FORMULA 1

Formula 1: Tα TOP-5 Hot Info για την πίστα του Μπακού

A view of a part of the Baku circuit, in Baku, Azerbaijan, Thursday, June 9, 2022. The Formula One Grand Prix will be held on Sunday. (AP Photo/Sergei Grits)
Tα TOP-5 Info για την πίστα του Μπακού AP

Αυτό το ΠΣΚ η Formula 1 μεταφέρεται στο Αζερμπαϊτζάν, για το όγδοο Γκραν Πρι της φετινής σεζόν.

Το GP Αζερμπαϊτζάν περιλαμβάνεται στο καλεντάρι της Formula 1 από το 2016, με την ονομασία “Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι”. Από την επόμενη χρονιά μετονομάστηκε σε Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν. Παρά τη σύντομη ιστορία του, μέχρι σήμερα έχει προσφέρει αρκετές συγκινήσεις.

GP Αζερμπαϊτζάν 2022

Formula 1: Tα TOP-5 Hot Info για την πίστα του Μπακού
AZERBAIJAN GP 2022 BAKU CIRCUIT FORMULA1.COM
  • Πρώτο Γκραν Πρι: 2016
  • Μήκος πίστας: 6,003 km
  • Γύροι: 51
  • Συνολική διαδρομή: 306,049 km
  • Ρεκόρ γύρου: Σαρλ Λεκλέρ, 1:43.009 (2019)
  • Νικητής 2021: Σέρχιο Πέρεθ

Tα TOP-5 Hot Info για την πίστα του Μπακού

  1. Το Μπακού είναι ένα ακόμη σιρκουί πόλης, ακολουθώντας τα χνάρια του Μονακό, της Μελβούρνης και της Σιγκαπούρης. Η διαδρομή του αγώνα περνά από την παλιά πόλη του Icheri Sheher και τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης του Μπακού. Ο καιρός μπορεί να είναι ζεστός, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου και το σφιχτό σύμπλεγμα κτιρίων περιμετρικά της διαδρομής έχει ως αποτέλεσμα να εναλλάσσονται περιοχές με φως και σκιά. Ανάλογες διακυμάνσεις παρατηρούνται και στη θερμοκρασία οδοστρώματος σε όλο το γύρο.
  2. Η πίστα συνδυάζει ανοιχτές καμπές και πολύ κλειστές στροφές, στις οποίες το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Οι ομάδες πρέπει να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν στα μονοθέσιά τους ρυθμίσεις για υψηλή τελική ταχύτητα στις ευθείες, για καλύτερο κράτημα στο κλειστό κομμάτι της διαδρομής, ή κάτι ενδιάμεσο.
  3. Η ευθεία της πίστας θεωρείται η “Μέκκα” του slipstreamin, με ταχύτητες που μπορεί να ξεπερνούν τα 350 km/h, πριν φτάσει στην πολύ φαρδιά "Στροφή 1" των 90 μοιρών που ακολουθεί. Το σημείο αυτό προσφέρει πολλή δράση.
  4. Το 2016 ο Βάλτερι Μπότας που τότε οδηγούσε για τη Williams, έφτασε σε τελική ταχύτητα τα 378 km/h. Πρόκειται για ανεπίσημο ρεκόρ της Formula 1 που κρατά ως και σήμερα.
  5. Για το Μπακού, που συνδυάζει την πολυπλοκότητα του Μονακό με τις ταχύτητες της Μόντσα, η Pirelli επέλεξε τις πιο μαλακές γόμες στη γκάμα της: η C3 είναι η P Zero λευκή/σκληρή, η C4 είναι η P Zero κίτρινη/μέση, και η C5 είναι η P Zero κόκκινη/μαλακή. Είναι η ίδια επιλογή με πέρυσι για το Αζερμπαϊτζάν, μολονότι οι γόμες και οι σκελετοί είναι τελείως διαφορετικοί το 2022.

Θυμηθείτε τι έγινε στο ανατρεπτικό GP του Μπακού το 2021

Formula 1: Tα TOP-5 Hot Info για την πίστα του Μπακού
Τα στοιχεία της Pirelli για την πίστα του Μπακού PIRELLI


ΠΗΓΕΣ: Pirelli, formula1.com

TAGS FORMULA 1 GP ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ