BASKETBALL ANALYSIS

ΛαΜέλο Μπολ: Η μαγική βραδιά κόντρα στους Πέισερς, οι 47 πόντοι που ήταν υπεύθυνος και το ψεγάδι του

Ο ΛαΜέλο Μπολ με την φανέλα των Χόρνετς
Ο ΛαΜέλο Μπολ με την φανέλα των Χόρνετς Ⓒ 2021 JACOB KUPFERMAN/ ASSOCIATED PRESS

Ο ΛαΜέλο Μπολ ξεκίνησε δυναμικά την σεζόν, αγγίζοντας το triple-double στην νίκη με ανατροπή των Χόρνετς επί των Πέισερς και το SPORT24 αναλύει την εμφάνισή του με την βοήθεια του Instat Scout. Τα γεμάτα νούμερα, η προσοχή που τραβάει και το ψεγάδι του.

Ο ΛαΜέλο Μπολ είχε ονειρεμένη πρεμιέρα στην σεζόν 2021/22. Σε ένα παιχνίδι που φάνηκε όλα να του πηγαίνουν όπως επιθυμούσε, ο δευτεροετής γκαρντ των Χόρνετς οδήγησε την ομάδα του στην νίκη με 123-122 επί των Πέισερς, ανατρέποντας διαφορά 23 πόντων. Μάλιστα, ήταν και αυτός που “ξύπνησε” τους συμπαίκτες του στην τρίτη περίοδο, όταν η Σάρλοτ έφερε το ματς τούμπα με ένα σερί 24-0, σημειώονοντας 12 πόντους σε αυτό το διάστημα.

Η στατιστική απεικόνιση της εμφάνισης του Μπολ δείχνει ότι ήταν η βραδιά του, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 31 πόντους με 4/14 δίποντα, 7/9 τρίποντα, 2/2 βολές, 9 ριμπάουντ, 7 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 29 λεπτά συμμετοχής. Το δε shot chart του είναι εξαιρετικό:

Το Shot Chart του ΛαΜέλο Μπολ στον αγώνα των Χόρνετς με τους Πέισερς
Το Shot Chart του ΛαΜέλο Μπολ στον αγώνα των Χόρνετς με τους Πέισερς INSTAT SCOUT


Ο Μπολ ήταν πράγματι εξαιρετικός. Αν ωστόσο φάνηκε κάτι, αυτό είναι ότι έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, αφού παρά τα εντυπωσιακά του νούμερα δεν είχε μία διαστημική βραδιά, παρά περισσότερο μία εξαιρετική βραδιά.

Οι 47 πόντοι που ήταν υπεύθυνος, το δυνατό σημείο και το ψεγάδι του

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο ΛαΜέλο Μπολ ήταν συνολικά υπεύθυνος για 47 πόντους των Χόρνετς στον αγώνα με τους Πέισερς, αφού πέρα από τους 31 πόντους που σημείωσε, άλλοι 16 πόντοι σημειώθηκαν έπειτα από δική του ασίστ. Για τους γνωρίζοντες αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αφού από την εποχή που ακόμα ήταν στο Γυμνάσιο ο Μπολ φημιζόταν για την σπάνια αίσθηση της πάσας.

Στην περίπτωση του Μπολ, αυτό που έκανε την διαφορά σε αυτό το παιχνίδι ήταν ότι είχε 7/9 τρίποντα, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καριέρας του. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο-κλειδί στην εξέλιξή του, αφού γνωρίζει πως αν γίνει σταθερός σουτέρ τότε θα ανέβει επίπεδο, αφού την περσινή σεζόν σούταρε μόλις με 35.2% στα τρίποντα (1.8/5.1 μέσο όρο). Οι Πέισερς στηρίχθηκαν στην αστάθειά του και συχνά τον μάρκαραν παίζοντας drop άμυνα (έμεναν πίσω) όταν ο Μπολ εμπλεκόταν σε Πικ εν Ρολ. Αυτή τη φορά όμως αυτό δεν είχε καμία σημασία, αφού ο νεαρός γκαρντ ήταν σε εξαιρετική μέρα και όταν πλέον η Ιντιάνα πήγε να αλλάξει άμυνα ήταν αργά, αφού πλέον είχε βρει ρυθμό.

Στην πραγματικότητα πάντως, στον συγκεκριμένο αγώνα φάνηκε και το ψεγάδι του Μπολ: Το γεγονός ότι δεν είναι ελίτ αθλητής τον περιορίζει σε καταστάσεις μισού γηπέδου όταν δεν μπαίνει το σουτ του. Αυτό φαίνεται και στο shot chart του, αφού αν κάποιος αφαιρέσει τα τρία δίποντα που σημείωσε στον αιφνιδιασμό τότε βλέπει ότι σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού είχε μόλις 1/10 δίποντα.

Το Shot Chart του ΛαΜέλο Μπολ σε καταστάσεις σετ γηπέδου στον αγώνα των Χόρνετς με τους Πέισερς
Το Shot Chart του ΛαΜέλο Μπολ σε καταστάσεις σετ γηπέδου στον αγώνα των Χόρνετς με τους Πέισερς INSTAT SCOUT


Ο Μπολ είναι ένα σπάνιο ταλέντο. Είναι σαφές ωστόσο ότι δεν έχει την ούτε την εκρηκτικότητα ούτε τα αλτικά προσόντα να πάει μέχρι μέσα στο καλάθι (σε επίπεδο ΝΒΑ πάντα, όπου τα προσόντα των παικτών είναι σε άλλο επίπεδο). Κι αυτό είναι που κάνει απαραίτητο για αυτόν να σταθεροποιηθεί ως σουτέρ, αφού αυτό θα ανοίξει όλο το παιχνίδι του και κατ' επέκταση όλο το παιχνίδι των Χόρνετς.

Η μεγάλη ελπίδα της Σάρλοτ

Από την περσινή σεζόν έχει φανεί ότι οι Χόρνετς ποντάρουν στο ταλέντο – και την λάμψη – του ΛαΜέλο Μπολ για να βγουν στο προσκήνιο. Θέλουν να τον αξιοποιήσουν όπως μπορούν, εντός και εκτός παρκέ, να χτίσουν τον δικό τους σταρ και να κάνουν την υπέρβαση.

Ο Μπολ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ μαζί με τον Ζάιον Γουίλιαμσον και τον Μάικλ Πόρτερ, με το ΝΒΑ να ποντάρει πολλά σε αυτή την τριάδα. Αν ο νεαρός γκαρντ καταφέρει να εκπληρώσει τις προσδοκίες, τότε όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Μέχρι τότε, θα πρέπει απλώς να συνεχίσει να δουλεύει. Αν βελτιωθεί άμεσα, τότε οι Χόρνετς θα γίνουν πολύ επικίνδυνοι.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΗΠΑ ΣΑΡΛΟΤ ΧΟΡΝΕΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ