EUROLEAGUE

EuroLeague Power Rankings: Οι 18 ομάδες χωρισμένες σε τρία group δυναμικότητας

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ποια είναι τα τρία groups δυναμικότητας; Σε ποιο βρίσκεται ο Ολυμπιακός και σε ποιο ο Παναθηναϊκός; Το Sport24.gr κάνει την πρώτη αξιολόγηση της σεζόν 2020/21, λίγο πριν από την πρεμιέρα της διοργάνωσης.

Τα ψέματα τελείωσαν. Η δύσκολη άνοιξη πέρασε, η offseason και η preaseason ολοκληρώθηκαν, οι 18 ομάδες της EuroLeague γυρίζουν στα παρκέ και η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης ξεκινά για μια δύσκολη σεζόν, για μια χρονιά που θα έχει πολλά εμπόδια, αλλά πρέπει και θα διεξαχθεί με όσο το δυνατόν λιγότερες "απώλειες".

Με τον Ολυμπιακό να μπαίνει σε μια νέα εποχή, γεμάτη από ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση κυρίως χάρη στην παρουσία των Γιώργου Μπαρτζώκα - Κώστα Σλούκα και με τον Παναθηναϊκό σε μια μεταβατική περίοδο εξαιτίας της αλλαγής στα διοικητικά της ΚΑΕ, της μείωσης του μπάτζετ και της παράδοσης της σκυτάλης από τον Ρικ Πιτίνο στον Γιώργο Βόβορα, οι "αιώνιοι" μπαίνουν στη σεζόν με διαφορετικούς στόχους για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια.

Το Sport24.gr παρουσιάζει τις 18 ομάδες της φετινής διοργάνωσης, χωρισμένες σε τρία διαφορετικά groups δυναμικότητας. Με δεδομένο ότι αρκετά clubs έχουν κρατήσει κάποιο ποσό (άλλες μεγαλύτερο, άλλες μικρότερο) για περαιτέρω ενίσχυση τον χειμώνα, όταν θα έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο ΝΒΑ, η free agency, η έναρξη της επόμενης σεζόν, το status αρκετών μπορεί να αλλάξει, κυρίως προς το καλύτερο.

* Η εκτίμηση γίνεται με φόντο 34 αγωνιστικών ή έστω ίδιο αριθμό αγώνων για όλες τις ομάδες.

GROUP Α - ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΔΑ


ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΓΙΑ ΤΟ BACK-TO-BACK ΜΕ ΠΕΝΤΑΔΑ-ΟΝΕΙΡΟ

Παραμένει η εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης, από τη στιγμή που η σεζόν 2019/20 δεν ολοκληρώθηκε. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έχασε "εργαλεία" όπως ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος, ο Αντρέι Βοροντσέβιτς κι ο Κώστας Κουφός, αναβαθμίστηκε όμως με την απόκτηση του Τόκο Σενγκέλια που ήταν η μεταγραφή του καλοκαιριού, του Νίκολα Μιλουτίνοβ και του Γουίλ Κλάιμπερν που γυρίζει μετά από την επέμβαση στο γόνατο.

Μια πεντάδα με τους Τζέιμς, Χάκετ, Κλάιμπερν, Σενγκέλια, Μιλουτίνοβ ή με τον Χίλιαρντ στη θέση του Χάκετ θα είναι ικανή για μεγαλειώδεις παραστάσεις, ωστόσο η σεζόν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τους σημαντικότερους αναπληρωματικούς. Ο πάγκος δεν είναι τόσο αδύναμος όσο θεωρεί ο Αντρέι Βατούτιν, οι Στρέλνιεκς, Κουρμπάνοφ, Φόγκτμαν, Αντόνοφ, Μπολόμποι είναι μια πολύ αξιόλογη second unit. Η ΤΣΣΚΑ δεν μπορεί να στοχεύσει σε κάτι λιγότερο από την τετράδα της κανονικής περιόδου και φυσικά μπαίνει στη σεζόν 2020/21 για να κατακτήσει το back-to-back τρόπαιο.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - Ο ΚΑΜΠΑΣΟ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΕΖΟΝ ΤΗΣ

Πολύ δύσκολη σεζόν για τους Μαδριλένους, πολύ "επικίνδυνο" να προσπαθήσει κάποιος να θέσει στόχο μεγαλύτερο από την τετράδα της κανονικής περιόδου. Όλα θα κριθούν από τον Φακούντο Καμπάσο που θέλει να παίξει στο ΝΒΑ. Αν ο Αργεντινός γκαρντ αποχωρήσει, τότε η Ρεάλ θα χάσει την ψυχή της, τον άνθρωπο από τον οποίο ξεκινούν όλα σε άμυνα κι επίθεση. Πως θα τον αντικαταστήσει; Θα ψάξει πρωταγωνιστή ή συμπληρωματικό πίσω από τον εύθραυστο Γιουλ, τον διαφορετικού στυλ από τον Καμπάσο, Νίκολας Λαπροβίτολα και τον νεαρό Αλοθέν; Θα πάει με αυτούς τους τρεις και θα ενισχυθεί σε άλλη θέση; Θα δώσει σημαντικότερο ρόλο στον Φαμπιάν Κοζέρ; Θα τον κατεβάσει στον άσο και θα του δώσει τη μπάλα; Ερωτήματα που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να απαντηθούν, πέρα από το δεδομένο: Αν υπάρξει προσθήκη, θα γίνει από την αμερικανική αγορά.

EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από τη ρακέτα βγήκε ο Τζόρνταν Μίκι, όσο όμως οι Ράντολφ, Τόμπκινς, Ταβάρες είναι υγιείς, η Ρεάλ μπορεί να χρησιμοποιήσει τον νεαρό Γκαρούμπα και τον βετεράνο Ρέγες για να γεμίσει τη φροντ λάιν της. Ο Αλμπέρτο Αμπάλντε θα πάρει σιγά-σιγά τη σκυτάλη από τους Φερνάντεθ - Κάρολ στην περιφέρεια, ο Ντεκ (ονειρεύεται κι αυτός το ΝΒΑ) θα συνεχίσουν να δίνουν σκληράδα στις θέσεις των φόργουορντ, κάτι δείχνει να λείπει από τη φετινή Ρεάλ όμως ποιος μπορεί να την ξεγράψει και να την βγάλει εκτός τετράδας;

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΘΑ ΖΗΣΕΙ Η ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΑΘΗ

Έκανε σπουδαία κίνηση με την απόκτηση του Νικ Καλάθη, έδωσε το τιμόνι στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, κράτησε τον Νίκολα Μίροτιτς με επέκταση συμβολαίου έως το 2025, έχει εξαιρετική γραμμή περιφερειακών (Ερτέλ, Χίγκινς, Αμπρίνες, Κούριτς, Χάνγκα), ίσως όμως της λείπει ένας ακόμη ψηλός που θα παίξει τον ρόλο του Άντε Τόμιτς πίσω από τον Μπράντον Ντέιβις. Προς το παρόν οι Καταλανοί δυσκολεύονται να παίξουν μπάσκετ υψηλού επιπέδου, καθώς η μετάβαση από τον Πέσιτς στον Σάρας δεν είναι εύκολη, δεν είναι ομαλή και ειδικά για παίκτες που είχαν συνηθίσει ένα διαφορετικού στυλ μπάσκετ με τον Σέρβο coach.

Η πλήρης Μπαρτσελόνα, η ομάδα που σε 2-3 μήνες πιθανότατα θα έχει αποκτήσει συνοχή και ρόλους στο παιχνίδι της, θα είναι ομάδα πρωταθλητισμού. Καταδικασμένη να πετύχει, αλλά με τρομερή πίεση στις πλάτες της, περιμένει πολλά από τον νέο στρατηγό της. Αν ο Καλάθης σταματήσει να ψάχνει με υπερβολές το σκοράρισμα και περιοριστεί στον ρόλο του καθοδηγητή, οι Καταλανοί θα διεκδικήσουν τον στόχο τους. Αν ο Νικ συνεχίσει να πιέζει τον εαυτό του στο κομμάτι της εκτέλεσης, τότε ο Γιασικεβίτσιους θα πρέπει να λειτουργήσει κυνικά για το καλό του συνόλου. "Πείραμα" ελκυστικό, με τεράστιο potential η Μπάρτσα.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ

Η μεγάλη άτυχη της σεζόν 2019/20. Μακράν πρώτη στην κανονική περίοδο, με τον Σέιν Λάρκιν να γράφει στατιστικά βγαλμένα από video game και με τρομερή αυτοπεποίθηση που θα μπορούσε να την οδηγήσει ακόμη και στην κορυφή της Ευρώπης, η Αναντολού Εφές δεν άλλαξε. Δεν έδιωξε παίκτες (πλην του Άλεκ Πίτερς που μεταπήδησε στη Μπασκόνια), δεν πήρε παίκτες, έδωσε νέα συμβόλαια και διατήρησε τον κορμό που παραμένει σπουδαίος.

Λάρκιν και Μίτσιτς θα είναι τα δύο σημαντικότερα όπλα στα γκαρντ, Σιμόν και Άντερσον θα μοιράζονται τη θέση τρία, Σίνγκλετον - Μορμάν τη θέση τέσσερα και Πλάις - Ντάνστον θα παραμείνουν οι κολώνες στη ρακέτα, με τον βελτιωμένο Σερτάτς Σανλί να γεμίζει τη φροντ λάιν και τους Μπομπουά, Μπαλμπάι, Τουντσέρ την περιφέρεια. Το σημαντικό για την Εφές είναι να μείνει υγιής και να ξεκαθαρίσει αν στόχος της είναι το τουρκικό πρωτάθλημα ή η κορυφή της Ευρώπης. Θα είναι πεινασμένη, θα είναι επιθετική, θα είναι η ομάδα που δεν χορτάσαμε πέρυσι αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε φανατικά τη σεζόν 2020/21.

ΟΛΙΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ - ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ

"Κάθε χρόνο παίρνει σταρ και κάθε χρόνο αποτυγχάνει". Ο τίτλος της ζωής της. Η Ολίμπια Μιλάνο δεν έχει δικαιώσει τον Τζόρτζιο Αρμάνι για τις επενδύσεις του, φέτος όμως απλά δεν γίνεται να αποτύχει. Γέμισε το ρόστερ της με εκπληκτικά έμπειρους παίκτες (Μάλκολμ Ντιλέινι, Τζίτζι Ντατόμε, Κάιλ Χάινς), πήρε φιλόδοξους Αμερικανούς (Κέβιν Πάντερ, Ζακ ΛεΝτέι, Σαβόν Σιλντς) που έχουν αποδείξει ότι στέκονται στη EuroLeague, κράτησε τους έμπειρους Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Μάικλ Ρολ, Βλάντιμιρ Μίτσοβ, Τζεφ Μπρουκς, Κέιλεμπ Ταρζούσκι, Πολ Μπιλίγκα, πραγματικά ο Έτορε Μεσίνα δεν θα έχει δικαιολογία αν η ομάδα του τα κάνει και φέτος μαντάρα.

Αλήθεια, όμως, τι σημαίνει αποτυχία γι' αυτή την Αρμάνι Μιλάνο; Ο στόχος της θα είναι η τετράδα για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, αν τερματίσει πέμπτη-έκτη δεν θα μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένη (εξαρτάται φυσικά και από την συνολική της εικόνα), αν όμως μείνει εκτός οκτάδας θα πρέπει να αποχωρήσει οικοιοθελώς από τη EuroLeague. Το αγωνιστικό μπάτζετ της υπολογίζεται ανάμεσα στα 23 και τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ίσως ξεπερνά εκείνο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μάλιστα, οπότε σε μια τέτοια επένδυση δεν χωρούν συναισθηματισμοί. Win or go home.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΠΙΟ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Έριξε τον προϋπολογισμό της περίπου στο 1/3 σε σχέση με την περσινή σεζόν, έχασε τον Κώστα Σλούκα, έχει τον Γιαν Βέσελι σε αμφιλεγόμενη κατάσταση και -κυρίως- έχει έναν νέο προπονητή. Ο Ιγκόρ Κοκόσκοβ αντικατέστησε τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, επένδυσε σε "φρέσκους" παίκτες όπως ο Λορένζο Μπράουν, ο Ντάισον Πιερ, ο Τζάρελ Έντι κι ο Τζόναθαν Χάμιλτον, θα στηριχθεί στον Νάντο Ντε Κολό, κάλυψε το κενό του Τζίτζι Ντατόμε με τον Ντανίλο Μπαρτέλ και έβαλε στην περιφέρεια τον all-around Εντγκάρας Ουλανόβας. Οι Βέστερμαν, Μαχμούτογλου, Σιπάχι, Ντίξον, Ντουβερίογλου υπάρχουν στο ρόστερ για να "βγει" η χρονιά και κυρίως για να παίζουν στο τουρκικό πρωτάθλημα.

Δεν έχουμε ακριβή εικόνα της Φενέρμπαχτσε. Δεν μπορεί να μαντέψει κάποιος αν πρόκειται για ομάδα επιπέδου Final Four ή για ένα καλό σύνολο της κανονικής περιόδου. Σίγουρα όμως η φιλοδοξία είναι εκεί, η απόκτηση του Κοκόσκοβ ισορρόπησε την κατάσταση μετά από τις αποχωρήσεις των Σλούκα - Ομπράντοβιτς και οι Τούρκοι θα είναι σκληροί, πιο σκληροί από πέρυσι που απογοήτευσαν. Έχουν "φρεσκαριστεί" και αν ο Κοκόσκοβ (που εργάστηκε επί σειρά ετών στις ΗΠΑ και ξέρει πως να διαχειριστεί τους Αμερικανούς) έχει πετύχει διάνα με την απόκτηση του σέντερ Τζόναθαν Χάμιλτον, μην σας προκαλέσει έκπληξη αν η ομάδα της Κωνσταντινούπολης διεκδικήσει μέχρι τέλους μια θέση στην πρώτη τετράδα.

GROUP B - ΟΚΤΑΔΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΣΤΑ PLAYOFFS


ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ομάδα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα βρισκόταν στο Group A, η Μακάμπι θα απωλέσει σημαντικό μέρος της δύναμής της από την απουσία του κόσμου από το Γιαντ Ελιάου. Έχασε σημαντικούς παίκτες (Ντάνι Άβντιγια, Κουίνσι Έισι, Νέιτ Γουόλτερς, Ταρίκ Μπλακ, Αμάρε Στάνταμαϊρ, Τζέικ Κοέν), έκανε όμως μια πραγματικά καταπληκτική προσθήκη, αυτή του Άντε Ζίζιτς που γύρισε στην Ευρώπη από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς! Ο Κροάτης θα είναι μαζί με τους Γουίλμπεκιν, Μπράιαντ, Ντόρσι, Ντιμπαρτολομέο, Ζούσμαν, Καλογιάρο, Χάντερ ο κορμός της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου, που χρειάζεται πάντως ενίσχυση.

Ο Όμρι Κάσπι παραμένει εκτός δράσης, οι νεαροί Σάντι Κοέν, Ντόρι Σαχάρ, Γιόναταν Άτιας δεν είναι έτοιμοι να προσφέρουν, οι Κρις Τζόουνς - Οζ Μπλέιζερ αποκτήθηκαν για βάθος στον πάγκο και η Μακάμπι δείχνει ότι θα πορευθεί με προσοχή όσο η πανδημία δεν υποχωρεί. Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο του κειμένου, με μια-δυο προσθήκες σε περιφέρεια και ρακέτα, το ταβάνι της θα είναι σαφώς ψηλότερο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΛΟΥΚΑ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει ότι οι Σπανούλης - Πρίντεζης βρίσκονται στην τελική ευθεία της καριέρας τους και με αυτό το δεδομένο θα προσπαθήσει φέτος να αναδείξει τους διαδόχους τους σε περιφέρεια και ρακέτα. Ο Κώστας Σλούκας γύρισε για να γίνει ο νέος ηγέτης, ο Σάσα Βεζένκοβ θα υποστηριχθεί για να φανεί αν μπορεί να γίνει ο επόμενος βασικός πάουερ φόργουορντ κι ο Ολυμπιακός θα είναι διασκεδαστικός. Τα ερωτηματικά είναι... κάμποσα και αφορούν κυρίως τους Αμερικανούς, όμως στη γραμμή εκκίνησης οι Πειραιώτες μοιάζουν αρκετά ελκυστικοί, ακόμη και αν υπάρχουν δεδομένες αδυναμίες στο ρόστερ τους με βασικότερη την έλλειψη ενός κλασικού δημιουργού πίσω από τους Σλούκα - Σπανούλη.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ / ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ / ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στόχος τους είναι η οκτάδα και από εκεί και πέρα το καλύτερο δυνατό. Αν η πανδημία δεν έχει υποχωρήσει μέχρι την άνοιξη, τότε τα αβαντάζ έδρας θα είναι... σχετικά και οι πιθανότητες για μια υπέρβαση περισσότερες. Γι' αυτόν τον Ολυμπιακό, όμως, ίσως οι προτεραιότητες να είναι διαφορετικές. Το σημαντικό είναι οι ερυθρόλευκοι να αποκτήσουν ξανά συνέπεια, να ανακτήσουν τον χαρακτήρα του σκληρού καρυδιού που δύσκολα σπάει, να χτίσουν ξανά στεγανά και να δουλέψουν χωρίς εξωαγωνιστικούς (πλην κορονοϊού φυσικά) προβληματισμούς για διαιτησίες, οικονομικές δυσκολίες και έριδες εντός συνόρων.

ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ

Έχασε τον Αλμπέρτο Αμπάλδε (7.8 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ ανά 21:42 πέρυσι) και τον Τζόρνταν Λόιντ (11.1 πόντοι, 1.9 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ ανά 21:52), έκανε όμως σημαντικά βήματα προς τα εμπρός καθώς απέκτησε έναν εκ των κορυφαίων διαθέσιμων πόιντ γκαρντ (Μάρτιν Χέρμανσον) και τους έμπειρους Κλέμεν Πρέπελιτς - Νίκολα Κάλινιτς - Ντέρικ Γουίλιαμς. Η Βαλένθια έχει όραμα και φιλοδοξία, αν ο Σλοβένος προσαρμοστεί, τιθασεύσει το "εγώ" του και καταλάβει ότι έχει χάσει πολλά χρόνια με την ταμπέλα του αμφιλεγόμενου να κρέμεται από τον λαιμό του, τότε οι Ισπανοί θα έχουν ανέβει ακόμη ένα επίπεδο.

Με τον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς να παραμένει ο σημαντικότερος παίκτης του ρόστερ και με τον Χάουμε Πονσαρνάου να έχει "επιβιώσει" από την περσινή σεζόν όταν όλοι τον έσπρωχναν προς την έξοδο, η Βαλένθια μπορεί να διεκδικήσει την οκτάδα, να μείνει σε τροχιά playoffs και να μπει σε αυτά. Αν δεν συμβεί κάτι εξωπραγματικό δεν θα την δούμε στο Final Four, ούτως ή άλλως όμως δεν είναι αυτός ο στόχος της. Προχωράει βήμα-βήμα.

ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ

Με αγωνιστικό μπάτζετ που μετά βίας ξεπερνά τα εννέα εκατομμύρια και είναι περίπου στο 40% σε σχέση με εκείνα της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης που βρίσκονται κοντά στα 24-25 εκατομμύρια ευρώ, η Μπασκόνια μπαίνει στη σεζόν 2020/21 με τον αέρα της πρωταθλήτριας Ισπανίας, έστω κι αν το κατέκτησε σε τουρνουά και σε μονό τελικό. Αυτό δεν μειώνει το κατόρθωμά της, δεν μειώνει τη σπουδαία δουλειά που έκανε ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς στη Βιτόρια. Βέβαια δεν υπάρχει πλέον στο ρόστερ ο Τόκο Σενγκέλια, δεν υπάρχει ο Τζέισον Γκρέιντζερ, το "φρεσκάρισμα" ήταν επιβεβλημένο και οι Βάσκοι το έκαναν.

Ο Χοσεάν Κερεχέτα άναψε το πράσινο φως για σημαντικές μεταγραφές όχι υψηλού κόστους, ο Ρόκας Γκεντράιτις μετακόμισε από το Βερολίνο στη Βιτόρια, ο Τόνιε Τζεκίρι έφυγε από τη Βιλερμπάν, ο Πιέρια Χένρι κι ο Λούκα Βιλδόσα έμειναν στον άσο, ο Άλεκ Πίτερς θα έχει την ευκαιρία να γίνει πρωταγωνιστής, οι Σεντεκέρσκις, Φαλ, Ντράγκιτς, Πολονάρα θα γεμίσουν τον πάγκο και η Μπασκόνια θα είναι ένας πραγματικά αξιόλογος αντίπαλος, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχει δείξει μέχρι στιγμής στους αγώνες της. Παραδοσιακή δύναμη της διοργάνωσης, η λογική λέει ότι δύσκολα θα χωρέσει στην οκτάδα, θα το παλέψει όμως.

ΧΙΜΚΙ - ΠΟΛΥ ΤΑΛΕΝΤΟ, ΧΤΥΠΗΤΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Ο Αλέξι Σβεντ έμεινε στη Μόσχα, οι Σεργκέι Καράσεφ, Ιγκόρ Βιάλτσεφ, Εβγκένι Βορόνοφ, Ντάιρις Μπέρτανς θα βρίσκονται γύρω του στην περιφέρεια κι ο Στέφαν Γιόβιτς θα παλεύει για να μείνει υγιής. Η Χίμκι δεν έχει εντυπωσιακή περιφέρεια, έχει όμως σπουδαία φροντ λάιν με τους Σεργκέι Μόνια, Γιόνας Γερέμπκο, Γκρεγκ Μονρό, Ντέβιν Μπούκερ, Τζόρταν Μίκι να συνθέτουν μια εντυπωσιακή πεντάδα η οποία μας δείχνει πως θα βλέπουμε συχνά σχήματα με δύο σέντερ από τον Ρίμας Κουρτινάιτις.

Ανάμεσα στους κοντούς και τους ψηλούς θα συνεχίσει να εκτελεί κατά ριπάς ο Γιάνις Τίμα και μάλιστα φέτος ο ρόλος του θα είναι ακόμη σημαντικότερος καθώς στη θέση τρία δεν υπάρχει άλλος πρωτοκλασάτος παίκτης, εκτός αν χρησιμοποιηθεί εκεί ο Γερέμπκο όταν στο παρκέ θα βρίσκονται δίδυμοι πύργοι. Συνολικά, πάντως, η Χίμκι δεν ενθουσιάζει. Θα συνεχίσει να είνα ομάδα ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο, ειδικά όσο βρίσκεται στον πάγκο της ο συγκεκριμένος προπονητής που στα δικά μας μάτια δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες και περιέργως δεν κρίνεται στον βαθμό που θα έπρεπε να κριθεί.

GROUP C - ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ

Λάνγκστον Χολ, Τόριαν Γουόλντεν, Τζόρνταν Λόιντ. Μια τριάδα Αμερικανών θα είναι αυτή που θα κουμαντάρει το σερβικό καράβι, με τον σκληρό Σάσα Ομπράντοβιτς να ελπίζει ότι θα καλύψει το κενό που άφησαν με την αποχώρησή τους οι Λορέντζο Μπράουν - Μπίλι Μπαρόν - Κέβιν Πάντερ.

Οι καλοί Σέρβοι (Νταβίντοβατς, Λάζιτς, Ντόμπριτς, Σιμόνοβιτς, Σίμανιτς, Κούζμιτς) πάντα θα υπάρχουν στο ρόστερ, ωστόσο η περιπέτεια στη θέση του σέντερ (ο Λάντρι Νόκο αποκτήθηκε στη θέση του Μάικλ Ότζο και κόπηκε για ιατρικούς λόγους πριν αποκτηθεί ο Εμάνουελ Τέρι) και η απουσία ενός δεύτερου δοκιμασμένου σε υψηλό επίπεδο σκόρερ πίσω από τον Λόιντ δεν επιτρέπει στον Ερυθρό Αστέρα να κοιτάξει κάτι περισσότερο από μια καλή πορεία.

Δεν έχει ρόστερ για να κυνηγήσει την οκτάδα, δεν θα έχει τον κόσμο του στο πλευρό του, δύσκολη σεζόν για την ομάδα του Βελιγραδίου που στο ξεκίνημα του καλοκαιριού έδειξαν επιθετικοί, αλλά έχουν χειρότερο ρόστερ από πέρυσι.

ΖΕΝΙΤ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΚΡΙΒΗ ΜΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ

Ιδιαίτερη περίπτωση ομάδας. Εχει πρωτοκλασάτο προπονητή (Τσάβι Πασκουάλ), επένδυσε στον μέχρι πρότινος κουμανταδόρο του πιο δύσκολου καραβιού της Ευρώπης (Μάνο Παπαδόπουλο), έριξε χρήμα στην αγορά και απέκτησε πραγματικά καλούς παίκτες όπως ο Κέβιν Πάνγκος, ο Μπίλι Μπαρόν, ο Άλεξ Πόιθρες κι ο Αρτούρας Γκουντάιτις για να δυναμώσει το ρόστερ στο οποίο συνεχίζουν οι Όστιν Χόλινς, Γουίλ Τόμας, Ματέους Βιτάλι Πονίτκα και οι Ρώσοι Βιτάλι Φριτζόν, Ντμίτρι Κβοστόφ, Άντον Πούσκοφ, Αντρέι Ζούμπκοφ, Βλαντ Τρούσκιν.

Πολλοί θα την έβαζαν στο Group B, στις ομάδες δηλαδή που θα κυνηγήσουν την είσοδό τους στα playoffs και μάλλον αντικειμενικά εκεί είναι η θέση της. Ωστόσο, η Ζενίτ είναι η... Ζενίτ, μια ομάδα χωρίς χαρακτήρα, χωρίς ιστορία, μια ρωσική ομάδα που ζει στη σκιά της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με πολλή πίεση (όχι από το κοινό αλλά από τους χρηματοδότες της) για να πετύχει. Δύσκολα θα αντέξει σε βάθος χρόνου να μείνει κοντά με ομάδες όπως η Βαλένθια και η Μπασκόνια. Το μπάτζετ της βρίσκεται στο επάνω μισό της διοργάνωσης, ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια (σχεδόν διπλάσιο από εκείνο του Ολυμπιακού, σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο του Παναθηναϊκού), αλλά ως γνωστόν οι προϋπολογισμοί δεν παίζουν μπάσκετ και η Ζενίτ θα πρέπει να ξεπεράσει πολλές παραδοσιακές δυνάμεις για να χωρέσει στην οκτάδα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Με ξεκάθαρο οικονομικό πλάνο που αναφέρει ότι τα έξοδα θα είναι όσα τα έσοδα, με νέο προπονητή τον Γιώργο Βόβορα, με πολλούς γκαρντ αλλά όχι έναν κλασικό πλέι μέικερ αντί του Νικ Καλάθη και με ξένους περιορισμένων δυνατοτήτων, ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μια σεζόν που θα έχει πολλές ζόρικες βραδιές. Ο οργανισμός θα δοκιμαστεί σε μια πρωτόγνωρη για εκείνον κατάσταση, ο κόσμος ξέρει τι θα δει και προς το παρόν δείχνει υποστηρικτικός στην προσπάθεια που γίνεται από τους Φραγκίσκο Αλβέρτη - Δημήτρη Διαμαντίδη, όμως όταν μιλάμε για τον Παναθηναϊκό δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί κάποιος τη μετριότητα.

SUPER CUP / ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPER CUP / ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ / ΑΕΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Παπαπέτρου, Μήτογλου και Παπαγιάννης θεωρούνται δικαίως οι σημαντικότεροι παίκτες από τον ελληνικό κορμό, ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος θα πιεστεί για να αποδείξει ότι αξίζει να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο και από εκεί και πέρα πολλοί θα έχουν την ευκαιρία είτε για να φτιάξουν το όνομά τους, είτε για να μπορούν την επόμενη χρονιά να βρουν ένα καλό συμβόλαιο. Είναι δεδομένο ότι το τωρινό ρόστερ χρειάζεται έναν πρωτοκλασάτο πλέι μέικερ και έναν "βαρβάτο" σέντερ, προς το παρόν όμως δεν φαίνεται διάθεση για μεταγραφές, άλλωστε το μπάτζετ της ομάδας είναι ένα από τα 2-3 μικρότερα σε όλη τη διοργάνωση. Σε μεταβατική χρονιά, σε "πείραμα" για γερά νεύρα χωρίς όνειρα για οκτάδες και Final Four.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ - ΑΞΙΟΛΟΓΗ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Ο Τόνι Πάρκερ έδωσε το τιμόνι στον αδελφό του κι ο Τι Τζέι Πάρκερ μπαίνει στη σεζόν με στόχο η Βιλερμπάν να είναι μαχητική, αξιόλογη και κυρίως να παίζει διασκεδαστικό μπάσκετ. Στα γκαρντ αποκτήθηκαν ο ταλαντούχος Αλέρικ Φρίμαν κι ο έμπειρος Νόρις Κόουλ, στη ρακέτα τη θέση του Τόνιε Τζεκίρι πήρε ο ύψους 2μ.18 Μουσταφά Φαλ που έπαιζε στην Τουρκ Τέλεκομ, ωστόσο ο παίκτης που αξίζει να παρακολουθήσετε είναι ο Γκερσόν Γιαμπουσελέ.

Ο πληθωρικός φόργουορντ δεν καθιερώθηκε στους Μπόστον Σέλτικς, γύρισε στην Ευρώπη και θα κάνει κάποια μεγάλα ματς. Δεν φοβάται κανέναν, είναι καλός σκόρερ και φιλόδοξος, θα προσπαθήσει να γίνει ο επόμενος που θα "βγει" από τη Βιλερμπάν για να διεκδικήσει το 2021 ένα καλύτερο συμβόλαιο. Σημαντικά ταλέντα οι Λόμαζ, Νουά, όμως ο 18χρονος Μάτ Στραζέλ θα πάρει τη σκυτάλη από τον Τίο Μαλεντόν που οδεύει προς το ΝΒΑ. Ομάδα που αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος, ειδικά στο γήπεδό της.

ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποχώρησε κι αυτή από μόνη της είναι μια ιστορική στιγμή για τους Λιθουανούς που έδωσαν το τιμόνι στον νεαρό Μάρτιν Σίλερ και φρέσκαραν αρκετά το ρόστερ τους. Ο Εντγκάρας Ουλανόβας πήγε στη Φενέρμπαχτσε και στη θέση του αποκτήθηκε ο Πατρίσιο Γκαρίνο, ο Όγκουστιν Ρούμπιτ αντικατέστησε τον Ζακ ΛεΝτέι, ο Στιβ Βαστούρια τον Κέι Σι Ρίβερς, ο Ζοφρέ Λοβέρν τον Τζοκ Λάνταλ και οι Γουόκαπ, Λεκάβιτσους, Μιλάκνις, Γκριγκόνις, Γιανκούνας, Χέιζ, παραμένουν από την παλιά φρουρά για να ενσωματώσουν τη νέα στο σύνολο.

Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κάποιος τον πραγματικό στόχο της Ζάλγκιρις. Θα είναι μια καλή ομάδα, θα έχει ένα πιο "αμερικανικό" στιλ μιας και ο προπονητής της έκανε σημαντική δουλειά στην G-League, από εκεί και πέρα όμως τα ερωτήματα είναι αρκετά και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος ώστε να ξεφύγει η ομάδα του Κάουνας από την εποχή Γιασικεβίτσιους που ήταν αν μη τι άλλο ιδιαίτερη, επιτυχημένη και στηρίχθηκε σε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Λείπει πάντως ένας μεγάλος σκόρερ, αν και ο Ζοφρέ Λοβέρν μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιος, αρκεί να είναι υγιής και λιγότερο άτυχος απ' όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - ΑΞΙΟΛΟΓΗ, ΟΧΙ ΔΥΝΑΤΗ

Η περσινή Άλμπα δεν ήταν κάτι σπουδαίο, ήταν όμως overachiever. Έπαιξε πάνω από τις δυνατότητές της, εξέλιξε παίκτες και βοήθησε δύο από αυτούς (Μάρτιν Χέρμανσον - Ρόκας Γκεντράιτις) να πάρουν καλές μεταγραφές.

Ο Αΐτο Ρενέσες έμεινε στον πάγκο, ο Μάοντο Λο ήταν μια καλή επιλογή για τον άσο στον οποίο υπάρχει ο εξαιρετικός Πέιτον Σίβα, ο Τζέισον Γκρέιντζερ αποκτήθηκε με την ελπίδα να μείνει μακριά από νέους σοβαρούς τραυματισμούς, ο Λουκ Σίκμα θα είναι η αρχή και το τέλος της ομάδας και όχι μόνο στο χαμηλό ποστ, ο Μάρκους Έρικσον κι ο Νιλς Γκιφάι θα συνεχίσουν να εκτελούν με υψηλά ποσοστά από την περιφέρεια, από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχουν πολλά που ενθουσιάζουν.

Λείπει ένας πραγματικά καλός, έτοιμος ψηλός που θα κάνει τη διαφορά (o Λάντρι Νόκο αποχώρησε), βάθος στον πάγκο υπάρχει, αλλά χωρίς πολλή ποιότητα, σίγουρα όμως η Άλμπα θα είναι και φέτος μαχητική. Απλώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από τις τελευταίες θέσεις στην κατάταξη της κανονικής περιόδου.

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ - ΜΕ ΣΤΑΡ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ

Θα περίμενε κανείς από τη Μπάγερν να εκμεταλλευθεί την παρουσία της στη EuroLeague και να επενδύσει καλά χρήματα για να διεκδικήσει τουλάχιστον την οκτάδα και τα playoffs. Δεν το έκαναν φέτος οι Βαυαροί, που θα έχουν ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της διοργάνωσης και δύσκολα θα γλιτώσουν από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Ο Αντρέα Τρινκέρι θα είναι ο σταρ της ομάδας, που πήρε φιλόδοξους Αμερικανούς (Νικ Γουάιλερ-Μπαμπ από τη Λούντβιχσμπουργκ, Τζέιλεν Ρέινολντς από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, Τζουάν Τζόνσον από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν), αλλά έδωσε τον ρόλο του βασικού άσου στον Γουέιντ Μπάλντουιν που απογοήτευσε στον Ολυμπιακό.

Το θετικό είναι ότι έμειναν οι Βλάντιμιρ Λούτσιτς, Νιχάντ Τζέντοβιτς, Πολ Τσίπσερ, Λέον Ραντόσεβιτς, σημαντική η προσθήκη του έμπειρου ψηλού Μάλκολμ Τόμας, ο Ζαν Σίσκο θα έιναι ο κορυφαίος πασέρ της ομάδας, ο Τι Τζέι Μπρέι έχει στόχο να μείνει υγιής, δεν βρίσκουμε πάντως κάτι που να μας ενθουσιάζει σε αυτό το ρόστερ. Ο Τρινκέρι θα πρέπει να κάνει θαύματα για να δούμε τη Μπάγερν στις πρώτες 12 ομάδες της κανονικής περιόδου.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ