WRC

WRC, Πορτογαλία: Ταχύτερος στο Shakedown και φαβορί ο Έβανς

WRC, Πορτογαλία: Ταχύτερος στο Shakedown και φαβορί ο Έβανς
TOYOTA GAZOO RACING MEDIA

Ο Ουαλός με το Toyota Yaris WRC ήταν οριακά ταχύτερος των Τάνακ (Hyundai) και Ροβένπερα (Toyota) στην τελική πρόβα του 4ου φετινού γύρου του WRC, στην Πορτογαλία.

Στην επιστροφή του Ράλι Πορτογαλίας στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μετά το 2019, και του WRC σε χωμάτινη επιφάνεια μετά τον περασμένο Οκτώβριο, ο Έλφυν Έβανς ξεκίνησε το τετραήμερο με τον ταχύτερο χρόνο στο shakedown - που έγινε στην 4,5 χιλιομέτρων διαδρομή Παρέδες, στα περίχωρα του Πόρτο.

Σε απόσταση αναπνοής, δύο και τριών δεκάτων του δευτερολέπτου αντίστοιχα, τον ακολούθησε ο Οττ Τάνακ της Hyundai -νικητής (με την Toyota, τότε) στην Πορτογαλία προ διετίας- και ο Κάλε Ροβάνπερα. Λίγο πίσω από τον Φινλανδό την πρώτη πεντάδα έκλεισαν άλλα δύο Yaris WRC, των Τακαμότο Κατσούτα και Σεμπαστιάν Οζιέ - καθώς και οι πέντε πρώτοι ήταν μέσα στο ίδιο δευτερόλεπτο.

Ο συνεχώς ανελισσόμενος Ιάπωνας της Toyota, μάλιστα, είχε πετύχει τον ταχύτερο χρόνο στο πρώτο πέρασμα και ήταν ταχύτερος από τον Οζιέ, ενώ σε ένα σημείο του shakedown οι Κατσούτα, Οζιέ και Έβανς είχαν ακριβώς τον ίδιο χρόνο.

«Θα προσπαθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε, θα δούμε τι θα γίνει. Είναι λίγη η πρόσφυση εδώ, αλλά είναι εντάξει», δήλωσε στο τέλος ο Έβανς, ένα από τα φαβορί για τη νίκη την Κυριακή - όχι μόνο λόγω της ταχύτητάς του, αλλά και της ευνοϊκής (4ης) θέση εκκίνησής του στις Ειδικές της Παρασκευής (21/5).

Αντίθετα, για τον Οζιέ η πρώτη του θέση εκκίνησης είναι το (μεγάλο) κλασσικό μειονέκτημα στους χωμάτινους αγώνες - κι ο πρωταθλητής ελπίζει σε μια βροχή για να αλλάξει αυτό. «Όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες που θα συναντήσουμε αύριο το πρωί. Αν είναι στεγνός ο δρόμος ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο, αλλά θα δώσουμε όπως πάντα το καλύτερό μας και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο Γάλλος.

Στη Hyundai, παρά το δεύτερο χρόνο του, ο Τάνακ είπε ότι ακόμα προσπαθεί να φέρει το i20 WRC στα μέτρα του: «Όλα είναι πιθανά αυτή τη χρονιά. Είναι δύσκολο να βρούμε καλή αίσθηση και αυτοπεποίθηση, αλλά σίγουρα, όλα είναι πιθανά», συμπλήρωσε ο Εσθονός.

Από την άλλη ο Τιερί Νεβίλ, που έχει τρία βάθρα στους ισάριθμους φετινούς αγώνες, έμεινε 1,5 μακριά από τον Έβανς, ενώ ήταν 2 δέκατα ταχύτερος του Ντάνι Σόρδο, που αντικαθιστά τον Κρεγκ Μπριν στο τρίτο εργοστασιακό Hyundai i20 WRC για αυτό τον αγώνα.

Όσο για τον Κάλε Ροβάνπερα, μετά την εγκατάλειψή στην πρώτη μόλις Ειδική του προηγούμενου αγώνα, στην Κροατία, είπε: «Ο στόχος είναι ο ίδιος όπως πάντα, να οδηγήσουμε καλά. Είναι ωραίο ότι γυρίσαμε στο χωμάτινο τερέν, πρώτη φορά που οδηγούμε σε αυτές τις στεγνές συνθήκες με τα νέα Pirelli, οπότε θα είναι ένας αγώνας εκμάθησης για εμάς».

Τέλος, αρκετά ενθαρρυντικός ήταν ο 6ος χρόνος του Γκας Γκρίνσμιθ για την M-Sport Ford, παρότι έχασε δύο ώρες του shakedown στο Σέρβις Παρκ λόγω τεχνικού προβλήματος του Fiesta WRC. Ο ομόλογός του, Αντριέν Φουρμό, ξεκίνησε τον πρώτο του χωμάτινο αγώνα με WRC μένοντας 3,8 δευτ. μακριά, αλλά ο Γάλλος δεν έχει εμπειρία σε αυτές τις συνθήκες διότι οι δοκιμές προετοιμασίας του στο χώμα έγιναν σε βροχερές συνθήκες.

ΡΑΛΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ 2021 - SHAKEDOWN

1. Έβανς (Toyota Yaris WRC) 3:05.9

2. Τάνακ (Hyundai i20 WRC) +0.2

3. Ροβάνπερα (Toyota Yaris WRC) +0.3

4. Κατσούτα (Toyota Yaris WRC) +0.8

5. Οζιέ (Toyota Yaris WRC) +0.9

6. Γκρίνσμιθ (M-Sport Ford Fiesta WRC) +1.2

7. Νεβίλ (Hyundai i20 WRC) +1.5

8. Σόρδο (Hyundai i20 WRC) +1.7

9. Λουμπέ (2C Hyundai i20 WRC) +2.4

10. Φουρμό (M-Sport Ford Fiesta WRC) +3.8

Photo credits: Toyota Gazoo Racing Media

TAGS WRC
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ