ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

Η Αποκάλυψις του Ιωάννου

Η Αποκάλυψις του Ιωάννου

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου κάλεσε χθες το βράδυ τον Ιαν Βουγιούκα για να σηκώσουν μαζί την κούπα και ο Βασίλης Σκουντής βάζει τη σκηνή στον καθρέφτη του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Είναι σαν τη συνήθεια που, όπως λένε, γίνεται λατρεία. Κάτι σαν εθιμικό δίκαιο, business as usual και πάει λέγοντας.

Για να προκύψει το καρέ του αλτρουισμού και της συντροφικότητας στον Παναθηναϊκό, υπό την έννοια πως η κίνηση του Ιωάννη Παπαπέτρου να καλέσει... εξ εφέδρων τον Ιαν Βουγιούκα και να σηκώσουν μαζί την κούπα χθες το βράδυ στο ΟΑΚΑ είναι όντως déjà vu από παλιά.

Αυτό το ξέρει καλά ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος με το που είδε τον επίγονο του ως αρχηγό της ομάδας να καλεί κάποιον από τη... γαλαρία των αδημονούντων συμπαικτών του, ασφαλώς θα συνειδητοποίησε πως το σόι πάει βασίλειο!

Στην ιστορία του Παναθηναϊκού οι δείκτες του ρολογιού σταμάτησαν για πρώτη φορά το βράδυ της 3ης Μαΐου του 2009 στην Ο2 Αrena του Βερολίνου, μετά τον δραματικό τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε μια πρωτόφαντη σκηνή που άξιζε να γίνει εξώφυλλο στην πράσινη Βίβλο.

ΤΟ ΝΕΥΜΑ Α ΛΑ... ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Την ώρα που ο Τζόρντι Μπερτομέου κουβαλάει ανά χείρας το τρόπαιο για να το απονείμει στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο νεόκοπος αρχηγός της ομάδας κάνει προς τον Φραγκίσκο Αλβέρτη ένα νεύμα α λα Ανδρέας Παπανδρέου στη Δήμητρα Λιάνη, στις σκάλες του αεροπλάνου, όταν επέστρεφαν από το Χέρφιλντ!

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Παναγιώτη Γιαννάκη (1996) και τον Κώστα Παταβούκα, που μεσολάβησε ως αρχηγός, ο Φράνκι είχε σηκώσει την κούπα το 200 στην Πυλαία, το 2002 στην Μπολόνια και το 2007 στο ΟΑΚΑ και στη συνέχεια, στην ακροτελεύτια σεζόν του με το Νο 4, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Διαμαντίδη και βάδισε στα χνάρια του Ντίνο Μενεγκίν στα ύστερα της καριέρας του.

Capitano, non giocatore!

Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΕΡΤΗ

Eκείνη τη σεζόν που ολοκληρώθηκε μέσα στα κομφετί και στις σαμπάνιες, ο Αλβέρτης αγωνίσθηκε μονάχα σε ένα από τα 22 ματς του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα: στην πρεμιέρα της 22ας Οκτωβρίου με τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ, όπου πάτησε παρκέ επί 3 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, χωρίς να σκοράρει (0/2 τρίποντα).

Ενώ λοιπόν ο Διαμαντίδης ετοιμαζόταν να πάρει στα χέρια του το "ιερό δισκοπότηρο" φώναξε τον Αλβέρτη για να το σηκώσουν μαζί και ούτως ειπείν άνοιξε φάμπρικα!

Σε μια τελετή παράδοσης και παραλαβής (όπως λένε και στα Υπουργεία μετά από εκλογές και ανασχηματισμούς) ο απερχόμενος ανταποκρίθηκε και όπως είπε αργότερα, "αφιερώνω στον Δημήτρη αυτή την επιτυχία και ο ίδιος ξέρει το γιατί".

Τον πίεσα εκείνο το βράδυ και πολλές φορές τα κατοπινά χρόνια να μου μαρτυρήσει αυτό το "γιατί", αλλά εδώ και 12 χρόνια ανθίσταται σθεναρώς!

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΤΣΑΡΗ

Μετά από δυο χρόνια η ίδια ιστορία δεν επαναλήφθηκε, αλλά απλώς συνεχίσθηκε, στο Palau Sant Jordi της Βαρκελώνης.

Στις 8 Μαΐου του 2011 μετά τη νίκη επί της Μακάμπι και το έκτο γαλόνι που έβαλαν οι Πράσινοι στη στολή τους, ο Διαμαντίδης το διέπραξε και πάλι. Αυτή τη φορά δεν κάλεσε εξ εφέδρων τον Αλβέρτη, αλλά από την πρώτη γραμμή του στρατεύματος τον Κώστα Τσαρτσαρή και τον Μάικ Μπατίστ, ώστε να σηκώσουν μαζί, δίκην τριανδρίας, το τρόπαιο.

"Αυτή ήταν η απόδειξη της μεγαλοσύνης του Δημήτρη" σχολίασε ο Τσαρτσαρής. "Είχε την ευκαιρία που μάλιστα έμελλε να είναι η τελευταία, να βρίσκεται μόνος του στη φωτογραφία, αλλά δεν το έκανε. Όταν μας φώναξε μαζί με τον Μάικ ανατριχιάσαμε και οι δυο. Ο Μπατίστ κι εγώ ήμασταν συμπαίκτες από το 2003, ενώ ο Διαμαντίδης ήρθε την επόμενη χρονιά και επί επτά σεζόν ζήσαμε μαζί χαρές, λύπες, στενοχώριες, θριάμβους. Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η σκηνή με σημάδεψε ανεξίτηλα και μάλιστα έχω βάλει τη φωτογραφία σε μια μεγάλη κορνίζα στο σπίτι μου"!

Για να... τριτώσει το καλό (μέχρι πριν από μερικές ώρες, οπότε κι έγινε το καρέ στο ΟΑΚΑ), με την ιπποτική κίνηση του Νικ Καλάθη, μετά το φινάλε της σειράς των τελικών απέναντι στον Προμηθέα το 2018/19.

Στις 14 Ιουνίου 2019, ο ομογενής γκαρντ, που είχε ήδη προλάβει να δει ιδίοις όμμασι όσα είχαν γίνει στο Palau Sant Jordi οκτώ χρόνια νωρίτερα, έκανε το ίδιο. Την στιγμή που η κούπα του Πρωταθλητή Ελλάδας βρέθηκε στα χέρια του, έκανε το απαραίτητο νεύμα στον Ίαν Βουγιούκα και τον Τζέιμς Γκιστ να τον πλησιάσουν, για να επαναληφθεί παρόμοιο ενσταντανέ.

ΙΑΝ: "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ"

Τον Ιαν ο Ιωάννης δεν τον κατέλαβε εξαπίνης, τουτέστιν το έγκλημα ήταν οργανωμένο από πριν!

"Με έπιασε μου είπε τι σκεπτόταν μόλις έληξε ο τελικός, την ώρα που πανηγυρίζαμε" μου εκμυστηρεύθηκε ο Βουγιούκας.

Το πώς αισθάνθηκε ο βετεράνος σέντερ είναι προφανές και αυτονόητο.

"Πολύ όμορφα, υπέροχα. Αυτά μένουν στο φινάλε" εξηγεί. "Έχουμε μια πολύ ωραία, ανθρώπινη και ειλικρινή σχέση με τον Ιωάννη και η κίνηση του μου επιβεβαίωσε την πεποίθηση μου για το τι άνθρωπος είναι. Εγώ που είμαι λίγο μεγαλύτερος, έχω μάθει να εκτιμώ πολύ τους ανθρώπους της παλιάς κοπής και ο Ιωάννης ανήκει σε αυτή την κατηγορία".

Επίτηδες επέλεξα να μιλήσω πρώτα με τον Βουγιούκα και ύστερα με τον Παπαπέτρου, ώστε να του δώσω τη σχετική πάσα που απ’ ότι φαίνεται, ενέχει στοιχεία ενός νεολογισμού τον οποίο επέφερε η πανδημία.

Ενσυναίσθηση, ντε!

"Το είχα στο μυαλό μου από πριν και του το είπα στη λήξη του τελικού. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια τιμή που ο Ιαν την αξίζει για πολλούς λόγους" σχολιάζει ο αρχηγός του Παναθηναϊκού...

ΙΩΑΝΝΗΣ: "Ο ΙΑΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ"

"Είμαστε φίλοι και όσο καιρό βρισκόμαστε μαζί στην ομάδα τον νιώθω σαν μπασκετικό πατέρα μου ή έστω μεγαλύτερο αδερφό μου. Είναι, ας πούμε, ο μέντορας μου και πάντοτε τον συμβουλεύομαι για το τι πρέπει να κάνω ή να μην κάνω".

Ο Βουγιούκας χαρακτήρισε τον Παπαπέτρου "άνθρωπο παλιάς κοπής" και επ' αυτού του κομπλιμέντου ο γιος του Αργύρη Παπαπέτρου έχει και καταθέτει διευθύνσεις και ονόματα!

"Από μικρός έμαθα να είμαι σεβαστικός με τους φίλους μου και γενικότερα με κάθε άνθρωπο. Εδώ έχει παίξει ρόλο το πώς μεγάλωσα και το πώς διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας μου. Πήρα σωστές αρχές από τους γονείς μου και τις τηρώ χωρίς εκπτώσεις".

Ο 27χρονος φόργουορντ του Παναθηναϊκού ήταν 15 και 17 ετών αντιστοίχως, όταν ο Διαμαντίδης σήμαινε γενικά προσκλητήρια πάνω στο βάθρο των απονομών και προφανώς αυτές οι εικόνες δεν έχουν διαλάθει της μνήμης του.

"Εννοείται πως θυμάμαι πολύ καλά εκείνες τις σκηνές στο Βερολίνο και στη Βαρκελώνη. Τις έχω σαν εικόνες στο μυαλό μου και μακάρι αυτή η παράδοση να έχει και συνέχεια στο μέλλον" τονίζει ανακουφισμένος κιόλας για την κατάκτηση του τίτλου που δεν χαντάκωσε τη μεγαλειώδη εμφάνιση του.

ΤΟ ΜΑΓΑΡΙΣΜΕΝΟ ΡΕΚΟΡ

"Αμ αυτό που το βάζεις;" μου είπε γελώντας και δεν έχει άδικο, διότι στις 31 Ιανουαρίου στο ίδιο γήπεδο και με τον ίδιο αντίπαλο (Παναθηναϊκός - Προμηθέας 78-80) ο Τζάουν Εβανς του χάλασε τη ζαχαρένια.

Τότε ο Προμηθέας άλωσε το ΟΑΚΑ, χάρη σε τρία απανωτά κλεψίματα και με ένα σερί 9-0 με αιχμή του δόρατος το νικητήριο λέι απ του Τζάουν Εβανς, μαγαρίζοντας τους 26 πόντους του Παπαπέτρου.

Χθες ο Ιωάννης έβαλε 25 πόντους και ο Παναθηναϊκός στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος για εικοστή φορά, αλλά το νούμερο 26 βρισκόταν πάλι στο επίκεντρο.

Ο λόγος; Από τη στιγμή που πέρυσι (ενώ τα ρολά κατέβηκαν απότομα, λόγω της πανδημίας) ο Παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής στα χαρτιά, χθες συμπλήρωσε 26 σεζόν στις οποίες έχει κατακτήσει τουλάχιστον ένα τρόπαιο!

Για τελευταία φορά οι Πράσινοι είχαν μείνει με άδεια χέρια την περίοδο 1994-95.

ΣΟΔΕΙΑ 26 ΕΤΩΝ

Τότε λοιπόν ηττήθηκαν από τον Ολυμπιακό τόσο στον ημιτελικό του Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Σαραγόσα όσο και στον πέμπτο τελικό των play offs της Α1, με σκορ 45-44 στο ΣΕΦ, με το τελευταίο άστοχο σουτ του Νίκου Οικονόμου.

Στο δε Κύπελλο αποκλείσθηκαν στη φάση των 16 από το Περιστέρι, ενώ στον προηγούμενο γύρο είχαν ρίξει στο κανναβάτσο τους Πειραιώτες στο αλήστου μνήμης ματς στο γήπεδο του Σπόρτιγκ με σκορ 42-40!

Την επόμενη σεζόν (1995-96) στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης στο Παρίσι, την περίοδο 1996-97 βρήκαν αποκούμπι στο Διηπειρωτικό Κύπελλο και όλα αυτά τα χρόνια οι τίτλοι αυξάνονται και πληθύνονται κάθε χρόνο.

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ