GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Formula 1: Poleman στο GP Αυστραλίας ο Φερστάπεν, τελευταίος εκκινεί ο Πέρεζ

Ο Μαξ Φερστάπεν στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Αυστραλίας
Ο Μαξ Φερστάπεν στις κατατακτήριες δοκιμές του GP Αυστραλίας AP PHOTO/ASANKA BRENDON RATNAYAKE

Ο Μαξ Φερστάπεν κατέκτησε την pole position και θα εκκινήσει πρώτος στο GP Αυστραλίας. Πέφτοντας για πρώτη φορά στο διήμερο κάτω από το 1:17, με τον εξαιρετικό του γύρο ο Ολλανδός πιλότος της Red Bull άφησε τις Mercedes και Aston Martin στα δυόμισι και τέσσερα δέκατα πίσω του. Δεύτερος ο Ράσελ, τρίτος ο Χάμιλτον, τελευταίος εκκινεί ο Πέρεζ.

Ο Μαξ Φερστάπεν κρατούσε για το τέλος τον καλύτερό του γύρο του τριημέρου, έριξε τον πρώτο χρόνο για πρώτη φορά κάτω από το 1:17 και κατέκτησε εντυπωσιακά την pole position για το GP Αυστραλίας, 3ο φετινό γύρο του πρωταθλήματος της Formula 1.

Σε μια εκπληκτική τρίτη περίοδο των δοκιμών κατάταξης στη Μελβούρνη, παρότι εντέλει δεν έβρεξε, τον Ολλανδό ακολούθησαν οι δύο -σημαντικά βελτιωμένες- Mercedes με τους Τζορτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον, που πέρασαν στο τέλος της Aston Martin του Φερνάντο Αλόνσο.

Αντιθέτως, τα πράγματα δεν κύλησαν καθόλου καλά για τον Σέρτζιο Πέρεζ, που αντιμετωπίζοντας συνεχιζόμενα προβλήματα με τις ρυθμίσεις της Red Bull κατέληξε στην αμμοπαγίδα μετά από ένα βίαιο φρενάρισμα στον πρώτο του γύρο στο Q1, και κατά συνέπεια αποκλείστηκε από τη συνέχεια - μένοντας με την τελευταία θέση της εκκίνησης.

Παρά το τρομερό πυρτέχνημα του Φερστάπεν στο τέλος, μέχρι τότε η μάχη ήταν συγκλονιστική στην πρώτη προσπάθεια των πρωτοπόρων στο Q3. Οι Φερστάπεν, Χάμιλτον, Αλόνσο και Ράσελ βρέθηκαν μέσα στο ίδιο δέκατο του δευτερολέπτου, με τις δύο Ferrari των Σάινθ και Λεκλέρ ακόμη ενάμισι δέκατο πιο πίσω.

Στην τελευταία προσπάθειά του ο Φερστάπεν έκανε τον εκθαμβωτικό του γύρο, ενώ ο Τζορτζ Ράσελ κατέφερε να κινηθεί ταχύτερα τόσο από τον εντυπωσιακό πρώτο γύρο του Χάμιλτον λίγο νωρίτερα, όσο και από τον Φερνάντο Αλόνσο που έμεινε 35 χιλιοστά του δευτερολέπτου μακριά από τον Χάμιλτον, στη δεύτερη σειρά της εκκίνησης.

Παρότι δεν έβρεξε καθόλου στις κατατακτήρεις δοκιμές, η θέρμανση των ελαστικών στις σχετικά θερμοκρασίες της ασφάλτου κάτω από τον βαρύ ουρανό, και η διαρκής βελτίωση της πρόσφυσης όσο η άσφαλτος στρώνονταν με γόμα, έκαναν τα πράγματα αρκετά απρόβλεπτα.

Όμως οι Ράσελ, Χάμιλτον και Αλόνσο κατάφεραν να προετοιμάσουν αρκετά καλά τα ελαστικά τους, με διαδοχικούς γρήγορους γύρους στο τέλος, ώστε να βρεθούν μπροστά από τη Ferrari - που διατηρεί ένα προβάδισμα στη θέρμανση των ελαστικων, λόγω του τρόπου διαχείρισής τους από την SF-23.

Έτσι, ο Κάρλος Σάινθ βρέθηκε στην 5η θέση και σχεδόν ενάμισι δέκατο μακριά από τον Αλόνσο, ενώ ο Σαρλ Λεκλέρ έπεσε πίσω και από τον 6ο Λανς Στρολ με την έτερη Aston Martin AMR23, σε απόσταση 60 χιλιοστώ από τον Καναδό και σχεδόν δυόμισι δεκάτων από τον Αλόνσο.

"Πιστεύω ότι ο τελευταίος μου γύρος ήταν πολύ καλός, όλο το τριήμερο ήταν δύσκολο για να φέρουμε τα ελαστικά στο σωστό παράθυρο [θερμικής] λειτουργίας", τόνισε στο τέλος ο Φερστάπεν. "Είμαι πολύ χαρούμενος με την pole και ανυπομονώ για τον αγώνα. Πιστεύω ότι το αυτοκίνητό μας είναι καλό σε αγωνιστικές συνθήκες, αλλά είναι περίπλοκο το θέμα με τα ελαστικά, οπότε θα έχει ενδιαφέρον ο αγώνας σίγουρα".

Οι Χάμιλτον και Ράσελ είπαν ότι η 2η και 3η θέση της Mercedes ήρθε εντελώς απρόσμενα, και ο Ράσελ συμπλήρωσε: "Δεν το περιμέναμε αυτό, αναμφίβολα! Το αυτοκίνητο έδειξε και πάλι ζωντανό, και για να είμαι ειλικρινής απογοητεύτηκα που δεν πήραμε την πολ ποζίσιον διότι το αυτοκίνητο μου έδινε εκπληκτική αίσθηση. Είμαι πολύ, πολύ ενθουσιασμένος που θα ξεκινήσω από τη δεύτερη θέση".

Στην πρώτη δεκάδα προκρίθηκε -και όχι μόνο προκρίθηκε, αλλά κατέκτησε και την 8η θέση- ο Άλεξ Άλμπον της Williams, που άφησε στο Q2 εκτός δεκάδας τον Εστεμπάν Οκόν της Alpine για μόλις 7 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Στο Q3 ωστόσο κέρδισε και τον Πιέρ Γκασλί με την έτερη Alpine, και τον Νίκο Χούλκενμπεργκ με την Haas.

Με εξίσου μικρή διαφορά αποκλείστηκε στο Q1 και ο Όσκαρ Πιάστρι της McLaren στο πρώτο GP της πατρίδας του, το οποίο θα εκκινήσει από την 16η θέση, ενώ ο ομόλογός του Λάντο Νόρις αποκλείστηκε στο Q2 έπειτα και από μια έξοδο στη στροφή 3 στον πρώτο του γρήγορο γύρο.

Το GP Αυστραλίας θα εκκινήσει αύριο Κυριακή (2/4) στις 08:00 το πρωί. Μείνετε συντονισμένοι για τη LIVE κάλυψή του από το SPORT24.

TAGS GP ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ RED BULL ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ ΤΖΟΡΤΖ ΡΑΣΕΛ ASTON MARTIN FERRARI MERCEDES F1 FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ