FORMULA 1

Πώς υποδέχθηκε η Formula 1 και η Alpine τη μεταγραφή του Αλόνσο στην Aston Martin

Ο Φερνάντο Αλόνσο
Ο Φερνάντο Αλόνσο AP IMAGES

Η εντελώς αναπάντεχη κίνηση του Φερνάντο Αλόνσο να υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με την Aston Martin από το 2023 προκάλεσε πλήθος διαφορετικών αντιδράσεων από πρώην οδηγούς της Formula 1 - και ορισμένα καυστικά σχόλια από την άναυδη Alpine.

Χωρίς να το περιμένει κανείς, και πόσω μάλλον η Alpine, η Aston Martin ανακοίνωσε την επομένη του φετινού GP Ουγγαρίας τη συμφωνία της να αντικαταστήσει από το 2023 τον απελθόντα -από τη Formula 1- Σεμπάστιαν Φέτελ με τον Φερνάντο Αλόνσο, με πολυετές -κατά τα φαινόμενα τριετές- συμβόλαιο του Ισπανού.

Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη έκπληξη από τη Formula 1, και ιδιαίτερα από την Alpine που δεν είχε καμία γνώση αυτής της εξέλιξης μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η γαλλική εταιρεία πίστευε ότι όλα όδευαν σύμφωνα με το πλάνο της: να κρατήσει τον Φερνάντο Αλόνσο το 2023, και το 2024 να τον αντικαταστήσει με τον πολλά υποσχόμενο 21χρονο Αυστραλό Όσκαρ Πιάστρι.

Όμως, μέσα σε δύο μέρες κατέρρευσε αρχικά το πλάνο της με την υπογραφή του Αλόνσο στην Astion Martin, και έπειτα με τον Πιάστρι - όταν ο Αυστραλός αρνήθηκε δημοσίως ότι θα οδηγεί του χρόνου για την Alpine, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωσή του από τη γαλλική ομάδα. Ο Πιάστρι φέρεται να έχει υπογράψει στη McLaren, και τώρα απομένει η νομική επίλυση αυτού του φιάσκου - που, όπως συμβαίνει συνήθως, θα λυθεί με κάποιον οικονομικό συμβιβασμό.

Ο Φερνάντο Αλόνσο στην Alpine
Ο Φερνάντο Αλόνσο στην Alpine ALPINE MEDIA

Η δυναμική της Alpine σε σχέση με εκείνη της Aston Martin έκανε πολλούς πρώην οδηγούς της F1 να μιλήσουν ακόμα και για λάθος επιλογή του Ισπανού - ο οποίος βρήκε στην ομάδα του Σίλβερστοουν, το πολυετές συμβόλαιο που αρνούνταν να του δώσει η Alpine.

Ο Ραλφ Σουμάχερ μίλησε και για "οπισθοδρομικό βήμα" του Ισπανού, ενώ ο Φελίπε Μάσσα συμπλήρωσε: "Αν τα πράγματα παραμείνουν όπως είναι τώρα, ο Φερνάντο θα μάχεται για την δέκατη, ενδέκατη, δωδέκατη θέση, και δεν νομίζω ότι αυτό θα είναι και τόσο ενδιαφέρον για εκείνον" είπε ο Βραζιλιάνος.

Αντίθετα, ο συμπατριώτης του Αλόνσο και πρώην οδηγός της F1, Πέδρο ντε λα Ρόσα, τόνισε: "Το πλάνο του Φερνάντο συνεχίζεται, και αυτό είναι να καταφέρει να κερδίζει ξανά. Ο Φερνάντο δεν θα το έλεγε ποτέ, όμως άλλαξε τα σχέδιά του διότι θεωρεί ότι αυτό [της Aston Martin] είναι ένα καλύτερο πλάνο. Είναι μια καλή αλλαγή. Μου αρέσει, και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι κρύβεται πίσω από την Aston Martin".

Ο πρώην οδηγός της McLaren, μεταξύ άλλων, συμπλήρωσε: "Η επένδυση υπάρχει, και αυτό είναι γεγονός. Η ομάδα αναπτύσεται γοργά, αλλά χρειαζόταν έναν οδηγό σαν τον Φερνάντο για να αναδύσει μεγαλύτερα κίνητρα για τους ανθρώπους. Είναι η καλύτερη συστατική επιστολή για να προσελκύσει μηχανικούς. Όταν υπογράφεις τον Αλόνσο, δεν το κάνεις για να είσαι κομπάρσος στους αγώνες. Κι όταν τον υπογράφεις τόσο σύντομα, το κίνητρο της υπογραφής είναι πολύ υψηλό και από τις δύο πλευρές.

Ο Φερνάντο Αλόνσο στην Alpine
Ο Φερνάντο Αλόνσο στην Alpine ALPINE MEDIA


Είναι ένα πλάνο που θα κερδίσει, αργά ή γρήγορα. Στο τέλος, αυτή η φιλοδοξία και αυτή η επένδυση είναι που κατευθύνουν έναν οδηγό σε μια τέτοια απόφαση. Πολλοί εξεπλάγησαν, λέγοντας ότι έκανε ένα βήμα οπισθοδρόμησης. Εντάξει, είναι μια ομάδα που αποδίδει χειρότερα τώρα, αλλά κάνει μια τεράστια επένδυση. Αν ήμουν στη θέση του θα έκανα το ίδιο", κατέληξε ο Ντε λα Ρόσα.

Η αντίδραση της Alpine

Έχοντας μείνει άναυδη από τις εξελίξεις με τον Αλόνσο και τον Πιάστρι, που τις έβλεπε να συμβαίνουν ανήμπορη να αντιδράσει, η Alpine τοποθετήθηκε για το θέμα Αλόνσο με ορισμένα καυστικά, και ενδεχομένως κάπως σκωπτικά, σχόλια. Όπως ότι δεν ήθελε πολυετές συμβόλαιο με τον Ισπανό λόγω της ηλικίας των 41 ετών του, και ότι θα κερδίζει στην Aston Martin ακόμα και με τον Αλόνσο στις τάξεις της.

Η Alpine φερόταν διατεθειμένη να προσφέρει στον Αλόνσο μονοετές συμβόλαιο, σε αντίθεση με το -φημολογουύμενο- τριετές της Aston Martin (και με οψιόν του Ισπανού για το μέλλον). Και η γαλλική ομάδα στηρίζει την απόφασή της, λέγοντας ότι τα σημάδια της ηλικίας αργά ή γρήγορα θα άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην απόδοση του Φερνάντο.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Alpine, Οτμάρ Ζαφνάουερ
Ο αγωνιστικός διευθυντής της Alpine, Οτμάρ Ζαφνάουερ © 2022 ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AP IMAGES

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Alpine, Οτμάρ Ζαφνάουερ, τόνισε: "Είναι δύσκολο να προβλέψεις το μέλλον. Αν μπορούσα δεν θα ήμουν εδώ, αλλά στο Λας Βέγκας. Του προσφέραμε συμφωνία για 1+1 χρόνο, και το συζητήσαμε μαζί του, λέγοντάς του πως αν του χρόνου τέτοια εποχή συνέχιζε να αποδίδει στο σημερινό του επίπεδο, θα παίρναμε αυτή την οψιόν. Και θα συνέχιζε.

Αλλά νομίζω πως τελικά ήθελε περισσότερη σιγουριά, άσχετα από την απόδοση. Ήθελε να μείνει περισσότερο καιρό, και νομίζω ότι αυτό ήταν το κριτήριο για ένα συμβόλαιο 1+1 χρόνου, αντί για 2+1 ή 3+1 ή κλειστό τριετές", συμπλήρωσε.

Σχετικά με το θέμα της ηλικίας του Ισπανού, ο Ζαφνάουερ συνέχισε: "Έρχεται κάποια τιγμή που συμβαίνει κάτι στην ψυχολογία του οδηγού και χάνει τις ικανότητες που είχε όταν ήταν νεότερος. Νομίζω ότι συνέβη και στον Μίκαελ (Σουμάχερ). Μπορούμε, πιστεύω, να πούμε ότι ο Μίκαελ Σουμάχερ τα 42 του δεν ήταν ο ίδιος οδηγός όπως τα 32 ή 35 του. Και συμβαίνει και σε άλλους αθλητές αυτό.

Οπότε, σκεφτήκαμε πως ναι, αν συνέχιζες να αποδίδεις σε υψηλό επίπεδο, σίγουρα θα σε κρατήσουμε, αλλά ας το κάνουμε χρόνο με το χρόνο. Όμως πιστεύω ότι [ο Αλόνσο] ήθελε συμβόλαιο μεγαλύτερης διάρκειας".

Σχετικά, τέλος, με το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί του χρόνου, όταν ο Αλόνσο θα είναι πλέον ένας από τους βασικούς αντιπάλους της Alpine, o αγωνιστικός διευθυντής της γαλλικής ομάδας (και μέχρι πέρσι κάτοχος της ίδιας θέσης, επί σειρά ετών, στην Aston Martin) είπε: "Ξέρω καλά και τις δύο ομάδες καλά. Νομίζω ότι την ξέρω καλύτερα, έχοντας περάσει 12 χρόνια στην άλλη ομάδα.

Η Alpine
Η Alpine ALPINE MEDIA


Και από τότε που έφυγα, το Δεκέμβριο, ξέρω ότι προσέλαβαν ορισμένους ακόμη ανθρώπους συμπεριλαμβανομένου του Ντάν Φάλοους και του Έρικ Μπλάντιν από τη Mercedes. Οπότε ξέρω τι προσπαθούν να κάνουν. Ξέροντας τους ανθρώπους και εδώ και εκεί, μπορώ να πω ότι και οι δύο ομάδες έχουν σπουδαία δυναμική.

Αλλά σήμερα, εδώ που βρισκόμαστε, αυτή η ομάδα [Alpine] αποδίδει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Είναι δύσκολο να προβλέψεις το μέλλον, αλλά τα προσεχή χρόνια αυτή η ομάδα θα συνεχίσει να αποδίδει σε αυτό το επίπεδο, αν όχι σε υψηλότερο. Έχουμε το πρόγραμμα που ονομάζουμε Mountain Climber για την πρόληψη 75 επιπλέον ανθρώπων σε στρατηγικές θέσεις, για να βελτιώσουμε τις ικανότητες της ομάδας.

Και μαζί βελτιώνουμε και τα εργαλεία μας - τον προσομοιωτή, την κατασκευαστική μας ικανότητα, την αεροσήραγγά μας, με σκοπό να είμαστε σε θέση να κερδίζουμε μέχρι να συμπληρώσουμε 100 αγώνες. Οπότε εξακολουθούν να συμβαίνουν πράγματα εδώ. Και συμβαίνουν γρήγορα. Έχουμε ήδη φτάσει στους 850 ανθρώπους εδώ. Οπότε είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να κερδίζουμε την ομάδα στην οποία πάει ο Φερνάντο, στη χρονική περίοδο που θα βρίσκεται εκεί", κατέληξε ο Ζαφνάουερ.

TAGS FORMULA 1 F1 ASTON MARTIN ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ALPINE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ