FORMULA 1

GP ΗΠΑ, FP2: "Απάντηση" της Red Bull με τον Σέρχιο Πέρεθ

Ο Σέρχιο Πέρεθ στο GP της USA
Ο Σέρχιο Πέρεθ στο GP της USA © 2021 NICK DIDLICK / AP IMAGES

Με τον πρώτο χρόνο του Σέρχιο Πέρεθ στη δεύτερη περίοδο ελεύθερων δοκιμών η RB-Honda έδωσε νέο ενδιαφέρον στη μάχη με τη Mercedes στο Όστιν του Τέξας, ακόμα και δεδομένου ότι ο Λιούις Χάμιλτον θα βρισκόταν στην κορυφή των χρόνων αν δεν σβηνόταν ο ταχύτερος γύρος του.

Πέραν της δυναμικής του φαβορί που έχει η Mercedes του Λιούις Χάμιλτον στο Όστιν, και του ταχύτερου γύρου του Σέρχιο Πέρεθ στη δεύτερη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών του 17ου φετινού GP της Formula 1, η δυναμική του Μαξ Φερστάπεν στον αμερικανικό αγώνα δεν έγινε ούτε αυτή τη φορά εμφανής.

Ο Ολλανδός εκνευρίστηκε -όπως φανέρωσε η γλώσσα του στη ραδιοεπικοινωνία- με την ομάδα του, που τον έβγαλε στην πίστα μαζί με άλλα, αργότερα μονοθέσια, τη στιγμή που θα έκανε τον γρήγορό του γύρο για την προσομοίωση των δοκιμών κατάταξης.

Παρότι ήταν ταχύτερος όλων στο πρώτο τμήμα της πίστας, η παρουσία άλλων μονοθεσίων μπροστά του εκνεύρισε τον Μαξ τόσο που αποφάσισε να εγκαταλείψει τον γρήγορο γύρο του, και να επιστρέψει στα πιτς βρίζοντας.

Έτσι, δεν φάνηκε σήμερα η διαφορά δυναμικής των δύο διεκδικητών του φετινού τίτλου της Formula 1. Ωστόσο, υπήρχε μια μικρή μάχη γοήτρου στην πίστα, όταν ο Χάμιλτον επιχείρησε και κατάφερε να προσπεράσει τον Φερστάπεν σε μια σύντομη αλλά έντονη μάχη τους από την τελευταία μέχρι την πρώτη στροφή της πίστας. Ο Ολλανδός, και πάλι στη ραδιεπικοινωνία, χαρακτήρισε τον Άγγλο «βλάκα» και «ηλίθιο», καθώς η RBR του είπε να τον αγνοήσει.

Ο Χάμιλτον έχασε τον ταχύτερο γύρο του, που θα τον έβαζε στην κορυφή με διαφορά 0,104 δευτ. από τον Πέρεθ, λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας στην έξοδο της προτελευταίας στροφής. Ο τρίτος του χρόνος ήταν εκείνος που πέτυχε αμέσως μετά από το συμβάν, αλλά με φθαρμένη -πλέον- μαλακή γόμα στις τέσσερις γωνίες της Mercerdes W12.

Ανάμεσα στα δύο κορυφαία μονοθέσια του σπορ κατάφερε να βρεθεί ο Λάντο Νόρις της McLaren, που ανέβηκε στη δεύτερη θέση με δυόμισι δέκατα διαφορά από τον Πέρεθ. Ο Άγγλος, μάλιστα, έχασε και λίγο χρόνο λόγω ενός προβλήματος στο εσωτερικό του κόκπιτ, που δεν τον άφηνε να στρίβει - πρόβλημα που, όμως, επιδιορθώθηκε σύντομα από τους μηχανικούς της McLaren.

Την πεντάδα κλείνει ο Βάλτερι Μπότας, ταχύτερος στις πρωινές (με ώρα Αμερικής) δοκιμές, και οι Ντάνιελ Ρικιάρντο (McLaren) και Πιέρ Γκασλί (Alpha Tauri). Αυτή η φορά η Ferrari, μετά τον 4ο χρόνο του Λεκλέρ το πρωί, περιορίστηκε στην 7η και 9η θέση - πριν ακολουθήσει όλες τις ομάδες και αφοσοιωθεί στις συστοιχίες γύρων της προσομοίωσης αγώνα στο δεύτερο μισό των δοκιμών.

Η προσομοίωση αγώνα είναι πολύ σημαντική εδώ, διότι η θερμοκρασία στον αέρα αναμένεται να φτάσει τους 32ο Κελσίου και να συμβάλλει καίρια στη φθορά των ελαστικών. Έτσι οι ομάδες κάλυψαν αρκετό χρόνο για να καταλάβουν τα ελαστικά και να αποφασίσουν ποια θα είναι η καλύτερη δυνατή στρατηγική (ενός ή δύο pit-stops) στον αγώνα.

Τέλος, για τον Φερνάντο Αλόνσο η σημερινή ήταν «μια από εκείνες» τις μέρες. Μετά το μηχανικό πρόβλημα της Alpine στις πρωινές δοκιμές, στο τέλος της δεύτερης περιόδου είχε έξοδο στην προτελευταία στροφή, αναπήδησε στις μπαριέρες και εντέλει κατέληξε στη μπαριέρα. Ωστόσο, το μέγεθος της ζημιάς δεν ήταν μεγάλο.

Μετά το τέλος των σημερινών ελεύθερων δοκιμών, η τρίτη περίοδος θα διεξαχθεί στις 21:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ οι δοκιμές κατάταξης θα ξεκινήσουν ακριβώς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στις 00:00 (και πάλι ώρα Ελλάδας). Ο αγώνας του GP ΗΠΑ θα έχει πλήρες μήκος, και θα ξεκινήσει στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής.

Τα αποτελέσματα των ελεύθερων δοκιμών στο GP της USA

Τα αποτελέσματα των ελεύθερων δοκιμών του GP USA
Τα αποτελέσματα των ελεύθερων δοκιμών του GP USA
TAGS FORMULA 1 RED BULL ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ