NBA

Η επόμενη ημέρα των Ντάλας Μάβερικς του Λούκα Ντόντσιτς

Η επόμενη ημέρα των Ντάλας Μάβερικς του Λούκα Ντόντσιτς
2022 AP PHOTO/LM OTERO

Πόσα εγγυημένα συμβόλαια έχουν οι Μάβερικς και πόσο χώρο στο salary cap; Ποιες πρέπει να είναι οι δύο προτεραιότητές τους στην offseason; Το SPORT24 παρουσιάζει τα δεδομένα για την ομάδα του Ντάλας, για την ομάδα του Τζέισον Κιντ και του Λούκα Ντόντσιτς.

Η πορεία τους στη σεζόν ήταν καλή. Ξεκίνησαν χλιαρά, έκλεισαν την κανονική περίοδο στο 52-30 και στην τέταρτη θέση της Δύσης, απέκλεισαν στον πρώτο γύρο τους Γιούτα Τζαζ στους έξι αγώνες και στα ημιτελικά της περιφέρειας τους περσινούς φιναλίστ Φοίνιξ Σανς με εμφάνιση-ραψωδία στο Game 7, όμως απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς έφτασε για τους Μάβερικς το τέλος του δρόμου.

Η ομάδα του Ντάλας έκανε βήματα προς τα εμπρός, ο Λούκα Ντόντσιτς το ίδιο, όμως στο τέλος της περιόδου μένει μια πικρή γεύση για την μόλις μία νίκη σε πέντε αγώνες στους τελικούς της Δύσης και μαζί πολλά ερωτηματικά για το πως ο οργανισμός θα βελτιωθεί, θα ενισχυθεί και θα μεγαλώσει περισσότερο στη διάρκεια της offseason ώστε να κάνει πραγματικό πρωταθλητισμό.

Η ομάδα έχει τα εξής 11 εγγυημένα συμβόλαια για την περίοδο 2022/23:

Λούκα Ντόντσιτς
Τιμ Χάρνταγουεϊ
Σπένσερ Ντίνγουιντι
Ντάβις Μπέρτανς
Ντόριαν Φίνι-Σμιθ
Ντουάιτ Πάουελ
Ρέτζι Μπούλοκ
Μπόμπαν Μαριάνοβιτς
Τζος Γκριν
Στέρλινγκ Μπράουν
Μαρκίς Κρις

Από εκεί και πέρα, τα 9.000.000 δολάρια του Μάξι Κλίμπερ μπορούν να βγουν από το μισθολόγιο έως τις 3 Ιουλίου του 2022, χωρίς η ομάδα να πρέπει να του δώσει κάποια αποζημίωση. Ο 30χρονος Γερμανός είχε 7 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1 μπλοκ ανά 24.6 λεπτά σε 59 αγώνες της κανονικής περιόδου και 8.7 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 1 ασίστ ανά 25.4 λεπτά σε 18 αγώνες των playoffs. Είναι χρήσιμος, έως και πολύτιμος, η λογική λέει πως στο Ντάλας δεν θα τον αποδεσμεύσουν, εκτός αν τον αφήσουν για να υπογράψουν μαζί του ένα νέο, πολυετές συμβόλαιο, με πιο ευνοϊκούς όρους για τον οργανισμό.

Μη εγγυημένο είναι το συμβόλαιο και του Φρανκ Ντιλικίνα (2.036.318) που δεν θα μείνει, ενώ player option 3.300.000 δολαρίων έχει ο Τρέι Μπερκ, τον οποίο οι Μάβερικς δεν χρειάζονται. Δύσκολα θα κάνει opt-out ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ, διότι δύσκολα θα βρει στο NBA κάτι περισσότερο από το minimum που στη δική του περίπτωση (εννέα χρόνια προϋπηρεσίας) φτάνει τα 2.606.326 δολάρια.

Με το salary cap στα 122 εκατομμύρια και με το luxury tax στα 149 εκατομμύρια, το μισθολόγιο των Μάβερικς φτάνει αυτή τη στιγμή στα 153.333.457 δολάρια. Αν τα εννέα εκατομμύρια του Κλίμπερ μειωθούν, το payroll θα φτάσει οριακά στο όριο των 149 εκατομμυρίων. Αυτό σημαίνει πως χωρίς ανταλλαγή κάποιου μεγάλου συμβολαίου (Χάρνταγουεϊ 19.6 εκατομμύρια, Μπέρτανς 16 εκατομμύρια, Πάουελ 11 εκατομμύρια, Μπούλοκ 10 εκατομμύρια), οι Μάβερικς δεν θα έχουν χώρο για σημαντική κίνηση, για κάποια προσθήκη παίκτη που θα είναι σε καλή ηλικία και θα μπορεί να τους ανεβάσει επίπεδο.

Τι μπορούν να κάνουν στο Ντάλας; Να βρουν έναν-δύο βετεράνους, να τους πείσουν για το όραμά τους και να τους βάλουν στο ρόστερ για να καλύψουν συγκεκριμένες αδυναμίες όπως η τρύπα στη θέση του σέντερ. Ο Ντουάιτ Πάουελ έπαιρνε 21.9 λεπτά στην κανονική περίοδο και έκανε καλή δουλειά (8.7 πόντοι, 70.3% στο δίποντο, 4.9 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ), όμως στα playoffs ο χρόνος του βούτηξε στα 13.8 λεπτά με αποκορύφωμα τη σειρά με τους Γουόριορς στην οποία είχε μόλις 9.8 λεπτά ανά αγώνα. Θα χρειαστεί σίγουρα κάποια ανταλλαγή καθώς Πάουελ και Κλίμπερ έδειξαν ότι δεν μπορούν να δώσουν όσα χρειάζεται η ομάδα.

Αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα των Μάβερικς. Να βρουν έναν πραγματικά καλό ψηλό. Κι αν μπορούν να κάνουν το... θαύμα, με τον Ρουντί Γκομπέρ, τον οποίο ονειρεύεται ο Μαρκ Κιούμπαν, τότε σίγουρα θα ανέβουν κι άλλο επίπεδο. Το Ντάλας δεν έχει καλά ανταλλάγματα για να διεκδικήσει τον Γάλλο, οπότε θα πρέπει να βρει κάποιον με την Mid-Level Exception των 6.339.000 δολαρίων που έχει στη διάθεσή του ή με την Trade Exception των 10.865.952 δολαρίων που όμως εκπνέει στις 27 Ιουνίου. Η ομάδα μπορεί να την χρησιμοποιήσει προς ή το βράδυ του NBA Draft (23/6) και η λογική λέει πως δουλεύει ήδη για να βρει έναν ψηλό.

Εξίσου σημαντικό θα είναι να κρατήσουν τον Τζέιλεν Μπράνσον, ο οποίος είναι unrestricted free agent στα 25 προς τα 26 του χρόνια, μετά από μία καταπληκτική τέταρτη σεζόν στο NBA (16.3 πόντοι, 37.3% στο δίποντο, 3.9 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ, ένα κλέψιμο, 1.6 λάθη ανά 31.9 λεπτά σε 79 αγώνες της κανονικής περιόδου). Η παρουσία του Σπένσερ Ντίνγουιντι είναι μια δικλείδα ασφαλείας, σε περίπτωση που ο Μπράνσον βρει πολλά χρήματα στην αγορά, σίγουρα όμως το γεγονός ότι η ομάδα έπαιξε καλύτερο μπάσκετ από τη στιγμή που είχε τρία καλά γκαρντ, δείχνει πόσο χρήσιμος είναι ο Μπράνσον ή κάποιος παρόμοιος δίπλα στον Ντόντσιτς.

Με απλά λόγια, στο Ντάλας θα ήθελαν να κρατήσουν τον Μπράνσον, να βρουν έναν σέντερ καλύτερο από τους Πάουελ - Κλίμπερ και με χαρά θα αποχαιρετούσαν τον Ντάβις Μπέρτανς αν έβρισκαν ομάδα να φορτωθεί το συμβόλαιό του. Στη διαδικασία του NBA Draft 2022 οι Μάβερικς έχουν την 26η επιλογή.

TAGS NBA ΜΑΒΕΡΙΚΣ ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ