NBA

Η σημειολογία πίσω από κάθε σκηνή της mini movie του ΝΒΑ για την 75η σεζόν της λίγκας

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο PRINTSCREEN

Το SPORT24 σας παρουσιάζει δευτερόλεπτο-δευτερόλεπτο όλες τις αναφορές που γίνονται στην επετειακή mini-movie του ΝΒΑ στην 75η σεζόν του. Από τους Μάτζικ-Μπερντ, μέχρι τον Κόμπι Μπράιαντ, τον Ντράζεν Πέτροβιτς, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον... Lil Penny.

Το ΝΒΑ παρουσίασε την mini-movie για την 75η σεζόν του και έκανε πολύ κόσμο να ανατριχιάσει. Ο λόγος; Οι αναφορές στους θρύλους του παρελθόντος, οι οποίες είναι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες.

Σε ένα VIDEO 168 δευτερολέπτων το ΝΒΑ χώρεσε ιστορία 75 χρόνων, έχοντας σε ρόλο πρωταγωνιστή και αφηγητή τον γνωστό χολιγουντιανό ηθοποιό Μάικλ Τζόρνταν (προφανώς δεν επιλέχθηκε τυχαία αλλά και λόγω της συνωνυμίας του με τον "Air"). Είναι ένα μυθικό ταξίδι, όπου κάθε δευτερόλεπτο υπάρχει και μία αναφορά στην ιστορία του ΝΒΑ.

Σύμφωνα με το ΝΒΑ, στο VIDEO εμφανίζονται συνολικά 34 παίκτες (πρώην και νυν), εφτά μασκότ και μία... κούκλα, ο "Lil Penny". Σε αυτούς περιλαμβάνονται μόνο όσοι έχουν φυσική παρουσία. Δεν έχουν συμπεριληφθεί δηλαδή μεταξύ άλλων οι Μάικλ Τζόρνταν, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Στεφ Κάρι, Γουίλτ Τσάμπερλεϊν και πολλοί ακόμα, οι οποίοι είτε εμφανίζονται σαν... πίνακες, είτε σε VIDEO από το παρελθόν.

Όπως γίνεται σαφές, δεν είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος αμέσως όλες τις αναφορές που γίνονται. Το SPORT24 λοιπόν αποφάσισε να σας διευκολύνει την ζωή και σας παρουσιάζει όλες τις αναφορές που γίνονται στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της λίγκας.

Αρχικά όμως, απολαύστε ξανά την mini movie:

Πάμε τώρα στην ανάλυση της ταινίας:

Το VIDEO ξεκινάει με τον ουρανό, όπου βλέπουμε ένα σύννεφο να έχει το σχήμα του logo του ΝΒΑ, που δεν είναι άλλος βέβαια από τον Τζέρι Γουέστ.

Το logo του ΝΒΑ στον ουρανό
Το logo του ΝΒΑ στον ουρανό PRINTSCREEN

Στην συνέχεια βλέπουμε ένα κορίτσι να παίζει μπάσκετ, πριν σταματήσει το λεωφορείο με οδηγό τον Μάικλ Μπι Τζόρνταν, ο οποίος της ζητάει να μπει μέσα. "Είναι το λεωφορείο 75 του ΝΒΑ" λέει τότε, κάνοντας την πρώτη αναφορά στο γεγονός ότι η φετινή είναι η 75η σεζόν στην ιστορία του ΝΒΑ.

"Ξεκινάμε από την οδό των αναμνήσεων" λέει στην αρχή και βλέπουμε τους θρυλικούς Μάτζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ που εκτόξευσαν το ΝΒΑ την δεκαετία του 80' ως αντίπαλοι στις μάχες των Λέικερς με τους Σέλτικς να είναι γείτονες.

Ο Μάτζικ Τζόνσον
Ο Μάτζικ Τζόνσον PRINTSCREEN

Ακολουθεί ο Ντουέιν Γουέιντ που φωνάζει "αυτό είναι το σπίτι μου". Γιατί το λέει αυτό; Είναι μία αναφορά στην πρώτη φορά που το είχε πει αυτό ως παίκτης των Χιτ, όταν σε έναν αγώνα με τους Μπουλς στις 9 Μαρτίου 2009 έκλεψε την μπάλα από τον Ντέρικ Ρόουζ και ευστόχησε σε buzzer-beater τρίποντο, δίνοντας την νίκη στην ομάδα του με 130-127 έπειτα από δύο παρατάσεις, σε ένα παιχνίδι που είχε 48 πόντους και 12 ασίστ.

Περνάμε από μία αυλή σπιτιού που είναι απλωμένες σε μανταλάκια μερικές εμφανίσεις. Είναι οι εμφανίσεις των Γιάο Μινγκ, Πίστολ Μάραβιτς, Κλάιντ Ντρέξλερ, Κρις Μάλιν, Αϊζάια Τόμας, Τρέισι ΜακΓκρέιντι, Μόουζες Μαλόουν, Άλεν Άιβερσον, Γουίλις Ριντ, Άλεξ Ίνγκλις και Λάρι Τζόνσον.

Ακολούθως βλέπουμε τον Ντόνοβαν Μίτσελ των Τζαζ να κουρεύει το γκαζόν του και τον θρυλικό Όσκαρ Ρόμπερτσον να διαβάζει μία εφημερίδα που στο εξώφυλλό της έχει αυτόν και τον Ράσελ Γουέστμπρουκ και βασικό τίτλο "Ο Όσκαρ υποδέχεται τον Γουέστμπρουκ", σε μία ξεκάθαρη αναφορά στο ρεκόρ των triple-double του "Big-O" που έσπασε ο νυν σταρ των Λέικερς.

Ο Όσκαρ Ρόμπερτσον κρατώντας μία εφημερίδα
Ο Όσκαρ Ρόμπερτσον κρατώντας μία εφημερίδα PRINTSCREEN

Καθόλου τυχαία, στο επόμενο πλάνο εμφανίζεται ο Γουέστμπρουκ, με τον αφηγητή μας (δηλαδή τον Τζόρνταν) να αναφέρει ότι είναι ο καλύτερα ντυμένος παίκτης στο ΝΒΑ.

Την σκυτάλη παίρνει στην συνέχεια μία αυλή σπιτιού, με τον Τζόρνταν να αναφέρει την ατάκα ότι "ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις ένα νέο κόλπο". Στην αυλή βρίσκεται ο Ντιρκ Νοβίτζκι και σε μία κουνιστή καρέκλα ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, όπως αυτή που είχαν ετοιμάσει οι Λέικερς για αυτόν την σεζόν 1988/89, όταν αποσύρθηκε από τα παρκέ, στον τελευταίο αγώνα του στην κανονική περίοδο (αν και είχε παίξει και στα playoffs).

Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ σε κουνιστή καρέκλα
Ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ σε κουνιστή καρέκλα PRINTSCREEN

Ο Νοβίτζκι κάνει το κλασικό "Sky Hook" του Αμπντούλ-Τζαμπάρ, αλλά η μπάλα πήγε στον Μανού Τζινόμπιλι, ο οποίος έψηνε παρέα με την μασκότ των Γουίζαρντς, τον "G-Wiz", την ίδια στιγμή που ο Τρέι Γιανγκ άδειαζε παγάκια (επειδή το παρατσούκλι του είναι "Ice Trae", όπως και το πρώτο παπούτσι που φέρει την υπογραφή του), πριν ο Αργεντινός πετάξει την μπάλα για να καρφώσει ο Ζακ ΛαΒίν, με τον θρυλικό Μπιλ Γουόλτον να φωνάζει "κάρφωσε την μπάλα μεγάλε".

Στην συνέχεια γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στο γεγονός ότι το ΝΒΑ είναι πλέον παγκόσμιο, αφού το λεωφορείο κάνει στάση σε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, όπου στους τοίχους υπάρχει graffiti που δείχνει τους Ντράζεν Πέτροβιτς, Ρούντι Γκομπέρ, Γιάο Μινγκ, Νίκολα Γιόκιτς, Χακίμ Ολάζουον, Λούκα Ντόντσιτς, Τζοέλ Εμπίντ και Στιβ Νας με τον Τζόρνταν να αναφέρει ότι "το γήπεδο εκτείνεται σε κάθε γωνιά της γης".

Το ανοιχτό γήπεδο με τοιχογραφίες ξένων παικτών
Το ανοιχτό γήπεδο με τοιχογραφίες ξένων παικτών PRINTSCREEN

Στην άκρη του γηπέδου βρίσκεται ο Κρις Πολ να κάνει κόλπα με την μπάλα. Την ίδια στιγμή ένα κορίτσι λέει ότι "η γη (η υδρόγειος) δεν έχει γωνίες", με τον Τζόρνταν να απαντάει "ξέρεις τι εννοώ", πριν ένα άλλο κορίτσι φωνάξει "Big Shot Rob" και δούμε τον Ρόμπερτ Χόρι να κάνει αρχικά το σήμα της νίκης και ακολούθως να σχηματίζει με τα δάκτυλά του τον αριθμό εφτά, όσα και τα πρωταθλήματα που κατέκτησε ως παίκτης (2 με Ρόκετς, 3 με Λέικερς και 2 με τους Σπερς), πριν εμφανιστεί ο Ζάιον Γουίλιαμσον να καρφώνει και να σπάει ένα ταμπλό, ζητώντας συγγνώμη!

Ακολούθως, εμφανίζεται ο Γκάρι Πέιτον (και στο βάθος ο "Burnie" η μασκότ των Χιτ) - ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην ιστορία του ΝΒΑ - να μπαίνει μπροστά στο λεωφορείο και να λέει "Stop" και ότι κανείς δεν μπορεί να τον περάσει, με τον Τζόρνταν να λέει "τον λένε glove (σ.σ γάντι) και αυτό κάνει" αναφερόμενος στο παρατσούκλι του Πέιτον όταν έπαιζε, πριν δούμε την μασκότ των Πέισερς, τον "Boomer" να προσπαθεί να περάσει τον δρόμο κοιτάζοντας τα φανάρια.

Στο "πράσινο" υπάρχει το logo του ΝΒΑ (Τζέρι Γουέστ) και στο κόκκινο ένα χέρι να κάνει την χαρακτηριστική κίνηση του Ντικέμπε Μουτόμπο, που κουνούσε το δάκτυλο όποτε έκανε τάπα, με τον παλαίμαχο σέντερ να εμφανίζεται στην συνέχεια να κουνάει το δάκτυλο και να λέει "όχι, όχι, όχι"! "Τα παρατσούκλια" παίρνουν ζωή στο ΝΒΑ" λέει τότε ο Τζόρνταν, για να δούμε τον Τζούλιους Έρβινγκ να ανοίγει μία πόρτα και να λέει "κάποιος ζήτησε τον γιατρό;", σε μία αναφορά στο παρατσούκλι που είχε όταν έπαιζε και ήταν "Dr. J", με την κάμερα να γυρίζει τότε στον χώρο για να δούμε να κάθονται παρέα οι Βλάντε Ντίβατς, Γκραντ Χιλ, Ριπ Χάμιλτον, Ρέι Άλεν, Ντικέμπε Μουτόμπο και Άρτις Γκίλμορ.

Οι Βλάντε Ντίβατς, Γκραντ Χιλ, Ριπ Χάμιλτον, Ρέι Άλεν, Ντικέμπε Μουτόμπο και Άρτις Γκίλμορ
Οι Βλάντε Ντίβατς, Γκραντ Χιλ, Ριπ Χάμιλτον, Ρέι Άλεν, Ντικέμπε Μουτόμπο και Άρτις Γκίλμορ PRINTSCREEN

Στην συνέχεια έρχεται η σειρά των κάδρων, όπου βλέπουμε κατά σειρά τους Μόουζες Μαλόουν, Γιάννη Αντετοκούνμπο, Άλεν Άιβερσον, Έλτζιν Μπέιλορ, Τιμ Ντάνκαν, Γουίλτ Τσάμπερλεϊν και Κέβιν Ντουράντ. Ο τελευταίος τότε εμφανίζεται με δύο τρόπαια (αυτό του MVP και του MVP των τελικών) να λέει ότι "ακόμα δεν έχω τελειώσει".

Ο Κέβιν Ντουράντ μπροστά από τα πορτραίτα
Ο Κέβιν Ντουράντ μπροστά από τα πορτραίτα PRINTSCREEN

Ακολούθως έρχεται η πιο δυνατή στιγμή: Ο Ντέβιν Μπούκερ είναι σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο και σταματάει, με τον Τζόρνταν να λέει ότι "κάποια πράγματα είναι πιο δυνατά από το μπάσκετ". Ο λόγος που το είπε αυτό, σαφής: Το λεωφορείο έχει σταματήσει μπροστά σε μία τοιχογραφία του Κόμπι Μπράιαντ, που συνοδεύει μία φράση: "Be Legendary". Είναι η ατάκα που είχε γράψει στα παπούτσια του Ντέβιν Μπούκερ όταν είχαν παίξει για πρώτη φορά αντίπαλοι.

Η τοιχογραφία του Κόμπι
Η τοιχογραφία του Κόμπι PRINTSCREEN

"Έχουμε δει παιδιά να γίνονται βασιλιάδες" αναφέρει στην συνέχεια ο Τζόρνταν και βλέπουμε τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να πετάει σπόρους στον αέρα, όπως πετάει κιμωλία πριν από τους αγώνες του, για να ακολουθήσει ένα πλάνο με την μασκότ των Μπουλς, τον "Benny the Bull", να παίζει μία ρετρό εκδοχή του NBA Jam μαζί με τον ΛαΜέλο Μπολ των Χόρνετς, την ίδια στιγμή που ο Τζέισον Τέιτουμ των Σέλτικς ντριμπλάρει την μπάλα δίπλα τους και πασάρει σε ένα κορίτσι.

Στο επόμενο πλάνο βλέπουμε μία... κούκλα. Είναι ο "Lil Penny", που ήταν το... alter ego του άλλοτε παίκτη των Μάτζικ (και νυν τεχνικού του Κολεγίου του Μέμφις), Πένι Χάρνταγουεϊ. Την φωνή του "Lil Penny" έκανε τότε ο γνωστός κωμικός, Κρις Ροκ. Η δε "τωρινή" του εκδοχή εμφανίζεται στο VIDEO να παίζει σκάκι με τον θρύλο των Λέικερς, Τζέρι Γουέστ, ο οποίος έχει στο πλευρό του το τρόπαιο του πρωταθλητή του ΝΒΑ και του λέει "δική σου κίνηση".

Ο Τζέρι Γουέστ παίζει σκάκι
Ο Τζέρι Γουέστ παίζει σκάκι PRINTSCREEN

Στην συνέχεια βλέπουμε τον Κουάι Λέοναρντ, ο οποίος πίσω του έχει την μασκότ των Κλίπερς "Chuck the Condor" να κάνει... τούμπα, με τον Τζόρνταν να λέει "αυτό απλώς έχει πλάκα", σε μία αναφορά στο γεγονός ότι ο Λέοναρντ γενικά... δεν χαμογελάει. Ακολούθως την μπάλα παίρνει ο Άντονι Ντέιβις, ο οποίος αδειάζει με μία ντρίμπλα τον "Chuck the Condor" και σουτάρει, για να εμφανιστεί στην συνέχεια ο θρυλικός Αϊζάια Τόμας των Πίστονς σε ένα ανοιχτό αυτοκίνητο.

Την σκυτάλη παίρνει τότε ο Καρμέλο Άντονι (με την μασκότ των Χόρνετς, Hugo πίσω του), ο οποίος χαιρετά με τον παραδοσιακό δικό του τρόπο όπως όταν ευστοχεί σε τρίποντο, για να δούμε μετά σε μία παλιά τηλεόραση κατά σειρά τους Μπομπ Κούζι, Τζορτζ Γκέρβιν, Μάικλ Τζόρνταν, Στεφ Κάρι και Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον Τζόρνταν να λέει πως "ένα πράγμα είναι σίγουρο", πριν εμφανιστεί ο θρυλικός Μπιλ Ράσελ και πει: "Αυτό το παιχνίδι συνεχίζει να γίνεται σπουδαιότερο".

Ο Μπιλ Ράσελ
Ο Μπιλ Ράσελ PRINTSCREEN

"Το παιχνίδι δεν σταματάει. Δεν θα σταματήσει" λέει τότε ο Τζόρνταν, δίνοντας τον επίλογο.

TAGS NBA ΗΠΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ