EUROLEAGUE

EuroLeague: Οι 10 μεγαλύτερες μεταγραφές

EuroLeague: Οι 10 μεγαλύτερες μεταγραφές

Με αφορμή την έναρξη της σεζόν της EuroLeague, το Sport24.gr σάς παρουσιάζει τις 10 σημαντικότερες φετινές μεταγραφές στην διοργάνωση, που άλλαξαν εντελώς τον ευρωπαϊκό χάρτη.

Η έναρξη της σεζόν της EuroLeague βρίσκεται προ των πυλών. Έπειτα από αναμονή σχεδόν εφτά μηνών, η κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση ξεκινάει και το Sport24.gr σας βάζει στον ρυθμό.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, θα παρουσιαστούν και οι 10 σημαντικότερες φετινές μεταγραφές στην διοργάνωση. Μεταγραφές σπουδαίων ονομάτων, που άλλαξαν εντελώς τον ευρωπαϊκό χάρτη και σε έναν βαθμό και τον συσχετισμό δυνάμεων.

ΤΟΡΝΙΚΕ ΣΕΝΓΚΕΛΙΑ (ΤΣΣΚΑ)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 2.06 μέτρα, φόργουορντ

Ένας από τους δύο καλύτερους πάουερ φόργουορντ στην Ευρώπη (ο άλλος προφανώς είναι ο Νίκολα Μίροτιτς) έφερε στην Μπασκόνια τον πρώτο της τίτλο έπειτα από από μία δεκαετία και στην συνέχεια άφησε την ομάδα της καρδιάς του για την ΤΣΣΚΑ.

Ο Τορνίκε Σενγκέλια αποφάσισε να αγωνιστεί σε ομάδα της πρώτης ταχύτητας της EuroLeague, συνθέτοντας μία πεντάδα όνειρο μαζί με τους Μάικ Τζέιμς, Ντάνιελ Χάκετ, Γουίλ Κλάιμπερν και Νίκολα Μιλουτίνοβ. Και, απολύτως λογικά, η μεταγραφή του προκάλεσε θόρυβο. Μένει τώρα να βρει έναν τρόπο η ΤΣΣΚΑ να είναι τόσο καλή στο παρκέ όσο και στα... χαρτια.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ)

Τα στοιχεία του: 30 χρονών, 1.90 μέτρα, γκαρντ

Η μεγάλη επιστροφή, στην μεταγραφή που έκανε ίσως τον περισσότερο θόρυβο στην Ευρώπη, η οποία είχε γίνει γνωστή από το Sport24.gr. Ο διεθνής γκαρντ έφυγε σαν “Κωστάκης” το 2015 από τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό για χάρη της Φενέρμπαχτσε. Πέντε χρόνια αργότερα, επέστρεψε σαν “Κώστας” και ένας από τους πλέονεπιδραστικούς γκαρντ στο ευρωπαϊκό μάσκετ αυτή την στιγμή.

Ο Κώστας Σλούκας ήρθε στον Πειραιά για να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Για να πάρει την σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη και να βοηθήσει ώστε να επιστρέψουν οι “ερυθρόλευκοι” στην ελίτ της Ευρώπης. Πιο ώριμος και σίγουρος από ποτέ, απόρροια της εξέλιξης που είχε υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς την τελευταία πενταετία, ελπίζει να φέρει καλύτερες μέρες στον Πειραιά.

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ (ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ)

Τα στοιχεία του: 31 χρονών, 1.98 μέτρα, γκαρντ

Ο Νικ Καλάθης είχε μάθει να τα κάνει... όλα στον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια. Τώρα πλέον θα είναι ένα ακόμα (σημαντικότατο) μέλος μίας ομάδας γεμάτη αστέρια. Η Μπαρτσελόνα δεν έκανε πολλές κινήσεις το καλοκαίρι. Η πρόσληψη του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και η απόκτηση του Νικ Καλάθη (την οποία επισης αποκάλυψε το Sport24.gr) έδειξε ωστόσο ότι οι Καταλανοί έχουν βάλει τον πήχη τόσο ψηλά όσο τον είχαν βάλει και πέρυσι όταν έκαναν τεράστιες επενδύσεις, ασχέτως αν η περσινή σεζόν αποδείχθηκε καταστροφική.

Στην Μπαρτσελόνα ο Καλάθης δεν θα είναι πλέον το πρώτο όνομα. Αυτό θα είναι ο Νίκολα Μίροτιτς. Δεν θα είναι καν αυτός που θα πρέπει για όλους και για όλα, αφού έχει μία πλειάδα παικτών στο πλευρό του στις θέσεις των γκαρντ (Χάνγκα, Χίγκινς, Αμπρίνες, Ερτέλ, Μπολμάρο), που θα τον βοηθούν. Θα πρέπει να είναι αυτός όμως που θα φροντίσει ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι, βγαίνοντας μπροστά όποτε το κρίνει απαραίτητο.

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ (ΤΣΣΚΑ)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 2.12 μέτρα, σέντερ

Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού ήταν γνωστό από τον χειμώνα ότι είχε ετοιμάσει βαλίτσες. Η επισημοποίηση της μεταγραφής του στην ΤΣΣΚΑ ήταν απλώς η επιβεβαίωση ότι στο μπάσκετ – όπως και στην ζωή – οι πλούσιοι θα γίνονται πάντα πλουσιότεροι. Το αν αυτός ο πλούτος θα συνοδεύεται και με τίτλους ακόμα δεν μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά αυτό θα φανεί όταν τελειώσιε η σεζόν.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ αποφάσισε να αλλάξει παραστάσεις, με το αζημίωτο φυσικά, ελπίζοντας να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Παρέα με τον Τορνίκε Σενγκέλια αναμένεται να δημιουργήσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα ψηλών που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, με την ποιότητα να ξεχειλίζει.

ΚΑΪΛ ΧΑΪΝΣ (ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ)

Τα στοιχεία του: 34 χρονών, 1.98 μέτρα, σέντερ

Έπειτα από 7 ευτυχισμένα χρόνια στην ΤΣΣΚΑ, ο πιθανότατα καλύτερος και πιο επιδραστικός ξένος στην ιστορία της ομάδας αποφάσισε να γυρίσει σελίδα στην καριέρα του. Ο Κάιλ Χάινς έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην επιστροφή της ρωσικής ομάδας στην κορυφή, βοηθώντας στην κατάκτηση των δύο τελευταίων ευρωπαϊκών τίτλων της ομάδας (2016, 2020). Τώρα θέλει να πετύχει εκεί που πριν από αυτόν απέτυχαν αρκετοί σπουδαίοι παίκτες.

Η Αρμάνι Μιλάνο έστρωσε ένα χαλί από χρυσάφι για να αποκτήσει τον 34χρονο σεντερ, ελπίζοντας να της δώσει όλα αυτά που δεν μπόρεσαν στο παρελθόν να της δώσουν άλλοι σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο κυριότερος λόγος που το πιστεύει αυτό είναι επειδή ο Χάινς πάντα ήταν... αντισταρ, εστιάζοντας απλώς στο μπάσκετ. Αν ο Χάινς καταφέρει να επαναφέρει και την Αρμάνι στον σωστό δρόμο, τότε η κληρονομιά που θα έχει αφήσε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δύσκολα θα μπορέσει να συγκριθεί με άλλου Αμερικανού.

ΤΖΙΤΖΙ ΝΤΑΤΟΜΕ (ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ)

Τα στοιχεία του: 32 χρονών, 2.03 μέτρα, φόργουορντ

Ηταν η σεζόν 2012/13 όταν ο 25χρονος τοτε Λουιτζι Ντατόμε αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο πρωτάθλημα της χώρας του, φορώντας τότε την φανέλα της Βίρτους Ρόμα. Εφτά χρόνια και τρεις ομάδες (Πίστονς, Σέλτικς, Φενέρμπαχτσε) αργότερα, ο 32χρονος πλέον Ιταλός επαναπατρίστηκε, με στόχο να ξανακάνει σπουδαία την Αρμάνι Μιλάνο.

Έχοντας ως παρακαταθήκη την πορεία του σε ΝΒΑ και EuroLeague, ο Ντατόμε ελπίζει ότι μαζί με τους Χάινς και Ντιλέινι θα φέρουν στην ιταλική ομάδα τη νοοτροπία του νικητή και το φονικό ένστικτο που λείπει εδω και χρόνια από την ομάδα. Βασικά ωστόσο ελπίζουν να φέρουν σοβαρότητα και ισορροπία.

ΝΕΜΑΝΙΑ ΝΕΝΤΟΒΙΣ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 1.91 μέτρα, γκαρντ

Ο Νεμάνια Νέντοβιτς εξακολουθεί να είναι ένα φονικό όπλο και ένα σπουδαίο όνομα. Την τελευταία διετία ο κόσμος δείχνει να το ξέχασε αυτό, ωστόσο ο Σέρβος γκαρντ ελπίζει να το θυμίσει σε όλους αυτό φέτος με την φανέλα του Παναθηναϊκού.

Σε μία κίνηση που αμφότερες οι πλευρές ελπίζουν ότι θα βγουν κερδισμένες, ο Νέντοβιτς έριξε το κασέ του και ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να του δώσει τα κλειδιά της ομάδας. Όποιος έχει παρακολουθήσει τον Σέρβο στα καλά του, ξέρει ότι η πλήρης ελευθερία κινήσεων μπορεί να φέρει πανικό στις αντίπαλες άμυνες. Μένει τώρα να φανεί αυτό και στο παρκέ.

ΝΤΕΡΙΚ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ (ΒΑΛΕΝΘΙΑ)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 2.03 μέτρα, φόργουορντ

Στην τρίτη του σεζόν στην Ευρώπη, ο Ντέρικ Γουίλιαμς βρέθηκε από την Φενέρμπαχτσε στην Βαλένθια. Για κάποιους ίσως αυτό να είναι ένα πισωγύρισμα. Η ουσία ωστόσο είναι ότι ένας από τους πλέον χαρισματικούς φόργουορντ των ευρωπαϊκών γηπέδων θα βρίσκεται στην Βαλένθια, ανεβάζοντας το επίπεδο της ομάδας.

Σε ένα καλοκαίρι που οι “Νυχτερίδες” έκαναν σημαντικές επενδύσεις, αποκτώντας μεταξύ άλλων και τους Κλέμεν Πρέπελιτς και Μάρτιν Χέρμανσον, ο Γουίλιαμς ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ο Αμερικανός φόργουορντ αναμένεται να δώσει το κάτι διαφορετικό στην Βαλένθια και αν βρει γρήγορα χημεία με τους Ντούμπλιεβιτς, Πρέπελιτς και Χέρμανσον είναι δεδομένο ότι η ισπανική ομάδα θα κάνει πολλές ζημιές στους “μεγάλους”.

ΑΝΤΕ ΖΙΖΙΤΣ (ΜΑΚΑΜΠΙ)

Τα στοιχεία του: 23 χρονών, 2.11 μέτρα, σέντερ

Έπειτα από μία τριετία στο ΝΒΑ, ο Κροάτης σέντερ επέστρεψε στην Ευρώπη μοιάζοντας έτοιμος να θυμίσει στον κόσμο ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον κυρίαρχους ψηλούς στην EuroLeague.

Ο Ζίζιτς είχε προλάβει να δείξει δείγματα του ταλέντου του στην τελευταία σεζόν του στην Ευρώπη (2016/17), όταν είχε εξαιρετική παρουσία με την Νταρουσάφακα στην EuroLeague σε ηλικία μόλις 19 ετών. Στα 23 του πλέον, με μία τριετία στο ΝΒΑ στην πλάτη του και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στο... αυτί του να τον συμβουλεύει, θέλει να δείξει ότι είναι ακόμα καλύτερος.

ΜΑΛΚΟΛΜ ΝΤΙΛΕΊΝΙ (ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ)

Τα στοιχεία του: 31 χρονών, 1.91 μέτρα, γκαρντ

Σε ένα καλοκαίρι που η Αρμάνι Μιλάνο μοίραζε (πάλι) χρήματα με το... κιλό, η απόκτηση του Μάλκολμ Ντιλέινι σχεδον πέρασε στα... ψιλά λόγω της μεταγραφής του Κάιλ Χάινς και την επιστροφή του Λουίτζι Ντατόμε. Δεν αποκλείεται ωστόσο να είναι η κίνηση που πραγματικά άλλαξε επίπεδο την Αρμάνι.

Το μπάσκετ έχει πάει ξεκάθαρα στην περιφέρεια και στην ικανότητα σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός. Κοινώς, έχει πάει σε παίκτες με τα στοιχεία του Μάλκολμ Ντιλέινι, ο οποίος πέρυσι έδειξε στην Μπαρτσελόνα ότι μπορεί ακόμα να κάνει την διαφορά και αναμένεται να συνθέσει ένα ενδιαφέρον δίδυμο στα γκαρντ μαζί με τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΙΛΑΝΟ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ