FINAL FOUR 2022

Final Four 2022, Ολυμπιακός: Οι τρεις εντολές του Μπαρτζώκα

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο του Ολυμπιακού
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται μπροστά σε μια άλλη μια μεγάλη πρόκληση και πριν από το Final Four της EuroLeague στο Βελιγράδι ο Βασίλης Σκουντής διεισδύει στο μυαλό του προπονητή του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Η ταινία που γυρίστηκε το 1999 είχε τίτλο "Being John Malkovich" και στα ελληνικά αποδόθηκε "Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς".

Προβαίνοντας λοιπόν σε αντιποίηση (σκηνοθετικής και σεναριακής) αρχής τολμώ να διεισδύσω στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα και ο Θεός να βάλει το χέρι του! Βασικά, αυτοί που πρωτίστως πρέπει να βάλουν το χέρι τους στον ημιτελικό της Πέμπτης (19/5, 19:00 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) και στον όποιον τελικό του Σαββάτου είναι οι παίκτες του Ολυμπιακού, άλλωστε όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι "συν Αθηνά και χείρα κίνει".

Και η Αθηνά και ο δικός μας Θεός και ο Αλλάχ των Τούρκων έχουν μπόλικες άλλες δουλειές, οπότε ας φροντίσουν οι κοινοί θνητοί να κάνουν παστρικά και όμορφα τη δουλειά τους!

Δεν βγήκε από τη ρουτίνα του

Αυτό που έμαθα δεν με εξέπληξε καθόλου: όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Ολυμπιακός δεν παρέκκλινε, λέει, ούτε κατά μία κεραία από τη ρουτίνα του! Δεν προπονήθηκε δηλαδή εξειδικευμένα για έναν ημιτελικό του Final Four, αλλά ακολούθησε με θρησκευτική ευλάβεια το πρόγραμμα του σε όλα τα επίπεδα: ίδια ρουτίνα, ίδια μεθοδολογία, ίδια γκρουπαρίσματα, ίδιες ατομικές ασκήσεις και πάει λέγοντας...

Προφανώς την παραμονή του ημιτελικού ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα εμπλουτίσει την προπόνηση με στοιχεία που αφορούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πρωταθλητών Ευρώπης, τους οποίους θα επιδιώξει να εκθρονίσει ο Ολυμπιακός, αλλά μέχρι τώρα όλα κύλησαν σαν να επρόκειτο για ένα ματς της κανονικής περιόδου.

Ο Μπαρτζώκας δεν ήθελε να φορτώσει το μυαλό των παικτών του από πριν με πολλές πληροφορίες, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι θα τους αφήσει ανενημέρωτους. Δεν ήθελε όμως να τους φορτώσει με ένα σωρό πράγματα και να ανεβάσει την πίεση που λογικά νιώθουν ενόψει της συμμετοχής τους στο Final Four.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά!

Βυθίσατε τον Μίτσιτς και τον Λάρκιν

Οι Πειραιώτες θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να μείνουν πιστοί στο πλάνο και στο στιλ τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στην άμυνα ο Ολυμπιακός έχει ως προτεραιότητα να αναχαιτίσει την επιθετική ορμητικότητα του Σέιν Λάρκιν και του Βασίλιε Μίτσιτς, από τα χέρια των οποίων περνάνε όλες οι μπάλες.

Από το 2018 που... παντρεύτηκαν στις όχθες του Βοσπόρου οι δυο χαρισματικοί γκαρντ απαρτίζουν το καλύτερο περιφερειακό ντουέτο της Ευρώπης και εφόσον συγχρονισθούν μπορούν τόσο ως δημιουργοί όσο και ως εκτελεστές να σμπαραλιάσουν οποιαδήποτε άμυνα.

Το attack mode και τα σουτ των ψηλών

Αμφότεροι μπορούν να σκοράρουν χωρίς ν' αλλάξουν έστω μία πάσα και αυτό το αμείωτο attack mode στο οποίο βρίσκονται, τους καθιστά αμείλικτους δολοφόνους!

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τον Μπαρτζώκα είναι η δυνατότητα που έχουν όλοι οι παίκτες της τουρκικής front line (εκτός ίσως του Μπράιαντ Ντάνστον) να παίξουν με πρόσωπο προς το καλάθι και να σουτάρουν από μέση και μακρινή απόσταση.

Τι άλλο βρίσκεται στο μυαλό του Μπαρτζώκα;

Εάν θα έπρεπε να γράψει στον πίνακα των αποδυτηρίων τρία συνθήματα που αποτελούν τις εκ των ων ουκ άνευ συνθήκες για τη νίκη στον ημιτελικό, προφανώς θα κατέληγε σε πολύ συγκεκριμένες επιλογές...

Οι τρεις (απαράβατες) εντολές

Αυτά λοιπόν που πρωτίστως ζητεί (πέρα από τα κλασικά και συνηθισμένα) είναι τα εξής:

  • Να παλέψουν και να πάρουν όλες ή έστω τις περισσότερες διεκδικούμενες μπάλες και όχι μονάχα μέσω των ριμπάουντ, αλλά και κάθε fifty-fifty ball. Εστιάζει μάλιστα σε αυτές τις 4-5 κατοχές οι οποίες στον επίλογο ενός κλειστού ματς είναι κρίσιμες και καθοριστικές.

  • Να μην κάνουν φτηνά και... χαζά λάθη, τα οποία θα δώσουν στον αντίπαλο την ευκαιρία να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτή η ούτως ή άλλως αδήριτος ανάγκη επιτείνεται στον συγκεκριμένο αγώνα λόγω του στιλ παιχνιδιού της Εφές και της ικανότητας που έχουν ο Λάρκιν και ο Μίτσιτς να σκοράρουν στον αιφνιδιασμό.

  • Να κοντρολάρουν τα συναισθήματα τους, ανεξαρτήτως του τι καλό ή κακό μπορεί να συμβαίνει ανά πάσα στιγμή και να μη βγουν από το καθορισμένο πλάνο. Ο Μπαρτζώκας δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτή τη συνθήκη είτε ο Ολυμπιακός προηγείται και αγγίζει τη νίκη, είτε βρίσκεται πίσω στο σκορ και κυνηγάει την Εφές. Δεν θέλει δηλαδή να δει κανέναν παίκτη να βιάζεται, να εκτρέπεται σε ατομικό παιχνίδι και να ξεσαλώνει, για να τελειώσει μια φάση όσο γρηγορότερα γίνεται.

Το SPORT24 στο Final Four στο Βελιγράδι

Το SPORT24 “κατεβάζει” την δική του μπασκετική 5άδα στο Final Four 2022! Π. Διαμαντόπουλος, Σ. Καβαλιεράτος, Β.Σκουντής, Γ. Φιλέρης και Χ. Σταύρου βρίσκονται στο Βελιγράδι και είναι έτοιμοι να μεταδώσουν τον παλμό και όλα τα αγωνιστικά νέα της ομάδας του Ολυμπιακού από την Stark Arena!

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο κανάλι στο Youtube για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία στιγμή!

TAGS FINAL FOUR 2022 EUROLEAGUE FINAL FOUR EUROLEAGUE FINAL FOUR 2022 EUROLEAGUE FINAL FOUR ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ