ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

"Παγκόσμιο Αυτοκίνητο του 2021" το ID.4

"Παγκόσμιο Αυτοκίνητο του 2021" το ID.4

Το ID.4, το δεύτερο ηλεκτρικό και πρώτο SUV που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) της Volkswagen.

Η ανάδειξη του «World Car of the Year» γίνεται κάθε χρόνο στο περιθώριο της αμερικανικής έκθεσης Αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ (από το 1989), ωστόσο πέρυσι και φέτος, η έκθεση δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας.

Πάντως, αυτό δεν εμπόδισε την ανάδειξη του «Παγκόσμιου Αυτοκινήτου της χρονιάς 2021», με διαδικτυακό τρόπο.

Ετσι, η κριτική επιτροπή των 93 δημοσιογράφων του αυτοκινήτου, από 24 χώρες έφερε στην πρώτη θέση το αμιγώς ηλεκτρικό ID.4, το οποίο επικράτησε στην τελική ψηφοφορία, έναντι του αμιγώς ηλεκτρικού Honda e και του υβριδικού Toyota Yaris.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός πραγματοποιείται από το 2005, με το Audi A6 να κερδίζει τον σχετικό, παρθενικό τίτλο του θεσμού, ενώ η VW, που πήρε φέτος το βραβείο, είχε ακόμα τέσσερις πρωτιές (Golf – 2009, Polo – 2010, up! – 2011, Golf – 2013).

Το ID.4 είναι το δεύτερο ηλεκτρικό και πρώτο SUV που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) της Volkswagen. Παράλληλα, είναι το πρώτο ID. για τις αγορές της Ευρώπης, της Κίνας και των Η.Π.Α., ένα παγκόσμιο αυτοκίνητο, το οποίο κατασκευάζεται σε εργοστάσιο με μηδενικό αποτύπωμα σε άνθρακα, με τουλάχιστον 10.000 μονάδες παραγωγή ετησίως.

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, καθώς δεν ρυπαίνει, αλλά και τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του ID.4. Για παράδειγμα, η πρωτοποριακή head-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας, που προβάλλει σημαντικές πληροφορίες του συστήματος πλοήγησης στο παρμπρίζ. Ο οδηγός βλέπει αυτές τις πληροφορίες ως τρισδιάστατη, πολυεπίπεδη εικόνα σε απόσταση τριών έως δέκα μέτρων μπροστά από το όχημα. Αυτό σημαίνει ότι η οθόνη είναι τέλεια ενσωματωμένη στον πραγματικό εξωτερικό κόσμο. Όταν το Adaptive Cruise Control (ACC) ή το Travel Assist είναι ενεργά, το προπορευόμενο του ID.4 όχημα, επισημαίνεται με φωτεινή σήμανση στην οθόνη πάνω από μια συγκεκριμένη ταχύτητα, για να διατηρηθεί η απαιτούμενη απόσταση.

"Παγκόσμιο Αυτοκίνητο του 2021" το ID.4

Το ID.4 μπορεί, επίσης, να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις και νέες λειτουργίες “over the air”, ασύρματα, ώστε να είναι πάντα ενημερωμένο, με την τελευταία διαθέσιμη τεχνολογία.

Η Volkswagen σχεδιάζει να παραδώσει περίπου 150.000 ID.4 σε όλο τον κόσμο, μέσα στο 2021, με στόχο να λανσάρει ένα τουλάχιστον ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό μοντέλο, κάθε χρόνο.

Το ID.4, με μήκος 4,58 μέτρα, προσφέρεται με ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα που τροφοδοτεί τους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων μίας σχέσης. Το μοτέρ αποδίδει ισχύ 150 kW (204 ίπποι), με 310 Nm ροπής. Εντός του 2021, θα λανσαριστεί και τετρακίνητη έκδοση, με επιπλέον μοτέρ στον μπροστινό άξονα.

Η ενέργεια στο ID.4 αποθηκεύεται σε μια μπαταρία καθαρής χωρητικότητας 77kWh, η οποία ζυγίζει 493 κιλά και προσφέρει αυτονομία έως 520 χλμ., ενώ υπάρχει και σύστημα ισχυρής ανάκτησης ενέργειας πέδησης.

Στην Ελλάδα, το ID.4 είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού, 1ST και 1ST Max, με τιμές από 46.800 ευρώ, που με την κρατική επιδότηση, μειώνεται στις 41.139 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ