NBA

Η επόμενη μέρα των Φιλαντέλφια Σέβεντι Σίξερς

Τζοέλ Εμπίντ και Μπεν Σίμονς σε αγώνα των Σίξερς το 2019
Τζοέλ Εμπίντ και Μπεν Σίμονς σε αγώνα των Σίξερς το 2019 2019 AP PHOTO/MATT SLOCUM, FILE

Η ανταλλαγή του Μπεν Σίμονς που (πρέπει να) είναι προτεραιότητα, οι σημαντικές ανάγκες στο ρόστερ και οι παίκτες που έχουν συμβόλαιο για τη σεζόν 2021/22. Το SPORT24 εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί στους Φιλαντέλφια Σέβεντι Σίξερς μετά από τον αποκλεισμό τους από τους Ατλάντα Χοκς.

Η σεζόν τους ολοκληρώθηκε νωρίς. Τι κι αν πήραν την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στην Ανατολή, τι κι αν έδειχναν ικανοί να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου, οι Σίξερς ηττήθηκαν στην έδρα τους από τους Χοκς στο Game 7 της ημιτελικής σειράς της Περιφέρειας και ξεκίνησαν πρόωρα τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο head coach, Ντοκ Ρίβερς, δεν δίστασε να πει πως δεν γνωρίζει αν ο Μπεν Σίμονς μπορεί να λειτουργήσει ως πόιντ γκαρντ ομάδας που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό και φαίνεται πως η παραχώρηση του 25χρονου Αυστραλού θα είναι η προτεραιότητα του οργανισμού το φετινό καλοκαίρι.

Ο Σίμονς μοιάζει με βαρίδι για τους Σίξερς, όπως έγραψε και ο Στέφανος Μακρής το πρωί της Δευτέρας, είχε 9.9 πόντους, 6.3 ριμπάουντ, 8.6 ασίστ και 1.3 κλεψίματα ανά 34.5 λεπτά στους επτά αγώνες με τους Χοκς, ωστόσο εκτελούσε μόλις 6.4 σουτ ανά αγώνα, είχε 33.3% στις βολές, χανόταν στις τέταρτες περιόδους και άφηνε την ομάδα της Φιλαντέλφια να παίζει με τέσσερις στην επίθεση. Αμυντικά ήταν και παραμένει ένας εξαιρετικά συνεπής αθλητής, στο επίπεδο που θέλουν όμως να βρεθούν οι Σίξερς, αυτό δεν είναι αρκετό. Το ερώτημα είναι ποιος οργανισμός της Λίγκας θα δεχόταν να πάρει το συμβόλαιό του, το οποίο εκπνέει το καλοκαίρι του 2025 (κλειστό, πλήρως εγγυημένο χωρίς options) και θα βάζει στον λογαριασμό του από 33 εκατομμύρια δολάρια τη σεζόν 2021/22 έως 40.3 εκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2024/25.

Πέρα από τον Σίμονς, οι Σίξερς έχουν ακόμη επτά εγγυημένα συμβόλαια για την επόμενη περίοδο. Έχουν δεμένο τον Τομπάιας Χάρις (36 εκατομμύρια δολάρια), τον Τζοέλ Εμπίντ (31.6 εκατομμύρια δολάρια), τον Σεθ Κάρι (8.2 εκατομμύρια δολάρια), τον Ματίς Τάιμπυολ (2.8 εκατομμύρια δολάρια), τον Ταϊρίς Μάξι (2.6 εκατομμύρια δολάρια), τον Σέικ Μίλτον (1.8 εκατομμύρια δολάρια) και τον Αϊζάια Τζο (1.5 εκατομμύρια δολάρια), με τους Τζορτζ Χιλ, Άντονι Τόλιβερ, Πολ Ριντ να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αποχωρήσουν καθώς η ομάδα μπορεί να τους αποδεσμεύσει μονομερώς. Ντάνι Γκριν, Μάικ Σκοτ, Ντουάιτ Χάουαρντ, Φουρκάν Κορκμάζ, Κάιλ Ο' Κουίν, Γκάρι Κλαρκ είναι όλοι free agents.

TO DEPTH CHART ΤΩΝ 76ERS ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

PG: Μπεν Σίμονς, Ταϊρίς Μάξι

SG: Σεθ Κάρι, Σέικ Μίλτον, Αϊζάια Τζο

SF: Ματίς Τάιμπουλ

PF: Τομπάιας Χάρις

C: Τζοέλ Εμπίντ

Με τον νεαρό Ταϊρίς Μάξι στον άσο, οι Σίξερς μπορούν στη χειρότερη των περιπτώσεων, αν δηλαδή παραχωρήσουν τον Μπεν Σίμονς και δεν πάρουν πίσω έναν πρωτοκλασάτο άσο, να προχωρήσουν δίνοντάς του τον ρόλο του βασικού. Δεν είναι, πιθανότατα, έτοιμος για να σηκώσει ένα τέτοιο φορτίο, αν όμως η ομάδα έχει την ευκαιρία να αλλάξει σελίδα, να γλιτώσει από τον Σίμονς, τότε θα πρέπει να πάρει και αυτό το ρίσκο χωρίς δεύτερη σκέψη.

Με τον Κάρι στο δύο, με τον Χάρις στο τέσσερα και τον Εμπίντ στο πέντε, η σημαντικότερη ανάγκη των Σίξερς είναι ένας αληθινά ποιοτικός σμολ φόργουορντ, ένας καλύτερος παίκτης από τον Ντάνι Γκριν, ένας ανώτερος επιθετικά αθλητής από τον καταπληκτικό αμυντικό Ματίς Τάιμπουλ, ένα τριάρι που θα μπορεί να σουτάρει και να αμύνεται, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και φθηνός ή σχετικά φθηνός αν δεν υπάρχει ο Σίμονς στο ρόστερ.

Ο Ντοκ Ρίβερς, ο οποίος πέρασε και φέτος κάτω από τον πήχη, χρησιμοποίησε φέτος 23 παίκτες. Τους Τομπάιας Χάρις, Μπεν Σίμονς, Τζοέλ Εμπίντ, Σεθ Κάρι, Ντάνι Γκριν, Σέικ Μίλτον, Ματίς Τάιμπουλ, Φουρκάν Κορκμάζ, Τζορτζ Χιλ, Ντουάιτ Χάουαρντ, Μάικ Σκοτ, Ντακότα Ματίας, Ταϊρίς Μάξι, Τόνι Μπράντλε, Αϊζάια Τζο, Άντονι Τόλιβερ, Ίγκνας Μπραζντέικις, Πολ Ριντ, Γκάρι Κλάρκ, Ρέιτζον Τάκερ, Μέισον Τζόουνς, Βενσάν Πουαριέ, Τέρανς Φέργκιουσον. Από αυτούς τους 23, οι 11 θεωρήθηκαν μέλη του ρόστερ, με ρόλο και με σημαντικά λεπτά συμμετοχής και από αυτούς τους 11 μόνο οι επτά έχουν συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν.

Η ομάδα της Φιλαντέλφια αντάλλαξε πέρυσι το βαρύ συμβόλαιο του Αλ Χόρφορντ μαζί με τα δικαιώματα των Τεό Μαλεντόν - Βασίλιε Μίτσιτς για να πάρει πίσω τον Τέρανς Φέργκιουσον, τον Ντάνι Γκριν και τον Βενσάν Πουαριέ, βγήκε κερδισμένη καθώς και οι τρεις είναι free agents, μένει να δούμε αν θα βρεθεί και φέτος κάποια ομάδα όπως οι Θάντερ, κάποιος οργανισμός που πιθανότατα δεν θα στοχεύει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ώστε να "φορτωθεί" το ακόμη πιο βαρύ συμβόλαιο του Μπεν Σίμονς. Ο Μαλίκ Μπίσλι κι ο Ρίκι Ρούμπιο θα μπορούσαν να είναι ένα καλό δίδυμο για τους Σίξερς, για τις ανάγκες και για την κουλτούρα τους, ωστόσο το ερώτημα είναι αν οι Τίμπερβουλβς μπορούν να ενδιαφερθούν για μία τέτοια ανταλλαγή.

Αν προχωρήσει μια τέτοια ανταλλαγή, οι Σίξερς θα έχουν έναν έμπειρο και έναν νεαρό άσο, δύο καλούς σούτινγκ γκαρντ, έναν σκόρερ στο τρία και έναν σπουδαίο αμυντικό πίσω του και τους Χάρις - Εμπίντ στο 4-5. Φυσικά θα χρειαστούν κι άλλες προσθήκες, ένας τρίτος άσος, ένας καλός αναπληρωματικός πάουερ φόργουορντ του επιπέδου του Μπόμπι Πόρτις, για παράδειγμα, αλλά και ένας αξιόλογος σέντερ που όμως θα μπορεί να σταθεί και ως βασικός σε περίπτωση που ο Εμπίντ αντιμετωπίσει πρόβλημα τραυματισμού και χρειαστεί να μείνει για κάποια παιχνίδια εκτός δράσης.

TAGS NBA ΣΙΞΕΡΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ