FORMULA 1

Formula 1: Τα Γκραν Πρι του 2021 που "απειλεί" ο κορονοϊός

Formula 1: Τα Γκραν Πρι του 2021 που "απειλεί" ο κορονοϊός

Τα οικονομικά προβλήματα λόγω της απαγόρευσης θεατών και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θέτουν σε αμφιβολία τη διεξαγωγή τουλάχιστον 3 αγώνων του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1, από το αρκετά αισιόδοξο πρόγραμμα των 23 Γκραν Πρι.

Τα GP Καναδά και Βελγίου, στις 13 Ιουνίου και 23 Αυγούστου αντίστοιχα, φέρεται να είναι προς το παρόν τα πιο «προβληματικά», ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για το GP Αυστρίας στις 4 Ιουλίου.

Το πρόβλημα για τους οργανωτές είναι ότι η απαγόρευση θεατών τους στερεί ένα μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού των αγώνων τους, δεδομένου ότι δεν έχουν μόνο απώλειες από τα εισιτήρια, αλλά και από τις εμπορικές δραστηριότητες στην πίστα, και από την απόσυρση των χορηγών από το χώρο λόγω της έλλειψης θεατών.

Στον Καναδά το GP χρηματοδοτείται κυρίως από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση με 20 εκατ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται καλύπτονται από τα εισιτήρια, τους χορηγούς και τις εμπορικές δραστηριότητες στην πίστα.

Ελλείψει των τελευταίων, οι οργανωτές του αγώνα φέρεται να ζήτησαν 5 εκατ. δολάρια επιπλέον από την κυβέρνηση της χώρας. Ωστόσο, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι στην κρίσιμη σημερινή περίσταση του covid19 "πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πού ξοδεύουμε τα χρήματα των φορολογούμενων". Και το GP της Formula 1 δεν φαντάζει ως «προσεκτική» δαπάνη, εμπρός στην δραματική υγειονομική κρίση.

Formula 1: Τα Γκραν Πρι του 2021 που "απειλεί" ο κορονοϊός

Επιπλέον, στην περίπτωση του Καναδά, η κυβέρνηση της χώρας επιβάλλει επταήμερη καραντίνα σε όσους εισέρχονται στη χώρα - κάτι που είναι απαγορευτικό για τη Formula 1, διότι το αμέσως προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα περίπου 2.000 άτομα του "καραβανιού" της F1 που πρέπει να εισέλθουν στον Καναδά, θα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν.

Η καταληκτική ημερομηνία για την απάντηση της κυβέρνησης του Καναδά είναι η προσεχής Παρασκευή (16/4), και αν εντέλει το GP του Μόντρεαλ ματαιωθεί (για δεύτερη διαδοχική χρονιά) τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι τη θέση του στο πρόγραμμα θα πάρει το GP Τουρκίας, που λόγω των συνθηκών εκτάκτως επανήλθε πέρσι.

Σχετικά με το GP Βελγίου, η οικονομική κατάσταση καθιστά τη διεξαγωγή του αγώνα του Σπα ιδιαίτερα αμφίβολη, μέχρι στιγμής, αν δεν υπάρξει το "πράσινο φως" από την κυβέρνηση να ανοίξουν οι πύλες για τους θεατές.

Ο εμπορικός διευθυντής του αγώνα, Στιν ντε Μπέβερ, είπε: "Προχωράμε με τη διοργάνωση φυσιολογικά, αλλά δείχνει δύσκολο. Ειλικρινά, πολύ δύσκολο. Διατηρούμε την ελπίδα μας, αλλά αυτή τη στιγμή περνάμε το τρίτο lockdown στη χώρα μας. Πρέπει να έχουμε απαντήσεις από την κυβέρνηση ως το μέσον Μαΐου. Τι θα επιτρέψουν; Τι σκέφονται; Τι θα είναι εφικτό; Πρέπει να βοηθήσουμε [την F1]. Αλλά το να διοργανώσουμε τον αγώνα και να έχουμε μόνο τα αυτοκίνητα στην πίστα, δεν δείχνει τόσο ενδιαφέρον".

Όσο για την Αυστρία, και πάλι το πρόβλημα είναι η οικονομική επίπτωση της έλλειψης θεατών. Ο σύμβουλος της Red Bull (στην οποία ανήκει η πίστα του Σπίλμπεργκ), Χέλμουτ Μάρκο, είπε: "Δυστυχώς, τα πράγματα προχωράνε άσχημα με τους εμβολιασμούς. Δεν έχουμε εμβόλια, ούτε τη δομή και την οργάνωση των εμβολιασμών. Το τελευταίο που είπε ο Καγκελάριος ήταν ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Αν συμβεί αυτό, η πιθανότητα να έχουμε θεατές είναι υψηλότερη".

Η F1, από την πλευρά της, παρότι φέρεται μη διατεθειμένη να μειώσει το ποσό του παραβόλου που καταβάλλουν οι οργανωτές, βοηθά τους τελευταίους στην αναζήτηση λύσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της F1, Στέφανο Ντομενικάλι, είπε: "Η κατάσταση φέτος είναι πολύ πιο περίπλοκη σε σχέση με το 2020. Πέρσι όλοι έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να μάθουν. Τώρα, κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και όρους. Για αυτό πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις μέρα με τη μέρα και να μένουν ελαστικοί σε περίπτωση αλλαγών της τελευταίας στιγμής.

Formula 1: Τα Γκραν Πρι του 2021 που "απειλεί" ο κορονοϊός


Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ενδιαφέρον υπάρχει, και πόσα εισιτήρια θα πουλούσαν οι οργανωτές αν μπορούσαν. Αλλά φυσικά όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις της κάθε κυβέρνησης. Οι πρώτοι αγώνες είναι όλοι επιβεβαιωμένοι, και απομένει να δούμε πόσοι θεατές θα επιτραπεί να τους παρακολουθήσουν. Προς το παρόν, ξέρουμε με βεβαιότητα ότι οι κερκίδες θα είναι άδειες σε δύο αγώνες, στην Ίμολα και στο Μπακού".

Αν υπάρχει ένα Γκραν Πρι που είναι σίγουρο, πάντως, είναι της Βρετανίας, καθώς η αλματώδης πορεία των εμβολιασμών όχι μόνο εγγυάται τη διεξαγωγή του, αλλά πιθανότατα και την ύπαρξη θεατών.

Photo credits: Associated Press / Alfa Romeo - Sauber Media

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ