NBA FINALS 2022

NBA Finals: Ο υπερηχητικός Κάρι και οι Γουόριορς βρήκαν ψεγάδια στην άμυνα των Σέλτικς

Ο Στεφ Κάρι των Γουόριορς
Ο Στεφ Κάρι των Γουόριορς Ⓒ 2022 STEVEN SENNE/ ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout πώς εκτέλεσε ο Στεφ Κάρι του Σέλτικς στο Game 4 των NBA Finals, εξηγώντας το εξής παράδοξο: Ο σταρ των Γουόριορς είχε την πιο παραγωγική του βραδιά στην σειρά, παίρνοντας παράλληλα περισσότερη βοήθεια από κάθε άλλη φορά από τους συμπαίκτες του.

Ο Στεφ Κάρι πραγματοποίησε μία μυθική εμφάνιση στο Game 4 των NBA Finals 2022 μέσα στην Βοστώνη, οδηγώντας τους Γουόριορς στην νίκη επί των Σέλτικς (97-107), ισοφαρίζοντας σε 2-2 την σειρά.

Ο σταρ των Γουόριορς ήταν καταπληκτικός, τελειώνοντας τον αγώνα με 43 πόντους με 7/12 δίποντα, 7/14 τρίποντα, 8/9 βολές, 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 5 λάθη σε 41 λεπτά συμμετοχής. Ιδού και το Shot Chart του:

Το Shot Chart του Στεφ Κάρι στο Game 4 των NBA Finals κόντρα στους Σέλτικς
Το Shot Chart του Στεφ Κάρι στο Game 4 των NBA Finals κόντρα στους Σέλτικς INSTAT SCOUT

Ήταν μία ιστορική βραδιά για τον Κάρι, μία βραδιά που κουβάλησε το Γκόλντεν Στέιτ, αρνούμενος να υποταχθεί στους πιο νεανικούς, πιο αθλητικούς, πιο πεινασμένους Σέλτικς. Ενώ ωστόσο ώρες-ώρες έμοιαζε με… μοναχικό καβαλάρη, στην πραγματικότητα πήρε περισσότερη βοήθεια από κάθε άλλο παιχνίδι της σειράς από τους συμπαίκτες του.

Η τακτική των Σέλτικς σε όλη την σειρά

Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα από την αρχή της σειράς των τελικών για την επιλογή των Σέλτικς να μαρκάρουν με άμυνα “drop” το Pick and Roll που εμπλέκεται ο Κάρι από την κορυφή (ο ψηλός μένει πίσω) και με “ICE” από τις 45 μοίρες (αρνούνται το σκριν και πάλι ο ψηλός μένει πίσω).

Κάποιοι κατέκριναν τους Σέλτικς επειδή μάρκαραν έτσι τον καλύτερο σουτέρ όλων των εποχών, ωστόσο σταδιακά αρκετοί κατάλαβαν το εξής: Παίζοντας με αυτό τον τρόπο η Βοστώνη απενεργοποιεί άλλα plays των Γουόριορς: Τα handoff του Κάρι με τον Γκριν, το Short Roll του Γκριν σε καταστάσεις Pick and Roll όπου έβρισκε τον ελεύθερο συμπαίκτη, το off screen παιχνίδι του Κλέι Τόμπσον.

Όποιος έχει παρακολουθήσει τους Γουόριορς όλα αυτά τα χρόνια, ξέρει ότι το Γκόλντεν Στέιτ έχει χτίσει μία επίθεση στηριζόμενη στην διαρκή κίνηση (Motion offense). Ασφαλώς, σημαίνοντα ρόλο σε αυτό παίζει η ικανότητα των Κάρι, Τόμπσον - παλαιότερα και του Ντουράντ - (και πλέον του Πουλ) να σουτάρουν υπό οποιαδήποτε συνθήκη, αλλά και των Γκριν, Λούνι, Ιγκουοντάλα, Γουίγκινς να κινούνται γρήγορα και να πασάρουν στον σωστό χρόνο. Πολλά από αυτά τα plays όμως απενεργοποιήθηκαν λόγω της επιλογής των Σέλτικς να "υποχρεώσουν" τον Κάρι να έχει ρόλο εκτελεστή.

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά είναι αλήθεια: Σε μία περίοδο που συχνά οι ομάδες συνηθίζουν να προσπαθούν να διώξουν την μπάλα από τα χέρια του καλύτερου παίκτη των αντιπάλων, οι Σέλτικς ζητούσαν από τον Κάρι να σουτάρει περισσότερο σε πρώτο χρόνο. Η επίθεση των Γουόριορς όμως δεν είναι χτισμένη για να σουτάρει ο Κάρι σε πρώτο χρόνο. Τουλάχιστον όχι όλη την ώρα. Η επίθεση των Γουόριορς “τρέφεται” από την ικανότητα του Κάρι να απασχολεί την αντίπαλη άμυνα ακόμα και όταν δεν έχει την μπάλα στα χέρια, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο καταστάσεις για τους συμπαίκτες του.

Για να καταλάβει κανείς όλο αυτό, αξίζει να ξέρει το εξής:

Σύμφωνα με το InStat Scout, την φετινή σεζόν οι Γουόριορς εκδήλωναν:
16.7 κατοχές ανά αγώνα σε καταστάσεις Catch and Shoot
12.3 κατοχές σε καταστάσεις transition
11.6 κατοχές ανά αγώνα σε καταστάσεις Pick and Roll όπου επιχειρούσε σουτ ο χειριστής της μπάλας, με τον Κάρι να εκδηλώνει 5.5 κατοχές ανά αγώνα σε τέτοια κατάσταση
11 κατοχές ανά αγώνα σε off screen καταστάσεις.

Στην σειρά με τους Σέλτικς, οι Γουόριορς εκδηλώνουν:
16.3 κατοχές ανά αγώνα σε καταστάσεις Pick and Roll όπου σουτάρει ο χειριστής (Ο Κάρι παίρνει 11 από αυτές τις κατοχές)
13.8 κατοχές ανά αγώνα σε καταστάσεις Catch and Shoot
13.5 κατοχές ανά αγώνα σε καταστάσεις transition
9.3 κατοχές ανά αγώνα σε off screen καταστάσεις.

Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια; Ότι οι Σέλτικς πρακτικά έχουν βγάλει από το παιχνίδι του το Γκόλντεν Στέιτ. Οι Γουόριορς δεν έχουν την κίνηση που επιθυμούν στην επίθεση, κάνουν πράγματα που δεν τους αρέσουν, βγαίνουν εκτός χαρακτήρα. Στο Game 4 ωστόσο αυτό άλλαξε.

Ο Κάρι και οι Γουόριορς βρήκαν λύσεις

Σύμφωνα με το InStat Scout, στους τρεις πρώτους αγώνες της σειράς ο Κάρι εκδήλωνε τον κύριο όγκο των επιθέσεών του με τους εξής τρόπους:
Pick and Roll όπου επιχειρούσε σουτ: 10.7 προσπάθειες - 14.3 πόντοι ανά αγώνα
Isolation (ένας εναντίον ενός): 4 προσπάθειες - 5 πόντοι ανά αγώνα
Transition (κατάσταση αιφνιδιασμού): 2.7 προσπάθειες - 3 πόντοι ανά αγώνα
Cuts (κοψίματα προς το καλάθι): 1.7 προσπάθειες - 2.3 πόντοι ανά αγώνα
Hand offs (πάσα χέρι με χέρι) 1.7 προσπάθειες - 2.3 πόντοι ανά αγώνα
Screen off (βγαίνοντας από σκριν): 1.3 προσπάθειες - 2 πόντοι ανά αγώνα

Στο Game 4 των NBA Finals o Κάρι πήρε πάλι πολλές προσπάθειες σε καταστάσεις ένας με έναν. Ήταν όμως κάποιοι άλλοι αριθμοί που έκαναν την διαφορά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα μ ετο InStat Scout εκδήλωσε τον κύριο όγκο των επιθέσεών του ως εξής:
Pick and Roll όπου επιχείρησε σουτ: 12 προσπάθειες - 11 πόντοι
Isolation: 5 προσπάθειες - 6 πόντοι
Hand off: 4 προσπάθειες - 6 πόντοι
Screen off: 3 προσπάθειες - 5 πόντοι
Transition: 2 προσπάθειες - 5 πόντοι
Catch and Shoot: 1 προσπάθεια - 3 πόντοι

Αν κάποιος παρατηρήσει απλώς “ξερά” τους αριθμούς δεν μπορεί να καταλάβει πολλά. Αν κοιτάξει όμως πιο προσεκτικά, θα δει δύο νούμερα που έκαναν την διαφορά:

1. Ο Κάρι πήρε 4 προσπάθειες σε κατάσταση Hand off. Στα τρία προηγούμενα παιχνίδια είχε επιχειρήσει σουτ σε τέτοια κατάσταση συνολικά 5 φορές.

2. Ο Κάρι πήρε 3 προσπάθειες βγαίνοντας από σκριν. Στα τρία προηγούμενα παιχνίδια είχε επιχειρήσει συνολικά 4 προσπάθειες σε τέτοια κατάσταση.

Αυτοί οι αριθμοί ίσως φαίνονται ασήμαντοι. Στην πραγματικότητα όμως έχουν κάνει τεράστια διαφορά στον τρόπο που επιτέθηκε ο Κάρι, αλλά και γενικότερα οι Γουόριορς. Ο Κάρι και το Γκόλντεν Στέιτ χρειάστηκαν 4 παιχνίδια, αλλά τελικά προσαρμόστηκαν στην άμυνα των Σέλτικς. Μπόρεσαν για πρώτη φορά να ακολουθήσουν - όσο γίνεται κόντρα σε μία ελίτ άμυνα - το επιθετικό πλάνο που εφαρμόζουν εδώ και χρόνια και να βοηθήσουν τον Κάρι να είναι πιο παραγωγικός με τον τρόπο που αυτοί θέλουν και όχι με τον τρόπο που θέλουν οι Σέλτικς.

Ένα άλλο νούμερο που το δείχνει αυτό είναι ότι συνολικά οι Γουόριορς στο Game 4 εκδήλωσαν 12 επιθέσεις σε κατάσταση hand off - που αποτελεί σήμα κατατεθέν τους - όταν στα τρία προηγούμενα παιχνίδια εκδήλωναν μόλις 6.3 επιθέσεις ανά αγώνα με αυτό τον τρόπο.

Η τελευταία απόδειξη ωστόσο ότι οι Γουόριορς βοήθησαν πράγματι τον Κάρι περισσότερο από τα προηγούμενα παιχνίδια έρχεται από το εξής νούμερο: Από τα 14 σουτ που ευστόχησε ο Κάρι, τα 6 ήταν έπειτα από ασίστ των συμπαικτών του, με 3 εξ αυτών να έρχονται από τον Ντρέιμοντ Γκριν. Στα τρία προηγούμενα παιχνίδια, οι συμπαίκτες του είχαν πιστωθεί συνολικά μόλις 9 ασίστ, δηλαδή 3 ανά αγώνα, με τον Γκριν να του δίνει μόλις 1 ασίστ ανά αγώνα, όταν είναι αυτός που από το 2015 του δίνει σταθερά περισσότερες ασίστ από κάθε άλλο συμπαίκτη του κάθε σεζόν. Τίποτα λοιπόν δεν ήρθε τυχαία.

Οι Γουόριορς νίκησαν επειδή ο Κάρι είναι ο… Κάρι

Είναι αλήθεια ότι οι Γουόριορς πράγματι βοήθησαν τον Στεφ Κάρι να αισθανθεί πιο άνετα. Να πάρει αρκετά από τα σουτ που προτιμάει να παίρνει σε off screen και hand off καταστάσεις. Την ίδια στιγμή βέβαια πρέπει να γίνει σαφές ότι οι Γουόριορς νίκησαν επειδή ο Κάρι είναι ο… Κάρι και αυτά που έκανε στο γήπεδο μπορεί να τα κάνει μόνο αυτός. Απλώς είναι τέτοια η κλάση του, το ταλέντο του και η φυσική και σωματική του κατάσταση, που τα κάνει να φαίνονται όλα εύκολα.

Σύμφωνα με το InStat Scout, από τα 26 σουτ που επιχείρησε ο Κάρι, τα 24 ήταν μαρκαρισμένα, έχοντας 13/24 σουτ (54.1%) σε τέτοια κατάσταση. Αυτό δεν είναι ακριβώς ένα… φυσιολογικό νούμερο. Είναι όμως ένα νούμερο που μπορεί να πιάσει ο Κάρι, ο οποίος στους τρεις προηγούμενους τελικούς είχε συνολικά 24/53 μαρκαρισμένα σουτ (45.2%).

Η ραψωδία του Κάρι ήταν μοναδική και τράβηξε μαζί του και τους συμπαίκτες του στους Γουόριορς που τράφηκαν από αυτό και πήραν σουτ με καλύτερες προϋποθέσεις και με καλύτερο ρυθμό. Ο κυριότερος λόγος ωστόσο που έγινε αυτό είναι επειδή ο Κάρι έχει την αδιανόητη ικανότητα να σουτάρει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, με οποιοδήποτε τρόπο: Σουτάροντας μετά από ντρίμπλα, βγαίνοντας από σκριν, παίζοντας Pick and Roll, πηγαίνοντας μέχρι μέσα στο καλάθι, παίρνοντας την μπάλα σε hand off καταστάσεις.

Με την σειρά των τελικών να βρίσκεται πλέον στο 2-2, οι Γουόριορς έδειξαν να βρίσκουν τρόπο να πάρουν το μέγιστο από τον ηγέτη τους, προκειμένου να μπορέσει να κινηθεί ξανά η επίθεσή τους. Ακόμα κι έτσι βέβαια, αυτό δεν αλλάζει ότι για να έρθει αυτή η οριακή νίκη χρειάστηκε να πραγματοποιήσει ο Κάρι μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις της τελευταίας 20ετιας σε τελικούς. Όπως και να έχει, το Game 5 στο Γκόλντεν Στέιτ θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Η συνέχεια, στο παρκέ.

TAGS NBA FINALS 2022 NBA NBA FINALS ΗΠΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ