EUROLEAGUE

Η ιδανική αντίδραση και νοοτροπία νικητή στο ΟΑΚΑ

Η ιδανική αντίδραση και νοοτροπία νικητή στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός έδειξε ιδανική αντίδραση στην πιο δύσκολη "διαβολοβδομάδα". Το μίτινγκ στα αποδυτήρια, ο μεστός Σπανούλης και η νοοτροπία του νικητή στο ΟΑΚΑ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Είναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός έζησε δύσκολες μέρες την προηγούμενη εβδομάδα. Δεύτερη σερί ήττα στην EuroLeague και μάλιστα από την Γαλατάσαραϊ, η οποία δεν είχε σημειώσει νίκη στην διοργάνωση, με τους Πειραιώτες να εμφανίζουν αδυναμίες στην άμυνα, ενώ ακολούθως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θέλησε να δώσει "τέλος" στις όποιες εσωτερικές μουρμούρες και γκρίνιες (που συμβαίνουν σε κάθε ομάδα), τιμωρώντας τον Έρικ Γκριν με 48ωρη άδεια, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Οι Πειραιώτες βίωσαν μία μίνι-κρίση, η οποία όμως τους συσπείρωσε και τους ένωσε ακόμη περισσότερο.

Σε αυτές τις καταστάσεις, οι μεγάλες ομάδες οφείλουν να δείχνουν τα απαραίτητα ανακλαστικά και ο Ολυμπιακός έδειξε ιδανική αντίδραση. Το πρώτο σημάδι ήταν η καλή παρουσία κόντρα στον Απόλλωνα Πατρών, με τους Πειραιώτες να βγάζουν σοβαρότητα και συνέπεια στο παρκέ, κρατώντας τον αντίπαλο τους μόλις στους 53 πόντους. Μπορεί το όνομα του αντιπάλου να μην... τρομάζει, αλλά ήταν ξεκάθαρη η αλλαγή διάθεσης και συμπεριφοράς στην άμυνα. Βλέπετε, οι 89 που δέχτηκαν στην Πόλη από την Γαλατάσαραϊ χτύπησε το... καμπανάκι και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ζήτησε από τους παίκτες του να επανέλθουν σε γνώριμες καταστάσεις, βγάζοντας στο παρκέ (και πάλι) την περίφημη σκληράδα τους στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, την οποία είδαμε και στο ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Ιδανική αντίδραση στην πιο δύσκολη φετινή "διαβολοβδομάδα" του

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έδειξε την ιδανική αντίδραση και μάλιστα στην πιο δύσκολη "διαβολοβδομάδα" του στην φετινή EuroLeague (με τα δύο σερί ματς μέσα σε λίγες μέρες), νικώντας τόσο την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ, όσο και τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Και μάλιστα με διαφορετικό στυλ μπάσκετ, πρώτα με βαρύτητα στην άμυνα και ακολούθως με διάθεση για... φουλ επίθεση. Κόντρα στους Καταλανούς, οι Πειραιώτες ήθελαν πάση-θυσία την νίκη και αυτό που τους ενδιέφερε περισσότερο ήταν το αποτέλεσμα. Το έλεγαν παίκτες και προπονητές πριν το ματς.

Επιστράτευσαν λοιπόν όλα τα αμυντικά τους ταλέντα. "Δάγκωναν" στα μετόπισθεν, οι περιφερειακοί πίεζαν ασφυκτικά και ορμούσαν πάνω στην μπάλα (ειδικά ο Μάντζαρης), κράτησαν στο "μηδέν" στο πρώτο ημίχρονο τον Ράις, οι ψηλοί πήγαιναν πρώτοι στην μπάλα σε κάθε διεκδικούμενη φάση, λειτουργούσαν εξαιρετικά στις βοήθειες, ενώ ο Μπιρτς μάζευε το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο. Ο φορμαρισμένος Σπανούλης έκανε το παιχνίδι του (15π, 6ασ) στην επίθεση, οι Παπαπέτρου και Γκριν φώναξαν "παρών" από την "δεύτερη" πεντάδα (με τον Αμερικανό γκαρντ να έχει κέφια, όντας εύστοχος και κυρίως χαμογελαστός, δείχνοντας πως έχει αφήσει πίσω το θέμα του), οι "ερυθρόλευκοι" έλεγξαν στο απόλυτο τον ρυθμό και όντας ουσιαστικοί έφτασαν στη νίκη με σκορ 59-52.

Το μίτινγκ στα αποδυτήρια, η νοοτροπία του νικητή στο ΟΑΚΑ και η τύχη που θέλει να κρατά στα χέρια του

Λίγο πριν την αναμέτρηση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, σας αναφέραμε πως οι Πειραιώτες θα πάνε στο ΟΑΚΑ με νοοτροπία νικητή. Και το τονίσαμε αυτό, διότι τα τελευταία δύο χρόνια, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν, έχει αλλάξει ξεκάθαρα η ψυχολογία και η προσέγγιση τους στο πως πάνε να παίξουν μπάσκετ στο "σπίτι" του "τριφυλλιού". Οι "ερυθρόλευκοι", πλέον, πηγαίνουν εκεί με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά πως μπορούν να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα, με νοοτροπία νικητή. Τα σερί θετικά αποτελέσματα τους έχουν απελευθερώσει.

Κάποια στιγμή, στο πρόσφατο παρελθόν, και λίγο μετά από εκείνη την (απρόσμενη) ήττα από τους "πράσινους" στο Κύπελλο στο ΟΑΚΑ (τον Οκτώβρη του 2014) που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα, οι παλαιότεροι παίκτες του ρόστερ μάζεψαν τους συμπαίκτες τους στα αποδυτήρια. Σε εκείνο το μίτινγκ, μίλησαν μεταξύ τους για αρκετή ώρα και μεταξύ άλλων τόνισαν πως "αυτό που έγινε σήμερα είναι απαράδεκτο, τέρμα οι δικαιολογίες, πρέπει ο καθένας να κοιτάξει τι δεν κάνει καλά, πρέπει να βρούμε τρόπο να νικάμε μέσα σε αυτό το γήπεδο, πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία μας. Είμαστε καλύτεροι, ας το δείξουμε στην πράξη και εδώ μέσα".

Σε συνδυασμό με τον ερχομό του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην τεχνική ηγεσία (τον Νοέμβρη του 2014), ο οποίος έδωσε τον δικό του... αέρα νικητή σε αυτές τις "αιώνιες" μάχες, από τότε οι Πειραιώτες άλλαξαν νοοτροπία και μετρούν στο ΟΑΚΑ 5 (!) νίκες και μόλις 1 ήττα, με τις 3 μάλιστα να είναι συνεχόμενες, οι οποίες και κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ισάριθμες φορές είχε την μπάλα στα χέρια του ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος πριν λίγους μήνες με σουτ και τώρα με ασίστ, έκριναν το τελικό αποτέλεσμα. Καθαρό μυαλό, αυτοπεποίθηση και η νοοτροπία-αύρα του νικητή που λέγαμε, με τον Ολυμπιακό, πλέον, να σου εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια πως ξέρει να κερδίζει και μέσα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Οι "ερυθρόλευκοι" ξόρκισαν τα φαντάσματα του παρελθόντος και έχουν ξεπεράσει κάθε σύμπλεγμα που τους διακατείχε.

Με άμυνα την Μπαρτσελόνα, με επίθεση τον Παναθηναϊκό

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο ουσιαστικός Ολυμπιακός νίκησε με ασφυκτική άμυνα την Μπαρτσελόνα, καθώς "καιγόταν" για το αποτέλεσμα και στο ΟΑΚΑ πήγε όχι για να... κλέψει το ματς, αλλά για να κάνει το παιχνίδι του (αν και δεν έτρεξε όσο θα ήθελε) και να επιβάλει τον ρυθμό του, όπως έπραξε περίφημα. Ο διαφορετικός τρόπος προσέγγισης και η επιρροή του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο παιχνίδι, δείχνει την καλή δουλειά που έχει κάνει ο προπονητής, καθώς οι Πειραιώτες στο "σπίτι" του "τριφυλλιού" νίκησαν τόσο λόγω καλής επιθετικής λειτουργίας, όσο και επειδή στο τέλος ήθελαν να έχουν εκείνοι την μπάλα στην κατοχή τους, έχοντας εμπιστοσύνη στα χέρια τους κυρίως σε αυτά των δύο ηγετών τους, του Βασίλη Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη. Ενδεχομένως το φάουλ πάνω στον Καλάθη να χαρακτηριστεί από κάποιους ρίσκο, αλλά πέρα την αστάθεια που δείχνει ο γκαρντ του Παναθηναϊκού (ένας από τους λόγους που έγινε το φάουλ), όποιος παρακολουθεί από κοντά τους "ερυθρόλευκους", ξέρει πως παίκτες και προπονητές έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους και επιζητούν να κρατούν πάντα την τύχη στα δικά τους χέρια.

Ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ έκανε ένα καταπληκτικό πρώτο ημίχρονο. Πέτυχε 59 πόντους κόντρα στην Μπαρτσελόνα και με τον Παναθηναϊκό είχε σημειώσει 47 (!) στο πρώτο 20λεπτο, σε ένα ρεσιτάλ μπάσκετ, έχοντας εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας (12/20 δίποντα-60%, 7/14 τρίποντα-50%, 2/4 βολές-50%), 8 ασίστ και μόλις 1 (!) λάθος (τέλειωσαν το ματς 4), το οποίο μάλιστα έγινε δευτερόλεπτα πριν το τέλος του αγώνα. Οι Πειραιώτες έπαιζαν με αποφασιστικότητα, με αυτοπεποίθηση και δεν δίσταζαν να σουτάρουν σε κάθε ευκαιρία.

Το πιο μεστό ματς του Σπανούλη με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης πραγματοποίησε την πιο μεστή, ουσιαστική και ενδεχομένως την καλύτερη του εμφάνιση στο ΟΑΚΑ , κάνοντας ό,τι πρέπει, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο, μη εκβιάζοντας προσπάθεια, διαβάζοντας με άριστο τρόπο το παιχνίδι του αντιπάλου. Παίρνοντας πάντα αβαντάζ από αυτά που του δίνει η άμυνα που έχει απέναντι του, στο ξεκίνημα τιμώρησε τα hedge-out των "πρασίνων", δίνοντας συνεχόμενες έξοχες ασίστ στον Κεμ Μπιρτς που τέλειωνε τις φάσεις με καρφώματα, ενώ ακολούθως πήρε... φωτιά από την περιφέρεια, μετρώντας 4/5 (!) τρίποντα, 16 πόντους και 5 ασίστ στο πρώτο ημίχρονο, ευστοχώντας μάλιστα σε δύσκολες προσπάθειες.

Τέλειωσε το ματς με 22 πόντους και 8 ασίστ, κρατώντας το καλύτερο για το τέλος με την καταπληκτική τελική πάσα του στον Γιώργο Πρίντεζη που πέτυχε το νικητήριο καλάθι της αναμέτρησης. Στα δύσκολα και στα κρίσιμα φώναξε και πάλι "παρών", έχοντας καθαρό μυαλό, δίνοντας μία έξυπνη και καταπληκτική ασίστ σε μία τόσο καθοριστική στιγμή, αποδεικνύοντας και πάλι την κλάση του. Ενώ όλοι περίμεναν πως εκείνος θα θελήσει να "λάμψει" παίρνοντας πάνω του και πάλι το τελευταίο σουτ, εκείνος είχε στο μυαλό του το πως θα νικήσει ο Ολυμπιακός, οπότε διάβασε την φάση και... άστραψε διπλά με την υπέροχη ασίστ που έδωσε. Το "εμείς" πάνω από το "εγώ" που έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το οποίο και χαρακτηρίζει αυτή την ομάδα.

Σε βίντεο η έξοχη ασίστ του Σπανούλη στον Πρίντεζη στο ΟΑΚΑ

Η διαχείριση των συναισθημάτων

Μέσα από τις συνεντεύξεις μας, αλλά και από τις κουβέντες μας με τους παίκτες και το προπονητικό-τιμ του Ολυμπιακού, αυτό που τονίζουν συνεχώς είναι πως φέτος θα παίξει σημαντικό ρόλο η διατήρηση της φρεσκάδας μέσα στην σεζόν, η διάρκεια σε απόδοση και κυρίως η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων από τα αποτελέσματα. Όπως δεν ήρθε η... καταστροφή ύστερα από τις ήττες από ΤΣΣΚΑ και Γαλατάσαραϊ, έτσι και ο Ολυμπιακός δεν προκρίθηκε στο Final Four μετά από τις σημαντικές νίκες επί των Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκού. Θα έρθουν και άλλα αρνητικά αποτελέσματα στο πρόγραμμα, θα έρθουν και πάλι καλές εμφανίσεις με ουσία, αλλά το ζητούμενο είναι κυρίως η ομάδα, αλλά και ο κόσμος της, να αντιμετωπίζουν το κάθε αποτέλεσμα με ψυχραιμία. Βρισκόμαστε μόλις στην 8η αγωνιστική και η κανονική περίοδος έχει 30 ματς!

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ