ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η ταινία που θα δείξει ο Πιτίνο στους παίκτες της Εθνικής πριν από το ματς με τον Καναδά

Ο ηθοποιός Στιβ Γκούτενμπεργκ ήταν ο πρωταγωνιστής του "Miracle On Ice"
Ο ηθοποιός Στιβ Γκούτενμπεργκ ήταν ο πρωταγωνιστής του "Miracle On Ice" ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Με την προβολή του "Miracle on Ice" ο Ρικ Πιτίνο θα επιχειρήσει να εμπνεύσει τους διεθνείς πριν από το τζάμπολ του Προολυμπιακού τουρνουά στον Καναδά. Τι πρεσβεύει η ταινία για όλον τον αμερικανικό αθλητισμό.

To "Miracle on Ice", που σε σκηνοθεσία του Στίβεν Χίλιαρντ Στερν έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες την 1η Μαρτίου του 1981, δεν είναι άλλη μια χολιγουντιανή παραγωγή αθλητικού περιεχομένου που γεννήθηκε από την υπερρεαλιστική ιδέα ενός σεναριογράφου. Είναι η κινηματογραφική απόδοση, με την όποια δόση υπερβολής κουβαλά ένα ηρωικής απόχρωσης κείμενο, της πορείας μιας παρέας μη επαγγελματιών παικτών χόκεϊ επί πάγου, οι οποίοι από την ασημαντότητα πέρασαν εντός λίγων ημερών στην αιωνιότητα του αμερικανικού αθλητισμού.

Είναι η ταινία που -όχι τυχαία- ο Ρικ Πιτίνο έχει διαλέξει να δείξει στους Έλληνες διεθνείς πριν από την πρεμιέρα της Εθνικής στο προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια με αντίπαλο τον Καναδά. Ο Αμερικάνος κόουτς-εκλέκτορας είναι μάστορας της ψυχολογίας και με την επιλογή προβολής ενός φιλμ στο οποίο το απόλυτο αουτσάιντερ ανατρέπει τα εις βάρος του προγνωστικά και πατά στην κορυφή του κόσμου έχει ως σκοπό να τονώσει το φρόνημα των διεθνών, παρά τα εμπόδια που το ένα μετά το άλλο ξεφυτρώνουν στη διαδρομή προς το Τόκιο. Το πρόβλημα του Βασίλη Σπανούλη στη γάμπα ήταν το τελευταίο χρονικά, μετά από εκείνα που προέκυψαν με τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Γιώργο Πρίντεζη. Πρόβλημα που δεν θα επιτρέψει στον αρχηγό να κάνει το ταξίδι και να επικυρωθεί η επιστροφή του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ύστερα από 6 χρόνια.

Απέναντι στις σημαντικές απώλειες, ο Πιτίνο έρχεται να δείξει με το 'Θαύμα στον Πάγο' ότι τίποτα δεν είναι μάταιο. Ότι τίποτα δεν είναι απίθανο. Ότι καμία μάχη δεν χάθηκε πριν καν δοθεί.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το σενάριο

Η ταινία, με ντοκιουμενταρίστικη οπτική από ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες και εικόνες της εποχής, πραγματεύεται κάθε λεπτομέρεια της επίπονης προσπάθειας του ομοσπονδιακού προπονητή Χερμπ Μπρουκς να πείσει τους Αμερικανούς παίκτες για την αξία της συμμετοχής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Λέικ Πλάσιντ, στα ορεινά της Νέας Υόρκης. Μαζί και όσων άλλων μεσολάβησαν από την προπαρασκευή έως την κατάκτηση ενός -απροσδόκητου- χρυσού μεταλλίου στο τουρνουά, καθώς οι πανίσχυροι Σοβιετικοί είχαν στείλει πλήρη ομάδα, κόντρα στο τεταμένο ψυχροπολεμικό κλίμα των αρχών των 80s (Δόγμα Κάρτερ ύστερα από την επέμβαση της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν) που είχε ως συνέπεια το μποϊκοτάζ των θερινών Ολυμπιακών στη Μόσχα το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.

Μονομαχία Αμερικανών και Σοβιετικού στη διάρκεια του αγώνα που έκρινε το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980
Μονομαχία Αμερικανών και Σοβιετικού στη διάρκεια του αγώνα που έκρινε το χρυσό μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 AP PHOTO/FILE


Ο επίμονος Μπρουκς προετοίμαζε μία ομάδα που δεν πίστευε στον εαυτό της, δούλευε ένα σύνολο του οποίου οι 20 αθλητές διαφόρων κολεγίων 'ζούσαν' στην αβεβαιότητα και έψαχναν επαγγελματικά συμβόλαια για ένα ασφαλέστερο αύριο. Την ίδια ώρα οι Σοβιετικοί, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μπρέζνιεφ, πήγαιναν άτρωτοι στις ΗΠΑ και με την πεποίθηση ότι θα κυριαρχήσουν, καταφέρνοντας μια τεράστια επικοινωνιακή μάχη επί αμερικανικού εδάφους. Ούτως ή άλλως η ομάδα του Βίκτορ Τιχόνοφ υπερασπιζόταν την τρομακτική επίδοση 27 νικών σε 29 αγώνες από το 1960, όταν είχε αρκεστεί στο χάλκινο μετάλλιο.

Το καλομονταρισμένο αυτό σύνολο απαρτιζόταν ως επί το πλείστον από αστέρια της εποχής (Μπόρις Μιχάιλοφ, Βλαντιμίρ Μίσκιν, Βλάντισλαβ Τρέτιακ, Βαλερί Χαρλάμοφ). Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να σαρώσει κάθε άλλη ομάδα, όπως έδειξε το 5/5 στον όμιλο και τα 51-11 τέρματα. Ωσότου μάλιστα συναντηθούν με τους Αμερικανούς, μετρούσαν 12 διαδοχικές νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια! Η τελευταία πριν από τους Ολυμπιακούς με 10-3, σε φιλικό.

Γι' αυτό και τίποτα δεν προμήνυε τι θα συμβεί στο 'Olympic Fieldhouse'. Ναι μεν η εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών είχε καταφέρει δύο εξαιρετικά αποτελέσματα στην πρώτη φάση (2-2 με τη Σουηδία στην πρεμιέρα και 7-3 επί της Τσεχοσλοβακίας), αλλά δεν φάνταζε ικανή ν' απειλήσει το μεγάλο φαβορί. Ως εκ θαύματος, οι φοιτητές του Μπρουκς κατάφεραν το αδιανόητο. Παρόλο που έχαναν 3-2, έφτασαν στην ανατροπή και επιβλήθηκαν 4-3.

Στα αποδυτήρια, πριν από το πρώτο face off του αγώνα, είχαν ακουστεί από τον Χερμπ Μπρουκς τα εξής λόγια: "Παιδιά, οι υπέροχες στιγμές γεννιούνται από μια μεγάλη ευκαιρία και αυτό ακριβώς έχετε μπροστά σας απόψε. Αυτό είναι που έχετε κερδίσει απόψε. Ένα παιχνίδι. Αν τους αντιμετωπίσουμε δέκα φορές, τις εννέα πιθανόν θα νικούσαν. Αλλά όχι σήμερα. Απόψε θα πάμε μαζί τους. Απόψε θα μείνουμε μαζί τους και θα τους εμποδίσουμε γιατί μπορούμε. Απόψε, είμαστε η κορυφαία ομάδα χόκεϊ στον κόσμο. Γεννηθήκατε για να είστε παίκτες χόκεϊ - καθένας από εσάς, και ήταν γραφτό να είστε εδώ απόψε. Αυτή είναι η ώρα σας. Ο χρόνος τους τελείωσε. Έχει τελειώσει. Έχω κουραστεί ν' ακούω για το τι σπουδαία ομάδα χόκεϊ έχουν οι Σοβιετικοί. Διαλύστε τους. Αυτή είναι η ώρα σας. Βγείτε έξω και νικήστε".

Συνδυαστικά με την επικράτηση επί των Φινλανδών στο επόμενο παιχνίδι (4-2) οι Αμερικανοί κρέμασαν, περήφανα, στο στήθος στο χρυσό μετάλλιο.

Ως και σήμερα για τους Αμερικανούς είναι το πιο ιστορικό παιχνίδι χόκεϊ που έχει διεξαχθεί ποτέ. Στην επέτειο των 40 χρόνων το ESPN επικύρωσε με αριθμούς το ασύλληπτο του επιτεύγματος, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην τρομακτική εμφάνιση που πραγματοποιήσει ο τερματοφύλακας Τζιμ Κρεγκ, έχοντας σταματήσει 8/10 υψηλού κινδύνου επιθέσεις των Σοβιετικών και αποκρούσει συνολικά 36/39 σουτ των Σοβιετικών. Τον Αμερικανό τερματοφύλακα - σταρ είχε υποδυθεί ο νεαρός τότε ηθοποιός Στιβ Γκούτενμπεργκ (μετέπειτα πρωταγωνιστής των ταινιών του franchise Police Academy).

Η ταινία που θα δείξει ο Πιτίνο στους παίκτες της Εθνικής πριν από το ματς με τον Καναδά


Το νικητήριο γκολ των χρυσών Ολυμπιονικών πέτυχε ο κάπτεν Ρίτζο Ερουζιόνι, από ασίστ του Μαρκ Πάβελιτς, ο οποίος πριν από 4 μήνες (28/2) αφαίρεσε τη ζωή του με μια πλαστική σακούλα. Το πτώμα του είχε εντοπιστεί λίγες ημέρες αργότερα. Η ιστορία της αμερικανικής επικράτησης αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία "Miracle" του 2004, από τον Γκάβιν Ο'Κόνορ, με τον Κερτ Ράσελ στο ρόλο του Χερμπ Μπρουκς.

Ο Ρικ Πιτίνο έχει επιλέξει να προβάλει την πρώτη, την original, με τις όποιες αδυναμίες της, εκδοχή. Αυτή που ήταν πιο κοντά στην ημέρα που οι Αμερικανοί σόκαραν τον αθλητικό κόσμο. Ίσως να 'ναι μια μορφή αντίδοτου για την κακοδαιμονία της Εθνικής. Ίσως. Γιατί "οι υπέροχες στιγμές γεννιούνται από μια μεγάλη ευκαιρία".

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ