NBA

NBA: Χαμός με δήλωση μικρομετόχου των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς για τους Ουιγούρους

NBA: Χαμός με δήλωση μικρομετόχου των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς για τους Ουιγούρους

Μία τοποθέτηση του Τσαμάτ Παλιχαπίτιγια για τους Ουιγούρους και την Κίνα έβαλε φωτιά στο ΝΒΑ και τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, οι οποίοι έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους.

Μία πολιτική τοποθέτηση του Τσαμάτ Παλιχαπίτιγια έβαλε φωτιά στο ΝΒΑ και δη στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που έδινε, ο μικρομέτοχος των "Πολεμιστών" αναφέρθηκε στο θέμα των Ουιγούρων, μιας φυλής που ζει κατά βάση στην Ανατολική και Κεντρική Ασία.

"Κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτό που συμβαίνει στους Ουιγούρους. Το αναφέρεις εσύ (σ.σ.: απευθύνεται στον δημοσιογράφο) γιατί πραγματικά ενδιαφέρεσαι, αλλά οι υπόλοιποι δεν ασχολούμαστε με αυτό. Σου λέω μια σκληρή και άσχημη αλήθεια: απ όλα όσα με απασχολούν και ενδιαφέρομαι, ναι αυτό το θέμα είναι κάτω από το όριό μου" είπε χαρακτηριστικά.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση δημιούργησε γρήγορα πολύ θόρυβο, με τον Ενές Καντέρ να τοποθετείται μέσω των social media και να τονίζει πως "όταν το ΝΒΑ λέει πως υποστηρίζει τη δικαιοσύνη, μην ξεχνάει αυτούς που πουλούν την ψυχή τους για χρήματα και δουλειές, όπως ο Τσαμάτ Παλιχαπίτιγια, ιδιοκτήτης των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, που λέει ότι "κανείς δεν ενδιαφέρεται για ό,τι συμβαίνει στους Ουιγούρους". Όταν συμβαίνουν γενοκτονίες, άνθρωποι σαν αυτόν τις αφήνουν να συμβαίνουν. Ντροπή"!

Δεδομένων όσων προκλήθηκαν από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του μικρομετόχου τους, οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους, τονίζοντας μέσω ανακοίνωσης πως "ως ένας μικρός επενδυτής, που δεν έχει συναναστροφές σε καθημερινή βάση με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, ο κ. Τσαμάτ Παλιχαπίτιγια δεν μιλάει εξ ονόματος του οργανισμού μας, οι απόψεις του σίγουρα δεν συνάδουν αυτές του οργανισμού μας".

Προς τι όμως τόση φασαρία για τους Ουιγούρους; Πρόκειται για φυλή που ζει στην Ανατολική και Κεντρική Ασία, ούσα σε σημείο να αντιμετωπίζεται με χείριστο τρόπο από την Κίνα. Τον Ιούνιο του 2021 μάλιστα, η Διεθνής Αμνησία η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μία έκθεση για την κατάσταση στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, χαρακτηρίζοντας την ως "δυστοπικό κολλαστήριο". Κατά την κρίση της λοιπόν, οι Ουιγούροι και οι άλλες μουσουλμανικές μειονότητες της συγκεκριμένης επαρχίας υφίστανται παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, ενώ υποστηρίζει ότι απειλούνται με εξάλειψη της θρησκευτικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Εξ ου κι η χρήση της λέξης "γενοκτονία" από την πλευρά του Ενές Καντέρ.

TAGS NBA ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ