BASKETBALL ANALYSIS

Η Εθνική Ανδρών έστησε 60 Πικ εν Ρολ στο φιλικό με το Μεξικό

Ο Κώστας Σλούκας σε αγώνα της Εθνικής Ανδρών
Ο Κώστας Σλούκας σε αγώνα της Εθνικής Ανδρών EUROKINISSI

Τα 60 Πικ εν Ρολ που έστησε η Εθνική Ανδρών κόντρα στο Μεξικό, οι γρήγορες επιθέσεις, η απουσία του Πρίντεζη που άφησε στην άκρη το “πείραμα” με τον Μήτογλου στο 3 και η άμυνα που ψάχνεται. Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout το φιλικό της Ελλάδας με το Μεξικό.

Σε αναζήτηση ταυτότητας. Αυτές οι λέξεις περιβάλλον λίγο-πολύ την εικόνα της Εθνικής Ανδρών στο πρώτο φιλικό της στο τουρνουά “Ακρόπολις” στην νίκη με 101-98 επί του Μεξικό.

Παίζοντας χωρίς τους – απόντες για διαφορετικούς λόγους – Σπανούλη (ξεκούραση) και Καλάθη (θα ενσωματωθεί μετά το “Ακρόπολις”) και μαθαίνοντας ότι τελικά δεν θα έχει ούτε τον Πρίντεζη, το σύνολο του Ρικ Πιτίνο προσπάθησε να δείξει στο πρώτο της φιλικό τι έχει μάθει τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά του Καναδά (29/6-4/7).

Κόντρα σε μία περίεργη ομάδα όπως το Μεξικό, η Ελλάδα δεν εντυπωσίασε. Και θα ήταν και παράδοξο να εντυπωσιάσει δεδομένων των συνθηκών. Προφανώς δεν έβγαλε στο παρκέ όλα όσα έχει στο μυαλό του ο Πιτίνο και το τεχνικό του επιτελείο. Σίγουρα ωστόσο έδειξε ότι υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που προσπαθεί να έχει στο μυαλό της.

Το Πικ εν Ρολ, το γρήγορο τέμπο, η κίνηση και το Figure-8

Η Ελλάδα είναι εδώ και κοντά στα 20 χρόνια μία ομάδα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Πικ εν Ρολ. Η παρουσία καλών δημιουργών και η απουσία αρκετών παικτών που μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους σουτ είναι οι δύο κυριότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Ο Ρικ Πιτίνο το ξέρει αυτό και η αλήθεια είναι ότι θέλει να βάλει περισσότερη κίνηση στο παιχνίδι της Ελλάδας από ότι έχει συνηθίσει. Καταλαβαίνει όμως ότι δεν γίνεται να αφήσει στην άκρη το Πικ εν Ρολ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, η Ελλάδα έστησε συνολικά 60 Πικ εν Ρολ στον αγώνα με το Μεξικό. Και όλα αυτά σε ένα παιχνίδι που δεν αγωνίστηκαν οι Καλάθης και Σπανούλης. Στα 26 από αυτά ενεπλάκη ως χειριστής της μπάλας ο – καλύτερος σε αυτόν τον τομέα στο ρόστερ που παρατάχθηκε – Κώστας Σλούκας που τελείωσε τον αγώνα με 24 πόντους και 6 ασίστ. Το μήνυμα ξεκάθαρο: Όπως και να το εξετάσει κάποιος, όταν το παιχνίδι πηγαίνει στο 5 εναντίον 5 η Ελλάδα θα παίζει Πικ εν Ρολ. Αυτό που επίσης έγινε σαφές ωστόσο, είναι ότι η Ελλάδα θα τρέχει. Συνέχεια.

Ο Ρικ Πιτίνο έχει δώσει την εντολή στους παίκτες να τρέχουν σε κάθε ευκαιρία. Ακόμα και μετά από καλάθι που δέχονται. Αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν πολλές επιθέσεις (πάρα πολλές για την ακρίβεια) στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα. Αυτό ωστόσο που ο Αμερικανός τεχνικός έχει καταστήσει ακόμα πιο σαφές είναι ότι θέλει οι παίκτες να τρέχουν ακόμα και όταν βρίσκονται σε σετ επίθεση.

Ο Hall of Famer κόουτς έχει ουσιαστικά απαγορεύσει στους παίκτες να στέκονται ακίνητοι. Απαιτεί κίνηση, δεν θέλει απλώς να βλέπει έναν παίκτη στην γωνία. Θέλει να ψάξει οποιοδήποτε κενό υπάρχει στην αντίπαλη άμυνα. Προκειμένου να το εξασφαλίσει αυτό, πρόσθεσε - σε μία μορφή του, όχι ακριβώς ίδιο – και το περίφημο Figure-8 ανάμεσα στους περιφερειακούς της ομάδας σε απόσταση 8-9 μέτρων από το καλάθι πριν ξεκινήσει η επίθεση (όπου οι παίκτες αλλάζουν πάσα χέρι με χέρι και μαζί θέσεις), το οποίο είχε εμφανιστεί πρώτη φορά στον Προημιτελικό με την Ρωσία στο Eurobasket 2005, αλλά και με τις ΗΠΑ στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.

Ο Μήτογλου στο... 4

Ο Ρικ Πιτίνο άνοιξε μεγάλη κουβέντα όταν δήλωσε ότι λόγω της απουσίας του Ιωάννη Παπαπέτρου (αλλά προφανώς και του Κώστα Παπανικολάου) θα χρησιμοποιήσει τον Ντίνο Μητογλου σε θέση σμολ φόργουορντ. 24 ώρες αργότερα, στο πρώτο φιλικό της ομάδας, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ο λόγος, σαφής: Ο τραυματισμός του Γιώργου Πρίντεζη, που θα τον κρατήσει εκτός Προολυμπιακού.

Κόντρα στο Μεξικό ο Μήτογλου αγωνίστηκε αποκλειστικά ως πάουερ φόργουορντ, στο πλευρό και των τριών σέντερ (Παπαγιάννης, Καββαδάς, Αντετοκούνμπο). Με βάση την σύσταση του ρόστερ όπως είναι τώρα – και ανάλογα το ποιοι 12 θα ταξιδέψουν στον Καναδά, μοιάζει πλέον πιο πιθανό κάποια στιγμή να μετακινηθεί ο Μήτογλου σε θέση 5 (αν ο Πιτίνο πάει με 2 σέντερ στον Καναδά) παρά σε θέση 3.

Οι επιλογές υπάρχουν. Ο Λίνος Χρυσικόπουλος και ο Νίκος Χουγκάζ έχει τύχει (και φέτος) να συνυπάρξουν σε ΑΕΚ και Ιωνικό αντίστοιχα με δύο ψηλούς στην ίδια πεντάδα. Με βάση την τωρινή σύσταση του ρόστερ ωστόσο, μοιάζει δύσκολο να δει πλέον κάποιος τον Μήτογλου σε θέση σμολ φόργουορντ. Ποτέ μην λες ποτέ βέβαια.

Η άμυνα θέλει δουλειά και είναι λογικό

Οι 98 πόντοι παθητικό είναι πολλοί. Οι 98 πόντοι παθητικό από το Μεξικό μοιάζουν... ακόμα περισσότεροι. Είναι σαφές ότι οι Μεξικάνοι είναι μία συμπαγής ομάδα, που παίζει με 4 περιφερειακούς, τρέχει πολύ και σουτάρει ακόμα περισσότερο. Θεωρητικά τα κορμιά της δεν ταιριάζουν με αυτά της Ελλάδας. Οι 98 πόντοι πάντως εξακολουθούν να είναι πολλοί.

Η αμυντική φιλοσοφία της Εθνικής Ανδρών είναι πασιφανές ότι βρίσκεται... υπό διαμόρφωση, ειδικά σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ. Κόντρα στο Μεξικό, η Ελλάδα προσπάθησε για αρκετή ώρα να αμυνθεί με την λογική του “ICE” στο Πικ εν Ρολ των Μεξικανών (όπου ο γκαρντ κόβει τον κεντρικό διάδρομο στον αντίπαλο γκαρντ για να του “αρνηθεί” το σκριν και ο ψηλός στέκεται μπροστά από τον χειριστή της μπάλας), ενώ συχνά εφάρμοσε και τις αλλαγές. Οι Μεξικανοί – και ειδικά ο πολύπειρος Πολ Στολ που είχε 5 πόντους και 10 ασίστ – το διάβασαν αυτό σωστά και συχνά εξέθεσαν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το InStat Scout, το Μεξικό έστησε 79 Πικ εν Ρολ κόντρα στην Ελλάδα. Σε 12 περιπτώσεις την φάση την τελείωσε ο ψηλός που ρόλαρε προς το καλάθι, με το Μεξικό να σημειώνει 15 πόντους σε τέτοια κατάσταση, κάτι που μεταφράζεται σε 1.25 πόντους ανά κατοχή. Αυτό είναι ένα οριακά κακό νούμερο για μία άμυνα.

Είναι λογικό η Εθνική να ψάχνεται. Να μην θέλει να δείξει όλα τα χαρτιά της, να ψάχνει ρόλους και φιλοσοφία. Είναι επίσης σαφές ότι θα αμύνεται διαφορετικά όταν εμπλέκεται σε αυτό ως αμυντικός ο Νικ Καλάθης. Όπως και ότι θα δοκιμάσει και άλλα πράγματα σε αυτή την άμυνα (όπως οι παγίδες) στον χειριστή της μπάλας. Είναι σίγουρο πάντως ότι χρειάζεται δουλειά.

Έχει δρόμο και ελάχιστο χρόνο

Η Εθνική Ανδρών έχει ακόμα μπροστά της δύο φιλικά (κόντρα σε Πουέρτο Ρίκο και Σερβία) για να πατήσει καλύτερα στα πόδια της. Δύο παιχνίδια στα οποία δεν θα έχει πάντως δύο κομβικούς παίκτες (Σπανούλης, Καλάθης), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η απουσία του Πρίντεζη – και ο χρόνος που ήρθε – είναι λογικό να “πληγώνει” την ομάδα. Ο έμπειρος φόργουορντ θα έδινε πράγματα στην επίθεση, θα ήταν ο πρώτος που θα έτρεχε στο ανοιχτό γήπεδο για να δώσει πόντους σε early post καταστάσεις (όπου θα έπαιζε με πλάτη δηλαδή στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης), θα έδινε ευελιξία. Η Εθνική όμως πρέπει να μάθει να ζει χωρίς αυτόν, όπως και χωρίς τους Παπαπέτρου, Παπανικολάου, καθώς και τους Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο.

Η Εθνική Ανδρών έχει δρόμο μπροστά της και ελάχιστο χρόνο. Το ίδιο ισχύει βέβαια για όλες τις ομάδες, ακόμα και τους αντιπάλους της στο Προολυμπιακό. Το θέμα είναι να προλάβει να μάθει όσα περισσότερα πράγματα γίνεται, στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ