ΕΟΚ

Λιόλιος: "Φάρος για την επόμενη γενιά ο Αντετοκούνμπο, μίλησα με Γκάλη και Γιαννάκη"

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μαζί με τον Νίκο Γκάλη
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μαζί με τον Νίκο Γκάλη GIANNIS_AN34/INSTAGRAM

Ο Βαγγέλης Λιόλιος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης (28/9) στο ΟΑΚΑ και απάντησε σε ερωτήσεις που απασχολούν το ελληνικό μπάσκετ. Τι είπε για τον Δημήτρη Ιτούδη, ποια είναι η νέα σύνθεση της ΚΕΔ, η απάντησή του για την αξιοποίηση των Γκάλη, Γιαννάκη και Αντετοκούνμπο. Το SPORT24 έδωσε το παρών.

Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του νέου προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου στο ΟΑΚΑ όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και την επόμενη ημέρα αυτού. Ο Βαγγέλης Λιόλιος απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και παρουσίασε το πλάνο διοίκησής του.

Ένα από τα θέματα που απασχολεί άμεσα το ελληνικό μπάσκετ είναι και η θέση του προπονητή στην Εθνική ομάδα. Ο κ. Λιόλιος πήρε θέση για το συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας πως στόχος είναι ο Δημήτρης Ιτούδης:

"Η πρότασή μου και η θέλησή μου για τον ομοσπονδιακό τεχνικό θα είναι ο κ. Δημήτρης Ιτούδης να αναλάβει την τεχνική ηγεσία για το EuroBasket 2022. Έχει ήδη υπάρξει μια επαφή. Ελπίζω να κατανοήσουν όλες οι πλευρές, κι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πόσο σημαντικό είναι να αναλάβει ο κ. Δημήτρης Ιτούδης".

Για το αν υπάρχει plan b σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα με την περίπτωση του Δημήτρη Ιτούδη: "Στο δικό μου μυαλό, για τον προπονητή της Εθνικής, υπάρχει plan b και plan c. Για το χρονικό διάστημα της συνεργασίας μας, δεν υπάρχει στο μυαλό μας περίπτωση για μονοετή συνεργασία. Υπάρχει ένας κύκλος τριετίας στο μυαλό μας. Στόχος μου είναι να ξαναβγούμε στους δρόμους και να ζήσουμε στιγμές, σαν αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν".

Επιπλέον ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ εξέφρασε την επιθυμία του για τη διεξαγωγή Final Eight αλλά και την επαναφορά του Final Four τη φετινή σεζόν "Για το Κύπελλο, φέτος η πρότασή μας θα είναι να γίνει Final Four. Ούτως ή άλλως δεν προλαβαίνουμε για Final Eight φέτος. Του χρόνου στόχος είναι να υπάρχει Κυπελλούχος Ερασιτεχνικών Σωματείων, δηλαδή μέχρι την Α2, που εν συνεχεία θα συμμετέχει με τις επτά πρώτες ομάδες της Α1 σε Final Eight. Οι ομάδες θα προκύπτουν από την κατάταξη του πρώτου γύρου της Α1, για να έχει αξία και σημασία ο πρώτος γύρος".

Για τη νέα ΚΕΔ με πρόεδρο τον κ. Πιτσίλκα αλλά και τον Δήμο Ντικούδη ως υπεύθυνο των Εθνικών ομάδων: "Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔ που λειτουργούσε ως τώρα. Η πρότασή μου προς το Δ.Σ. για τη διαιτησία θα είναι η εξής. Ειδικός σύμβουλος και υπεύθυνος διαιτητών να είναι ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου. Η ΚΕΔ θα είναι τριμελής, με πρόεδρο τον κ. Νίκο Πιτσίλκα. Τα υπόλοιπα δύο μέλη οι κ. Μουζάκης και κ. Μπήτης. Παράλληλα θα υπάρξει σώμα παρατηρητών, που θα παρακολουθούν τους διαιτητές και θα τους αξιολογούν. Θα υπάρχει επίσης εσωτερικό ράνκινγκ αξιολόγησης, με αρχή στην Basket League.

Ο κ. Πιτσίλκας δεν θα φύγει από τη VTB League, έχει πάρει άδεια. Για το αναπτυξιακό υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία και συζήτηση, το πρόγραμμα ως δομή έχει ξεκινήσει. Για τις εθνικές, υπεύθυνος είναι ο κ. Δήμος Ντικούδης, δεν είναι τύποις, αλλά ουσιαστικά. Όλες οι δομές των εθνικών ομάδων θα έχουν μια κοινή φιλοσοφία. Το αναπτυξιακό θα συνδέεται απόλυτα με τις εθνικές ομάδες, με το τι μπάσκετ παίζουμε. Αν οι προπονητές των εθνικών θα είναι εν ενεργεία σε σωματεία, αυτό είναι κάτι πάρα πολύ πιθανό, αλλά μέχρι να οριστικοποιηθεί, δεν μπορώ να τοποθετηθώ απόλυτα".

Για την αξιοποίηση των Νίκου Γκάλη - Παναγιώτη Γιαννάκη - Γιάννη Αντετοκούνμπο: "Με τον Γιάννη είχαμε επαφή, επικοινωνήσαμε. Ο Γιάννης είναι φαν της Εθνικής, πιο πάνω απ όλους μας. Είναι γεννημένος νικητής. Η Εθνική που θα γίνει θα είναι πολύ δυνατή και ισχυρή. Είναι ενθουσιασμένος με τη συνολική εξέλιξη που υπάρχει. Πήρε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ και δεν πέρασε καν από την Ομοσπονδία το καλοκαίρι. Αυτό τα λέει όλα. Μας κάνει περήφανους γιατί γυρίζει παντού με την ελληνική σημαία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση. Ο Γιάννης είναι ο φάρος για την επόμενη γενιά. Το ίδιο ήταν κι ο Νίκος Γκάλης. Είχα επικοινωνία και μαζί του, όπως και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Κάναμε μια πολύ καλή κουβέντα. Η Ομοσπονδία ενώνει και είναι ανοιχτή σε φάρους, θα χαρούμε πάρα πολύ, αν αυτοί ανάψουν ταυτόχρονα".

Ο κ. Λιόλιος στάθηκε και στο τρίπτυχο στο οποίο θα στηριχτεί η νέα διοίκηση και με το οποίο θα πορευτεί μέσα στην επόμενη τριετία αλλά και το νέο μουσείο του μπάσκετ που στοχεύει να δημιουργήσει:

"Θα είναι δεσμεύσεις για εμάς αυτά που θα γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια. Θα κάνουμε ό,τι είπαμε από πριν στα σωματεία, δεν θα αλλάξει τίποτα. Γιατί αλλιώς δεν αξίζει να βρισκόμαστε εδώ. Ο αυστηρότερος κριτής δεν είστε εσείς (οι δημοσιογράφοι), αλλά ο εαυτός μας. Έτσι λοιπόν, το βασικότερο κομμάτι που έχουμε σκοπό να αλλάξουμε είναι η νοοτροπία, που διέπει την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις. Η ΕΟΚ είναι εδώ για τα σωματεία, κι όχι το αντίθετο. Κύρια λέξη που θα με ακούτε συνεχώς να λέω είναι η "έννοια". Υπηρετούμε τα σωματεία, δεν τα διατάζουμε. Θα λέω τη λέξη "νοιαζόμαστε". Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αυτό.

Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό, η αλλαγή νοοτροπίας. Εννοείται πως στην ΕΟΚ θα υπάρχει πλήρης οικονομική και διοικητική διαφάνεια. Θα είναι όλα στο διαδίκτυο με πρόσβαση στον καθένα. Θα με ακούσετε να μιλάω συνεχώς για ένα τρίπτυχο: ισονομία - αξιοκρατία - διαφάνεια. Αυτό είναι το τρίπτυχο με το οποίο θα πορευτούμε. Ήδη έχει ξεκινήσει να λειτουργεί ένα γραφείο εξυπηρέτησης σωματείων, που στόχο θα έχει να βοηθάει κάθε σωματείο, σε οποιοδήποτε πρόβλημα έχει, σε νομική και λογιστική υποστήριξη. Σίγουρα θα υπάρχει ένα help desk, για άμεση επίλυση προβλημάτων των σωματείων.

Θα υπάρξει δημιουργία ενός μουσείου μπάσκετ στην Αθήνα, που θα προσπαθήσουμε να το διασυνδέσουμε με το μουσείο της ΧΑΝΘ. Θα είναι ένα πολύ μεγάλο μουσείο, που θα είναι όλη η ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Τρομακτική έμφαση θα δώσουμε στη Βόρεια Ελλάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Νομίζω ότι έχει ξεχαστεί η Θεσσαλονίκη, που είναι μπασκετομάνα. Ήδη η πρώτη κίνηση είναι να πάει η Εθνική για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα μετά από 34 χρόνια".

Για το Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδας: "Οι ομάδες θα προκύπτουν από την κατάταξη του πρώτου γύρου της Α1, για να έχει αξία και σημασία ο πρώτος γύρος".

Για το οικονομικό κομμάτι της ΕΟΚ: "Το μπάσκετ μπορεί να βγάλει το απαιτούμενο ποσό για να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν. Ξέρετε πως είμαι στην αγορά, πως είμαι καλός με τα νούμερα, είναι κομμάτι της δουλειάς μου. Δεν πρόκειται να εκτεθώ σε κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει".

Για το πώς θα βρεθεί άκρη στο οικονομικό κομμάτι με βάση τα έξοδα που θα αυξηθούν: "Πρέπει να κόψω τον λαιμό μου για να το κάνω. Για να έρθει ο χορηγός, πρέπει το προϊόν να είναι καθαρό, να έχει αξίες και αρχές. Ο λόγος που αναφέρθηκα στις ημερομηνίες είναι για να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση. Το χρονοδιάγραμμα που έβγαλα, δεν προέκυψε στην τύχη. Στις επόμενες 15 με 20 ημέρες θα υπάρχουν απαντήσεις σε όλα.

Είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά, απόλυτη. Τα χρήματα της Ομοσπονδίας δεν είναι δικά μου, αλλά των σωματείων και είναι ιερά. Είμαστε διαχειριστές των χρημάτων τους. Το ότι βρήκαμε διάφορες περίεργες συμβάσεις, παράτυπες να το πω απλά, για μένα πρωτεύον είναι να διασφαλίσω ότι τα χρήματα των σωματείων θα έχουν σωστή διαχείριση. Από εδώ και πέρα, τα σωματεία μάς έδωσαν μια λευκή επιταγή στο να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βάλω σε πρωτεύοντα ρόλο το συμφέρον του σωματείου και να κρατήσω κάποιες παράτυπες συμβάσεις".

Για τη διαιτησία κι αν οι θέσεις θα είναι έμμισθες ή άμισθες: "Έχουμε ξεχωρίσει στην οργάνωση της Ομοσπονδίας το διοικητικό. Όσοι είναι στη διοίκηση δεν παίρνουν μισθό, παρά μόνο οδοιπορικά. Οι αιρετοί δεν θα έχουν έσοδα καθόλου. Όλοι οι εργαζόμενοι θα είναι έμμισθοι, κι οι διαιτητές το ίδιο δηλαδή. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος και ανάληψη ευθυνών. Αυτός που είναι στη διοίκηση βάζει το πλάνο και οι εργαζόμενοι το υλοποιούν, ελέγχονται γι αυτό. Εννοείται πως θα είναι έμμισθοι και πως θα κρίνονται. Το αν η Basket League θέλει επαγγελματική διαιτησία, πρέπει να το ζητήσει. Εφόσον το ζητήσει, θα το κουβεντιάσουμε. Δεν μπορώ να απαντήσω σε υποθετικό ερώτημα".

Για τις οφειλές προς τους κ.κ. Γκόντα - Φούφη, από την κόντρα τους με την προηγούμενη διοίκηση: "Θα είμαστε νόμιμοι και σωστοί απέναντι σε όλους. Αυτό που δεν δέχομαι είναι οι προηγούμενες συμφωνίες, τις οποίες περιέγραψα, να μου δένουν τα χέρια. Η εντολή που έλαβα ήταν άλλη. Αν ήθελαν να έχουν δεμένα χέρια τα σωματεία, δεν θα επέλεγαν εμένα".

Για το τι μήνυμα θα έδινε στον κ. Βασιλακόπουλο, αν τον είχε μπροστά του: "Δεν είμαι ισχυρός άνδρας ακόμη, απλά έχω εκλεγεί. Δεν θέλω να γίνω ισχυρός άνδρας. Το όραμά μου δεν είναι να μείνω για πολλά χρόνια, αλλά να δημιουργηθούν οι βάσεις ώστε ο επόμενος να κάνει ακόμη περισσότερα. Αλίμονο αν δεν πάρεις τα καλά πράγματα και την εμπειρία των ανθρώπων. Εννοείται θα κάνουμε λάθη, δεν τα ξέρουμε όλα. Για να κάνουμε ένα σωστό, πρέπει να κάνουμε πέντε λάθη. Αν δεν θέλετε να κάνω λάθη, θα πρέπει να μείνω ακίνητος. Προτιμώ να μετανιώσω γι' αυτό που έχω κάνει, παρά για κάτι που δείλιασα. Θα ξανασυναντηθώ με τον κ. Βασιλακόπουλο".

Για το θέμα της διαιτησίας: "Το θέμα της διαιτησίας δεν είναι το μεγαλύτερο στο ελληνικό μπάσκετ, το αναπτυξιακό είναι. Το κενό που υπάρχει στις εθνικές ομάδες είναι τεράστιο, η τρύπα που υφίσταται τώρα είναι δεδομένη".

Για την αυτοματοποιημένη κάλυψη των αγώνων σε βάθος τριετίας: "Θα γίνει αυτό, δεν είναι εύκολο, αλλά θα γίνει. Αυτό είναι το μέλλον. Στόχος ο εξοπλισμός να υπάρχει στα γυμναστήρια. Είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο, που είναι σε εξέλιξη. Σε τρία χρόνια θα υλοποιηθεί αυτό".

Για την ενθάρρυνση και την εμπιστοσύνη των σωματείων: "Όλα τα σωματεία μού είπαν ένα πράγμα "μην κάνεις πίσω, προχώρα μπροστά". Δεν έχει σημασία αν αυτό το λέω εγώ, είναι εντολή προς όλους μας από την κοινωνία. Τα σωματεία δεν εκπροσωπούν τους αθλητές, αλλά την κοινωνία. Άρα η κοινωνία μάς δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά και μας λέει ένα πράγμα "προχωρήστε, κάντε μας ξανά περήφανους, αλλά όλοι μαζί, όχι διχασμένους".

Αυτό το μήνυμα μάς έστειλαν τα σωματεία. Είναι τι θέλει η κοινωνία, αυτή μάς ζητάει να προχωρήσουμε μπροστά με όραμα, όλοι μαζί. Την επόμενη μέρα των εκλογών πήρα τηλέφωνο τον κ. Παπανικολάου και τον κ. Φασούλα και όλους τους υποψηφίους. Τους πήρα όλους τηλέφωνο, μίλησα μαζί τους και τους είπα πως δεν έχασε κανείς, κέρδισε το μπάσκετ. Πάμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα. Ένας Λιόλιος, όποιος κι αν είναι αυτός, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ένα συμβούλιο μπορεί να κάνει ελάχιστα, όλοι μαζί όμως μπορούν να κάνουν πολλά".

Για τον κύριο στόχο της νέας διοίκησης: "Το κύριο μέλημά μας είναι να ξαναγίνουμε περήφανοι. Για μας είναι η τρέλα μας όλο αυτό. Για τα εκατομμύρια των Ελλήνων αυτό δεν είναι η τρέλα τους, είναι η περηφάνεια τους. Στις 13 Σεπτεμβρίου απάντησα σε περίπου 700 σωματεία κι έχω ακόμη 591 αναπάντητα μηνύματα, στα οποία θα απαντήσω ένα προς ένα. Όλοι ξεκινήσαμε από ένα σωματείο. Δεν έχει σημασία από πού ξεκινήσαμε. Ένα σωματείο σε μια ακριτική περιοχή, σε ένα χωριό, σε ένα νησί, όπου ένας άνθρωπος αφιερώνει τη ζωή του σε αυτό είναι για μένα πολύ μεγαλύτερο από κάποιο άλλο θεωρητικά μεγάλο σωματείο".

Για τη νέα μέρα του ελληνικού μπάσκετ: "Πριν από κάποιες ημέρες, δεν είναι πολλές, αλλά μου φαίνονται πολλές, στις 12 Σεπτεμβρίου, έγιναν οι εκλογές στην ΕΟΚ. Ένας κύκλος πολλών ετών έκλεισε κι άνοιξε ένας καινούργιος. Ο κ. Βασιλακόπουλος ήταν ο ηγέτης της ΕΟΚ και του ελληνικού μπάσκετ, όλοι γνωρίζουμε την διαδρομή του. Έφτασε το άθλημα σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Όλοι βρισκόμαστε εδώ σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη σε αυτόν. Είναι γεγονός πως υπάρχουν άνθρωποι στην πορεία κάποιων αθλημάτων ή του τόπου, που αλλάζουν τη ροή των πραγμάτων. Ένας από αυτούς είναι ο κ. Βασιλακόπουλος. Αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Οι εξελίξεις των πραγμάτων ξεπέρασαν την πραγματικότητα όμως, το μπάσκετ έμεινε πίσω. Αυτό είναι γεγονός και όποιος δεν το βλέπει, είναι τυφλός. Το να αναγνωρίζουμε όμως την προσφορά των ανθρώπων που βοήθησαν το μπάσκετ να φτάσει εδώ είναι υποχρέωσή μας. Έχω μάθει στη ζωή μου να σέβομαι το παρελθόν, να κρατάω τα καλά σημεία και να προχωράμε μπροστά βάσει ενός οράματος. Δεν είναι όραμα δικό μου αυτό, είναι όραμα μιας ομάδας".

Για τη νέα έδρα του Γ.Γ που θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη: "Η έδρα του Γ.Γ. θα είναι στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η ΕΟΚ να γίνει το Νο1 στην Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο αγωνιστικά. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι πρόεδρος της ΕΟΚ. Θα υπάρχει συμβουλευτική επιτροπή με παγκοσμίου βεληνεκούς αθλητές και παράγοντες, με πρόεδρο τον Κωστή Ζομπανάκη. Αυτή θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο για να προτείνει λύσεις στα προβλήματα. Το ανώτατο όργανο λήψης απόφασης είναι το Δ.Σ. της ΕΟΚ, όχι ο πρόεδρος. Ο πρόεδρος απλά εισηγείται, άρα σε ό,τι λέω ως τώρα είναι οι προτάσεις μου".

Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το στόχο της πλήρους ψηφιοποιημένης ΕΟΚ: "Επόμενο κομμάτι, που για μένα είναι πολύ σημαντικό, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Από την επόμενη σεζόν όλα τα δελτία θα είναι ψηφιακά, με πλήρη διαφάνεια. Δεν μιλάμε μόνο γι' αυτό, αυτό συνεπάγεται ψηφιακές μεταγραφές, αυτοματοποιημένες, χωρίς εμπλοκή τρίτου. Σημαίνει τη διασύνδεση της ΕΟΚ με τις Ενώσεις, τις ομάδες και τους παίκτες σε μια ευθεία γραμμή. Σημαίνει ότι όλα τα γήπεδα μετά από τρία χρόνια θα έχουν αυτοματοποιημένο live streaming, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να τραβάει με κάμερα. Στόχος μας είναι στις 1/6/2024 να γίνονται από το κινητό και τον υπολογιστή. Στόχευση είναι τότε η ΕΟΚ να είναι πλήρως ψηφιοποιημένη".

Για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, το στόχο να φέρουν παιδιά στο μπάσκετ: "Η ουσία μας είναι το αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο είτε είναι παρωχημένο είτε δεν δουλεύει καθόλου. Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά διαδικασιών και ανθρώπων. Μη μιλήσουμε για τι άσχημο υπάρχει στο αναπτυξιακό. Θα υπάρχει ομάδα εργασίας για τη συγγραφή του ελληνικού μπάσκετ, από 6 έως 18 ετών. Ένα playbook σε τρία επίπεδα. Έμφαση στο να παίζουν τα παιδιά πολλούς αγώνες. Υπάρχει ένα δεύτερο κομμάτι, που είναι πολύ σημαντικό.

Το μπάσκετ δεν βγάζει μόνο αθλητές, αλλά κι ανθρώπους στην κοινωνία. Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι στο playbook δεν είναι μόνο αγωνιστικό, αλλά και αξιακό. Να μάθουν τι σημαίνει σεβασμός και αγάπη. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να μάθουν να βάζουν την μπάλα στο καλάθι. Το τρίτο κομμάτι που έχει να γίνει αφορά τη συνεχή εκπαίδευση των προπονητών σε απόλυτη συνεργασία με τον ΣΕΠΚ. Αυτό είναι πιεστική ανάγκη η ΕΟΚ να το πιέσει όσο περισσότερο γίνεται.

Θα συνεργαστούμε απόλυτα προς μία κατεύθυνση για να πάμε μπροστά. Θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο ομοσπονδιακών προπονητών, που δεν θα λένε στα παιδιά "απλά ελάτε". Θα πηγαίνουν αυτοί στα σωματεία. Δεν έχει πάει ποτέ προπονητής σε ένα σωματείο σε νησί να δει έναν αθλητή. Ποτέ! Το δίκτυο των ομοσπονδιακών θα πηγαίνει σε κάθε σημείο της Ελλάδας, κι όχι μια φορά τα πέντε χρόνια. Μιλάμε για μια φορά τους τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες. Να καταγράφει τα πάντα, να αξιολογεί τις Ακαδημίες. Να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των σωματείων και της Ομοσπονδίας.

Θα γίνει πλήρης αναδόμηση, όλα θα χτιστούν από την αρχή. Θα αλλάξουν όλα. Δεν μπορεί ο καθένας να έχει μια Ακαδημία, χωρίς να ελέγχεται από κάποιον, αν είναι προπονητής, παιδαγωγός. Τα πρώτα χρήματα που θα βρεθούν θα είναι για το αναπτυξιακό, θα πάνε εκεί".

Για την κατάργηση του κόστους συμμετοχής των παιδιών στις ομάδες αλλά και την ανάληψη των κόστων των Ενώσεων από την ΕΟΚ: "Τα ερασιτεχνικά σωματεία και κυρίως τα αναπτυξιακά προγράμματα έχουν φτάσει να πληρώνουν τα πάντα. Είναι σαν να τα τιμωρούμε. Πολλά παιδιά φεύγουν από τον αθλητισμό γι ' αυτόν τον λόγο. Μέλημά μας είναι να διπλασιάσουμε τα παιδιά που αθλούνται στο μπάσκετ, μέσα στην επόμενη τριετία. Το οικονομικό κομμάτι είναι σημαντικό για να δώσουμε ένα κίνητρο. Είναι δικό μου θέμα να κόψω τον λαιμό μου για να βρω λύση σε αυτό. Θα πρέπει να τα βρω, όχι να τα ζητάω από τους γονείς και τις ομάδες. Έτσι λοιπόν, από 1/11/2021, θα υπάρχει κατάργηση όλου του κόστους για δελτία και αυτοκόλλητα. Από 1/11/2022 κατάργηση του κόστους του παραβόλου μεταγραφών. Από 1/3/2022 κατάργηση κόστους των διαιτητών και των κριτών. Το ετήσιο κόστος γι' αυτό είναι 800.000€. Επίσης στα αναπτυξιακά υπάρχει μεγάλο κόστος στις μετακινήσεις, γίνεται μεγάλη μελέτη και γι' αυτό. Θα είμαστε έτοιμοι τον Φεβρουάριο του 2022 να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο σταδιακής κάλυψης".

Για το οικονομικό και το πώς θα το διαχειριστεί από εδώ και πέρα και αν η ΚΕΔ θα έχει ημερομηνία λήξης ή θα λειτουργεί επ' αόριστον: "Τα έξοδα δεν είναι 6.000.000€. Φέτος είχαμε έσοδα στα 3.400.000€. Αστείο νούμερο. Θα πρέπει να γίνει νοικοκύρεμα. Έχουμε κάνει κάποια μελέτη, τα νούμερα βγαίνουν. Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε τίποτα για τις μετακινήσεις, εκεί θα υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Αθλητισμού. Υπάρχουν οφειλές προς το ΟΑΚΑ όντως. Είμαστε εδώ για να το αντιμετωπίσουμε. Θα βρούμε την καλύτερη λύση. Οι διοικήσεις έχουν συνέχεια, αυτό που όμως δεν θα έχει συνέχεια θα είναι να υπάρχουν δεμένα χέρια με το τι δεσμεύσεις θα έχουμε με τα διαφημιστικά για τα επόμενα χρόνια. Ούτε γι αστείο. Η ΚΕΔ θα είναι τριετής. Νομίζω πως με τα πρόσωπα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Όχι μόνο εγώ. Θα γίνεται αξιολόγηση όλων. Το παμε: ισονομία - αξιοκρατία - διαφάνεια".

Για το μπάσκετ γυναικών: "Το μπάσκετ γυναικών είναι ένας σημαντικός πυλώνας. Θα έχει πλήρως ανεξάρτητη δομή με διπλάσια υποστήριξη από το μπάσκετ ανδρών. Υπεύθυνη θα είναι η Άννυ Κωνσταντινίδου μαζί με τον Χρήστο Βασιλειάδη. Ο ειδικός σύμβουλος για την ανάπτυξη του μπάσκετ γυναικών θα είναι ο κ. Τζώρτζης Δικαιουλάκος. Εννοείται πως θα υπάρχει άμεση επαφή με τη FIBA. Οι στόχοι είναι να υπάρξει αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων σε βάθος τριετίας, ξεχωριστό αναπτυξιακό πρόγραμμα κι ένα All Star Weekend Γυναικών, 12 με 13 Φεβρουαρίου 2022".

Για την Εθνική Γυναικών: "Οι αποφάσεις θα παρθούν από εκείνον και την κ. Κωνσταντινίδου με τον κ. Βασιλειάδη".

Για το θέμα των ξένων στην Α1 Γυναικών και την Basket League: "Αυτή δεν είναι η ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ. Δεν συμφωνώ με τις τέσσερις ξένες στην Α1 Γυναικών. Πρέπει να φτιάξουμε αθλητές και αθλήτριες όμως για να αλλάξει αυτό. Αυτή η διαδικασία μάς δημιούργησε τεράστιο κενό τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε παίκτες και παίκτριες πλέον. Έχουμε ένα κενό. Φταίει ότι δεν βγάζουμε Έλληνες παίκτες, κάποτε βλέπαμε την Α2 Ανδρών με παικταράδες. Δεν υπάρχει κανένα παραγωγικό μοντέλο πλέον".

Για τη δημιουργία Β' Ομάδων και την παρουσία ξένων αθλητών σε αυτές και τα τμήματα υποδομής: "Είμαστε ανοιχτοί σε αυτό, το είπαμε και προεκλογικά. Πάντα βέβαια με σεβασμό στους Έλληνες αθλητές. Ο αθλητισμός είναι αγαθό, δεν απαγορεύεται. Αυτό το αγαθό πρέπει να το προστατεύσουμε, να μη γίνει εμπορευματοποίηση και να το αναπτύξουμε. Έχουμε ανοιχτό μυαλό, αλλά παράλληλα προστατεύουμε τις ελληνικές ομάδες. Στη Γ.Σ. θα μπει κι αυτό, γιατί κι οι ίδιες οι ομάδες θα αποφασίσουν για το πλαίσιο λειτουργίας".

Για το στοίχημα στο ερασιτεχνικό ελληνικό μπάσκετ: "Είμαι αμείλικτος σε αυτό. Το λέω ξεκάθαρα. Δεν έχω καμία περιστροφή, δεν με ενδιαφέρει ποιος κάνει και τι. Υπάρχουν εισαγγελείς".

TAGS ΕΟΚ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ