EUROCUP

Eurocup: Ο μονομάχος Προμηθέας και η αρένα με τα λιοντάρια

Ο Κέντρικ Ρέι έχει τον ρόλο του ηγέτη στον Προμηθέα
Ο Κέντρικ Ρέι έχει τον ρόλο του ηγέτη στον Προμηθέα INTIME

Η δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της ECA κλείνει 20 χρόνια από την καθιέρωσή της και ο Προμηθέας, ως η μοναδική εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ σε αυτήν, θα κυνηγήσει σ' ένα ανανεωμένο format ό,τι προ διετίας άφησε στη μέση εξαιτίας κορονοϊού, διαγράφοντας παράλληλα την άσχημη περσινή πορεία του.

Το Eurocup είναι σαν το μικρό αδερφάκι της Euroleague. Το προστατευόμενο μέλος της οικογένειας που ακολουθεί σταθερά τη σκιά της big sister και παλεύει να κερδίσει ένα μέρος της φήμης της μεγαλώνοντας σταδιακά. Εφέτος θα φυσήξει 20 κεριά και στη φρέσκια εκδοχή του θα διεξαχθεί υπό διαφορετικούς όρους.

Η παραλλαγή του format

Οι 24 ομάδες της κανονικής περιόδου μειώθηκαν σε 20 και η κανονική περίοδος δεν θα περιλαμβάνει πλέον τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων, αλλά δύο, ενισχυμένους, των δέκα. Το format δηλαδή θα θυμίζει περισσότερο αυτό της ανώτερης διοργάνωσης, με μια μακρά περίοδο αγώνων, σε μια απόπειρα ταύτισης με ό,τι ισχύει παραπάνω. Στο τέλος, βέβαια, μόνο οι δύο φιναλίστ θα καρπωθούν το πλεονέκτημα του προβιβασμού στην Euroleague.

Η τρίτη φορά του Προμηθέα

Το ελληνικό μπάσκετ εκπροσωπείται από τον Προμηθέα και μόνο. Πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή της πατρινής ομάδας στη δεύτερη βαθμίδα της ECA.

Στην πρώτη η διακοπή εξαιτίας της πανδημίας στέρησε από τους "πορτοκαλί" το δικαίωμα να διεκδικήσουν την παρουσία τους στα ημιτελικά και ενδεχομένως στην τελική φάση. Είχαν προκριθεί άνετα από την κανονική περίοδο και είχαν εντυπωσιάσει στο Top16, περιμένοντας την τουρκική Τόφας με αβαντάζ έδρας.

Στη δεύτερη ελάχιστα κύλησαν βάσει σχεδίου. Ο Προμηθέας ανήκε στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, αλλά με μόλις δυο νίκες στον όμιλο, αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τη συνέχεια και υποχρεωτικά αφοσιώθηκε στις εγχώριες διοργανώσεις.

Η μετά-Γιατρά εποχή χαρακτηρίζεται από τον αέρα ανανέωσης και το διαφορετικό στιλ μπάσκετ που θέλει να διδάξει ο Ισπανός Λουίς Κασιμίρο. Ένας κόουτς βέβαια που δοκιμάζεται για πρώτη φορά εκτός συνόρων. Στο βιογραφικό του 61χρονου Καστιγιάνου προπονητή θα βρεις τη συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, τότε που εργαζόταν στη Βαλένθια, αλλά αυτό συνέβη πριν από δύο δεκαετίες και σε διοργάνωση που δεν υφίσταται πλέον (Σαπόρτα, 2002).

Ο περίπλοκος όμιλος των Πατρινών

Το πρώτο ζητούμενο για την ελληνική ομάδα θα 'ναι να σταθεί ανταγωνιστικά σ' ένα όμιλο μαραθώνιας διαδρομής με αυξημένες απαιτήσεις, που θα τραβήξει σε βάθος εξαμήνου (1 Οκτωβρίου-6 Απριλίου), και κατόπιν να προκριθεί στα απρόβλεπτα νοκ άουτ. Τίποτα δεν είναι απλό, με δύο αντιπάλους από την Ισπανία κι άλλες δύο από την Ιταλία, αλλά και τίποτα δεν αποκλείεται με δεδομένο ότι συνεχίζουν οι 8/10.

Άρα ο Προμηθέας ξέρει ότι οφείλει ν' αφήσει πίσω τουλάχιστον δύο εκ των εννέα αντιπάλων του. Η πολυνίκης Βαλένθια των Ντούμπλεβιτς-Τόμπι-Λαμπεϊρί και η Βίρτους Μπολόνια των Σκαριόλο-Τεόντοσιτς-Μπελινέλι, με μπάτζετ και ρόστερ που παραπέμπουν σε ομάδες της Euroleague, είναι τα δύο μεγάλα φαβορί της διαδικασίας. Αμφότερες ψάχνουν διακαώς τον τρόπο να επιστρέψουν στην ελίτ και το Eurocup είναι ένας δρόμος που τους το επιτρέπει.

Όχι, φυσικά, πως η Γκραν Κανάρια (Ένις, Έι Τζι, Σλότερ, Αλμπισί, Μπρουσίνο) ή η Μπουντούτσνοστ (Μίτσοβ, Σίλι, Ουάλι, Ριντ) στερούνται δυναμικής. Η ελληνο-ιταλική συμμαχία της Βενέτσια, στην οποία ανήκουν παραδοσιακά ο Μπράμος και πλέον ο Χαραλαμπόπουλος, είναι ο δεύτερος πόλος από τον ιταλικό βορρά, ενόσω μάλιστα η Τσεντεβίτα Ολίμπια, με προπονητή τον Γιούριτσα Γκόλεματς, παρουσιάζεται ενισχυμένη και φιλόδοξη.

Κοινώς οι Πατρινοί θα πρέπει να σιγουρέψουν ότι θ' αφήσουν πίσω τη γαλλική Μπουργκ (που πέρυσι έφτασε στους 16), τη γερμανική Ουλμ του Γιάκα Λάκοβιτς και την τουρκική Μπούρσασπορ, απέναντι στην οποία πέρυσι είχαν μία νίκη και μία ήττα.

Η αφετηρία της σεζόν βρίσκει τον Προμηθέα να δοκιμάζεται στη περίφημη Φοντέτα (21:30) απέναντι στη Βαλένθια, κατόπιν να υποδέχεται την Γκραν Κανάρια και ακολούθως να ταξιδεύει στις γαλλικές Άλπεις για την αναμέτρηση με την Μπουργκ. Ζόρικη αρχή, μα και ιντριγκαδόρικη συγχρόνως, γιατί με τουλάχιστον δύο νίκες θα μπει με διαφορετική αυτοπεποίθηση στα τρία ματς που θ' ακολουθήσουν πριν από την επίσκεψη στην Μπολόνια.

Το πρόγραμμα του Προμηθέα

19/10 Βαλένθια (εκτός)
26/10 Γκραν Κανάρια (εντός)
02/11 Μπουργκ (εκτός)
10/11 Μπούρσασπορ (εντός)
17/11 Ουλμ (εκτός)
08/12 Μπουντούτσνοστ (εντός)
15/12 Βίρτους Μπολόνια (εκτός)
21/12 Βενέτσια (εντός)
12/01 Τσεντεβίτα Ολίμπια (εκτός)
19/01 Βαλένθια (εντός)
26/01 Γκραν Κανάρια (εκτός)
02/02 Μπουργκ (εντός)
08/02 Μπούρσασπορ (εκτός)
08/03 Ουλμ (εντός)
16/03 Μπουντούτσνοστ (εκτός)
23/03 Βίρτους Μπολόνια (εντός)
30/03 Βενέτσια (εκτός)
06/04 Τσεντεβίτα Ολίμπια (εντός)

Ο άλλος όμιλος

Θεωρητικά πάντα, θα ήταν προτιμότερο ο Προμηθέας να έχει κληρωθεί στον Α' Όμιλο. Όντως η Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των παικτών από το πάνω ράφι (Πάντερ, Λεντέι, Κούρουκς) ανήκει ξεκάθαρα σε άλλο level. Παρέα ενδεχομένως με την απόλυτα συνεπή στη διοργάνωση Λοκομοτίβ Κουμπάν και την κομιλφό Μετροπολιτάνς, ελέω των χρημάτων του μπον βιβέρ Μπορίς Ντιό και του έμπειρου κόουτς Βενσάν Κολέ. Ωστόσο ούτε η "γερασμένη" Τζοβεντούτ (Ρίμπας, Τόμιτς, Πολ) ούτε η Ανδόρα του καλού προπονητή Ίμπον Ναβάρο, η Τρέντο και η Τουρκ Τέλεκομ προκαλούν τον φόβο. Πόσο μάλλον η λιθουανική Λιετκάμπελις (του έτερου Καλαϊτζάκη), η πολωνική Σλασκ και τέλος οι... Πύργοι του Αμβούργου!

Συνοπτικά οι 20 ομάδες της διοργάνωσης

Α' Όμιλος:

Ανδόρα (9η θέση στη Liga Endesa)

Λοκομοτίβ Κουμπάν (4η θέση στη VTB League)

Τζοβεντούτ Μπανταλόνα (7η θέση στη Liga Endesa)

Παρτίζαν (7η θέση στην Αδριατική Λίγκα)

Λιετκάμπελις (3η θέση στην Λιθουανική Λίγκα)

Τρέντο (8η θέση στην Serie A)

Μετροπολιτάνς (6η στην LNB PRO A)

Τουρκ Τέλεκομ (6η θέση στη Süper Ligi)

Αμβούργο (7η θέση στην BBL)

Σλασκ Βρότσλαβ (3η θέση στην PLK)

Β' Όμιλος

Βαλένθια (4η θέση στη Liga Endesa)

Προμηθέας (4η θέση στη Stoiximan Basket League)

Γκραν Κανάρια (8η θέση στη Liga Endesa)

Μπουντούτσνοστ (2η θέση στην Αδριατική Λίγκα)

Βίρτους Μπολόνια (Πρωταθλήτρια στη Serie A)

Τσεντεβίτα Ολίμπια (5η θέση στην Αδριατική Λίγκα)

Μπουργκ-εν-Μπρες (5η θέση στην LNB PRO A)

Ουλμ (3η θέση στην BBL)

Μπούρσασπορ (9η θέση στη Süper Ligi)

Βενέτσια (4η θέση στην Serie A)

TAGS EUROCUP ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ