FINAL FOUR 2022

Final Four 2022, Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: Η ανάλυση του ημιτελικού

Ο Νίκολα Μίροτιτς με αντίπαλο του Γκερσόν Γιαμπουσέλ
Ο Νίκολα Μίροτιτς με αντίπαλο του Γκερσόν Γιαμπουσέλ ©JAVIER BORREGO/AFP7/ZUMA/VISUALHELLAS.GR

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout τον δεύτερο ημιτελικό του Final Four ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Η αλλαγή στυλ παιχνιδιού των “μπλαουγκράνα” λόγω Ταβάρες, οι 5 σερί νίκες, η απάντηση των Μαδριλένων και οι Χίγκινς, Ντεκ που ίσως αλλάξουν τις ισορροπίες. 

Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ κοντράρονται στον δεύτερο ημιτελικό του Final Four του Βελιγραδίου (19/5, 22:00, Novasports Prime και LIVE από το SPORT24) σε έναν αγώνα που - όπως κάθε φορά που εμπλέκονται οι δύο συγκεκριμένοι αντίπαλοι - όλα είναι ανοιχτά.

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, δύο από τα μεγαλύτερα brand στον κόσμο αναμένεται να ριχτούν στην μάχη, ξέροντας ότι οι ισορροπίες είναι λεπτές και ο διακύβευμα τεράστιο.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout ένα ζευγάρι που - με βάση την φετινή τους εικόνα - μοιάζει μονόπλευρο, ωστόσο στην πραγματικότητα ποτέ κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει.

Διαβάστε ΕΔΩ τον απόλυτο οδηγό του FInal Four της EuroLeague

Μπαρτσελόνα: Το Post Up παιχνίδι και η κλάση της περιφέρειας

Η Μπαρτσελόνα είναι μία ομάδα με βάθος και ταλέντο. Πάνω από όλα όμως είναι μία ομάδα που για να φτάσει στο θετικό αποτέλεσμα προσπαθεί να φθείρει τον αντίπαλό της. Όποιος παίζει αντίπαλος των Καταλανών ξέρει ότι ακόμα και ο τρόπος που κάνει επίθεση η Μπαρτσελόνα αφήνει τα σημάδια στο κορμί των αντιπάλων της.

Ιδού ο τρόπος που εκδηλώνει επιθέσεις φέτος η Μπαρτσελόνα:
Κατοχές ανά αγώνα: 81.8
Post Up (παιχνίδι με πλάτη): 11.5 κατοχές - 10 πόντοι (0.86 ανά κατοχή)
Catch and Shoot: 11.2 κατοχές - 14.2 πόντοι (1.27 ανά κατοχή)
PnR όπου σουτάρει ο χειριστής: 10.6 κατοχές - 10.4 πόντοι (0.97 ανά κατοχή)
Off Screen (βγαίνοντας από σκριν): 7.1 κατοχές - 7.4 πόντοι (1.04 ανά κατοχή)
Transition (αιφνιδιασμός): 5.3 κατοχές - 6.1 πόντοι (1.15 ανά κατοχή)
Cuts (κοψίματα προς το καλάθι): 4.4 κατοχές - 4.9 πόντοι (1.12 ανά κατοχή)
Catch and Drive: 4.3 κατοχές - 3.6 πόντοι (0.83 ανά κατοχή)
Isolation (ένας εναντίον ενός): 4 κατοχές - 3.6 πόντοι (0.91 ανά κατοχή)
Hand off (πάσα χέρι με χέρι): 3.7 κατοχές - 4.1 πόντοι (1.11 ανά κατοχή)
PnR όπου σουτάρει ο ψηλός: 3.7 κατοχές - 3.8 πόντοι (1.02 ανά κατοχή)
Επιθετικό ριμπάουντ: 2.9 κατοχές - 3.4 πόντοι (1.16 ανά κατοχή)
Pick and Pop: 2.8 κατοχές - 2.3 πόντοι (0.88 ανά κατοχή)
Πόντοι ανά κατοχή: 1.01
Ιδού και το Shot Chart της Μπαρτσελόνα από την φετινή σεζόν:

Το Shot Chart της Μπαρτσελόνα στην EuroLeague την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart της Μπαρτσελόνα στην EuroLeague την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Όπως είχε αναφερθεί και στην ανάλυση της κανονικής περιόδου στο αφιέρωμα του SPORT24, η Μπαρτσελόνα ποστάρει περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα στην διοργανωση. Έχοντας την τετράδα των Νίκολα Μίροτιτς, Μπράντον Ντέιβις, Σερτάκ Σανλί και Νάιτζελ Χέιζ στις θέσεις των ψηλών, οι Καταλανοί θέλουν να φθείρουν τους αντιπάλους τους, ποντάροντας στο μέγεθός τους και το βάθος τους.

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι “μπλαουγκράνα” ποστάρουν 11.5 φορές ανά παιχνίδι. Οι Καταλανοί ξεκινούν τις επιθέσεις τους από μέσα προς τα έξω, δίνοντας μπάλες κυρίως στους Ντέιβις και Μίροτιτς, αλλά και στον Χέιζ. Η δε παρουσία καλών σουτέρ (Μίροτιτς, Λαπροβίτολα, Κούριτς, Αμπρίνες, Χίγκινς) εξασφαλίζει ότι δεν θα έρχονται συχνά βοήθειες, κάτι που εξηγεί στις 11.2 προσπάθειες ανά αγώνα σε καταστάσεις Catch and Shoot. .

Ο τρίτος άξονας της επίθεσης της Μπαρτσελόνα είναι το Pick and Roll, με τους Γιοκουμπάιτις, Καλάθη, Λαπροβίτολα και Έξουμ να έχουν την μερίδα του λέοντος. Αυτό βέβαια οφείλεται και στην πολύμηνη απουσία του Κόρι Χίγκινς, που αύξησε το βάρος στους υπόλοιπους. Και εδώ είναι βέβαια που αλλάζουν τα δεδομένα.

Ο Αμερικανός επέστρεψε πριν από μερικές εβδομάδες και πλέον θέλει και αυτός το… δικό του κομμάτι στην (επιθετική) πίτα της Μπαρτσελόνα. Και πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβεί αυτό, αφού πρόκειται για τον καλύτερο σκόρερ των Καταλανών σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός)

Ρεάλ: Ο "άλλος" Γιουλ και η τριάδα των ψηλών

Η Ρεάλ πήρε μία μεγάλη απόφαση την άνοιξη όταν έθεσε στο περιθώριο τον Τομά Ερτέλ. Ήταν μία απόφαση που έμελλε να αλλάξει κάποια πράγματα, όχι τόσο στον τρόπο που εκδήλωνε τις επιθέσεις της και την φιλοσοφία της, όσο στα πρόσωπα που το έκαναν.

Ιδού οι τρόποι που εκδηλώνει επιθέσεις φέτος η Ρεαλ:
Κατοχές ανά αγώνα:82.3
Catch and Shoot: 13.6 κατοχές - 16.1 πόντοι (1.18 ανά κατοχή)
PnR όπου σουτάρει ο χειριστής: 13.4 κατοχές - 11.5 πόντοι (0.86 ανά κατοχή)
Post Up (παιχνίδι με πλάτη): 7.4 κατοχές - 5.4 πόντοι (0.74 ανά κατοχή)
Transition (αιφνιδιασμός): 6.7 κατοχές - 7.3 πόντοι (1.11 ανά κατοχή)
Off Screen (βγαίνοντας από σκριν): 6.4 κατοχές - 6.6 πόντοι (1.03 ανά κατοχή)
Catch and Drive: 5.9 κατοχές - 5.6 πόντοι (0.95 ανά κατοχή)
PnR όπου σουτάρει ο ψηλός: 5.4 κατοχές - 5.6 πόντοι (1.05 ανά κατοχή)
Cuts (κοψίματα προς το καλάθι): 5.1 κατοχές - 5.8 πόντοι (1.12 ανά κατοχή)
Επιθετικό ριμπάουντ: 3.8 κατοχές - 5.4 (1.45 ανά κατοχή)
Isolation (ένας εναντίον ενός): 3.3 κατοχές - 2.5 πόντοι (0.75 ανά κατοχή)
Hand Off (πάσα χέρι με χέρι): 2.2 κατοχές - 1.8 πόντοι (0.79 ανά κατοχή)
Pick and Pop: 1.1 κατοχές - 1.4 πόντοι (1 ανά κατοχή)
Πόντοι ανά κατοχή: 0.96
Ιδού και το Shot Chart της Ρεάλ από την φετινή σεζόν:

Το Shot Chart της Ρεάλ στην EuroLeague την σεζόν 2021/22
Το Shot Chart της Ρεάλ στην EuroLeague την σεζόν 2021/22 INSTAT SCOUT

Οι Μαδριλένοι ξεκινούν πολλές επιθέσεις έχοντας ως βάση το Pick and Roll με σκρινέρ τον σέντερ (Ταβάρες ή Πουαριέ), τοποθετώντας τέσσερις σουτέρ στο πλευρό του για να ανοίγουν το γήπεδο. Σημαίνοντα ρόλο σε αυτό παίζει η παρουσία του Γκερσόν Γιαμπουσέλ σε θέση πάουερ φόργουορντ, ενός παίκτη με ικανότητα να παίξει με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι.

Ο αειθαλής Σέρχιο Γιουλ είναι αυτός που στήνει τα περισσότερα Pick and Roll, με τις αρμοδιότητές του να αυξάνονται κατακόρυφα μετά τον παραγκωνισμό του Ερτέλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο ο Ερτέλ αγωνιζόταν ο Γιουλ είχε (σε όλες τις διοργανώσεις) 8.2 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ μέσο όρο σε 18 λεπτά συμμετοχής με 33.7% στα σουτ, στα 11 παιχνίδια που ακολούθησαν ανέβασε τους αριθμούς του στους 11.7 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ μέσο όρο με 40.6% στα σουτ σε 20 λεπτά συμμετοχής. Όπως γίνεται σαφές, αντίστοιχα αυξημένες αρμοδιότητες απέκτησαν και οι Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος και Φαμπιέν Κοζέρ.

Από εκεί και πέρα βέβαια, πρέπει να γίνει ειδική μνεία και στον Γκάμπιελ Ντεκ. Ο Αργεντινός combo φόργουορντ ήρθε στα μέσα της σεζόν και έδωσε κάτι διαφορετικό στους Μαδριλένους. Ο άλλοτε NBAερ δίνει Post Up παιχνίδι από την θέση τρία, πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και μία απειλή από την περιφέρεια σε Spot Up καταστάσεις.

Οι 5 σερί νίκες της Μπαρτσελόνα και τo "Tavares effect"

Οι δύο ομάδες έχουν προλάβει ήδη να συναντηθούν έξι φορές φέτος: Μία στο Super Copa στο ξεκίνημα της σεζόν, δύο στο ισπανικό πρωτάθλημα, μία στο Copa Del Rey και άλλες δύο στην EuroLeague.

Σε αυτούς τους αγώνες η Μπαρτσελόνα έχει την μερίδα του λέοντος, αφού αν και στο πρώτο παιχνίδι τους (στο Super Copa) νίκησε η Ρεάλ (88-83), στα υπόλοιπα 5 παιχνίδια νικήτρια αναδείχθηκε η Μπαρτσελόνα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των δύο αντιπάλων φέτος στα μεταξύ τους παιχνίδια:
Ρεάλ - Μπαρτσελόνα (Super Copa, 12/9): 88-83
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ (EuroLeague - 10/12) 93-80
Ρεάλ - Μπαρτσελόνα (Πρωτάθλημα - 23/1) 75-85
Ρεάλ - Μπαρτσελόνα (EuroLeague - 11/2) 68-86
Ρεάλ - Μπαρτσελόνα (Copa Del Rey - 20/2) 59-64
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ (Πρωτάθλημα - 10/4) 108-97

Σε αυτά τα έξι παιχνίδια το μέσο σκορ των δύο ομάδων είναι 86.5 - 77.8 υπέρ της Μπαρτσελόνα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Μπαρτσελόνα είχε καλύτερη εικόνα σε αυτά τα παιχνίδια. Το ενδιαφέρον βέβαια είναι άλλο: Για να νικήσουν οι Καταλανοί σε αυτά τα ματς, χρειάστηκε να αλλάξουν το στυλ παιχνιδιού τους.

Σύμφωνα με το InStat Scout, σε αυτούς τους έξι αγώνες οι Καταλανοί είχαν ως πρώτη επιλογή στην επίθεση το Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας (13 κατοχές ανά αγώνα από 10.6), δεύτερη επιλογή το Catch and Shoot (9.7 κατοχές από 11,2) και τρίτη το Post Up παιχνίδι (8.2 κατοχές από 11.5). Παράλληλα, εκδήλωσαν 4.5 επιθέσεις ανά αγώνα σε κατάσταση Pick and Pop (κυρίως με τον Μπράντον Ντέιβις) έναντι 2.8 που κάνουν συνήθως. Τι συνέβη λοιπόν; Η απάντηση είναι απλή και έχει ονοματεπώνυμο: Γουόλτερ Ταβέρες.Κοινώς, έχουμε το… “Tavares effect”.

Η παρουσία του γίγαντα της Ρεάλ στο παρκέ υποχρέωσε τους Καταλανούς να αλλάξουν προσέγγιση σε αυτά τα ματς. Το να προσπαθήσει ο ύψους 2.08 μέτρων Ντέιβις να ποστάρει τον ύψους 2.21 μέτρων Ταβάρες δεν θεωρήθηκε καλή ιδέα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έβαλε τους γκαρντ του να εκδηλώσουν επιθέσεις στο Pick and Roll κόντρα στον Ταβάρες, που παίζει “Flat” άμυνα, μένοντας πίσω.

Αυτό επίσης εξηγεί γιατί ο Ντέιβις εμπλέκεται κυρίως σε καταστάσεις Pick and Pop, σουτάροντας από μέση και μακρινή απόσταση: Για να τραβήξει τον σέντερ της Ρεάλ μακριά από το καλάθι.

Το Shot Chart της Μπαρτσελόνα στα ματς με την Ρεάλ τα δείχνει όλα αυτά:

Το Shot Chart της Μπαρτσελόνα στους φετινούς αγώνες της κόντρα στην Ρεάλ
Το Shot Chart της Μπαρτσελόνα στους φετινούς αγώνες της κόντρα στην Ρεάλ INSTAT SCOUT

Πώς απάντησε όμως η Ρεάλ από την δική της πλευρά; Με το να εκτοξεύσουν τις κατοχές τους στο Pick and Roll όπου σούταρε ο χειριστής της μπάλας από τις 13 ανά αγώνα στις 19.3, με τον Γιουλ αντίστοιχα να υπερδιπλασιάζει τις δικές του κατοχές από τέτοια κατάσταση από τις 3.6 ανά αγώνα στις 7.7. Παράλληλα η Ρεάλ ποστάρει πιο συχνά από ότι συνήθως τον Ταβάρες προκειμένου να εκμεταλλευτεί την διαφορά ύψους που υπάρχει.

Το θέμα βέβαια είναι άλλο: Γιατί οι Μαδριλένοι επιχειρούν τόσες επιθέσεις σε κατάσταση Pick and Roll; Για μια σειρά από λόγους: Από το γεγονός ότι συχνά η Μπαρτσελόνα παίζει “Soft Hedge” ως άμυνα (με τον ψηλό να βγαίνει μεν στον γκαρντ, αλλά όχι πολύ επιθετικά, έχοντας στο μυαλό του τον σκρινέρ που ρολάρει), μέχρι το γεγονός ότι οι άλλοι 3 παίκτες των “μπλαουγκράνα” την ίδια στιγμή συχνά μένουν στους παίκτες τους για να μην δώσουν τρίποντο, ειδικά στην γωνία.

Η πλέον ξεκάθαρη απόδειξη έρχεται από το Shot Chart της Ρεάλ κόντρα στην Μπαρτσελόνα, όπου μπορεί κάποιος να δει ότι σε 6 παιχνίδια οι Μαδριλένοι πήραν συνολικά μόλις 7 (!) τρίποντα συνολικά από τις γωνίες, δηλαδή 1.16 ανά αγώνα, όταν κανονικά επιχειρούν σχεδόν 5 ανά αγώνα (4.97 για την ακρίβεια).

Ιδού και το Shot Chart της Ρεάλ κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Το Shot Chart της Ρεάλ στους φετινούς αγώνες της κόντρα στην Μπαρτσελόνα
Το Shot Chart της Ρεάλ στους φετινούς αγώνες της κόντρα στην Μπαρτσελόνα INSTAT SCOUT

Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να δει κάποιος πώς θα προσεγγίσει η Ρεάλ τον ημιτελικό. Το να απαιτήσει από τον Γιουλ να παίξει όπως πριν από 5 χρόνια δεν είναι σίγουρο ότι είναι η σωστή επιλογή. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι παίκτες όπως ο Αμπάλντε, ο Κοζέρ και ο Γουίλιαμς-Γκος θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν καταστάσεις με την μπάλα στα χέρια.

Ειδικά ο Ισπανός - που έχει το μέγεθος να δει πάνω από τους γκαρντ της Μπαρτσελόνα - ενδέχεται να είναι καθοριστικός αν πάρει προσπάθειες με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Γνωρίζονται καλά, όλα ανοιχτά

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ γνωρίζονται πολύ καλά. Έχουν ήδη κοντραριστεί 6 φορές. Ξέρουν τι να περιμένουν ο ένας από τον άλλο, ωστόσο την ίδια στιγμή οφείλουν να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά τρικ. Όπως και να έχει, παρά τις 5 σερί νίκες των Καταλανών, ο κόσμος πρέπει να θυμάται ότι όλα είναι πιθανά.

Η Μπαρτσελόνα έχει περισσότερο ταλέντο, αλλά και την ψυχολογία με το μέρος της. Η Ρεάλ όμως είναι και αυτή μία ομάδα με βάθος, εμπειρία και παραστάσεις. Είναι σίγουρο ότι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. Όπως και να έχει, όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί θα δοθούν εκεί που δίνονται πάντα: Στο παρκέ.

Το SPORT24 στο Final Four στο Βελιγράδι

Το SPORT24 “κατεβάζει” την δική του μπασκετική 5άδα στο Final Four 2022! Π. Διαμαντόπουλος, Σ. Καβαλιεράτος, Β.Σκουντής, Γ. Φιλέρης και Χ. Σταύρου βρίσκονται στο Βελιγράδι και είναι έτοιμοι να μεταδώσουν τον παλμό και όλα τα αγωνιστικά νέα της ομάδας του Ολυμπιακού από την Stark Arena!

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο κανάλι στο Youtube για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία στιγμή!

TAGS FINAL FOUR 2022 BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE FINAL FOUR EUROLEAGUE FINAL FOUR 2022 FINAL FOUR FINAL 4
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ