ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Από το ξεσκονόπανο έως το πλυντήριο αυτοκινήτου

Καθάρισμα στη Mercedes με ξεσκονόπανο
Καθάρισμα στη Mercedes με ξεσκονόπανο DAIMLER AG

Διαχρονικά ο στόχος του καθαρισμού του αυτοκινήτου,παραμένει να το διατηρεί καθαρό και φρέσκο ο ιδιοκτήτης του, κρατώντας την αξία του.

Ένα ακόμα έκθεμα, από τα «33 Extras», του Μουσείου Mercedes-Benz στη Στουτγάρδη, ανάμεσα σε 160 οχήματα και συνολικά 1.500 εκθέματα, αφορά τα πλυντήρια αυτοκινήτων και τη σχετική τεχνολογία.

20/33: Το πλύσιμο αυτοκινήτων

Το ξεσκονόπανο: Όποιος εκτιμά το αυτοκίνητό του όχι μόνο το οδηγεί αλλά και το φροντίζει. Υπάρχουν αρκετά εργαλεία για το πλύσιμο και τον καθαρισμό των αυτοκινήτων. Το ξεχωριστό έκθεμα του Μουσείου Mercedes-Benz, είναι ένα ξεσκονόπανο από φτερά στρουθοκαμήλου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα για να αφαιρεί απαλά τη σκόνη, καθώς τότε υπήρχαν χωματόδρομοι. Ήταν και πρακτικό,καθώς η ξύλινη λαβή θα μπορούσε να ξεβιδωθεί, κάνοντας το εργαλείο αρκετά μικρό ώστε να αποθηκεύεται σε ρολό από χαρτόνι.

Τελετουργικό: Το πλύσιμο του αυτοκινήτου με σφουγγάρι και νερό βοηθά στην απομάκρυνση των επίμονων ρύπων. Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, αυτή η δραστηριότητα εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό τελετουργικό, ειδικά τη δεκαετία του 1960. Μετά το «οικονομικό θαύμα» της δεκαετίας του 1950, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατάφεραν να εκπληρώσουν το όνειρό τους, να αποκτήσουν το δικό τους αυτοκίνητο. Αυτό όχι μόνο άλλαξε την ατομική κινητικότητα, αλλά έκανε και τους ανθρώπους υπερήφανους για το νέο τους απόκτημα.

Το απόγευμα του Σαββάτου ή της Κυριακής, το αυτοκίνητο πλενόταν προσεκτικά με το χέρι και γυάλιζε. Το τελετουργικό θα ήταν τέλειο, αν συνοδευόταν και από τη μετάδοση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, από το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου.

Το ξεκίνημα: Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η μαζική αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε νωρίτερα από ό,τι στην Ευρώπη, και εκεί δημιουργήθηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις πλυσίματος αυτοκινήτων. Οι εμπνευστές αυτής της ιδέας θεωρούνται οι FrankMc Cormick και J.W.Hinkle.

Άνοιξαν το πρώτο τους πλυντήριο αυτοκινήτων το 1914 στο Ντιτρόιτ, το Motor City. Είχε το στυλ μιας γραμμή συναρμολόγησης σε εργοστάσιο αυτοκινήτου, με τους εργαζόμενους να σπρώχνουν τα οχήματα μέσα και οι εργασίες να γίνονται με το χέρι.

Καθάρισμα σαν συνεργείο service
Καθάρισμα σαν συνεργείο service DAIMLER AG

Αυτοματισμός: Σήμερα, τα μηχανικά συστήματα πλυσίματος αυτοκινήτων έχουν καθιερωθεί. Το 1962, οι Γερμανοί εφευρέτες Johann Sulzberger και Gebhard Weigele υπέβαλαν αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για «αυτόματο πλύσιμο αυτοκινήτων». Η τεχνολογία καθαρισμού περιελάμβανε δύο περιστρεφόμενες βούρτσες σε ράγες, που περιστρέφονται γύρω από το αυτοκίνητο. Τα συστήματα πλυσίματος αυτοκινήτων που βασίζονται στην ίδια αρχή εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιούν πλέον τρίχες, αλλά ύφασμα ή σύνθετα υλικά.

Αυτοματισμός στο πλύσιμο για τη Mercedes
Αυτοματισμός στο πλύσιμο για τη Mercedes DAIMLER AG

Απόλαυση εκ των έσω: Μπορείς να βάζεις το αυτοκίνητο μόνο του στο πλυντήριο, αλλά αν θέλεις μπορείς να είσαι μέσα, ενώ θα πλένεται. Στη δεύτερη περίπτωση, διπλώνεις τους εξωτερικούς καθρέπτες, κλείνεις τα παράθυρα, απενεργοποιείς τον αισθητήρα βροχής και ρυθμίζεις το σύστημα κλιματισμού σε λειτουργία ανακυκλοφορίας αέρα.

Στις Mercedes-Benz GLS και GLA, όταν το αυτοκίνητο βγει από το πλυντήριο, το αυτόματο σύστημα επαναφέρει όλες αυτές τις ρυθμίσεις σε ταχύτητα πάνω από 20 χλμ./ώρα.

Πλήρης εξυπηρέτηση: Με τα χρόνια, η διαδικασία πλυσίματος απέκτησε και συμπληρωματικές τεχνικές, όπως το κέρωμα, που προστατεύει το λαμπερό χρώμα μετά τον καθαρισμό. Επίσης, η σύγχρονη τεχνολογία ανακυκλώνει το μεγαλύτερο μέρος του νερού που χρησιμοποιείται και φιλτράρει ουσίες όπως τα λάδια ή τα καύσιμα, κι έτσι υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον.

Πλήρης εξυπηρέτηση καθαρισμού για τη Mercedes
Πλήρης εξυπηρέτηση καθαρισμού για τη Mercedes DAIMLER AG

Κάντε το μόνοι σας: Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εξακολουθούν να πλένουν τα οχήματά τους με το χέρι. Ωστόσο, για παράδειγμα, στις περισσότερες πόλεις της Γερμανίας, απαγορεύεται το πλύσιμο αυτοκινήτων στο δρόμο, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάτε στα ειδικά πλυντήρια όπου μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τη διαδικασία.

Σέρβις: Οι εξουσιοδοτημένες αντιπροσωπείες παρέχουν πλύσιμο αυτοκινήτων ως μία από τις υπηρεσίες στο πλαίσιο της συντήρησης και της επισκευής. Ιστορικές φωτογραφίες από τα αρχεία Mercedes-Benz Classic, δείχνουν πώς η τεχνολογία που εγκαταστάθηκε για το σκοπό αυτό στα καταστήματα της μάρκας και στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία, έχει εξελιχθεί με τα χρόνια.

Μουσείο: Η καθαριότητα και η φροντίδα διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο για τα 160 κλασικά αυτοκίνητα που εκτίθενται στο ΜουσείοMercedes-Benz. Καθαρίζονται καθημερινά. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούνται μαλακά υφάσματα - και ξεσκονόπανα όπως αυτό από τη σειρά «33 Extras». Τις Δευτέρες, όταν το Μουσείο είναι κλειστό για τους επισκέπτες, υπάρχει πολύ περισσότερος χρόνος για πιο περίπλοκη φροντίδα και στίλβωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ