FINAL FOUR

Final Four - Κύπελλο Ελλάδας: Ο διπλός ρόλος του Ντόρσεϊ, τα κλειδιά Γουόκαπ-ΜακΚίσικ και η άμυνα με αλλαγές

Ο Ντόρσεϊ πανηγυρίζει καλάθι που πέτυχε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό
Ο Ντόρσεϊ πανηγυρίζει καλάθι που πέτυχε στον τελικό με τον Παναθηναϊκό INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στον τελικό του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο κομβικός Ντόρσεϊ και στις δύο πλευρές του παρκέ, ο Γουόκαπ, ο ΜακΚίσικ και η κούραση του Νέντοβιτς που έφερε την κατάρρευση του Παναθηναϊκού στην 4η περίοδο.

Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε ανώτερος του Παναθηναϊκού στον τελικό του Final Four του Κυπέλλου Ελλάδας, επέστρεψε από το -12 και πήρε την νίκη (81-73) και μαζί το τρόπαιο.

Η ομάδα του Πειραιά έδειξε χαρακτήρα, στηρίχθηκε στο βάθος της και την κλάση των παικτών της και νίκησε δίκαια, με τον Παναθηναϊκό να έχει πλέον έναν ανήφορο μπροστά του. Πού κρίθηκε όμως το παιχνίδι;

Ο "καυτός" Νέντοβιτς χτύπησε στην αρχή

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας στο μυαλό του ότι πρέπει να περιορίσει τον Νεμάνια Νέντοβιτς. Σε αυτή την λογική ξεκίνησε πάνω του ο Κώστας Παπανικολάου. Η λογική ήταν ότι οι “ερυθρόλευκοι” ήθελαν να στέλνουν τον Σέρβο στο αριστερό του χέρι. Παράλληλα, έπαιζαν αλλαγές όταν έπαιρνε σκριν από πάουερ φόργουορντ και “Flat” (ο ψηλός έμενε πίσω) όταν έπαιρνε σκριν από σέντερ. Και στο τελευταίο ήταν που χτύπησε ο Σέρβος - ειδικά στην δεύτερη περίοδο - κάνοντας μεγάλη ζημιά.

Ο Νέντοβιτς τελείωσε το πρώτο ημίχρονο σημειώνοντας 19 πόντους με 5/11 σουτ. Σύμφωνα με το InStat Scout όλα τα σουτ που πήρε ήταν μαρκαρισμένα! Κοινώς, απλώς μίλησε η κλάση του Σέρβου, που κουβάλησε τον Παναθηναϊκό στο σκοράρισμα, εκμεταλλευόμενος οποιοδήποτε δευτερόλεπτο έβρισκε έστω και ελάχιστο χώρο, χωρίς να επηρεαστεί ότι περασαν 4 παίκτες από το μαρκάρισμά του (Παπανικολάου, Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, ΜακΚίσικ).

Ο Ολυμπιακός ήταν εγκλωβισμένος για ώρα

Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα στην άμυνα. Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είχε στην επίθεση, αφού με εξαίρεση τον εξαιρετικό Σάσα Βεζένκοβ στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε παίκτη να τον τραβήξει στην επίθεση. Ο Σλούκας ήταν καλά κλεισμένος από την άμυνα του Παναθηναϊκού - που τον έστελνε συνεχώς στο δεξί του χέρι - ο Ντόρσεϊ πέρασε όλη την δεύτερη περίοδο στον πάγκο, ο Φαλ αδυνατούσε να σκοράρει με αντίπαλο τον Γιώργο Παπαγιάννη.

Ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει στην επίθεση. Το ακόμα χειρότερο για τους “ερυθρόλευκους” ήταν ότι την ίδια στιγμή η άμυνά τους στην τρίτη περίοδο συνέχισε να είναι κακή. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλά διαβασμένος και παρά το γεγονός ότι ο Νέντοβιτς έμεινε άποντος στην τρίτη περίοδο διεύρυνε το προβάδισμά του, παίρνοντας λύσεις από τον Ντάριλ Μέικον, ο οποίος είτε σκόραρε, είτε πάσαρε στον σωστό χρόνο, με το “τριφύλλι” να χτυπάει κάθε δυνατό μις-ματς. Στην τέταρτη περίοδο ωστόσο άλλαξαν τα δεδομένα.

Η αλλαγή την άμυνα και το διπλό σημάδι στον Νέντοβιτς

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε περίπου από το 25ο λεπτό του αγώνα κι έπειτα να αλλάξει την άμυνά του. Πλέον θα εφάρμοζε την λογική των αλλαγών στα σκριν. Δεν ήθελε πλέον να αφήσει τους Νέντοβιτς και Μέικον να βρουν χώρους. Κομβικό ρόλο στο να πετύχει αυτή η απόφαση έπαιξε η παρουσία του Χασάν Μάρτιν, ο οποίος έδωσε πολύτιμα επτά στην άμυνα.

Παράλληλα, η… σκυταλδρομία στον Νέντοβιτς στην άμυνα και το σημάδι στην επίθεση συνεχίστηκε. Στην άμυνα, ο Ολυμπιακός επέλεξε να μαρκάρει αρχικά με over play τον Σέρβο - να μην τον αφήσει να πάρει την μπάλα δηλαδή - θέλοντας να τον κάνει να κουραστεί μέχρι τελικά να γίνει κάτοχος της μπάλας. Την ίδια στιγμή, έβρισκε τρόπο να τον εμπλέκει και στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Νέντοβιτς ενεπλάκη άμεσα ή έμμεσα σε συνολικά 70 κατοχές αμυντικά, περισσότερες από κάθε άλλο συμπαίκτη του, με τον Οκάρο Γουάιτ να ακολουθεί με 65 κατοχές και τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος με 60 κατοχές. Οι “ερυθρόλευκοι” ήθελαν να φθείρουν τον Σέρβο, να τον κουράσουν και σταδιακά τα κατάφεραν. Και τότε μπήκαν στην τελική ευθεία.

Ο Γουόκαπ, ο διπλός ρόλος του Ντόρσεϊ και ο κομβικός ΜακΚίσικ

Η είσοδος του Τόμας Γουόκαπ στην θέση του Κώστα Σλούκα αποδείχθηκε σημαντική για τον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός ήταν αυτός που ανέλαβε να μαρκάρει τον Νέντοβιτς. Παράλληλα όμως ήταν αυτός που έφερε μία ηρεμία στην επίθεση. Οργάνωσε όπως έπρεπε, μοίρασε το παιχνιδι όπου έπρεπε. Σύμφωνα με το Instat Scout, ο Γουόκαπ είχε μεν 8 πόντους, αλλά πρόσφερε άλλους 8 από τις 4 ασίστ του. Οι 3 από αυτές τις ασίστ ήρθαν στην τέταρτη περίοδο, όταν δηλαδή ο Ολυμπιακός έφερε τούμπα το ματς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ενώ ο Γουόκαπ έφερε ηρεμία (και είχε και +17 στο σύστημα +/-), ο Ντόρσεϊ και ο ΜακΚίσικ έφεραν το κάτι διαφορετικό στην επίθεση. Ο Ντόρσεϊ ήταν αυτός πήρε την μπάλα όταν χρειάστηκε, που έβαλε τα σουτ που έπρεπε όταν έπρεπε με προσωπικές ενέργειες και φυσικά αυτός που έβαλε το μεγαλύτερο καλάθι στον αγώνα.

Ο ΜακΚίσικ εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε έναν καλό αθλητή να τον μαρκάρει. Ήταν αυτός που με δύο προσωπικά καλάθια έδωσε ανάσες, ενώ ήταν παράλληλα αυτός που πήρε το τέταρτο φάουλ του Παπαγιάννη παίζοντας ένας με έναν με τον Έλληνα σέντερ.

Ενώ όλα αυτά φάνηκαν, υπήρχε κάτι που δεν φάνηκε. Και αυτό ήταν ο διπλός ρόλος του Ντόρσεϊ. Ο περισσότερος κόσμος στάθηκε στους 21 πόντους που σημείωσε. Την ίδια στιγμή όμως ο ομογενής γκαρντ ήταν ακόμα καλύτερος στην άμυνα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το InStat Scout ήταν ο κύριος αμυντικός σε 8 περιπτώσεις κόντρα στον Παναθηναϊκό. Σε αυτές τις 8 κατοχές δεν δέχθηκε ούτε έναν πόντο (!), με αποκορύφωμα μία μεγάλη άμυνα που έπαιξε στο post στην τέταρτη περίοδο πάνω στον Οκάρο Γουάιτ.

Ιδού και το σχετικό shot chart:

Το Shot Chart των παικτών του Παναθηναϊκού στις κατοχές που άμεσος αμυντικός ήταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ
Το Shot Chart των παικτών του Παναθηναϊκού στις κατοχές που άμεσος αμυντικός ήταν ο Τάιλερ Ντόρσεϊ INSTAT SCOUT

Η άμυνα που έδειξε τον δρόμο και η αδυναμία του Παναθηναϊκού

Έγινε μεγάλη κουβέντα για τα 0/15 σουτ του Παναθηναϊκού στην τέταρτη περίοδο, που ήταν απόρροια δύο πραγμάτων: Της αμυντικής προσήλωσης του Ολυμπιακού, αλλά και της κούρασης των “πράσινων”, αφού τα γκαρντ τους δεν είχαν δυνάμεις. Και αυτό φαίνεται από ένα απλό νούμερο: Από τα 15 σουτ που επιχείρησαν οι “πράσινοι” στην τέταρτη περιοδο, μόλις τα 2 έγιναν στο “ζωγραφιστό”. Ένα ποστάρισμα του Γουάιτ και ένα λέι-απ του Μέικον.

Ιδού και το σχετικό Shot Chart:

Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στην 4η περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό
Το Shot Chart του Παναθηναϊκού στην 4η περίοδο του αγώνα με τον Ολυμπιακό INSTAT SCOUT

Η άμυνα με αλλαγές του Ολυμπιακού - που είχε φρέσκα πόδια λόγω βάθους - έβαλε δύσκολα στους “πράσινους”. Οι εξαντλημένοι Νέντοβιτς και Μέικον δεν είχαν δυνάμεις για να πάνε μέχρι μέσα στο καλάθι για να δημιουργήσουν καταστάσεις, με αποτέλεσμα να συμβιβάζονται με μακρινά σουτ. Παράλληλα όμως δεν είχαν και το καθαρό μυαλό να χτυπήσουν στα μις-ματς. Εδώ θεωρητικά θα μπορούσε να βοηθήσει ο Στέφαν Γιόβιτς, ωστόσο ο Σέρβος ήταν σε κακή βραδιά επιθετικά, ενώ την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός τον σημάδευε στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Με τον Γιόβιτς απενεργοποιημένο, ο Δημήτρης Πρίφτης πήρε μία συνειδητή επιλογή. Έριξε ταυτόχρονα στο παρκέ τους Μέικον και Νέντοβιτς - τους δύο πιο προικισμένους σκόρερ του δηλαδή - ελπίζοντας ότι θα πάρει πράγματα από αυτούς. Οι δυο τους όμως ειχαν παρέα 2/16 σουτ στο δεύτερο ημίχρονο (0/10 εκ των οποίων ο Σέρβος).

Νίκησε η καλύτερη και πιο γεμάτη ομάδα

Στο τέλος της ημέρας, στον τελικό νίκησε η καλύτερη ομάδα, αυτή που είχε το περισσότερο βάθος και ήξερε πώς να το εκμεταλλευτεί. Ο Γιώργος Μπαρζώκας πήρε θεωρητικά ένα μεγάλο ρίσκο όταν αποφάσισε να αποσύρει τον Κώστα Σλούκα και να μην τον ξαναρίξει στο παρκέ. Η απόφασή του να έχει ταυτόχρονα στην περιφέρεια τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ και ΜακΚίσικ έδειξε ότι επιθυμούσε να έχει στο παρκέ τους τρεις από τους τέσσερις περιφερειακούς του που μαρκάρουν καλύτερα πάνω στην μπάλα (ο άλλος είναι ο Παπανικολάου).

Ο κόουτς Μπαρτζώκας ήθελε να πάρει το παιχνίδι από την άμυνα. Ήθελε την σκληράδα του Γουόκαπ, τα γρήγορα πόδια και την άγνοια κινδύνου του Ντόρσεϊ, την αθλητικότητα και την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός του ΜακΚίσικ. Και, κάπως έτσι, πήρε την νίκη σε ένα παιχνίδι που άφησε στον πάγκο τον ηγέτη του (Σλούκα), τον καλύτερο αμυντικό του (Παπανικολάου) και έχοντας σε μέτρια βραδιά την κολώνα της ομάδας (Φαλ). Και δικαιώθηκε.

Μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα για το πώς θα κυλούσε το παιχνίδι αν έπαιζε ο Ιωάννης Παπαπέτρου ή αν ο Γιόβιτς ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Αυτά όμως είναι υποθέσεις. Οι δύο “αιώνιοι” έχουν μπροστά τους αρκετό καιρό μέχρι την επόμενη μονομαχία τους, ενώ, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι και στους τελικούς της Stoiximan Basket League. Τότε είναι που κάθε υπόθεση και “ΑΝ” θα πάει στην άκρη. Προς το παρόν, η ιστορία έγραψε ότι στον τελικό Κυπέλλου νίκησε η πιο έτοιμη και γεμάτη ομάδα.

TAGS FINAL FOUR FINAL 4 ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ