EUROLEAGUE

Έπεσε; Θα σηκωθεί!

Έπεσε; Θα σηκωθεί!
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η επόμενη μέρα της "εκτός προγράμματος" ήττας από την εκπληκτική Μπάμπεργκ και ο Ολυμπιακός, ο οποίος είναι μαθημένος στα δύσκολα.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη Τύπου τόνισε το εξής: "όπως δεν γίναμε υπερομάδα όταν νικήσαμε την Μπαρτσελόνα και ακολούθως την Λαμποράλ Κούτσα στην Ισπανία, έτσι δεν ήρθε και η καταστροφή που χάσαμε εντός έδρας από την Μπάμπεργκ". Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Τίποτα δεν κρίθηκε και είναι πάρα πολύ νωρίς να βγαίνουν συμπεράσματα, ακόμη και αν ήρθε η... εκτός προγράμματος ήττα από την Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ. Βρισκόμαστε μόλις στην 3η αγωνιστική του TOP-16 και ακολουθούν 11 παιχνίδια ακόμη.

Οι ερυθρόλευκοι στην σεζόν 2012-2013, όταν και κατέκτησαν για δεύτερη σερί σεζόν το Πρωτάθλημα Ευρώπης, σε εκείνο το TOP-16 είχαν ξεκινήσει με ρεκόρ 1 νίκη και 3 ήττες, χάνοντας από Λαμποράλ και Μπαρτσελόνα στην Ισπανία, συν την ήττα από την Σιένα στο ΣΕΦ. Στο τέλος, όμως, οι Πειραιώτες όχι μόνο προκρίθηκαν στα προημιτελικά, αλλά αγωνίστηκαν εκεί έχοντας και το πλεονέκτημα έδρας, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση του γκρουπ. Παίζει σημαντικό ρόλο η πνευματική διαχείριση των αποτελεσμάτων σε αυτό το επίπεδο. Ούτε εφησυχασμός και υπέρμετρος ενθουσιασμός ύστερα από νίκες, ούτε απογοήτευση και σενάρια καταστροφής ύστερα από ήττες. Το TOP-16 είναι μαραθώνιος.

Καμία αντίρρηση βέβαια, πως αυτή ή ήττα από την Μπάμπεργκ ήταν ένα γερό χαστούκι, ένα αποτέλεσμα... εκτός προγράμματος (από έναν αντίπαλο ο οποίος δεν είναι φαβορί ώστε να προκριθεί), ένας ματς το οποίο ο Ολυμπιακός "έπρεπε" να το κερδίσει, διότι συγκαταλεγόταν στα θεωρητικά "πιο εύκολα παιχνίδια", όταν έχεις στο γκρουπ σου να αντιμετωπίσεις ομάδες όπως η Ρεάλ, η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα και η Χίμκι (συν τις Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις). Με βάσει το πως έχει κοντράρει η μία ομάδα την άλλη σε αυτές τις τρεις πρώτες αγωνιστικές, όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις στον όμιλο, όπως το "διπλό" που πήραν οι Γερμανοί στο ΣΕΦ, οι οποίοι στην πρεμιέρα είχαν ήδη στείλει το... μήνυμα, καθώς ήταν κοντά στο να "αλώσουν" και την Μαδρίτη.

Η Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση, μία από τις καλύτερες που έχει παρουσιάσει αντίπαλος του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Από θέμα τακτικής άγγιξε το τέλειο. Σοβαρή ομάδα, με αρχές, ρόλους και στόχους μέσα στο παιχνίδι της. Είχε υπομονή, κυκλοφόρησε καλά την μπάλα, είχε καλά τελειώματα μέσα στην ρακέτα, ενώ είχε και για "όπλο" της το περιφερειακό της σουτ, χάρη στους "καυτούς" Ντάριους Μίλερ και Γιάνις Στρέλνιεκς, οι οποίοι και οι δύο μαζί μέτρησαν 8/11 (!) τρίποντα. Στο "πέντε εναντίον πέντε" οι φιλοξενούμενοι ήταν εξαιρετικοί, διαβάζοντας σωστά το παιχνίδι, παίζοντας συχνά με σκριν, βγάζοντας αρκετές συνεργασίες και αυτοματισμούς στο παρκέ. Με όλα αυτά οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν στο εντυπωσιακό +24 (31-55) στο 26'. Από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχει κατορθώσει να προηγηθεί αντίπαλος του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ τα τελευταία χρόνια στην Euroleague, με τους Πειραιώτες να αδυνατούν να κάνουν το παιχνίδι τους και αυτό αποτελεί παράσημο για τον αντίπαλο.

Από εκείνο το σημείο και μετά οι Πειραιώτες επιχείρησαν να αντιδράσουν και κόντεψαν να γυρίσουν το ματς, μειώνοντας το σκορ σε 72-74 με τρίποντο του Σπανούλη στα 12'' πριν το τέλος, δείχνοντας έτοιμοι να σημειώσουν μία από τις γνωστές και περίφημες ανατροπές τους σε επίπεδο Euroleague. Δεν τα κατάφεραν όμως. Ο Γουόναμέικερ ακολούθως έβαλε τις βολές, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού στη συνέχεια να αστοχεί από τα 6.75 μέτρα και εκεί το ματς τελείωσε. Τι έκαναν σε αυτό το διάστημα οι Πειραιώτες; Έπαιξαν την καλή τους άμυνα, πίεσαν σε ολόκληρο το γήπεδο, έβγαλαν τεράστια αποθέματα ενέργειας, ανάγκασαν τον αντίπαλο να υποπέσει σε λάθη, βρήκαν ρυθμό, άρχισαν να παίρνουν ριμπάουντ, έβγαλαν αιφνιδιασμούς σκοράροντας στο ανοιχτό γήπεδο και έβαλαν μεγάλα σουτ από την περιφέρεια. Ο χρόνος όμως δεν ήταν αρκετός για να ολοκληρώσουν την ολική επαναφορά τους στην αναμέτρηση. Η Μπάμπεργκ, πάντως, έπαιξε καλύτερα και πήρε μία δίκαιη νίκη.

Οι ερυθρόλευκοι από αυτό το παιχνίδι κρατούν την αυταπάρνηση τους, την μαχητικότητα, το πείσμα και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν από το 26' και μετά ώστε να γυρίσουν ένα παιχνίδι που έδειχνε χαμένο, φτάνοντας μία... ανάσα από το να το καταφέρουν. Είναι χαρακτηριστικό τους άλλωστε το να παλεύουν τα ματς μέχρι το τέλος. Θα χρειαστεί να προβληματιστούν όμως για το κακό τους ξεκίνημα, για το γεγονός πως έδωσαν στον αντίπαλο την δυνατότητα να ξεφύγει με μεγάλη διαφορά στο σκορ, για την μάχη που έχασαν στα ριμπάουντ (28-37), για το γεγονός πως μέτρησαν μόλις 3 (!) ασίστ στο πρώτο ημίχρονο και μόλις 6 (!) στο 36', εμφανίζοντας προβλήματα στην δημιουργία, για το γεγονός πως εγκλωβίστηκαν για αρκετή ώρα στα... δίχτυα του αντιπάλου.

Οι Γερμανοί ήταν άριστα διαβασμένοι, σταμάτησαν αρκετά από τα plays του Ολυμπιακού κυρίως με την καλή close-out άμυνα τους, μη δίνοντας την δυνατότητα στους Πειραιώτες να διεισδύσουν μέσα στο καλάθι, αφήνοντας τους το μακρινό σουτ. Θωράκισαν την ρακέτα τους, σταμάτησαν τα ερυθρόλευκα πικ-εν-ρολ και νίκησαν τους ερυθρόλευκους στα ριμπάουντ (28-37), σε έναν τομέα που η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είναι η κορυφαία στην διοργάνωση. Στο πρώτο μέρος, οι παίκτες της Μπάμπεργκ περιόρισαν και έβγαλαν εκτός ρυθμού τους Σπανούλη και Πρίντεζη, με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να "κολλήσουν" στο σκορ. Με εξαίρεση τους μαχητικούς Στρόμπερι (15π, 4ρ, 4κλ, 1ασ) και Χάκετ (10π, 2/3τρ), και κάποιες καλές στιγμές από τους Παπαπέτρου (10π, 3ρ) και Πρίντεζη (10π, 7ρ), οι ερυθρόλευκοι κινήθηκαν σε... ρηχά νερά.

Ο Ολυμπιακός έπεσε, και μάλιστα άτσαλα, αλλά θα σηκωθεί! Αυτή την ομάδα, άλλωστε, στα δύσκολα και όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μην την φοβάσαι. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις έχει έναν μαγικό τρόπο να συσπειρώνεται, να βελτιώνεται και ακολούθως να αντιδρά δείχνοντας χαρακτήρα, με το ένστικτο επιβίωσης της να φροντίζει να την κρατά ζωντανή ώστε να πετυχαίνει τους στόχους της. Σε καταστάσεις πίεσης έχει μάθει να αποδίδει, αλλά και να λειτουργεί καλύτερα. Παρόμοιες ήττες στο παρελθόν έχουν λειτουργήσει ευεργετικά για τους Πειραιώτες, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να σημειώνουν σερί νικών. Ύστερα από παρόμοια αποτελέσματα καταλαβαίνουν πως είναι... θνητοί και πως δεν θα κερδίζουν τα ματς μόνο και μόνο επειδή είναι "βαριά" η φανέλα. Τα δύο επόμενα ματς για του Πειραιώτες είναι εκτός έδρας. Πρώτα πάνε στο Κάουνας (22/1) κόντρα στην Ζαλγκίρις και ακολούθως στην Μαδρίτη (28/1) για το ματς απέναντι στην Ρεάλ. Ευκαιρία να απαντήσουν δείχνοντας την δυναμική τους, όπως έπραξαν και στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές φορές. Πέρα από τους τίτλους και τις διακρίσεις, αν μην τι άλλο, αυτή η ομάδα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ