FINAL FOUR 2022

Final Four 2022: Οι έμπειροι και οι άπειροι των τεσσάρων ομάδων

Ο Νικ Καλάθης
Ο Νικ Καλάθης PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU/TOURETTE PHOTOGRAPHY

Το Final Four στο Βελιγράδι πλησιάζει και οι τέσσερις διεκδικητές του τίτλου ετοιμάζονται για τους ημιτελικούς. Κάποιοι παίκτες έχουν εμπειρία από Final Four, κάποιοι άλλοι όχι. Το SPORT24 παρουσιάζει αναλυτικά σε πόσα Final Four έχουν βρεθεί οι παίκτες των τεσσάρων ομάδων.

Το Βελιγράδι ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους διεκδικητές του τροπαίου στη EuroLeague και ο Ολυμπιακός, η Μπαρτσελόνα, η Αναντολού Εφές και η Ρεάλ Μαδρίτης θα δώσουν τα πάντα για να περάσουν στον τελικό και να παλέψουν για το τρόπαιο.

Οι παίκτες των τεσσάρων ομάδων έχουν παλέψει σκληρά όλη τη χρονιά γι αυτή τη στιγμή. Κάποιοι έχουν εμπειρία από Final Four, κάποιοι άλλοι λιγότερη, ενώ άλλοι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά. Κώστας Σλούκας, Σέρχιο Γιουλ και Ρούντι Φερνάντεθ είναι οι... "παλιές καραβάνες" σε Final Four.

Το SPORT24 παρουσιάζει αναλυτικά σε πόσα Final Four έχουν βρεθεί οι παίκτες των τεσσάρων ομάδων.

Ολυμπιακός

Ο Κώστας Σλούκας είναι ο παίκτης ο οποίος μετράει τις περισσότερες συμμετοχές σε Final Four έχοντας εννιά (9). Πέντε από αυτές ήταν με τον Ολυμπιακό (2022, 2015, 2013, 2012, 2010), ενώ τέσσερις έχει με την Φενέρμπαχτσε (2016, 2017, 2018, 2019).

Αμέσως μετά ακολουθεί ο Γιώργος Πρίντεζης που έχει βρεθεί σε πέντε Final Four, με τη φετινή να είναι η έκτη του. Συνολικά έχει κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο (και τις δύο με τον Ολυμπιακό), ενώ αυτή θα είναι η πρώτη του φορά σαν αρχηγός, Ο Πρίντεζης συμμετείχε στα Final Four του 2012, 2013, 2015, 2017 και τώρα το 2022.

Όπως ο Πρίντεζης έτσι και ο Κώστας Παπανικολάου μετράει και αυτός έξι συμμετοχές (με τη φετινή). Το 2010, το 2012, το 2013 και το 2017 έπαιξε με τα ερυθρόλευκα, ενώ το 2014 ήταν στην Μπαρτσελόνα. Πλέον κι αυτός ετοιμάζεται για το 6ο.

Ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Σλούκας, δύο εκ των τριών σωματοφυλάκων του Ολυμπιακού
Ο Γιώργος Πρίντεζης και ο Κώστας Σλούκας, δύο εκ των τριών σωματοφυλάκων του Ολυμπιακού EUROKINISSI

Από εκεί και πέρα την πρώτη τους συμμετοχή σε Final Four θα γράψουν οι: Σάσα Βεζένκοβ, Τόμας Γουόκαπ, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Μουστάφα Φαλ, Σακίλ ΜακΚίσικ, Λιβιό Ζαν Σαρλ, Χασάν Μάρτιν, Μιχάλης Λούντζης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Κουίνσι Έισι, Σωτήρης Οικονομόπουλος και Ζάιντ Μουόσα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ετοιμάζεται για την τρίτη του συμμετοχή, ενώ στο παρελθόν βρέθηκε στα Final Four του 2013 και του 2015 και έγινε μάλιστα ο πρώτος Έλληνας head coach που σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο (το 2013 με τον Ολυμπιακό).

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κρατάει το τρόπαιο της EuroLeague το 2013
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κρατάει το τρόπαιο της EuroLeague το 2013 EUROKINISSI


Αναντολού Εφές

Είναι η ομάδα που κατέκτησε το βαρύτιμο τρόπαιο την περασμένη αγωνιστική σεζόν στην Κολωνία. Ο Εργκίν Αταμάν και οι παίκτες του στοχεύουν σε μία back-to-back κατάκτηση, κάτι που δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εύκολο μιας και θα πρέπει να περάσουν το εμπόδιο του Ολυμπιακού στον ημιτελικό.

Αν εξαιρέσουμε τον Ελάιτζα Μπράιαντ, τον Ιλιασόγλου και τον νεαρό Φιλίπ Πετρούσεβ, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του ρόστερ έχουν συμμετάσχει ξανά στο Final Four. Τις περισσότερες συμμετοχές μετράει ο Μπράιαντ Ντάνστον ο οποίος έχει ήδη τέσσερις και οδεύει προς την πέμπτη του.

Ακολουθεί ο Βασίλιε Μίτσιτς, ο πρώτος σκόρερ της φετινής EuroLeague και ο περσινός MVP του Final Four. Έχει ήδη τρεις και θα πάει για τέταρτη φορά στο Final Four ευελπιστώντας να κατακτήσει το δεύτερό του τρόπαιο και μάλιστα σερί.

Ο Βασίλιε Μίτσιτς με το τρόπαιο της EuroLeague και το βραβείο του MVP
Ο Βασίλιε Μίτσιτς με το τρόπαιο της EuroLeague και το βραβείο του MVP PHOTO CREDITS: ANADOLU EFES ISTANBUL


Από εκεί και πέρα οι περισσότεροι παίκτες της Εφές έχουν ήδη από δύο συμμετοχές και πλέον μπορούν να προσθέσουν την τρίτη τους στην συλλογή. Αυτοί είναι οι Σέιν Λάρκιν, Ροντρίγκ Μπομπουά, Κρις Σίνγκλετον (που έχει ένα και με την Λοκομοτίβ Κουμπάν), Ντόγκους Μπάλμπαϊ, Τίμπορ Πλάις και Αντρέ Μοερμάν.

Από τρία Final Four (μαζί με το φετινό) έχουν επίσης οι Σαϊμπίρ, Τουντσέρ, Σίμον και Άντερσον. Τέλος για δεύτερη φορά στο Final Four θα συμμετάσχει ο Γκαζί μετά από την περσινή χρονιά στην γερμανική πόλη και την κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Εργκίν Αταμάν είναι το πρόσωπο στην ομάδα που έχει πολυσυζητηθεί λόγω των δηλώσεών του και την πεποίθησής του πως η Εφές θα στεφθεί και πάλι πρωταθλήτρια. Ο Τούρκος προπονητής λοιπόν θα συμμετάσχει στο τέταρτό του Final Four με στόχο να το κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο Εργκίν Αταμάν στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση της EuroLeague το 2021
Ο Εργκίν Αταμάν στους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση της EuroLeague το 2021 PHOTO CREDITS: ANADOLU EFES ISTANBUL


Μπαρτσελόνα

Οι περισσότεροι παίκτες της Μπαρτσελόνα ( αν εξαιρέσουμε μόλις δύο) έχουν εμπειρία από Final Four, κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα τους μπλαουγκράνα στον τρόπο διαχείρισης αυτών των αγώνων. Ο παίκτης με τα περισσότερα είναι ο Νίκολα Μίροτιτς που έχει ήδη βρεθεί σε έξι (6) Final Four στην καριέρας του και αυτό στο Βελιγράδι θα είναι το 7ο.

Ο Νίκολα Μίροτιτς σε ματς της Μπαρτσελόνα
Ο Νίκολα Μίροτιτς σε ματς της Μπαρτσελόνα PHOTO CREDITS: FC BARCELONA


Ακολουθεί ο Κόρι Χίγκινς με πέντε (αυτό θα είναι το έκτο για τον Αμερικανό), ενώ τρία μετράει ο Άλεξ Αμπρίνες ο οποίος οδεύει για το τέταρτο. Από εκεί και πέρα από δύο έχουν οι Σανλί, Καλάθης και Ντέιβις και θα συμμετάσχουν στο τρίτο τους.

Μόλις στο δεύτερο Final Four θα συμμετάσχουν οι Νίκολας Λαπροβίτολα, Ρόλαντς Σμιτς, Κάιλ Κούριτς, Σέρχι Μαρτίνεθ και Πιερ Οριόλα που έχουν ήδη ένα στο βιογραφικό τους ενώ για πρώτη φορά θα ζήσουν την εμπειρία ενός Final Four οι Ντάντε Έξουμ και Ρόκας Γιοκουμπάιτις.

Αν κάποιος γνωρίζει από Final Four αυτός είναι φυσικά ο προπονητής της Μπαρτσελόνα, Σάρας Γιασικεβίτσιους ο οποίος τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής έχει "φάε με το κουτάλι" τα Final Four της διοργάνωσης. Ως παίκτης έχει συμμετάσχει έξι φορές και έχει κατακτήσει το τρόπαιο τέσσερις (2003, 2004, 2005, 2009), ενώ ως προπονητής θα είναι η τρίτη του φορά (έχει μία με την Ζάλγκιρις και ήδη μία με την Μπαρτσελόνα). Συνολικά μετράει εννιά συμμετοχές στο Final Four, όσες έχει δηλαδή και ο Κώστας Σλούκας του Ολυμπιακού.

Ο Σάρας Γιασικεβίτσιους σφίγγει τη γροθιά μετά από νίκη της Μπαρτσελόνα
Ο Σάρας Γιασικεβίτσιους σφίγγει τη γροθιά μετά από νίκη της Μπαρτσελόνα PHOTO CREDITS: BARCA BASKET

Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η μοναδική ομάδα από τις τέσσερις που βρίσκονται στο Final Four που σκούπισε την αντίπαλό της στα προημιτελικά (την Μακάμπι). Το ρόστερ της "Βασίλισσας" διαθέτει αρκετούς παίκτες που θα βρεθούν για πρώτη φορά στο Final Four, όπως μερικοί εξ αυτών είναι παίκτες που βοήθησαν τα μέγιστα φέτος.

Τρανό παράδειγμα ο Γκέρσον Γιαμπουσέλε που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στο Final Four έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα του. Πρώτη παρουσία και για τους Γουίλιαμς-Γκος, Νούνιεζ, Αλοθέν, Αμπάλδε και Πουαριέ.

Από εκεί και πέρα για δεύτερη φορά θα δώσουν το παρών οι Τομά Ερτέλ, Γκάμπριελ Ντεκ και Άνταμ Χάνγκα τρία πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του Πάμπλο Λάσο, ενώ το Final Four στο Βελιγράδι θα είναι το τρίτο για τον "γίγαντα" της Ρεάλ Μαδρίτης, Έντι Ταβάρες.

Περνώντας στους "έμπειρους" του ρόστερ, ο Φαμπιάν Κοζέρ μετράει ήδη τρεις συμμετοχές και ετοιμάζεται για την τέταρτη, το ίδιο και ο Τζέφρι Τέιλορ με τον Τρέι Τόμπκινς. Για πέμπτη φορά στο Final Four θα βρεθεί ο Άντονι Ράντολφ που πέρασε από χίλια κύματα την φετινή σεζόν λόγω τραυματισμού,

Περνώντας στις "παλιοσειρές" του Final Four, η λίστα περιέχει δύο ονόματα. Τον Σέρχιο Γιουλ, ο οποίος έχει τις περισσότερες συμμετοχές (οκτώ με την φετινή) αλλά και τον Ρούντι Φερνάντεθ που έχει μία λιγότερη (επτά συνολικά).

Ο Φελίπε Ρέγες σηκώνει το τρόπαιο της EuroLeague το 2018
Ο Φελίπε Ρέγες σηκώνει το τρόπαιο της EuroLeague το 2018 2022 AP PHOTO/DARKO VOJINOVIC


Επιπλέον, ο Γιουλ μετράει και δύο κατακτήσεις, το 2015 και το 2018 και ευελπιστεί να τις κάνει τρεις στο Βελιγράδι. Αντίστοιχα και ο Ρούντι Φερνάντεθ που έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου τις ίδιες χρονιές με τον Γιουλ.

Οι Γιουλ και Τόμπκινς πανηγυρίζουν στο Final Four του 2019
Οι Γιουλ και Τόμπκινς πανηγυρίζουν στο Final Four του 2019 2019 AP PHOTO/ALVARO BARRIENTOS

Ο Πάμπλο Λάσο είναι ο προπονητής που οδηγεί τους Μαδριλένους εδώ και 11 χρόνια, από το 2011. Ο Ισπανός πολύπειρος τεχνικός έχει εμπειρία και στα Final Four καθώς έχει βρεθεί εκεί συνολικά έξι φορές και φέτος θα είναι η έβδομη. Συνολικά έχει κατακτήσει δύο τρόπαια, το 2015 και το 2018 έχοντας ως παίκτες και τους έμπειρους Γιουλ και Φερνάντεθ.

Ο Πάμπλο Λάσο
Ο Πάμπλο Λάσο INTIME


Το SPORT24 στο Final Four στο Βελιγράδι

Το SPORT24 “κατεβάζει” την δική του μπασκετική 5άδα στο Final Four 2022! Π. Διαμαντόπουλος, Σ. Καβαλιεράτος, Β.Σκουντής, Γ. Φιλέρης και Χ. Σταύρου βρίσκονται στο Βελιγράδι και είναι έτοιμοι να μεταδώσουν τον παλμό και όλα τα αγωνιστικά νέα της ομάδας του Ολυμπιακού από την Stark Arena!

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο κανάλι στο Youtube για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία στιγμή!

TAGS FINAL FOUR 2022 EUROLEAGUE FINAL FOUR ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ