BASKETBALL ANALYSIS

Λέικερς: Χτύπησαν τα πρώτα καμπανάκια

Ο Άντονι Ντέιβις και ο Ράσελ Γουέστμπρουκ
Ο Άντονι Ντέιβις και ο Ράσελ Γουέστμπρουκ Ⓒ 2021 RINGO H.W. CHIU/ ASSOCIATED PRESS

Η χημεία που ψάχνεται, οι τραυματισμοί και το τέμπο που είναι (πολύ) πιο γρήγορο από ότι πρέπει. Το ξεκίνημα των Λέικερς είναι απογοητευτικό και τα πρώτα καμπανάκια έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν.

Οι Λέικερς θέλουν φέτος να κατακτήσουν το 18ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Θέλουν να γράψουν ιστορία. Προς το παρόν όμως βρίσκονται στην λάθος πλευρά αυτής της ιστορίας.

Η κατάρρευση κόντρα στους Θάντερ, όπου ηττήθηκαν με 123-115 σε ένα παιχνίδι που έφτασαν ακόμα και στο +26, σπάζοντας ένα σερί 230 νικών σε παιχνίδια που προηγήθηκαν με +25 πόντους έκανε θόρυβο. Αλλά δεν είναι ότι και πριν από αυτό το παιχνίδι οι Λέικερς είχαν θέλξει με την απόδοσή τους.

Έπειτα από 5 αγώνες, οι Λέικερς έχουν ρεκόρ 2-3. Έχουν την χειρότερη άμυνα στο NBA με 119.6 πόντους παθητικό και την 7η χειρότερη βάση defensive rating (πόντοι που δέχεται ανά 100 κατοχές). Το βασικότερο ωστόσο είναι ότι απλώς παίζουν άσχημα, ίσως επειδή παίζουν κόντρα στο στυλ που θα έπρεπε να παίζουν.

Μία ομάδα γεμάτη βετεράνους που... βιάζεται και δεν αμύνεται

Οι Λέικερς έχουν στο ρόστερ τους δέκα παίκτες άνω των 31 ετών. Οχτώ εξ αυτών βρίσκονται στο ροτέισον, περιμένοντας και τον Τρέβορ Αρίζα που είναι τραυματίας. Κι όμως, αυτή η ομάδα την δεδομένη στιγμή παίζει σύμφωνα με το InStat Scout στις 119 κατοχές ανά αγώνα (1η στο ΝΒΑ), αλλά και στο 2ο υψηλότερο τέμπο στην λίγκα.

Μοιάζει λίγο οξύμωρο, αλλά είναι αλήθεια: Η ομάδα με το γηραιότερο ρόστερ στο ΝΒΑ προσπαθεί να παίξει πιο γρήγορα σχεδόν από κάθε άλλη στο ΝΒΑ, εκδηλώνοντας το 17.6% των επιθέσεών της στο transition. Όπως γίνεται σαφές, αυτό δεν είναι λογικό και ας αποτελεί αυτό το στυλ παιχνιδιού κάτι που αρέσει στον Ράσελ Γουέστμπρουκ, ο οποίος εκδηλώνει 5 επιθέσεις ανά αγώνα σε τέτοιες καταστάσεις, σημειώνοντας μόλις 3.2 πόντους αντίστοιχα.

Το θέμα με τους Λέικερς δεν είναι ότι παίζουν γρήγορα, κάτι που βάσει ρόστερ δεν έχει ακριβώς λογική. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δίνουν την εντύπωση ότι βιάζονται. Έχοντας 12 νέους παίκτες στο ρόστερ, η ομάδα του Λ.Α μοιάζει να προσπαθεί να πετύχει κάποια γρήγορα καλάθια για να βρει ρυθμό. Με το ΝΒΑ όμως να είναι πιο αθλητικό από ποτέ, αυτό δεν είναι τόσο εύκολο.

Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του παρκέ οι Λέικερς παρουσιάζουν τα αναμενόμενα προβλήματα μιας ομάδας με πολλά νέα πρόσωπα, ηλικιωμένους παίκτες και μέτριους αμυντικούς. Προβλήματα συνεννόησης, αργά πόδια στην περιφέρεια και πολλοί χώροι οδηγούν σε εύκολα καλάθια, κάτι που είναι λογικό να κρατάει πίσω τους Λέικερς.

Οι σταρ που ψάχνουν να βρουν χημεία και οι αποστάσεις που είναι κακές

Την στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι Λέικερς απέκτησαν με ανταλλαγή τον Γουέστμπρουκ, αρκετοί έθεσαν το ερώτημα το πώς θα χωρούσε στην ίδια πεντάδα με τους ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις και στις δύο πλευρές του παρκέ. Βασικά το ερώτημα ήταν πώς θα χωρούσε ο Γουέστμπρουκ, ένας παίκτης που θέλει συχνά την μπάλα στα χέρια του και είναι κακός σουτέρ, μικραίνοντας ακόμα περισσότερο το γήπεδο. Ένα πρόβλημα που γινόταν ακόμα μεγαλύτερο επειδή ο Ντέιβις θέλει να παίζει πάουερ φόργουρντ, κάτι που σημαίνει ότι στο παρκέ θα βρισκόταν – και βρίσκεται συχνά – και ο ΝτιΆντρε Τζόρνταν. Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν ήδη εμφανιστεί.

Οι Λέικερς δείχνουν να έχουν πρόβλημα στην επίθεση μισού γηπέδου – κάτι που εν μέρη εξηγεί και γιατί... τρέχουν. Η τριάδα των Τζέιμς-Ντέιβις-Γουέστμπρουκ ψάχνει ακόμα χημεία, κάτι που πήγε πίσω μετά τον τραυματισμό του ΛεΜπρόν, ο οποίος απουσίασε από τα δύο τελευταία παιχνίδια της ομάδας. Και οι αποστάσεις είναι... κακές κι ας σουτάρει η ομάδα με το ανεκτό 38% στα τρίποντα (8η στο ΝΒΑ), κάτι που λέει όμως την μισή αλήθεια.

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι Λέικερς σουτάρουν μόλις με 32.5% στα τρίποντα σε Spot Up καταστάσεις (σουτ από στάση), σε ένα μέτριο ποσοστό. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι οι αντίπαλοι των Λέικερς δεν σέβονται τους σουτέρ της ομάδας του Λ.Α και κλείνουν διαδρόμους, κάνοντας δύσκολα τα πράγματα για την τριάδα των ΛεΜπρόν, Γουέστμπρουκ και Ντέιβις όταν πάει προς το καλάθι.

Τα σουτ των Λείκερς σε Spot Up καταστάσεις στους πρώτους πέντε αγώνες της σεζόν
Τα σουτ των Λείκερς σε Spot Up καταστάσεις στους πρώτους πέντε αγώνες της σεζόν INSTAT SCOUT

Είναι νωρίς, αλλά προβληματίζουν

Το δείγμα των 5 αγώνων είναι μικρό. Όπως μικρό ήταν και το δείγμα των 6 φιλικών που έδωσαν οι Λέικερς πριν ξεκινήσει η σεζόν και ηττήθηκαν σε όλα. Σιγά-σιγά όμως το δείγμα θα μεγαλώνει. Και αν οι Λέικερς συνεχίσουν έτσι, τότε θα αυξηθούν και τα προβλήματα.

Οι Λέικερς είναι μία ομάδα βετεράνων που έχει ως μοναδικό στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν έχουν την πολυτέλεια των άλλων ομάδων να... περιμένουν. Ο τραυματισμός ΛεΜπρόν έχει παίξει ρόλο στην εικόνα τους, αλλά στα τρία πρώτα παιχνίδια που αγωνίστηκε υπήρχαν τα ίδια προβλήματα. Οι τραυματισμοί των Χόρτον-Τάκερ και Ναν – δύο νεαρών παικτών που θα έδιναν ενέργεια – είναι πλήγμα. Η απουσία του Αρίζα έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Οι Λέικερς όμως εξακολουθούν να προβληματίζουν.

Στο Λ.Α έχουν μπροστά τους 77 παιχνίδια για να βρουν τα πατήματά τους ώστε να είναι έτοιμοι στα playoffs. Είναι δεδομένο ότι θα βελτιωθούν. Το θέμα όμως πλέον είναι πόσο χρόνο θα τους πάρει για να συμβεί αυτό. Αν αργήσουν και χάσουν κι άλλο δρόμο όμως, τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Η σεζόν μόλις ξεκίνησε. Τα πρώτα καμπανάκια όμως έχουν ήδη ηχήσει.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΛΕΙΚΕΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ