BASKETBALL ANALYSIS

Η πίεση στην μπάλα του Ερυθρού Αστέρα διέλυσε τον Παναθηναϊκό

Ο Ντάριλ Μέικον σε προσπάθειά του στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα
Ο Ντάριλ Μέικον σε προσπάθειά του στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Ερυθρό Αστέρα INTIME

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ερυθρό Αστέρα. Η πιεστική άμυνα, το κλείσιμο της ρακέτας και τα μόλις 5 σουτ που ευστόχησαν οι “πράσινοι” έξω από την ρακέτα.

Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την βαρύτερη ήττα της ιστορίας του στην EuroLeague στο Βελιγράδι, με τον Ερυθρό Αστέρα να τον διαλύει με 81-48. Ήταν μία ντροπιαστική ήττα για το “τριφύλλι”, που ουσιαστικά δεν μπήκε ποτέ στο πνεύμα του αγώνα.

Ο Ερυθρός Αστέρας ήταν πιο έτοιμος σωματικά και πνευματικά, έπαιξε το δικό του μπάσκετ και κυριάρχησε σχεδόν από την αρχή, μην αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης στους “πράσινους”, που έδειξαν να έχουν πρόβλημα χαρακτήρα και όχι μόνο αγωνιστικό.

Ο Ερυθρός Αστέρας χτύπησε τον Παναθηναϊκό εκεί που πονάει

Ο Ερυθρός Αστέρας χτύπησε τον Παναθηναϊκό εκεί που – αποδεδειγμένα – πονάει: Στον τομέα της δημιουργίας, που είναι απόρροια δύο πραγμάτων: Αδυναμία των γκαρντ των “πράσινων” (ειδικά με τον Νέντοβιτς εκτός) να φτιάξουν καταστάσεις για τους συμπαίκτες τους και απουσία αρκετών σουτέρ για να ανοίξουν το γήπεδο ώστε να υπάρχουν χώροι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η πίεση των Σέρβων στην μπάλα ήταν ασφυκτική, σε σημείο που έφτανε το... bullying. Αυτό όμως που έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για τους γκαρντ του Παναθηναϊκού είναι ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορούσαν να ξεφύγουν ερχόταν άμεσα βοήθεια, κλείνοντας τους χώρους. Στο δε Πικ εν Ρολ, οι Σέρβοι δοκίμασαν άλλα πράγματα για κάθε γκαρντ. Στον βραχύσωμο Γιόγκι Φέρελ έπαιζαν “ICE” (στέλνοντάς στον στο πλάι) και κάνοντας double-team για να του κρύψουν το γήπεδο. Στους Πέρι και Σαντ-Ρος έπαιζαν είτε “under” είτε “push” δίνοντας το σουτ. Στον Μέικον έπαιζαν δυναμικό hedge out ή αλλαγές. Αποτέλεσμα; Να ολοκληρώσει ο Παναθηναϊκός τον αγώνα με 8 ασίστ για 20 λάθη, με την τετράδα των γκαρντ του να έχει 10 λάθη για 2 ασίστ!

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Παναθηναϊκός έστησε 15 Πικ εν Ρολ όπου το σουτ πήρε ο χειριστής της μπάλας, παίρνοντας μόλις 4 πόντους σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή 0.27 πόντους ανά κατοχή. Σε 9 περιπτώσεις, ο παίκτης που εκδήλωσε την επίθεση ήταν ο Μέικον σημειώνοντας μόλις 2 πόντους (0.22 πόντοι ανά κατοχή), ενώ στις 4 από τις 9 φορές υπέπεσε σε λάθος.

Η απουσία σουτέρ γιγάντωσε, πάλι, το πρόβλημα

Οι γκαρντ του Παναθηναϊκού φάνηκε να μην αντέχουν την πίεση, κάτι που ίσχυε. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι γενικά δεν είχαν και πολλούς τρόπους διαφυγής. Όχι σε μία βραδιά που ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 3/22 τρίποντα και ευστόχησε (συνολικά) σε μόλις 5 σουτ έξω από την ρακέτα. Το Shot Chart των “πράσινων” από τον αγώνα μάλλον τα λέει όλα:

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα
Το Shot Chart του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα INSTAT SCOUT


Σύμφωνα με το InStat Scout ο Παναθηναϊκός είχε μόλις 1/8 τρίποντα σε καταστάσεις Catch and Shoot, ενώ συνολικά πήρε 7 πόντους σε 11 τέτοιες καταστάσεις. Έχοντας ένα ρόστερ με μόλις δύο καλούς σουτέρ (Νέντοβιτς που απουσίαζε και Μέικον), οι αποστάσεις πάντα είναι ένα θέμα στον Παναθηναϊκό. Και οι δύο φωτογραφίες που παρατίθενται από μία προσπάθεια του Ιωάννη Παπαπέτρου να ποστάρει το δείχνουν αυτό, αφού φαίνεται ότι οι Σέρβοι δεν ασχολούνται καθόλου με το τι γίνεται στην περιφέρεια, κλείνοντας όλοι πάνω στον αρχηγό του Παναθηναϊκού.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται η προσπάθεια του Παπαπέτρου να ποστάρει, με όλη την άμυνα των Σέρβων να τον επιτηρεί.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου προσπαθεί να ποστάρει
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου προσπαθεί να ποστάρει PRINTSCREEN


Στην δεύτερη φωτογραφία, όταν ο Παπαπέτρου επιχειρεί να σουτάρει, βρίσκονται 4 παίκτες των Σέρβων στο “ζωγραφιστό” και μόλις ένας στην γραμμή του τριπόντου.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου επιχειρεί σουτ
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου επιχειρεί σουτ PRINTSCREEN


Ο Ερυθρός Αστέρας ήξερε ότι σε μεγάλο βαθμό δεν χρειαζόταν να ανησυχεί από το περιφερειακό σουτ του Παναθηναϊκού. Και αυτός ήταν ένας από τους πυλώνες της άμυνάς του και ένας από τους λόγους που μπόρεσε να κλείνει προς τα μέσα και να είναι πιο πιεστικός όταν χρειαζόταν.

Η άμυνα ήταν σε άλλο γήπεδο

Σε έναν αγώνα που ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 33 πόντους διαφορά είναι σαφές ότι τίποτα δεν πήγε καλά και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι 48 πόντοι στην επίθεση έδειξαν τα προβλήματα των “πράσινων” σε εκείνη την πλευρά του παρκέ. Οι 81 πόντοι που δέχθηκε (που αποτελεί ρεκόρ φέτος για τον Ερυθρό Αστέρα στην διοργάνωση) τα προβλήματα στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Οι Σέρβοι σκοράρουν φέτος 0.88 πόντους ανά κατοχή στην EuroLeague. Κόντα στον Παναθηναϊκό σημείωσαν 0.98 πόντους ανά κατοχή, σε μία ελίτ επίδοση, αφού η καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης (αυτή της Βιλερμπάν) σημειώνει φέτος 0.99 πόντους ανά κατοχή. Το γεγονός αυτό από μόνο του σίγουρα λέει αρκετά για την αμυντική ασυνέπεια των “πράσινων” στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο Ερυθρός Αστέρας έμοιαζε να σκοράρει με άνεση. Και όλα ξεκίνησαν από τον Νέιτ Γουόλτερς (18 πόντοι με 6/10 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 2 ασίστ), ο οποίος είδε τους “πράσινους” να δείχνουν μία απίστευτη αφέλεια στο μαρκάρισμά του δεδομένου ότι είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρει γρήγορα ρυθμό και στην συνέχεια να βάλει σε αυτόν και τους συμπαίκτες του, με το Shot Chart του να είναι εξαιρετικό.

Το Shot Chart του Νέιτ Γουόλτερς στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό
Το Shot Chart του Νέιτ Γουόλτερς στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό INSTAT SCOUT


Οι Σέρβοι δεν έκαναν τίποτα πολύπλοκο. Χτύπησαν τον Παναθηναϊκό στο Πικ εν Ρολ με τον Γουόλτερς, πόνταραν στην ταχύτητα και το μέγεθος των περιφερειακών τους και απλώς έβγαλαν περισσότερη ενέργεια, εκθέτοντας το “τριφύλλι”.

Έκανε βήματα πίσω

Η φετινή σεζόν μοιάζει λίγο με τρενάκι του τρόμου για τον Παναθηναϊκό. Οι εμφανείς αδυναμίες των “πράσινων” δεν μπορούν να κρυφτούν. Όχι σε επίπεδο EuroLeague, όπου κάθε ομάδα μπορεί να σε “σκοτώσει” αν βρει τα ψεγάδια σου. Και, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα – μία ομάδα από τα θεωρητικά χαμηλά πατώματα της EuroLeague – βγήκαν όλα τα ψεγάδια στην φόρα.

Ο Παναθηναϊκός έκανε πολλά βήματα πίσω στην Σερβία. Είναι σαφές ότι έχει πολλά προβλήματα να λύσει. Με την EuroLeague να βρίσκεται όμως ήδη πλέον στην 8η αγωνιστική, οι “πράσινοι” αρχίζουν σιγά-σιγά να ξεμένουν από χρόνο και επιλογές. Και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί πώς θα αντιδράσουν.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ