ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η τέταρτη εκδοχή της ηλεκτρικής Porsche Taycan

Η τέταρτη εκδοχή της ηλεκτρικής Porsche Taycan
Η τέταρτη εκδοχή της ηλεκτρικής Porsche Taycan EUROKINISSI

Η Porsche προσθέτει στη γκάμα της αμιγώς ηλεκτρικής Taycan και μια τέταρτη -«βασική»- έκδοση, που αγγίζει τους 476 ίππους και τα 484 χιλιόμετρα αυτονομίας.

Κάτω από την Taycan 4S και φυσικά από τις Taycan Turbo και Turbo S, η Porsche αποκάλυψε μια «βασική» έκδοση του πρώτου της αμιγώς ηλεκτρικού sports saloon, σε δύο εκδόσεις διαφορετικού μεγέθους μπαταριών.

Η μικρότερη Performance Battery χωρητικότητας 79,2 kWh προσδίδει στην Taycan 326 ίππους ή 408 hp με overboost, ενώ η μεγαλύτερη –προαιρετική- Performance Battery Plus των 93,4 kWh μεταδίδει στους πίσω τροχούς ισχύ 380 ίππων, ή 476 hp με overboost.

Η τέταρτη εκδοχή της ηλεκτρικής Porsche Taycan
Η τέταρτη εκδοχή της ηλεκτρικής Porsche Taycan PORSCHE


Με τη βοήθεια του Launch Control, και στις δύο εκδόσεις η «βασική» Taycan επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 5,4 δευτερόλεπτα και φτάνει τελική ταχύτητα 230 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του κύκλου WLTP, η αντίστοιχη αυτονομία για κάθε μπαταρία είναι 431 και 484 χιλιόμετρα.

Μέσω ταχυφορτιστή, και χάρη στον ενσωματωμένο φορτιστή δυναμικής 22 kW, η Porsche ανακοίνωσε ότι και οι δύο μπαταρίες μπορούν από το μηδέν να ανακτήσουν το 80 τοις εκατό της φόρτισής τους σε 22,5 λεπτά. Καθώς και ότι, με φόρτιση μόλις 5 λεπτών, αποκτούν αυτονομία 100 χιλιομέτρων.

Η τέταρτη εκδοχή της ηλεκτρικής Porsche Taycan
Η τέταρτη εκδοχή της ηλεκτρικής Porsche Taycan PORSCHE

Σημαντικό ρόλο στην αυτονομία (όπως και στις επιδόσεις), επίσης, διαδραματίζει και η κορυφαία αεροδυναμική μελέτη της Taycan, που προκύπτει μεταξύ άλλων από τους αεροδυναμικούς τροχούς 19 ιντσών, τις εμπρός, πίσω και πλευρικές ποδιές και το διαχύτη της 4S, αλλά και από την κορυφαία τιμή οπισθέλκουσας Cd 0.22.

Εσωτερικά, στη νέα αρχιτεκτονική του κόκπιτ που εγκαινίασε η Porsche το 2019, η κεντρική οθόνη πολυμέσων έχει μέγεθος 10,9 ιντσών, και προαιρετικά διατίθεται έγχρωμο head-up display. Επίσης, στο περιβαλλοντικό φάσμα της αμιγώς ηλεκτρικής της υπόστασης, η Taycan είναι η πρώτη Porsche που δεν χρησιμοποιεί πουθενά στο εσωτερικό φυσικό δέρμα - αλλά αντ’ αυτού ανακυκλώσιμα υλικά.

Μια ακόμη από τις καινοτομίες της γερμανικής εταιρείας που εφαρμόζει είναι, μαζί με τον ηλεκτρικό έλεγχο της ανάρτησης (Porsche Active Suspension Management), η λειτουργία Smartlift, που αυξάνει ηλεκτρικά το ύψος του αυτοκινήτου από το έδαφος σε δρόμους με κακοτεχνίες, ή το μειώνει στον αυτοκινητόδρομο, στην πίστα και σε καλή άσφαλτο.

Η «βασική» Porsche Taycan θα πωλείται στην Ευρώπη από τον προσεχή Μάρτιο, και οι τιμές της στη Γερμανία θα ξεκινούν από τα 83.520 ευρώ.

Photo credits: Porsche

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ