EUROLEAGUE

Αυτό δεν είναι Ολυμπιακός

Αυτό δεν είναι Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η καθυστέρηση στο να πάρει παίκτη στο "5" και το κακό για τους Πειραιώτες που δεν είναι μόνο ότι ηττήθηκαν στην Βαρκελώνη, αλλά έτσι όπως παίζουν κινδυνεύουν να χάσουν την αγωνιστική τους ταυτότητα.

Το χειρότερο, πέρα από την ήττα (82-66) των "ερυθρολεύκων" από την Μπαρτσελόνα (χάνοντας και την διαφορά του πρώτου αγώνα στο ΣΕΦ) με αποτέλεσμα να έχει δυσκολέψει το ενδεχόμενο πρόκρισης τους στην επόμενη φάση, είναι πως η τραγική του εμφάνιση στην Βαρκελώνη, ειδικά από το δεύτερο δεκάλεπτο μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, δεν θύμιζε σε τίποτα τον Ολυμπιακό που ξέρουμε τα τελευταία χρόνια. Οι Πειραιώτες πήγαν στην Ισπανία να διεκδικήσουν το "διπλό" και τελικά πάλεψαν μόνο στην πρώτη περίοδο (19-19), καθώς στην συνέχεια είχαν ένα εκνευριστικά παθητικό ρόλο στην αναμέτρηση, με την διαφορά να αυξάνεται και να γιγαντώνεται, με τους Καταλανούς να κάνουν ό,τι θέλουν στο παρκέ, φτάνοντας και στο +25 (66-41) στο 28'.

Αυτό δεν είναι Ολυμπιακός

Η ομάδα που αρνείται να χάσει, συμβιβάζεται με την ήττα

Ο Ολυμπιακός που δεν παρατάει ποτέ τα παιχνίδια, που αρνείται να χάσει, που μας έχει συνηθίσει στις ανατροπές, που ξέρει να αντιδρά όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, που ζει και αναπνέει για τα μεγάλα παιχνίδια, που φροντίζει να δείχνει πάντα χαρακτήρα στα κρίσιμα ματς, αυτή η ομάδα με την νοοτροπία νικητή, είχε σχεδόν εγκαταλείψει την προσπάθεια, παλεύοντας στο τέλος να υπερασπιστεί την διαφορά του (74-62) στο ΣΕΦ, πράγμα που ούτε και αυτό δεν κατάφερε να σώσει στην αναμέτρηση. Αγνώριστος! Πέρα από την ήττα στην Βαρκελώνη, το χειρότερο είναι ο τρόπος, η εικόνα. Η ομάδα που δεν παραδίνεται ποτέ, έδειχνε να έχει αποδεχτεί την ήττα της από την τρίτη περίοδο. Αυτή η απαράδεκτη εμφάνιση δεν ταιριάζει στην νοοτροπία της ομάδας και είναι ξεκάθαρο πως οι "ερυθρόλευκοι" αντιμετωπίζουν κρίση αγωνιστικής ταυτότητας. Και αν συνεχίσουν έτσι θα αλλοιώσουν το προφίλ τους το οποίο με κόπο έχτισαν τα τελευταία χρόνια.

Πέρα από το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έχασε στην Βαρκελώνη, γνωρίζοντας την πέμπτη του ήττα στα τελευταία έξι παιχνίδια του, το πρόβλημα είναι ότι οι Πειραιώτες έχουν κάνει συνήθεια να μένουν πίσω στο σκορ με διαφορά, είτε στην δεύτερη, είτε στην τρίτη περίοδο, με τον αντίπαλο να ξεφεύγει με +15, με +20 ακόμη και με +25, με αποτέλεσμα οι "ερυθρόλευκοι" να τρέχουν και να μην φτάνουν, κυνηγώντας συνεχώς στο σκορ τον εκάστοτε αντίπαλο τους. Αυτό συνέβη στο Κάουνας με την Ζαλγκίρις, σε μία ανέλπιστη ήττα ύστερα από μία τραγική εμφάνιση, κάτι παρόμοιο συνέβη και κόντρα στην Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ και περίπου το ίδιο έγινε και στην Μαδρίτη κόντρα στην Ρεάλ. Με εξαίρεση την νίκη επί της Χίμκι και την αξιόλογη εμφάνιση στην Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, οι Πειραιώτες αδυνατούν να βρουν ρυθμό και αφήνουν τον αντίπαλο να κάνει πάντα το παιχνίδι του.

Που είναι η εξαιρετική και σκληροτράχηλη άμυνα του Ολυμπιακού; Οι Πειραιώτες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια τους (κόντρα σε Ρεάλ, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα) δέχονται στην άμυνα 83.7 (!) πόντους, ενώ στην πρώτη φάση της Euroleague είχαν μέσο όρο κάτω από τους 70 πόντους.

Ο Ολυμπιακός είναι στο 3-5 (νίκες-ήττες) στην 8η αγωνιστική του TOP-16, ενώ πέρσι ολοκλήρωσε το γκρουπ με 10-4. Προφανώς και η διαφορά φέτος είναι ότι ο όμιλος είναι περισσότερο δύσκολος και ανταγωνιστικός, αλλά οι Πειραιώτες αυτήν την στιγμή υποφέρουν πρώτον γιατί... κατόρθωσαν να ηττηθούν με συντριβή (75-55) στο Κάουνας από την πιο αδύναμη ομάδα του γκρουπ, την Ζαλγκίρις, αλλά και να χάσουν από την Μπάμπεργκ στο ΣΕΦ, η οποία προηγήθηκε στον Πειραιά με +20. Οι "ερυθρόλευκοι" φέτος διανύουν την χειρότερη τους παρουσία στο TOP-16 και το κακό είναι πως σαν ομάδα, πλέον, δεν σου εμπνέουν σιγουριά και εμπιστοσύνη πως θα καταφέρουν να αντιδράσουν και να περάσουν στην επόμενη φάση. Έρχεται εντός έδρας παιχνίδι με την Λαμποράλ Κούτσα και ακολούθως ματς στην Γερμανία, τα οποία και θα πρέπει πάση-θυσία να πάρουν οι "ερυθρόλευκοι" αν θέλουν να διατηρήσουν ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης τους στην επόμενη φάση.

Αυτό δεν είναι Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι άμυνες του Ντόρσεϊ άλλαξαν το παιχνίδι και έκαναν την διαφορά

Στο ματς της Βαρκελώνης, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλά το παιχνίδι, μπήκε δυνατά, επιχείρησε να χτυπήσει στα αργά πόδια των Τόμιτς και Ντόλμαν, κάτι που το έπραξε περίφημα, με αποτέλεσμα ο Σπανούλης να βρίσκει συνεχώς διαδρόμους στο αντίπαλο καλάθι και να σκοράρει με ευκολία, πραγματοποιώντας εξαιρετικό ξεκίνημα. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με σκορ 5-13, αλλά στη συνέχεια ο Πασκουάλ, βλέποντας το πρόβλημα στην άμυνα του, έβαλε τον αθλητικό Ντόρσεϊ στο "5" στο 8' και άλλαξε ολοκληρωτικά την εικόνα του παιχνιδιού. Ο Αμερικανός αξιοποίησε τα γρήγορα πόδια του, έκλεισε τους διαδρόμους, μοίραζε μπλοκ στους "ερυθρόλευκους", έπαιρνε τα ριμπάουντ και προστάτεψε το καλάθι των Καταλανών. Έπραξε σωστά όλα αυτά που ξέρει να κάνει, όλα αυτά για τα οποία τον ήθελαν οι Πειραιώτες. Ακολούθως, ο Ισπανός τεχνικός έπαιξε με Ντόρσεϊ στο "5" και Σάμουελς στο "4" και εκεί ήταν που οι Καταλανοί κατόρθωσαν να "βραχυκυκλώσουν" τους Πρωταθλητές Ελλάδας βγάζοντας τους εκτός ρυθμού.

Οι Πειραιώτες ήταν κακοί στην άμυνα απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ειδικά στις close-out, και πραγματοποίησαν δύο καταστροφικά δεκάλεπτα, το δεύτερο και το τρίτο, στα οποία δέχτηκαν συνολικά 52 πόντους και έβαλαν μόλις 28. Οι γηπεδούχοι σε εκείνο το διάστημα βρήκαν τρομερό ρυθμό στην επίθεση και είναι χαρακτηριστικό πως στο 28' είχαν 9/13 (!) τρίποντα στο ματς, καταφέρνοντας να εκτοξεύσουν το προβάδισμα τους στο +25 (66-41). Οι Καταλανοί έβγαλαν εκτός ρυθμού τον Σπανούλη, ρίχνοντας του... ξύλο στην άμυνα, έβαζαν πάντα δεύτερο παίκτη πάνω στον Πρίντεζη αναγκάζοντας τον να πασάρει περισσότερο και δεν άφησαν τους "ερυθρόλευκους" να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο. Οι φιλοξενούμενοι είχαν αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (9/15), δείγμα πως δεν μπορούσαν να ελέγξουν τον ρυθμό, ενώ οι μόλις 9 τελικές πάσες είναι ξεκάθαρο δείγμα της έλλειψης δημιουργίας που οι είχαν στο ματς, με τους Πρωταθλητές Ελλάδας να δυσκολεύονται να βγάλουν συνεργασίες στο παρκέ, ούτε καν τα σήμα κατατεθέν πικ-εν-ρολ τους, με τον Σπανούλη (αδικαιολόγητα) να μην χρησιμοποιείται καθόλου στην τέταρτη περίοδο, σε ένα ματς που έμεινε στις 0 ασίστ.

Αυτό δεν είναι Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η καθυστέρηση στο να πάρει παίκτη στο "5"

Όπως και έχουμε αναφέρει, η διοίκηση του Ολυμπιακού φέτος προχώρησε για πρώτη φορά σε τέσσερις μεταγραφικές κινήσεις κατά την διάρκεια μιας σεζόν, δείγμα της διάθεσης και της επιθυμίας για την ενίσχυση του ρόστερ. Και μπράβο τους, γιατί με βάση το διαθέσιμο μπάτζετ τους έδωσαν το κάτι παραπάνω. Όμως, ο τρόπος που οι Πειραιώτες χειρίστηκαν την τελευταία τους μεταγραφική κίνηση αυτές τις μέρες ήταν εκτός λογικής. Ενδεχομένως οι Πειραιώτες να είχαν... σίγουρη την επιστροφή του Τζόι Ντόρσεϊ και όταν εκείνος πήγε στην Μπαρτσελόνα αυτό να χάλασε τα σχέδια τους, λειτουργώντας στη συνέχεια με πίεση. Και πάλι όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία.

Ενώ, λοιπόν, "καιγόντουσαν" άμεσα για έναν αθλητικό "ψηλό" ώστε να ενισχύσει την ομάδα, αντί να "κλείσουν" έγκαιρα έναν παίκτη ώστε να έρθει άμεσα στον Πειραιά, ώστε να εξοικειωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ομάδα, για να παρουσιαζόταν και σχετικά έτοιμος στο ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα, οι "ερυθρόλευκοι" έψαχναν έως και την τελευταία στιγμή για σέντερ, μέχρι λίγο πριν λήξει η προθεσμία! Για ποιο λόγο; Με όλη αυτήν τη αργοπορία, ο νέος παίκτης (ο Χακίμ Ουόρικ) όχι μόνο απουσίασε από την Βαρκελώνη, αλλά σίγουρα δεν θα είναι και 100% έτοιμος κόντρα στην Λαμποράλ Κούτσα, σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε τονίσει πως δεν ήθελε να πάρει παίκτη απλά για να πάρει αλλά έτσι όπως χειρίστηκε η ομάδα το θέμα, κάνοντας προτάσεις σε πάρα πολλούς παίκτες, ακόμη και σε αθλητές πέρα του αγωνιστικού στυλ που έψαχναν (όπως η περίπτωση Μπαρνιάνι, ο οποίος είναι εξαιρετικός παίκτης, αλλά καμία σχέση με αυτό που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, ο οποίος βασίζεται στην σημασία των ρόλων σε μία ομάδα), φάνηκε ότι κατέληξαν σε λύση ανάγκης, πως πήραν παίκτη απλά για να πάρουν και ό,τι βγει.

Ο Ολυμπιακός στην Βαρκελώνη δεν έχασε επειδή δεν αγωνίστηκε ο Χακίμ Ουόρικ. Ακόμη και τους... Χάινς-Ντάνστον να έφερνε πίσω η ομάδα, ακόμη και αν έμπαινε μέσα υγιής ο Γιανγκ, έτσι όπως έπαιξαν οι Πειραιώτες κόντρα στους Καταλανούς, δεν θα μπορούσαν να γυρνούσαν το ματς υπέρ τους ακόμη και αν συνέχιζαν να αγωνίζονται για πέντε ώρες. Και όπως αναφέραμε, αυτό που ενοχλεί, εκείνο που ξενίζει, πέρα ότι οι Πειριαιώτες δεν παίζουν και ωραίο μπάσκετ τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι κινδυνεύουν να χάνουν την αγωνιστική τους ταυτότητα. Το μάτι πλέον δεν.... γυαλίζει, η ομάδα δείχνει μπερδεμένη, ενώ αρκετοί παίκτες, Έλληνες και ξένοι, διανύουν παρατεταμένο ντεφορμάρισμα.

Η απουσία του Ματ Λοτζέσκι είναι όντως σημαντική για τους "ερυθρόλευκους", γιατί αγωνίζονται δίχως τον καλύτερο τους σουτέρ, χωρίς έναν παίκτη που δίνει μεγάλη ώθηση στο παιχνίδι της ομάδας , είτε με τα μεγάλα του σουτ, είτε με τον τρόπο που κινείται στο τρανζίσιον, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την απαράδεκτη εικόνα που εμφάνισαν οι Πρωταθλητές Ελλάδας τόσο στην Βαρκελώνη, όσο και στο Κάουνας, όσο και γενικά στα τελευταία τους έξι ευρωπαϊκά ματς στα οποία μετρούν πέντε ήττες. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, πλέον, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και αναζητείται αντίδραση. Κρατάμε την ατάκα του Γιώργου Πρίντεζη μετά το τέλος του ματς, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ενόψει της συνέχειας: " Είμαστε σε δύσκολη θέση πλέον, αλλά εκπροσωπούμε τον Ολυμπιακό και πρέπει να τα δώσουμε όλα για την πρόκριση στα προημιτελικά".

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ