RED BULL

Formula 1: Τα μυστικά της ευφυούς "στρατηγού" της RBR, Χάνα Σμιτς

Η Χάνα Σμιτς
Η Χάνα Σμιτς RED BULL CONTENT POOL

Η προβληματική λειτουργία της Ferrari στις στρατηγικές της αποφάσεις σε ορισμένα φετινά GP της Formula 1, με αποκορύφωμα στο GP Ουγγαρίας, έχουν αναδείξει τη δουλειά της Χάνα Σμιτς: της επικεφαλής αυτού του τομέα στη Red Bull Racing.

Η Σμιτς, και η ομάδα μηχανικών και μαθηματικών που υποστηρίζουν τις στρατηγικές της αποφάσεις στη διάρκεια των αγώνων της Formula 1, προέρχεται από μια σειρά ετών εμπειρίας στον πρωταθλητισμό - σε αντίθεση με τη Ferrari.

Κι αυτή είναι μία από τις βασικές αιτίες για το γεγονός ότι ο Μαξ Φερστάπεν έχει οικοδομήσει διαφορά 80 βαθμών στην κορυφή του πρωταθλήματος της Formula 1 από τον Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari, μετά από 13 -από τους συνολικά 22- αγώνες της φετινής χρονιάς.

Το ένστικτο και οι αποφάσεις της Χάνα Σμιτς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επέλεαση του Ολλανδού πρωταθλητή από τη 10η θέση της εκκίνησης προς το κορυφαίο σκαλί του βάθρου στον αγώνα της Βουδαπέστης. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Σμιτς επέλεξε την τελευταία στιγμή πριν την εκκίνηση να αλλάξει τα αρχικά ελαστικά του Μαξ, και στη συνέχεια να προγραμματίσει τάχιστα μια τολμηρή στρατηγική με δύο -επιτυχημένα, όπως αποδείχθηκαν- undercuts.

Πρόσφατα, μιλώντας στο podcast «Beyond the Ordinary» της Red Bull, η Σμιτς εξήγησε ότι τα βασικότερα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας μηχανικός στρατηγικής είναι η λεπτομερής προετοιμασία, η προσαρμοστικότητα στις εναλλασσόμενες συνθήκες και η ικανότητα να μένει ήρεμος κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης.

"Είμαι σίγουρα από τους ανθρώπους που προγραμματίζουν τα πάντα και θέλω να προετοιμάζω τα πάντα εκ των προτέρων όσο καλύτερα μπορώ", είπε ο Σμιτς. 'Έχω εξετάσει εκ των προτέρων όλα τα διαφορετικά σενάρια. Στο σπίτι, για παράδειγμα, έχω ετοιμάζει τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ όταν πρόκειται να φύγουμε.

Το ίδιο είναι και στους αγώνες. Πάντα φτάνω εκεί έχοντας μελετήσει πολλά διαφορετικά σενάρια, τα έχω σκεφτεί μαζί με κάθε πιθανή έκβαση που μπορεί να έχει το καθένα από αυτά. Έτσι, έχεις έναν οδικό χάρτη για το που θα βρίσκεσαι σε σχέση με οτιδήποτε απρόβλεπτο μπορεί να συμβεί στον αγώνα.

Κάτι που επίσης έχω μάθει είναι πως πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσαρμοστικός και να μπορείς να ελίσσεσαι με βάση όσα συμβαίνουν στον αγώνα, να μην μένεις προσκολλημένος απαραίτητα στο αρχικό σου πλάνο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο βελτιώθηκα όλο και περισσότερο με την εμπειρία που απέκτησα όσο καιρό κάνω αυτή τη δουλειά", συμπλήρωσε.

Σχετικά με την αντοχή στην αφόρητη πίεση των συνθηκών του αγώνα, η Σμιτς εξήγησε: "Βασικά, κάνω συχνά διαλογισμό, που με βοηθάει πολύ να μένω ψύχραιμη στον αγώνα, αν τα πράγματα αρχίσουν να γίνονται τεταμένα. Πάντα σκέφτομαι ότι ο ρόλος του επικεφαλής στρατηγικής είναι να μένει ψύχραιμος, και να κρατά καθαρή σκέψη όταν όλοι οι άλλοι ενθουσιάζονται με κάτι.

Κάποιος μου έδωσε παλιότερα μια συμβουλή, πως αν γυρίζεις ανάποδα τα χέρια σου, με τις παλάμες προς τα κάτω, αυτό σε βοηθάει να είσαι πιο ξεκάθαρος και πιο πειστικός σε ό,τι λες. Αυτό είναι κάτι που κάνω ενίοτε στη διάρκεια του αγώνα, για να μπορέσω να συγκεντρωθώ από την αρχή. Νομίζω ότι η ψυχραιμία είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τον υπεύθυνο της στρατηγικής", κατέληξε η Χάνα Σμιτς.

TAGS RED BULL FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ