ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με σέρβικα ποσοστά και ελληνική άμυνα

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Εθνική Ανδρών κέρδισε την Σερβία και “κλείδωσε” την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας παίζοντας το δικό της μπάσκετ, έστω και με... σέρβικα ποσοστά. Το Sport24.gr αναλύει.

Η νίκη επί της Σερβίας έφερε την Εθνική Ανδρών μία νίκη μακριά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 της Κίνας . Το παιχνίδι δεν ήταν ακριβώς “όμορφο”, κάτι λογικό δεδομένου του βαθμού ετοιμότητας των παικτών και τις λίγες ημέρες που είχαν να προετοιμαστούν. Το θέμα είναι όμως ότι ήρθε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Κακά τα ψέματα. Κανείς δεν περίμενε από την Ελλάδα και την Σερβία να βγάλουν αυτοματισμούς στο παρκέ, ούτε να έχουν την καλύτερη δυνατή χημεία. Αμφότερες οι ομάδες προσπάθησαν να κάνουν τα πράγματα όσο πιο απλά μπορούσαν προκειμένου να εμφανιστούν σε ένα καλό επίπεδο. Τηρουμένων των αναλογικών (απουσίες, εποχή, κατάσταση ετοιμότητας των παικτών), οι δύο ομάδες πήγαν όσο καλύτερα μπορούσαν. Απλώς η Ελλάδα εμφανίστηκε λίγο πιο έτοιμη, καταφέρνοντας να πάρει τη νίκη, η οποία ήρθε μέσα από μερικές βασικές αρχές.

ΤΡΙΠΟΝΤΑ, POST UP ΚΑΙ... PLAYMAKER ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ

Το Pick and Roll αποτελεί παραδοσιακά τον βασικό άξονα δημιουργίας της Εθνικής Ανδρών, κάτι που δεν είναι μυστικό. Οι Σέρβοι σαφώς και το γνωρίζουν αυτό, οπότε φρόντισαν να αντιμετωπίσουν αυτό τη γνωστή συνεργασία δύο παικτών με τον τρόπο που συνηθίζουν να το κάνουν κόντρα στην Ελλάδα: Γεμίζοντας με κορμιά το “ζωγραφιστό”, επιλέγοντας να αφήσουν ελεύθερο το σουτ στους Έλληνες περιφερειακούς. Αυτή η στρατηγική έχει πιάσει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά όχι αυτή τη φορά. Κάτι που φάνηκε από νωρίς.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

για τους Πρίντεζη και Μπουρούση στο δεύτερο ημίχρονο .

Με την άμυνα να είναι πιο “ανοιχτή”, οι δύο ψηλοί μπόρεσαν να ποστάρουν πιο εύκολα τους αντιπάλους τους, με τον Πρίντεζη να έχει εκτελεστικό ρόλο – κυρίως επειδή οι Σέρβοι επέλεξαν είτε να μην δώσουν βοήθεια στο μαρκάρισμά του, είτε αργούσαν να το κάνουν – και τον Μπουρούση δημιουργικό, παίζοντας τον ρόλο του ψηλού playmaker! Κάπως έτσι, ο μεν Πρίντεζης τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους, ο δε Μπουρούσης με 9 πόντους και 8 ασίστ, δημιουργώντας συνεχώς καταστάσεις για τους συμπαίκτες του.

Η... ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ

Ήταν δεδομένο ότι μία πιθανή νίκη επί της Σερβίας θα περνούσε σε μεγάλο βαθμό από τον περιορισμό του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και των Νεμάνια Μπιέλιτσα. Με τον δεύτερο να δείχνει από την αρχή ότι βρίσκεται σε κακή μέρα, το βάρος έπεσε στον Μπογκντάνοβιτς. Και εκεί έγινε ξεκάθαρο ότι ο στόχος της Εθνικής Ανδρών ήταν όχι απαραίτητα να τον σταματήσει, αλλά να τον κάνει να δουλέψει σκληρά για κάθε σουτ.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ / ΕΛΛΑΔΑ - ΣΕΡΒΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi EUROKINISSI

Αντετοκούνμπο και για ένα μικρό διάστημα ο Καλάθης. Αυτή η.. σκυταλοδρομία ήταν λογικό κάποια στιγμή να κουράσει τον Σέρβο, ο οποίος – όπως όλοι οι παίκτες βέβαια – δεν είναι σε καλή αγωνιστική κατάσταση λόγω εποχής. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειώσει μεν 19 πόντους, αλλά με 6/19 σουτ (3/12 εκ των οποίων τρίποντα), 3 λάθη και 2 ασίστ.

Η αλήθεια είναι ότι τον Μπογκντάνοβιτς δεν τον βοήθησαν και οι συμπαίκτες του. Τα μόλις 4/14 τρίποντα που είχαν οι υπόλοιποι παίκτες της Σερβίας, οι οποίοι αστόχησαν σε αρκετά ελεύθερα σουτ, βοήθησε την Εθνική Ανδρών να εστιάσει ακόμα περισσότερο την άμυνά της στον Σέρβο γκαρντ, ειδικά από την στιγμή που πέραν του Στέφαν Γιόβιτς (11 πόντοι) δεν υπήρξε άλλος παίκτης να απειλήσει σταθερά το ελληνικό καλάθι.

ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΝΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥΣ ΔΡΟΜΟΣ

Δεν γίνεται να υποτιμήσει κανείς την αξία της νίκης επί της Σερβίας . Οι Σέρβοι είναι ένας πάρα πολύ δυνατός αντίπαλος, με όποια σύνθεση και αν παραταχθούν. Δεν γίνεται βέβαια την ίδια στιγμή να μην αναφερθεί ότι όπως η Ελλάδα παρατάχθηκε χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, έτσι και οι Σέρβοι είχαν μία σειρά από σημαντικές απουσίες (Γιόκιτς, Μαριάνοβιτς, Τεόντοσιτς), οι οποίες θα άλλαζαν την εικόνα της ομάδας.

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: FIBA.COM)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÅËËÁÄÁ - ÑÙÓÉÁ / EUROBASKET 2017 / GREECE - RUSSIA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: FIBA.COM) EUROKINISSI

υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τότε .

Η Εθνική Ανδρών οφείλει να δει το θετικό αποτέλεσμα επί της Σερβίας ως μία ακόμα νίκη. Μπορεί να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις νίκες που προηγήθηκαν στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά δεν παύει να είναι απλώς μία ακόμα νίκη. Στο χέρι της όμως είναι να “χτίσει” πάνω στην ψυχολογία που έχει χτίσει μέχρι τώρα και, όταν έρθουν οι επόμενοι αγώνες κόντρα σε εξίσου δυνατούς (αλλά και δυνατότερους) αντιπάλους, να εμφανίσει την ίδια διάθεση. Όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ