπάθειες στους NBA Finals, παραμένοντας πάνω από 35 λεπτά σε κάθε παιχνίδι με τους Φοίνιξ Σανς. Είναι ο μόλις πέμπτος παίκτης όλων των εποχών που στους πρώτους τρεις τελικούς κατορθώνει να έχει τουλάχιστον 100 πόντους και 40 ριμπάουντ!

Στο 118-105 του Game 1 ήταν εν μέρει επηρεασμένος. Τέλειωσε μόνο 11 επιθέσεις και, χάνοντας πέντε βολές, σταμάτησε στους 20 πόντους (17 ριμπάουντ, 4 ασίστ). Από το Game 2 δεν τον ένοιαζε πλέον ο όποιος πόνος. Το δήλωσε ορθά κοφτά για να 'ναι όλοι ενήμεροι. Διότι "όταν παίζεις πρέπει να τ' αφήνεις όλα στο παρκέ". Πάλεψε πολύ, σκόραρε 42 πόντους, αλλά το 118-108 και το 2-0 δεν αποτράπηκαν.

Ώσπου ήρθε η ραψωδία του Game 3 στο Μιλγουόκι. Πέτυχε έναν πόντο λιγότερο. Σούταρε με 7% χαμηλότερο ποσοστό. Παρόλα αυτά ο Αντετοκούνμπο άπλωσε στο παρκέ αυτήν την αφοπλιστική επιβολή του που ήταν ανέφικτο για τους Σανς ν' αποφύγουν το -20 και ν' αρχίσουν ν' αμφιβάλουν για το υπόλοιπο της σειράς που συνεχίζεται τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Fiserv Forum.

Ο ηγέτης των Μπακς ήταν τάρανδος κι όχι ένα ελάφι. Μια εξώκοσμη περσόνα, ένας υπερφυσικός τύπος που δεν θ' άφηνε μια τρίτη σερί νίκη των "ήλιων". Δεν υπήρχε περίπτωση να χάσει αυτό το ματς. Τα πολύτιμα στοιχεία της Instat Scout μάς επέτρεψαν να επιβεβαιώσουμε καθεμιά από τις παραπάνω λέξεις. Ο τρόπος μέσω του οποίου σημείωσε την πλειονότητα των πόντωντου ο Αντετοκούνμπο ήταν η απόδειξη της "οδοστρωτηριακής" απόδοσής του.

Πέραν του ότι τα 13 από τα 14 καλάθια του επιτεύχθηκαν από σημείο της ρακέτας, έχει τεράστια αξία το γεγονός ότι οι το 1/4 των πόντων του ήταν αποτέλεσμα των κατοχών που κέρδισε από επιθετικό ριμπάουντ ύστερα από αποτυχημένη απόπειρες των συμπαικτών του. Δεν ήθελε να εγκαταλείψει καμία μάχη προτού τη δώσει, δεν σκόπευε να χαρίσει οτιδήποτε στην αντίπαλη ομάδα χωρίς να πολεμήσει.

Ο "Greek Freak" πήρε/έδωσε 10 πόντους από τέτοιες κερδισμένες προσπάθειες, που ενίοτε συνδυάστηκαν με κερδισμένα φάουλ. Σε μόλις 4 κατοχές. Δηλαδή 2.5 πόντοι ανά μία.

Η δεύτερη πιο παραγωγική συνθήκη για τον Έλληνα άσο ήταν το pick n roll, στο οποίο ο ίδιος σκρίναρε, δεν το έστηνε δηλαδή αυτός, και ακολούθως γινόταν ο αποδέκτης της τελικής πάσας. Σε τρεις τέτοιες καταστάσεις "φόρτωσε" το αντίπαλο καλάθι με 7 πόντους. Οι 2.33 ανά κατοχή είναι αν μη τι άλλο ένας αξιοπρόσεκτος αριθμός.Στις υπόλοιπες μορφές σκοραρίσματος οι πόντοι κινήθηκαν στο όριο των 2 ανά κατοχή ή κάτω από αυτό.

Στο τέλος της ημέρας τον Γιάννη δεν τον ένοιαζε το πώς η μπάλα θα καταλήξει στο δίχτυ, αλλά να καταλήξει σε αυτό όπως και να 'χει.

*πατώντας πάνω δεξιά ο πίνακας γίνεται expand

Το SPORT24 στους NBA Finals:

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού για να μεταφέρει τον παλμό από τις αναμετρήσεις που θα αναδείξουν το νικητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ειδήσεις, αποτελέσματα, φαντασμαγορικά στιγμιότυπα και όλη η δράση εντός και εκτός παρκέ από μόνο στο SPORT24.

Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

Οι Παντελής Βλαχόπουλος και Σπύρος Καβαλιεράτος συνομίλησαν με τον απεσταλμένο του SPORT24 στο Μιλγουόκι, Χάρη Σταύρου:

TAGS NBA FINALS ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021 BASKETBALL ANALYSIS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΦΟΙΝΙΞ ΣΑΝΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ