FORMULA 1

McLaren: "Αφήσαμε έξω τον Νόρις επειδή θέλαμε τη νίκη"

Ο Λιούις Χάμιλτον με τον Λάντο Νόρις στο GP του Σότσι
Ο Λιούις Χάμιλτον με τον Λάντο Νόρις © 2021 POOL PHOTO VIA ASSOCIATED PRESS/YURI KOCHETKOV

Ο Αντρέας Σιντλ της McLaren παραδέχθηκε ότι η λανθασμένη απόφαση να μην βάλει ο Λάντο Νόρις έγκαιρα τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικό στο τέλος του GP Ρωσίας, που του κόστισε την πρώτη του νίκη στη Formula 1, έγινε από κοινού με την ομάδα - την ώρα που ο Νόρις δήλωνε "καταρρακωμένος κατά κάποιο τρόπο".

Ο Νόρις εξήγησε πως τη στιγμή που ο Λιούις Χάμιλτον μπήκε στα πιτς για να βάλει τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά, τέσσερις γύρους πριν από το τέλος του αγώνα, η βροχή στην πίστα του Σότσι ήταν τόσο ψιλή που δικαιολογούσε την απόφαση της McLaren και του Νόρις να μείνουν με τα στεγνά (σλικς) στην πίστα, για να διατηρήσουν την πρωτοπορία του αγώνα.

Ο Νόρις και η McLaren, όμως, δεν είχαν υπολογίσει (ή δεν είχαν πληροφορηθεί για) την ξαφνική νεροποντή που ήρθε ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα, και η οποία άφησε τον Βρετανό να πασχίζει με τα σλικς και να έχει δύο εξόδους από την πίστα που πλέον είχε μαζέψει πολύ νερό. Ο Χάμιλτον, βγαίνοντας με τα ενδιάμεσα βρόχινα, χρειάστηκε μόλις ενάμισι γύρο για να τον φτάσει, να τον περάσει και να κερδίσει σήμερα την 100ή του νίκη στη Formula 1.

Ο Νόρις, εξάλλου, είπε ότι είναι δύσκολη η απόφαση να μπεις στα πιτς "ειδικά αν απομένουν μόνο δύο γύροι. Αν απέμεναν ακόμα 20, τότε μπορείς να μην είσαι τόσο επιθετικός με τις αποφάσεις σου. Αλλά κάναμε ό,τι θεωρούσαμε σωστό, αν και στο τέλος της ημέρας ήταν λάθος".

Ο Βρετανός οδηγός συνέχισε: "Δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Είμαι δυσαρεστημένος. Καταρρακωμένος, κατά κάποιο τρόπο. Υποστηρίζουμε την επιλογή που κάναμε, αλλά πήρα εγώ την απόφαση όσο και η ομάδα. Αποδείχθηκε λανθασμένη στο τέλος. Πίστευαν ότι θα μπορούσα να μπω, εγώ αποφάσισα ότι το σωστότερο θα ήταν να συνέχιζα. Είναι εντελώς αποκαρδιωτικό. Έκανα ό,τι μπορούσα, χρειαζόμουν λίγη τύχη, μου είπαν ότι η βροχή δεν θα εντείνονταν κι έτσι το να έμενα έξω θα ήταν η σωστή απόφαση.

"Αισθάνομαι πως έκανα ό,τι μπορούσα, ακόμα κι αν έγινε δύσκολο στο τέλος. Έκανα ένα-δύο λάθη, αλλά κράτησα τον Λιούις πίσω και άρχιζα να απομακρύνομαι λίγο. Οπότε ήταν λίγο θέμα τύχης. Πίστευα ότι ήμουν σε τέλεια θέση με τα ελαστικά που είχα, μου είπαν ότι η βροχή θα έμενε η ίδια. Αν παρέμενε ίδια η ποσότητα βροχής, τότε θα είχαμε λάβει τη σωστή απόφαση, που πιστεύω ότι ήταν η σωστή. Αλλά προφανώς η πίστα είχε τελικά περισσότερο νερό από όσο περιμέναμε ως ομάδα. Μέχρι τότε όλοι έκαναν εξαιρετική δουλειά, όπως όλο το τριήμερο. Οπότε είμαι ικανοποιημένος με τα πάντα εκτός από αυτή την τελευταία απόφαση, την οποία θα αναλύσουμε για να μην την επαναλάβουμε", κατέληξε ο Νόρις.

Ο Αντρέας Σιντλ, διευθυντής της ομάδας, εξήγησε: "Στο τέλος της ημέρας, μαζί λάβαμε αυτή την απόφαση να μείνουμε έξω. Ακούσαμε και τις συζητήσεις από την πλευρά του Λιούις και τα πράγματα ήταν εξίσου αμφιταλαντευόμενα. Εκείνος όμως είχε την ευκαιρία να περιμένει να δει τι θα κάναμε εμείς και να κάνει το αντίετθο, ενώ εμείς δεν την είχαμε. Θέλαμε να πάμε για τη νίκη, γι' αυτό αποφασίσαμε μαζί να μείνουμε έξω. Γι' αυτό δεν μας βγήκε. Τερματίσαμε στην 7η θέση, οπότε φαντάζομαι ότι ναι, αυτή τη στιγμή μετανιώνουμε για αυτή την απόφαση".

Ο Γερμανός είπε, ακόμη, ότι αυτή η εμπειρία ήταν ένα ακόμα μάθημα για την εξέλιξη τόσο του Νόρις όσο και της McLaren: "[Ο Νόρις] ξέρει ότι αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού, και μέρος της εκμάθησής του επίσης. Αλλά όχι μόνο για τη δική του πλευρά, αλλά και για την πλευρά της ομάδας - διότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα να τον παρασύρουμε με βάση τις πληροφορίες που λαμβάνουμε. Ξέχωρα από τους τελευταίους γύρους, με τη χθεσινή του πολ ποζίσιον αλλά και σήμερα στον αγώνα ο Λάντο έδειξε ξανά ότι είναι εντυπωσιακά αυτά που πετυχαίνει στην τρίτη του χρονιά στη Formula 1".

Σαν να μην έφτανε η χαμένη πρώτη νίκη του Νόρις στη F1, ο Άγγλος στο τέλος του αγώνα κλήθηκε και από τους αγωνοδίκες και κινδυνεύει με ποινή διότι διέσχισε κάθετα τη γραμμή της εισόδου στα πιτς, προφανώς γλιστρώντας, όταν έμπαινε στο τέλος για να βάλει τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά.

TAGS FORMULA 1 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ