EUROLEAGUE

Ο Αταμάν είπε την αλήθεια: Η Αναντολού Εφές είναι καλύτερη από πέρσι

Ο Σέιν Λάρκιν με τη φανέλα της Αναντολού Εφές στον αγώνα με τον Ολυμπιακό για την EuroLeague
Ο Σέιν Λάρκιν με τη φανέλα της Αναντολού Εφές EUROKINISSI

Μετά την 30άρα επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Εργκίν Αταμάν τόνισε πως "είμαστε καλύτεροι από πέρσι". Το SPORT24 εξηγεί πώς οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τον προπονητή της Αναντολού Εφές μέχρι κεραίας -με τη βοήθεια του InStat Scout.

Το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο Sinan Erdem Dome ήταν θέμα τιμής για την Αναντολού Εφές. Απ' ότι φάνηκε (ήδη από το πρώτο λεπτό) ουδείς είχε ξεχάσει την 35άρα της MegaSport Arena (100-65), σε μια περίοδο που η "αρκούδα" πατούσε το γκάζι και σημείωνε τη μία νίκη μετά την άλλη. Οι παίκτες του Εργκίν Αταμάν μπήκαν στο γήπεδο το βράδυ της Πέμπτης 4 Μαρτίου με έναν στόχο: να πάρουν εκδίκηση. Κι αυτό έκαναν.

Πλέον, η Αναντολού Εφές μετράει 9 νίκες στα 10 τελευταία παιχνίδια, έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση της κατάταξης (σ.σ.: στο τέλος του α' γύρου ήταν εκτός οκτάδας) και με τη φόρα που έχει πάρει, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο να τερματίσει εν τέλει στην κορυφή. Ούτως ή άλλως μόλις δύο νίκες πίσω από την Μπαρτσελόνα βρίσκεται -την έχει κερδίσει τόσο εντός όσο κι εκτός έδρας, οπότε έχει το πλεονέκτημα σε ενδεχόμενη ισοβαθμία.

Ο τρόμος που έχει σπείρει τους τελευταίους δύο μήνες η Αναντολού Εφές είναι χαρακτηριστικός κι αποτυπώνεται στις ατάκες που είπε ο Εργκίν Αταμάν μετά το τέλος της αναμέτρησης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας: "Κάναμε ακόμη ένα τέλειο παιχνίδι. Στα τρία - τέσσερα τελευταία παίζουμε έτσι, κι όλοι με ρωτάνε αν επιστρέψαμε στο επίπεδο που ήμασταν πέρσι. Όχι, τώρα είμαστε καλύτεροι".

Κι έτσι είναι!

Η ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΗΡΘΕ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΟΧΕΣ

Το γεγονός πως η τουρκική ομάδα έχει 91.8 πόντους κατά μέσο όρο μέσα στο 2021 (σε όλο τον β' γύρο της regular season δηλαδή) είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της βελτίωσης στην οποία αναφέρθηκε ο Εργκίν Αταμάν. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως για τους +4.55 πόντους που σημειώνουν οι παίκτες του εν συγκρίσει με την περσινή σεζόν είναι πως αυτός ο αριθμός προκύπτει, παρά το γεγονός πως παίζουν σε πολύ πιο αργό ρυθμό. Για την ακρίβεια, πρόκειται για 9.41 κατοχές λιγότερες σύμφωνα με το InStat Scout.


2020/21 (β' γύρος) 2019/20
Πόντοι 91.8 87.25
Κατοχές 72.2 81.61
Πόντοι/Κατοχή 1.27 1.07
Δίποντα 61% 57%
Τρίποντα 42% 42%
Βολές 79% 86%
Ασίστ 20.3 17.8
Κλεψίματα 8.4 7.2
Λάθη 11.1 11.4
Ριμπάουντ 30.2 29.8

*Τα στατιστικά είναι από το InStat Scout

Κι όμως αυτό δεν έχει αποτελέσει πρόβλημα για τον Σέιν Λάρκιν, τον Βασίλιε Μίτσιτς και τους υπόλοιπους παίκτες των μπλε να κυριαρχήσουν απέναντι στους μεγάλους αντιπάλους τους. Όπως η Φενέρμπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, οι οποίες υπέστησαν πολύ βαριές ήττες.

Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο 2021, η Αναντολού Εφές έχει σημειώσει τρεις 100άρες, ενώ κερδίζει με +20.7 πόντους κατά μέσο όρο.

Δεν είναι όμως μόνο το επίπεδο της παραγωγικότητας που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του Εργκίν Αταμάν. Είναι πολλά περισσότερα, όπως τα ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα, οι ασίστ, τα κλεψίματα, τα λάθη, τα ριμπάουντ. Σε οποιαδήποτε βασική στατιστική κατηγορία κι αν αποταθεί κανείς, θα διαπιστώσει πως η Αναντολού Εφές που βλέπουμε εδώ και δύο μήνες είναι καλύτερη από αυτήν που κυριαρχούσε πέρσι στην EuroLeague από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα διεξαγωγής της διοργάνωσης.

ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ

Σε όλη τη διάρκεια του α' γύρου της regular season, η Αναντολού Εφές αποτελούσε το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης. ΟΚ, κι η Φενέρμπαχτσε με τη Μακάμπι απείχαν αρκετά απ' όσα έδειξαν πέρσι, πλην όμως υπήρχαν αρκετές δικαιολογίες για αμφότερες. Στην περίπτωση των μπλε τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, αφού το ρόστερ έμεινε αναλλοίωτο. Εξ ου κι ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η εκκίνησή τους.

Όπως συμβαίνει πάντα όμως, όλα έχουν μια εξήγηση. Κυρίως επειδή ο χρόνος αποδείχθηκε σύμμαχος κι όχι εχθρός για τους παίκτες των μπλε.

Με τον Σέιν Λάρκιν να φτάνει καθυστερημένα στην Κωνσταντινούπολη (ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η σεζόν), τον Μπράιαν Ντάνστον να μένει εκτός για περίπου τέσσερις εβδομάδες λόγω προβλήματος στο μάτι και τον Τιμπόρ Πλάις να χάνει ένα δίμηνο επίσης λόγω τραυματισμού, ήταν σαφές πως ο Εργκίν Αταμάν δεν μπορούσε να δουλέψει με τον τρόπο που ήθελε.

Άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τους αγώνες. Δεν πίεζε τους παίκτες του για να παίξουν στα κόκκινα, όπως πέρσι, πολύ απλά γιατί ήξερε πως αυτό δεν μπορούσε να συμβεί. Άφησε τον χρόνο να κυλήσει και από μια διαδικασία σταδιακής επανένταξης όλων στο rotation, βρήκε την ισορροπία που αναζητούσε.

Η ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Κάπως έτσι, η Αναντολού Εφές από τη μεγαλύτερη απογοήτευση της σεζόν εξελίχθηκε σε ένα σύνολο, που τρομάζει τους πάντες. Από τους 76.6 πόντους απογειώθηκε στους 91.8 ανά αγώνα, από τις 16.9 ασίστ στις 20.3 και από τα 6.6 κλεψίματα στα 8.4 μέχρι στιγμής.

Τα δύο πρόσωπα που έχει δείξει η τουρκική ομάδα σε α' και β' γύρο είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Σαν τη μέρα με τη νύχτα. Το ευχάριστο για όλους όσοι αποτελούν κομμάτι του τουρκικού οργανισμού όμως είναι πως το βαθύ σκοτάδι της νύχτας έδωσε τη θέση του σε ένα φως που δείχνει πολύ πιο καθαρά πλέον το μονοπάτι για τον τίτλο στην EuroLeague.

Σαν να το χρωστάει κι η ίδια η μοίρα άλλωστε στην Αναντολού Εφές. Η Lanxess Arena της Κολωνίας είναι, όπως και πέρσι, το σημείο αναφοράς για τον Εργκίν Αταμάν και τους παίκτες του. Κι αυτή τη φορά φαίνεται πως ούτε ο κορονοϊός μπορεί να μπει εμπόδιο στον δρόμο τους...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ