ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ

Ράλι Ντακάρ: Φόβοι τρομοκρατικού χτυπήματος απειλούν τη συνέχιση του αγώνα

Στιγμιότυπο από το Ράλι Ντακάρ
Στιγμιότυπο από το Ράλι Ντακάρ TOYOTA EUROPE

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής του Ράλι Ντακάρ, μία εβδομάδα πριν τον τερματισμό του στη Τζέντα, υπό τον φόβο τρομοκρατικής ενέργειας.

Δεδομένου ότι το Ράλι Ντακάρ διοργανώνεται από τη γαλλική ASO, οι αρχές της Γαλλίας έχουν τη δικαιοδοσία την εμπλοκής τους στα θέματα του αγώνα που διεξάγεται αποκλειστικά στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Στις 30 Δεκεμβρίου, δυο μέρες πριν την εκκίνηση του φετινού Ντακάρ, εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν τοποθετημένος σε ένα υποστηρικτικά οχήματα της γαλλικής ομάδας Sodicars Racing, ενώ από το ξενοδοχείο Donatello της Τζέντα.

Από τους έξι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο οι πέντε βγήκαν σώοι, αλλά ο οδηγός Φιλίπ Μπουτρόν τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του στρατιωτικού νοσοκομείου της Κλαμάρ στη Γαλλία. Ο Μπουτρόν είναι ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας US Orleans της δεύτερης κατηγορίας, και σκόπευε να λάβει μέρος στον 9ο Ντακάρ του.

Οι γαλλικές αρχές ερευνούν το συμβάν μέσω της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας, και παρότι αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στους καταυλισμούς -όπου κάθε βράδυ διανυκτερεύουν 3.500 άνθρωποι που εμπλέκονται με τον αγώνα- σήμερα (7/1) το πρωί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής του αγώνα.

Ο Λε Ντριάν δήλωσε ότι το χτύπημα της 30ής Δεκεμβρίου "θα μπορούσε να ήταν τρομοκρατική ενέργεια" και συνέχισε ότι "ήδη έχουν υπάρξει χτυπήματα στη Σαουδική Αραβία ενάντια σε γαλλικά συμφέροντα".

Και συνέχισε: "Σκεφτήκαμε ότι ίσως θα ήταν καλύτερο να ματαιώσουμε τη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά οι διοργανωτές είχαν διαφορετική άποψη. Όμως, πρέπει να είμαστε πολύ συνετοί. Τουλάχιστον έπρεπε να αυξήσουν την ασφάλεια, που το έκαναν, αλλά το ενδεχόμενο παραμένει ακόμα στο τραπέζι".

Η διακοπή του Ράλι Ντακάρ, αν συμβεί, δεν θα είναι πρωτόγνωρη για τον αγώνα. Μετά από την δολοφονία τεσσάρων τουριστών πριν τον αγώνα του 2008, ο αγώνας ματαιώθηκε πριν καν ξεκινήσει από την Πορτογαλία (με τελικό προορισμό τη Σενεγάλη) λόγω φόβων τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Μαυριτανία.

TAGS ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ