ΑΕΚ

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα βουνό να ανέβει

Οι Γέλοβατς, Γκρίφιν και Ανγκόλα σε αγώνα της ΑΕΚ
Οι Γέλοβατς, Γκρίφιν και Ανγκόλα σε αγώνα της ΑΕΚ INTIME

Η εικόνα της ΑΕΚ κόντρα στον Προμηθέα στο Super Cup προβλημάτισε. Οι δικαιολογίες αρκετές. Ο χρόνος όμως πιέζει και η “Ένωση” δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

Απογοήτευση. Αυτό είναι το συναίσθημα που πιθανότατα αισθάνθηκαν οι φίλοι της ΑΕΚ βλέποντας την “Ένωση” να καταρρέει στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού του Super Cup κόντρα στον Προμηθέα, γνωρίζοντας την ήττα με 71-88.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να παίξει το δικό της μπάσκετ. Ένα επιθετικό μπάσκετ, που δίνει πρωτοβουλία στους παίκτες. Ένα μπάσκετ επιθέσεων 7 δευτερολέπτων. Το μπάσκετ που είχε προαναγγείλει ο Στέφανος Δέδας στην παρουσίασή του. Ο Προμηθέας όμως την περίμενε. Την διάβασε. Είδε τις αδυναμίες της και την χτύπησε ακριβώς εκεί, καταφέρνοντας να κάνει επίδειξη δύναμης στο δεύτερο ημίχρονο.

Μία – αναμενόμενα – άσχημη εικόνα και ο ρεαλισμός

Η ΑΕΚ μπορεί να χρησιμοποιήσει – και πράγματι έχει – αρκετές δικαιολογίες. Είχε 11 νέους παίκτες στην 12αδα. Ο Μάνι Χάρις και ο Γιώργος Μπόγρης είναι εμφανώς ανέτοιμοι. Ο Κίνο Κολόμ είναι ακόμα αρκετά βαρύς. Ο Νίκος Παππάς είναι τραυματίας. Οι αυτοματισμοί δεν υπάρχουν. Μπορεί να ακουστεί λίγο βαρύ, αλλά η άσχημη εικόνα της ομάδας ήταν μάλλον αναμενόμενη αν λάβει κανείς υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, την σύσταση του ρόστερ, αλλά και τον αντίπαλο, αφού ο Προμηθέας έχει αρκετά στοιχεία ομάδας που απλώς δεν “ματσάρουν” καλά με την ΑΕΚ.

Οι Πατρινοί έχουν γρήγορους περιφερειακούς που μπορούν να εκτελέσουν σε πρώτο χρόνο (Ρέι και Γκίκας), έχει έναν οργανωτή που διαβάζει το παιχνίδι (Γκάντι), έχει μέγεθος και καλούς σουτέρ στην περιφέρεια (Γιαννόπουλος, Ρογκαβόπουλος), καλά κορμιά στις θέσεις των φόργουορντ (Μάιλς, Αγραβάνης) και αθλητικούς ψηλούς (Γκραντ, Χαντ). Από την άλλη πλευρά βέβαια, μπορεί να πει κάποιος ότι μία τέτοια σύσταση ρόστερ είναι η αναμενόμενη στο υψηλότερο επίπεδο: Γρήγοροι περιφερειακοί, μέγεθος και αθλητικότητα.

Κοιτάζοντας τα πράγματα από μία ρεαλιστική βάση, σε ένα παιχνίδι που η ΑΕΚ δεν είχε αρκετούς παίκτες της σε καλή επιθετικά βραδιά ήταν μάλλον αναμενόμενο να ηττηθεί. Ειδικά από την στιγμή που δεν διαθέτει στο ρόστερ αρκετούς παίκτες που χαρακτηρίζονται για την προσήλωσή τους στην άμυνα, με εξαίρεση τους Βαουλέτ, Πετρόπουλο και Φλιώνη.

Η ΑΕΚ έχει χτιστεί για να νικάει από την επίθεση

Η φετινή ΑΕΚ έχει πολύ επιθετικό ταλέντο. Έχει χτιστεί με την λογική των πολλών κατοχών, αφού σκοπεύει να σκοράρει πάνω από 75-80 πόντους για να νικάει. Με τους παίκτες που έχει στο ρόστερ είναι δεδομένο ότι τα περισσότερα βράδια θα μπορεί να σκοράρει πολύ και μάλιστα εύκολα. Το θέμα είναι να βγάζει αρκετές άμυνες ώστε να μπορεί να έχει το πάνω χέρι. Κόντρα σε ομάδες με λιγότερο επιθετικό ταλέντο αυτό θα γίνεται. Κόντρα σε ομάδες με ίδιο – ή περισσότερο – επιθετικό ταλέντο τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχθούν όλοι όσοι θα βλέπουν την ΑΕΚ φέτος.

Ο Στέφανος Δέδας έχει μία φιλοσοφία και είναι ξεκάθαρη. Όποιος έχει παρακολουθήσει μέχρι στιγμής την ΑΕΚ μπορεί να το καταλάβει. Αλλά χρειάζεται χρόνος. Είναι σημαντικό να βρουν τρόπο να συνυπάρξουν οι Χάρις και Ανγκόλα, που είναι παρόμοιοι παίκτες. Το δίδυμο Κολόμ-Μπόγρη πρέπει να συνυπάρχει στο παρκέ κάποιες στιγμές προκειμένου να υπάρχει η επιλογή του Πικ εν Ρολ στην επίθεση, αφού αμφότεροι είναι εξαιρετικοί πασέρ και ήδη δείχνουν να βρίσκουν χημεία, αν και στην άμυνα αυτό θα είναι μία πρόκληση με αμφότερους να αποτελούν στόχους. Είναι σαφές ότι ο Βαουλέτ είναι ίσως ο πιο κομβικός παίκτης, αφού είναι αυτός που μπορεί να δέσει την άμυνα και να προσφέρει έξτρα κατοχές στην επίθεση, ότι ο Γέλοβατς βρίσκεται στο παρκέ για να ανοίγει διαδρόμους, ότι ο Γκρίφιν δίνει την αθλητικότητα που λείπει από το ρόστερ, ότι η ένταξη του Παππά (ενός ακόμα σκόρερ δηλαδή) θα δώσει έξτρα επιλογές.

Η ΑΕΚ χρειάζεται χρόνο, κυρίως για να γίνει ομάδα. Να αποκτήσει αυτοματισμούς. Ακόμα κι έτσι βέβαια, ούτε ο Κολόμ θα παίζει ξαφνικά σαν 25χρονος, ούτε οι Γέλοβατς-Μπόγρης θα γίνουν πιο αθλητικοί για να μαρκάρουν καλύτερα το Πικ εν Ρολ, ούτε οι Χάρις, Ανγκόλα και Γκρίφιν θα γίνουν αμυντικοί εξολοθρευτές. Η ελπίδα ωστόσο όλων στην “Ένωση” είναι ότι σύντομα όλοι αυτοί θα μπορέσουν να συνυπάρξουν με τέτοιο τρόπο ώστε να βγάλουν στο παρκέ ένα όμορφο αποτέλεσμα. Ένα όμορφο μπάσκετ, πολλών κατοχών με (λίγη) άμυνα στο... μενού όποτε χρειάζεται.

Η ΑΕΚ έχει χτιστεί για να νικάει από την επίθεση. Προς το παρόν όμως πρέπει αρχικά να γίνει ομάδα, ελπίζοντας ότι το επιθετικό της ταλέντο θα αποδειχθεί αρκετό για να πάρει κάποιες νίκες στο ξεκίνημα της σεζόν μέχρι να αποκτηθούν αυτοματισμοί. Η σεζόν μόλις ξεκίνησε. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της ένα βουνό να ανέβει. Η συνέχεια θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ