ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Η ανάλυση του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2020/21: Υγιής οργανισμός, ρόστερ σε στέρεες βάσεις

Η ανάλυση του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2020/21: Υγιής οργανισμός, ρόστερ σε στέρεες βάσεις
Ο Κώστας Σλούκας στο φιλικό του Ολυμπιακού με τη Βαλένθια

Ο νέος ηγέτης, ο x-factor που μπορεί να τον εκτοξεύσει, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Ολυμπιακού, με το καλό και με το κακό σενάριο για τη σεζόν 2020/21. Το Sport24 βάζει τους Πειραιώτες του Γιώργου Μπαρτζώκα στο μικροσκόπιό του.

Οι προηγούμενες δύο σεζόν ήταν δύσκολες για τον Ολυμπιακό, εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Μια από τις πιο ισχυρές ομάδες της Ευρώπης τα τελευταία 15 χρόνια βρέθηκε σε μια αμήχανη κατάσταση, οι πιέσεις -εσωτερικές και εξωτερικές- την απείλησαν όσο ποτέ, η θητεία του Ντέιβιντ Μπλατ στον ερυθρόλευκο πάγκο ήταν αποτυχημένη, πλέον όμως οι Πειραιώτες βαδίζουν ξανά στον σωστό δρόμο ή τουλάχιστον μπορούν να αισθάνονται υγιείς χτίζοντας σε βάσεις που στη θεωρία δείχνουν πολύ πιο στέρεες.

Η παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο προσδίδει μια αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς πως τα στεγανά θα επιστρέψουν, η καθημερινότητα θα είναι ομαλή και μετά από δύσκολες βραδιές θα επικρατήσει ψυχραιμία, το ερώτημα όμως είναι αν ο Ολυμπιακός θέλει να κερδίσει άμεσα ή να χτίσει με φόντο το μέλλον, με ορίζοντα δηλαδή την επόμενη τριετία-πενταετία καθώς οι Βασίλης Σπανούλης - Γιώργος Πρίντεζης βαδίζουν προς το τέλος του δρόμου. Μιλάμε φυσικά για το επίπεδο της EuroLeague, που παραμένει η μοναδική υποχρέωση, η μοναδική διοργάνωση για τους πρωταθλητές Ευρώπης 2012 και 2013.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν γύρισε στον Ολυμπιακό επειδή ήταν άνεργος. Ούτως ή άλλως δεν ήταν σκοπός του να γυρίσει στην Ελλάδα. Οι συγκυρίες, όμως, η προσπάθεια που κράτησε αρκετούς μήνες και η επιθυμία του Γιώργου και του Παναγιώτη Αγγελόπουλου να γυρίσουν στο προηγούμενο, από εκείνο του Ντέιβιντ Μπλατ, μοντέλο που οδήγησε την ομάδα τους στην κορυφή, σε τελικούς και Final Four, τον έπεισαν να πιάσει ξανά το τιμόνι της αγαπημένης του ομάδας.

Έμπειρος από τη διοργάνωση, έχει συμμετάσχει σε Final Four, έχει κατακτήσει το τρόπαιο, είναι πιο ώριμος πλέον, λιγότερο συναισθηματικός και περισσότερο ρεαλιστής, ο Μπαρτζώκας μοιάζει με τον ιδανικότερο άνθρωπο που θα μπορούσε να έχει ο Ολυμπιακός στην άκρη του πάγκου του. Ποιος θα μπορούσε να θεωρηθεί καλύτερη επιλογή αυτή τη στιγμή; Πραγματικά, δεν υπάρχει κάποιος ελκυστικότερος, στη θεωρία τουλάχιστον. Στην πράξη όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα, από αυτά θα κριθεί κι ο Έλληνας coach στο φινάλε της σεζόν.

Ο ΣΤΑΡ

Μπορεί στην ομάδα του Βασίλη Σπανούλη και του Γιώργου Πρίντεζη ο ηγέτης να είναι κάποιος άλλος; Ναι, αν τον λένε Κώστα Σλούκα. Ακόμη και τώρα, μήνες μετά από την επιστροφή του στον Ολυμπιακό, μοιάζει... too good to be true ο επαναπατρισμός του Έλληνα γκαρντ, όπως περίεργη έμοιαζε και η απουσία του, η κάθε συμμετοχή του στη διοργάνωση με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε.

Ο Σλούκας είναι συνδεδεμένος με τον Ολυμπιακό και είναι ο άνθρωπος που παίρνει στα 30 του χρόνια, στην πιο παραγωγική φάση της καριέρας του τη σκυτάλη για σεζόν καριέρας. Με ένα ματς την εβδομάδα και με +30 λεπτά ανά αγώνα, έχει καλές πιθανότητες για να γράψει career-highs σε πόντους, ασίστ και αξιολόγηση, στα δικά μας μάτια είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο του κορυφαίου πασέρ με έναν μέσο όρο που πιθανότατα θα ξεπερνά τις επτά τελικές πάσες σε μέσο όρο.

Ικανός σκόρερ που μπορεί να εκτελέσει με την ίδια άνεση και αποτελεσματικότητα είτε βγαίνοντας από το σκριν, είτε δημιουργώντας το δικό του σουτ, άριστος δημιουργός, λατρεύει τα μεγάλα ματς και τις κρίσιμες στιγμές, τα δικά του χέρια θα αποφασίζουν στο τέλος κλειστών αγώνων, είναι μαζί με τους Καμπάσο, Μίτσιτς, Καλάθη οι κορυφαίοι πλέι μέικερ, με την κλασική έννοια του όρου, στην Ευρώπη.

Ο X-FACTOR

Θα αρπάξει ο Σάσα Βεζένκοβ την ευκαιρία για να γίνει τουλάχιστον ισάξιος με τον Γιώργο Πρίντεζη στη θέση του πάουερ φόργουορντ; Θα είναι αποτελεσματικός ο Τσαρλς Τζένκινς απέναντι στους Λάρκιν, τους Τζέιμς, τους Σβεντ και τους Γουίλμπεκιν αυτής της διοργάνωσης; Θα γίνει ο Χασάν Μάρτιν ο επόμενος μεγάλος ψηλός που θα "βγει" από την παραγωγική διαδικασία του Ολυμπιακού; Τρεις παίκτες με πίεση στις πλάτες τους, άλλος θα είναι όμως ο -factor αυτού του ρόστερ, ο παίκτης δηλαδή που η δική του καλή σεζόν θα εκτοξεύσει τους Πειραιώτες.

Ο Άαρον Χάρισον είναι αυτός ο αθλητής, ο 26χρονος σχεδόν δίμετρος περιφερειακός με το σπουδαίο ταλέντο στο σκοράρισμα, που όμως θα χρειαστεί ένα διάστημα προσαρμογής ώστε η μετάβαση από το EuroCup στη EuroLeague να είναι ομαλή και επιτυχημένη. Παίκτης των 16 πόντων στη Γαλατασαράι, παίκτης που μπορεί να πιάσει το 40% στο τρίποντο, ένα καταπληκτικό ταλέντο που έχει πάρει γεύση από τη διοργάνωση (είχε εννέα συμμετοχές τη σεζόν 2018/19) όχι όμως και μια γεμάτη σεζόν σε αυτή.

Στη Γαλατασαράι είχε πέρυσι ματς με 8-12 σουτ ανά αγώνα, δεν ήταν παίκτης των 20 σουτ, έπαιζε με σύνεση, εκτελούσε από κάθε απόσταση, δεν έχει range, είναι περιφερειακός του 90% στις βολές, άνω του μετρίου δημιουργός, αξιόλογος αμυντικός, ωστόσο από πρωταγωνιστής γίνεται ρολίστας και αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να διαχειριστεί με ψυχραιμία και υπομονή. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός δημιουργός πίσω από τους Σλούκα - Σπανούλη, έχει χώρο για να λάμψει και σε αυτόν τον τομέα.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Μετά από μια ταραχώδη διετία με αρκετά αγωνιστικά προβλήματα, με οικονομική στενότητα, με γκρίνια εντός κι εκτός ομάδας, ο Ολυμπιακός ισορρόπησε το καράβι και το έβαλε ξανά σε ένα απάνεμο λιμάνι. Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος έχουν κλείσει τις "τρύπες", μεγάλες και μικρές, η κανονικότητα επέστρεψε και η ομάδα δείχνει υγιής ενώ χτίζεται πλέον σε πιο στέρεες βάσεις, μακριά από πειράματα και καταστάσεις που δεν ταιριάζουν ούτε στην ιδιοσυγκρασία των προέδρων της, ούτε στο γούστο του ελληνικού κοινού του αθλήματος.

Σπανούλης και Πρίντεζης αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δώσουν χώρο στους νεότερους, η επιστροφή του Κώστα Σλούκα ήταν ξεκάθαρα και μακράν του δεύτερου το καλύτερο νέο του καλοκαιρού και ο ελληνικός κορμός που παραδοσιακά κάνει τη διαφορά είναι ξανά δυνατός. Για την παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα διαβάσατε λίγο πιο πάνω. Θετικό το μεγάλο ρόστερ των 16 παικτών, καθώς υπάρχουν τρεις λύσεις σε κάθε θέση με παίκτες να ανεβαίνουν ή να κατεβαίνουν, ώστε να υπάρχει ασφάλεια σε περίπτωση ασθένειας και απουσίας παικτών σε ένα ρόστερ στο οποίο -πλην Σλούκα- ουδείς θεωρείται αναντικατάστατος.

Last but not least, το μεγάλο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού συγκριτικά με όλες τις ομάδες της διοργάνωσης θα είναι και φέτος η μία διοργάνωση που θα έχει να διαχειριστεί η ομάδα. Κάθε ομάδα της EuroLeague ζηλεύει τους Πειραιώτες που δεν έχουν υποχρεώσεις εντός Ελλάδας, όσο κι αν αυτό ακούγεται υπερβολικό είναι η πραγματικότητα, οπότε παίκτες που θα βρίσκονται σε πραγματικά καλή φόρμα θα μπορούν να αγωνίζονται +30 λεπτά σε υψηλές στροφές δίχως να πρέπει να κάνουν συντήρηση δυνάμεων για το ματς του Σαββατοκύριακου στην Α1.

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Δεν είδαμε πολλά από τα φιλικά των ερυθρόλευκων, οπότε τα συμπεράσματα δεν είναι ασφαλή. Φαίνεται, πάντως, ότι υπάρχει έλλειψη ενός καλού δημιουργού πίσω από τους Σλούκα - Σπανούλη, ζήτημα που θα μεγεθυνθεί σε περίπτωση που ένας από τους δύο αναγκαστεί να μείνει εκτός δράσης. Χάρισον και Λαρεντζάκης μπορούν να λειτουργήσουν ως facilitators, σίγουρα όμως το θέμα της υγείας και της αποφυγής σοβαρών τραυματισμών στα γκαρντ θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σεζόν.

Μεγάλο ρίσκο πάρθηκε και στη θέση του σέντερ, με τον Μπαρτζώκα να προλαβαίνει καλές ομάδες και να επενδύει στον εκρηκτικό, πληθωρικό, αλλά και άγουρο από αυτό το επίπεδο Χασάν Μάρτιν. Ο Αμερικανός είναι μια πολύ ελκυστική περίπτωση undersized ψηλού την ώρα που η τάση δείχνει επιστροφή των δεινοσαύρων και όλα βρίσκονται στο χέρι του. Αν ωριμάσει και κολυμπήσει μόλις πέσει στα βαθιά, θα καθιερωθεί στη EuroLeague. Διαφορετικά, ο Ολυμπιακός θα βγει στην αγορά για ακόμη ένα κορμί καθώς ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ ταιριάζει περισσότερο σε σχήματα με άλλον έναν ψηλό στο πλευρό του.

ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Η είσοδος στην οκτάδα και η συμμετοχή στα playoffs. Αυτός πρέπει και αυτός είναι ο στόχος του Ολυμπιακού. Με τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Αναντολού Εφές, Αρμάνι Μιλάνο να κλείνουν πέντε από τις οκτώ θέσεις και με τις Φενέρμπαχτσε - Μακάμπι Τελ Αβίβ να έχουν ένα προβάδισμα για να χωρέσουν στην postseason, μένει μία θέση για να τη διεκδικήσουν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, η Μπασκόνια, η Χίμκι και η Βαλένθια. Δεν θα είναι εύκολη η σεζόν, αν όμως οι Πειραιώτες μπουν στα playoffs, εκεί δεν θα έχουν άγχος και υγιείς θα κυνηγήσουν την υπέρβαση.

Το σημαντικό για τους ερυθρόλευκους θα είναι επίσης είναι να παραμείνουν ένας υγιής οργανισμός, να "επιβιώσουν" σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζει η ανθρωπότητα, να δουλέψουν χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς που θα πρέπει να καλυφθούν με αλχημείες εκ των έσω και ταυτόχρονα να κοιτάζουν και το μέλλον, να επενδύσουν στην συνέχεια και τη συνέπεια που έλειψε τα τελευταία χρόνια.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Δεν μπορεί να συμβεί κάτι χειρότερο, αγωνιστικά τουλάχιστον, από έναν σοβαρό τραυματισμό κομβικού παίκτη. Αν ο Ολυμπιακός είναι πλήρης ή έστω πλήρης στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, τότε δύσκολα θα τον δούμε να παίζει άσχημο, αναποτελεσματικό μπάσκετ. Λίγη τύχη θα χρειαστούν οι ερυθρόλευκοι και φυσικά μια ομαλή πορεία της διοργάνωσης χωρίς πολλές ακυρώσεις ταξιδιών και κατά συνέπεια αγώνων. Η διοίκηση δεν έκανε μεγάλο άνοιγμα, προτίμησε την ασφάλεια εν μέσω γενικότερης αβεβαιότητας και ουσιαστικά η συμφωνία με τον Κώστα Σλούκα έλυσε πολλά ζητήματα διότι χωρίς εκείνον όλα, όλα όμως, θα ήταν διαφορετικά και κάθε συζήτηση θα ξεκινούσε από διαφορετική αφετηρία.

ΤΟ DEPTH CHART ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

PG: Κώστας Σλούκας, Βασίλης Σπανούλης, Αντώνης Κόνιαρης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης

SG: Σακίλ ΜακΚίσικ, Τσαρλς Τζένκινς, Γιαννούλης Λαρεντζάκης

SF: Κώστας Παπανικολάου, Άαρον Χάρισον, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

PF: Γιώργος Πρίντεζης, Σάσα Βεζένκοβ, Λιβιό Ζαν-Σαρλ

C: Οκτάβιους Έλις, Χασάν Μάρτιν, Βασίλης Χρηστίδης

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ