ΕΣΑΚΕ

ΕΣΑΚΕ: Ο έξτρα ξένος σημαίνει μία αλλαγή λιγότερη μέσα στη σεζόν

SUPER CUP 2022 /  /  -
SUPER CUP 2022 / / - EUROKINISSI SPORTS

Το 6+1 για τις ομάδες της Basket League είναι πλέον δεδομένη απόφαση από τον ΕΣΑΚΕ, περιλαμβάνει όμως έναν μικρό αστερίσκο σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που θα μπορούν να κάνουν οι ομάδες στη διάρκεια της σεζόν.

Η Basket League είναι πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην οριστική παρουσία των 6+1 ξένων στο πρωτάθλημα, μετά από την σχετική θετική ψήφιση που προέκυψε στη Γενική Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Οι ομάδες του Συνδέσμου τάχθηκαν υπέρ της συγκεκριμένης τροποποίησης, αναμένοντας πλέον το "πράσινο φως" τόσο από την ΕΟΚ όσο και από το Υφυπουργείο Αθλητισμού (οι κανονισμοί κατατίθενται για γνώμη σε αμφότερους φορείς), προκειμένου η αλλαγή του κανονισμού να πάρει σάρκα και οστά.

Τι σημαίνει όμως αυτή η (επικείμενη) αλλαγή;

Καταρχάς, οφείλουμε να επαναλάβουμε πως δεν τροποποιείται στο ελάχιστο ο αριθμός των ξένων που μπορεί να δηλώσει κάθε ομάδα στη δωδεκάδα ενός αγώνα. Απλά, της δίνεται η δυνατότητα να επιλέγει τους έξι καταλληλότερους για κάθε αγωνιστική, μέσα από μια δεξαμενή επτά παικτών.

Για να υπάρχει μια σχετική ισονομία όμως, οι ομάδες ψήφισαν -πέραν αυτού- ακόμη μια τροποποίηση του κανονισμού που αφορούσε τους ξένους. Σύμφωνα με αυτή, όποιες ομάδες επιλέξουν να πορευτούν με 6+1 ξένους, θα έχουν μία αλλαγή λιγότερη στον α' γύρο του πρωταθλήματος (δύο αντί για τρεις).

Παράλληλα, παρά το 6+1, δεν αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός ξένων που μπορεί να δηλώσει κάθε ομάδα στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου αφού το "12" παραμένει ως ο μαγικός αριθμός.

Όσον αφορά στη δωδεκάδα κάθε αναμέτρησης, αυτή θα πρέπει να δηλώνεται στον ΕΣΑΚΕ μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, την ημέρα του αγώνα. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε πως το 6+1 δεν αφορά στα playoffs, αφού σε αυτή την περίπτωση, οι ομάδες θα πρέπει να δηλώσουν, όπως έκαναν μέχρι πρότινος, την τελική εξάδα των ξένων για την post season πριν από την έναρξή της.

TAGS ΕΣΑΚΕ STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ