ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πιο εξηλεκτρισμένη από ποτέ, η τρίτη γενιά Qashqai

Nissan Qashqai
Nissan Qashqai NISSAN

Το δημοφιλές crossover, περνά σε μια νέα εποχή και με το ευρωπαϊκό ντεμπούτο της τεχνολογίας e-POWER της Nissan.

Εντός του 2021 (περίπου Μάιο – Ιούνιο) θα λανσαριστεί η μία από τις δύο υβριδικές εκδόσεις του νέου Nissan Qashqai. Η 3η γενιά του μοντέλου, χρησιμοποιεί νέα πλατφόρμα, και θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος της Nissan για να επιτύχει 50% πωλήσεις εξηλεκτρισμένων μοντέλων στην Ευρώπη έως το 2024.

Η έκδοση που θα λανσαριστεί φέτος, θα εφοδιάζεται με κινητήρα βενζίνης 1.3 DiG-T, που συνδυάζεται με το ήπιο υβριδικό σύστημα 12V ALiS (Advanced Lithium-ion System System), βελτιώνοντας την οικονομία καυσίμου και εκπομπών ρύπων κατά 4 γρ./χλμ.

Κατά την επιβράδυνση, η ενέργεια ανακτάται μέσω αναγέννησης και αποθηκεύεται στην μπαταρία ιόντων λιθίου. Στη συνέχεια η ενέργεια παρέχεται για την επανεκκίνηση του κινητήρα, στο Coasting Stop (μόνο σε εκδόσεις με αυτόματο κιβώτιο CVT) και στην υποβοήθηση της ροπής.

Σε ταχύτητες μικρότερες από 18 χλμ./ώρα, ο κινητήρας θα σβήσει και η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος του οχήματος. Αυτό επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Κατά την επιτάχυνση (μεταξύ 20 – 110 χλμ./ώρα), η ενέργεια της μπαταρίας ιόντων λιθίου επιτρέπει στον κινητήρα να υποβοηθά με επιπλέον ροπή +6Nm για έως και 20 δευτερόλεπτα.

New Nissan Qashqai on-boad experience
New Nissan Qashqai on-boad experience © 2020 NISSAN

Ο 1.3 lt κινητήρας βενζίνης 12V ALiS θα προσφέρεται με 140 και 160 ίππους, είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων, είτε με το νέο κιβώτιο Xtronic CVT (μόνο με 160 ίππους). Η μέγιστη ισχύς του κινητήρα επιτυγχάνεται στις 5500 σ.α.λ., με μέγιστη διαθέσιμη ροπή 270Nm στις 1750σ.α.λ.

Η προσθιοκίνητη έκδοση 2WD θα προσφέρεται και στις δύο εκδόσεις ισχύος, ενώ η τετρακίνητη έκδοση 4WD, θα είναι διαθέσιμη μόνο σε μοντέλα 160 ίππων CVT.

Το νέο σύστημα ελέγχου 4WD, διαθέτει πέντε τρόπους οδήγησης: Standard, ECO, Sport, Snow και Off-Road.

Επίσης, το 2021 θα λανσαριστεί και η έκδοση του νέος Qashqai με το καινοτόμο σύστημα κίνησης e POWER της Nissan στην Ευρώπη, μόνο σε προσθιοκίνητη έκδοση.

Το σύστημα αυτό, αποτελείται από μπαταρία υψηλής απόδοσης, βενζινοκινητήρα 1.5 lt ισχύος 157 ίππων, γεννήτρια ισχύος, μετατροπέα και ηλεκτρικό κινητήρα 140kW παρόμοιου μεγέθους και εξόδου ισχύος όπως στα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan. Η συνολική ισχύς του υβριδικού συστήματος, είναι 190 ίπποι, με 330 Nm ροπής.

Το μοναδικό στοιχείο του e-Power, είναι ότι ο βενζινοκινητήρας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι τροχοί κινούνται πλήρως από τον ηλεκτροκινητήρα.

Η άμεση απόκριση «EV like» προσφέρει συναρπαστική αίσθηση υψηλής ροπής, ενώ επιπλέον υπάρχουν τρεις τρόποι οδήγησης: Standard, Sport και Eco.

Κι ακόμη, όπως με το LEAF, έτσι και το νέο Qashqai e-POWER, μπορεί να οδηγηθεί με τη λειτουργία e-Pedal, χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ γκαζιού, υποστηρίζοντας έως και 90% των σεναρίων οδήγησης, για περισσότερη ανάκτηση ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ