BASKETBALL CH. LEAGUE

Basketball Champions League: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την φετινή διοργάνωση

Το τρόπαιο του Basketball Champions League
Το τρόπαιο του Basketball Champions League FIBA

Το Basketball Champions League ξεκινά με την συμμετοχή τριών ελληνικών ομάδων τη σεζόν 2022/23 και το SPORT24 σάς παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την φετινή διοργάνωση.

Η σεζόν 2022/23 στο Basketball Champions League κάνει πρεμιέρα σήμερα (3/10) και οι 32 ομάδες ξεκινούν με φιλοδοξίες και όνειρα. Έτσι και οι τρεις ελληνικές ομάδες που βρίσκονται στην διοργάνωση, ο ΠΑΟΚ, το Περιστέρι, η ΑΕΚ που θα προσπαθήσουν να περάσουν στις επόμενες φάσεις και να συνεχίσουν την πορεία τους.

Το SPORT24 σάς παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για την φετινή διοργάνωση. Το σύστημα διεξαγωγής της, τα ρόστερ των ελληνικών ομάδων, τους παίκτες που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας αλλά και τους... προπονητές που δημιουργούν μία ελληνική παροικία.

Το σύστημα διεξαγωγής

Την φάση των ομίλων συμπληρώνουν 32 ομάδες (28 εκ των οποίων προκρίθηκαν απευθείας και οι υπόλοιπες τέσσερις προέκυψαν από τα προκριματικά) χωρισμένες σε 8 ομίλους των τεσσάρων ομάδων ο καθένας.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν πρώτες στον όμιλό τους περνούν απευθείας στην Φάση των “16” ενώ οι ομάδες που τερμάτισαν στην δεύτερη και την τρίτη θέση των ομίλων θα χρειαστεί να διεκδικήσουν την είσοδό τους στις 16 καλύτερες ομάδες μέσα από τα Play In. H ομάδα που κατετάγη στην τέταρτη θέση αυτόματα μένει εκτός συνέχειας της διοργάνωσης.

  • Play-In

Εκεί συμμετέχουν 16 ομάδες (η δεύτερη και τρίτη ομάδα κάθε ομίλου, όπως προέκυψαν από την regular season) και θα παίξουν μαζί μία best-of-three σειρά (δηλαδή όποια ομάδα πάρει πρώτη δύο νίκες), με τον νικητή να περνάει στην φάση των “16” (εκεί συνολικά θα προκριθούν 8 ομάδες από την διαδικασία των play-in για να βρουν τις 8 πρώτες).

  • Round of 16

Οι 16 ομάδες που προέκυψαν από τις δύο παραπάνω φάσεις θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι ομάδες του κάθε ομίλου θα παίξουν μεταξύ τους δύο φορές με το σύστημα εντός-εκτός έδρας παιχνίδια. Οι δύο πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου θα προκριθούν στα προημιτελικά.

  • Προημιτελικά

Τέσσερα ζευγάρια, οκτώ ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους με στόχο την πρόκριση στο Final Four της διοργάνωσης. Τα τέσσερα ζευγάρια θα παίξουν μία best-of-three σειρά (δηλαδή όποια ομάδα πάρει πρώτη δύο νίκες) και οι νικητές θα προκριθούν στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες.

  • Final Four

Δύο ημιτελικοί, δύο νικητές. Οι τέσσερις ομάδες θα δώσουν έναν νοκ άουτ ημιτελικό με τους δύο νικητές να αναμετρώνται στον τελικό για το πολυπόθητο τρόπαιο και τους δύο ηττημένους να δίνουν ένα ακόμα ματς για την τρίτη θέση (τον μικρό τελικό).

Οι ελληνικές συμμετοχές

Η χώρα μας εκπροσωπείται στην διοργάνωση από τρεις ομάδες. Το Περιστέρι, που με τον Βασίλη Σπανούλη σε θέση προπονητή θα επιδιώξει κάτι καλό, την ΑΕΚ που όπως κάθε χρόνο είναι από τις σταθερές αξίες των ομίλων και τον ΠΑΟΚ που αν και έχει δύσκολο έργο θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό.

Περιστέρι

Προπονητής: Βασίλης Σπανούλης

Depth Chart

  • PG: Σιλβέν Φρανσίσκο, Δημήτρης Μωραΐτης, Στέλιος Πουλιανίτης, Κωνσταντίνος Μπιλάλης
  • SG: Μάρκους Ντένμον, Αλέξα Ραντάνοβ
  • SF:Λεωνίδας Κασελάκης, Γιάννης Φύτρος, Σωτήρης Σταυρακόπουλος
  • PF: Ντέβιν Ντέιβις, Γιώργος Γκιουζέλης, Δημήτρης Χατζής
  • C: Μίρο Μπίλαν, Σακούρ Τζούστον, Βαγγέλης Ζούγρης
Η ομάδα του Περιστερίου για τη σεζόν 2022/23
Η ομάδα του Περιστερίου για τη σεζόν 2022/23 EUROKINISSI SPORTS

ΑΕΚ

Προπονητής: Ηλίας Καντζούρης

  • PG: Τιμ Φρέιζερ, Βασίλης Ξανθόπουλος, Δημήτρης Φλιώνης, Αντώνης Κόνιαρης
  • SG: Γιάνις Στρέλνιεκς, Κωνσταντίνος Παπαδάκης, Ανδρέας Πετρόπουλος
  • SF: Κένι Γουίλιαμς, Νίκος Περσίδης
  • PF: Αλεξάντερ Μάντσεν, Κάμερον ΜακΓκρίφ, Παναγιώτης Φιλιππάκος,
  • C: Ακίλ Μίτσελ, Δημήτρης Μαυροειδής
Η ομάδα της ΑΕΚ
Η ομάδα της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS

ΠΑΟΚ

Προπονητής: Άρης Λυκογιάννης

  • PG: Τζέιλεν Χαντς, Τζέιλεν Ράιλι, Νίκος Τσιακμάς, Θοδωρής Κωνσταντινίδης
  • SG: Γιανίκ Φράνκε, Γιώργος Καμπερίδης
  • SF: Ντάρκο Κέλι, Χρήστος Σαλούστρος
  • PF: Νέιθαν Ρένφρο, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Διαμαντής Σλαφτσάκης
  • C: Τάιλερ Πόλεϊ, Βασίλης Χρηστίδης, Στράτος Καλλιοντζής
Η ομάδα του ΠΑΟΚ
Η ομάδα του ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Οι παίκτες που αξίζουν την προσοχή

  • Γιάνις Στρέλνιεκς - ΑΕΚ: Με πολλές συμμετοχές στην EuroLeague με μεγάλες ομάδες ο Γιάνις Στρέλνιεκς ήταν η έκπληξη της ΑΕΚ το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο Λετονός γκαρντ είναι ικανός να κάνει τη διαφορά στην Ένωση καθώς πρόκειται για έναν έμπειρο κοντό και ένα πολύτιμο όπλο για κάθε προπονητή. Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην Λιθουανία με την φανέλα της Ζάλγκιρις Κάουνας έχοντας μέσο όρο 7.8 πόντους με 3 ασίστ. Στο παρελθόν έχει φορέσει την φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αλλά και του Ολυμπιακού.
Οι Στρέλνιεκς και Φρέιζερ με την φανέλα της ΑΕΚ
Οι Στρέλνιεκς και Φρέιζερ με την φανέλα της ΑΕΚ EUROKINISSI SPORTS
  • Τιμ Φρέιζερ - ΑΕΚ: Ένας πόιντ γκαρντ απευθείας από το ΝΒΑ, ένας παίκτης με εμπειρία από το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου που θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του Ηλία Καντζούρη. Ο Τιμ Φρέιζερ είναι από τους παίκτες που κοσμούν τη φετινή διοργάνωση και που με το ταλέντο και την επιθετική του ικανότητα θα ανεβάζει επίπεδο την ΑΕΚ.
  • Ρομπ Γκρέι - Τόφας: Πρόκειται για μία περίπτωση παίκτη που μπορεί να κάνει την διαφορά στο ρόστερ του Δημήτρη Πρίφτη. Ο Ρομπ Γκρέι αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στους τελικούς του EuroCup το 2021 όταν και κατέκτησε το τρόπαιο με την φανέλα της Μονακό. Έχει ύψος μόλις 1.85 όμως πρόκειται για έναν δεινό σουτέρ που μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο στους αντιπάλους και να συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στην ομάδα του.
  • Μπράιαν Αγκόλα - Γαλατάσαραϊ: Έχοντας πραγματοποιήσει μία εξαιρετική σεζόν την περσινή χρονιά (χάνοντας μέρος της λόγω της περιπέτειας της υγείας του) με την φανέλα της ΑΕΚ, ο Αγκόλα είναι πλέον παίκτης ενός άλλου Έλληνα προπονητή, του Ανδρέα Πιστιόλη και ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς στο ρόστερ των Τούρκων. O Kολομβιανός γκαρντ ολοκλήρωσε την σεζόν στην Ένωση μετρώντας 13 πόντους μέσο όρο με 3.8 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ ανά ματς και αποτελεί έναν από τους must watch παίκτες όχι μόνο της τουρκικής ομάδας αλλά της διοργάνωσης συνολικά.
  • Σιλβέν Φρανσίσκο - Περιστέρι: Πρόκειται για την τελευταία προσθήκη στο ρόστερ του Βασίλη Σπανούλη και του Περιστερίου, μία προσθήκη που όμως έχει κάνει αίσθηση μέχρι στιγμής. Ο Γάλλος πόιντ γκαρντ έχει δείξει μία εξαιρετική εικόνα στα πρώτα φιλικά ματς της ομάδας, επιβεβαιώνοντας τόσο την ικανότητά του στο σουτ όσο και τις δυνατότητές του στην άμυνα. Ο 24χρονος είχε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής στην Μανρέσα, εκεί όπου αγωνίστηκε την σεζόν 2021-22 έχοντας μέσο όρο 11.8 πόντους με 1.8 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ ανά παιχνίδι.
Ο Σιλβέν Φρανσίσκο με τον προπονητή του, Βασίλη Σπανούλη
Ο Σιλβέν Φρανσίσκο με τον προπονητή του, Βασίλη Σπανούλη EUROKINISSI SPORTS
  • Σαντίκ Κάμπατσα - Γαλατάσαραϊ: Ο μόλις 21 ετών Τούρκος ψηλός είναι μία από τις περιπτώσεις παικτών που έχουν την ευκαιρία να κάνουν το step up την περασμένη σεζόν καθώς αποτελεί μία ιδιαίτερα ελπιδοφόρα περίπτωση την οποία η Γαλατάσαραϊ θέλει να εκμεταλλευτεί. Την περσινή σεζόν ο Καμπατσά είχε περισσότερο βοηθητικό ρόλο στην Μπεσίκτας, ωστόσο στην Γαλατάσαραϊ του Ανδρέα Πιστιόλη αναμένεται να έχει περισσότερες ευκαιρίες.
  • Γκιόργι Σερμαντίνι και Μαρσελίνιο Χουέρτας- Τενερίφη: Πρόκειται για δύο παίκτες που δεν χρειάζονται συστάσεις.

Ο Γεωργιανός σέντερ, Γκιόργκι Σερμαντίνι βρίσκεται στην ομάδα της Τενερίφης από το 2019 αποτελώντας το μεγάλο όπλο της ομάδας μέσα στη ρακέτα και μία καθαρή απειλή για την αντίπαλη άμυνα. Είναι εδώ και χρόνια η κολώνα της ομάδας και η κύρια και πιο αξιόπιστη απειλή μέσα στη ρακέτα, ενώ το Pick and Roll του με τον Χουέρτας είναι από τα μεγαλύτερα όπλα της ομάδας.

Ο Γκιόργκι Σερμαντίνι
Ο Γκιόργκι Σερμαντίνι ©BASKETBALLCL

Από την άλλη ο Μαρσελίνιο Χουέρτας είναι ο μαέστρος της ομάδας, ο παίκτης από τα χέρια του οποίου δημιουργούνται οι περισσότερες φάσεις. Ένας δημιουργός που κάνει τους συμπαίκτες του χαρούμενους και που με την δημιουργική του μαεστρία μπορεί να μπερδέψει και να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα των αντιπάλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τη σεζόν 2021/22 ολοκληρώθηκε με τον 39χρονο γκαρντ να έχει μέσο όρο 10.5 πόντους με 7.3 ασίστ.

Ο Μαρσελίνιο Χουέρτας με την φανέλα της Τενερίφης
Ο Μαρσελίνιο Χουέρτας με την φανέλα της Τενερίφης ©BASKETBALLCL
  • Τζέρικ Χάρντινγκ - Μανρέσα: Έπειτα από μία διετία στην Νίμπουρκ, ο Τζέρικ Χάρντινγκ αποφάσισε να κάνει το δικό του Step Up, συμφωνώντας με την Μανρέσα. Ο ύψους 1.84 μέτρων αριστερόχειρας γκαρντ έχει ήδη δείξει τα διαπιστευτήριά του σε επίπεδο BCL με την τσεχική ομάδας, όντας πέρυσι ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ της διοργάνωσης. Αυτό φιλοδοξεί να δείξει και φέτος. Αν τα καταφέρει, τότε δεν αποκλείεται το επόμενο καλοκαίρι να βρεθεί σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο.
  • Ερικ ΜακΚόλουμ και Μιντάουγκας Κουζμίνγκας - Καρσίγιακα: Τα δύο έμπειρα όπλα της τουρκικής ομάδας, ένας στο κομμάτι της δημιουργίας αλλά και της εκτέλεσης (ΜακΚόλουμ) και ένας στην θέση των φόργουορντ (Κουζμίνσκας). Οι δυο τους πρόκειται να βοηθήσουν τα μέγιστα την Καρσίγιακα να πετύχει τους στόχους της και μένει να φανεί στο παρκέ κατά πόσο θα μπορέσουν να συνεργαστούν έτσι όπως θέλει ο προπονητής τους.

Οι ομάδες ανά χώρα

Ισπανία και Τουρκία έχουν τους περισσότερος εκπροσώπους στην διοργάνωση (5 ομάδες η κάθε χώρα) με την Ελλάδα να έχει τρεις ομάδες, όσες και η Γαλλία με το Ισραήλ.

Αναλυτικά:

  • Ισπανία (5): Τενερίφη, Μούρθια, Ουνικάχα Μάλαγα, Μανρέσα, Μπιλπάο
  • Τουρκία (5): Γαλατάσαραϊ, Μπαχτσεσεχίρ, Νταρουσάφακα, Καρσίγιακα, Τόφας
  • Ελλάδα (3): ΑΕΚ, Περιστέρι, ΠΑΟΚ
  • Γαλλία (3): Ντιζόν, Στρασμπούρ, Λιμόζ
  • Ισραήλ (3): Μπνέι, Χάποελ Χολόν, Χάποελ Ιερουσαλήμ
  • Ιταλία (2): Σάσαρι, Ρέτζιο Εμίλια
  • Γερμανία (2): Ρίεσεν, Μπον
  • Ουγγαρία (1): Σομπατέλι
  • Πορτογαλία (1): Μπενφίκα
  • Πολωνία (1): Λέγκια Βαρσοβίας
  • Τσεχία (1): Νίμπουρκ
  • Βέλγιο (1): Οστάνδη
  • Βοσνία (1): Ιγκοκέα
  • Λιθουανία (1): Ρίτας
  • Λετονία (1): Ρίγα
  • Δανία (1): Μπάκεν Μπέαρς

Η ελληνική προπονητική παροικία - το γαλανόλευκο χρώμα στους πάγκους ξένων ομάδων

Στη φετινή διοργάνωση το γαλανόλευκο χρώμα είναι έντονο. Όχι μόνο με την παρουσία τριών ελληνικών ομάδων αλλά με την συμμετοχή έξι Ελλήνων head coaches. Οι ομάδες της διοργάνωσης, ξένες και ελληνικές εμπιστεύτηκαν την γνώση και την εμπειρία των Ελλήνων προπονητών, με τον Βασίλη Σπανούλη μάλιστα να κάνει το ντεμπούτο του ως προπονητής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Γαλατάσαραϊ - Ανδρέας Πιστιόλης: Έχοντας αποδείξει τις προπονητικές του ικανότητες εδώ και καιρό και με αποκορύφωμα την εξαιρετική πορεία της ομάδας την περασμένη σεζόν ο Ανδρέας Πιστιόλης είναι από τους Έλληνες προπονητές που θα καθίσουν στην άκρη του πάγκου μίας ξένης ομάδας.

Με βοηθό ακόμα έναν Έλληνα, τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, η Γαλατάσαραϊ θα επιδιώξει να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί στην διοργάνωση έχοντας στηρίξει την πορεία της σε ελληνικά χέρια.

Τόφας - Δημήτρης Πρίφτης: Με εμπειρία από μεγάλα κλαμπ όπως ο Παναθηναϊκός και η Ούνικς Καζάν, ο Δημήτρης Πρίφτης είναι ο δημιουργός της τουρκικής ομάδας, ακόμα μίας που εμπιστεύεται έναν Έλληνα. Έχοντας το know how από ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο 53χρονος τεχνικός θα διανύσει την 25 του χρονιά στους πάγκους και την δεύτερή του προσπάθεια στο εξωτερικό.

Ο Δημήτρης Πρίφτης
Ο Δημήτρης Πρίφτης ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ρίτας - Γιώργος Δέδας: Στα 42 του χρόνια ο Γιώργος Δέδας θα αναλάβει χρέη head coach σε ομάδα του εξωτερικού, στην Ρίτας της Λιθουανίας, ομάδα που από το 2020 υπηρετούσε ως βοηθός προπονητή. Πλέον οι Λιθουανοί τον εμπιστεύτηκαν και τον έχρισαν πρώτο προπονητή με την ελπίδα πως ο Δέδας θα καταφέρει να οδηγήσει την ομάδα σε κάτι καλό.

Με εμπειρία από μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ (όπου ήταν βοηθός προπονητή), η Ρίτας είναι η δεύτερη ομάδα του εξωτερικού στην καριέρα του Δέδα μετά από το πέρασμά του ως βοηθός από την Άβτοντορ Σαράτοφ.

Το πρώτο προπονητικό εγχείρημα του Βασίλη Σπανούλη

Έχοντας γράψει ιστορία ως παίκτης, ένας εκ των θρύλων του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Βασίλης Σπανούλης θα βάλει για πρώτη χρονιά το κοστούμι του Προπονητή και θα οδηγήσει το Περιστέρι την φετινή σεζόν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Kill Bill έχει το “winners mentality” και ήταν ένας παίκτης που είχε στόχο σε κάθε ματς τη νίκη.

Ο Βασίλης Σπανούλης
Ο Βασίλης Σπανούλης INTIME

Πλέον έχοντας αλλάξει ρόλο και με ένα νεανικό ρόστερ στα χέρια του θέλει να γράψει μία νέα ιστορία, γυρνώντας σελίδα στην καριέρα του και αφήνοντας πίσω την ιδιότητα του παίκτη-θρύλου. Το πρώτο δείγμα του προπονητή Σπανούλη είναι θετικό και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η πειθαρχία και η ανάδειξη νέων ταλαντούχων παιδιών που μέσα από τα χέρια του θα επιδιώξουν να κάνουν κάτι καλό και εντυπωσιακό στην διοργάνωση.

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BWIN ΠΑΟΚ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ