FORMULA 1

Formula 1: Οριστικά εκτός καλενταριού το GP της Κίνας για το 2023

Στιγμιότυπο από αγώνα στην Κίνα
Στιγμιότυπο από αγώνα στην Κίνα 2019 NG HAN GUAN / AP PHOTO

Ούτε το 2023 θα έχουμε αγώνα της Formula 1 στην Κίνα λόγω των μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν στη χώρα για τον κορονοϊό.

Το 2023 θα είναι ο τέταρτος διαδοχικός χρόνος που η Formula 1 δεν επισκέπτεται την Κίνα, μια χώρα που σύσσωμο το σπορ θεωρεί πολύτιμη για τους εμπορικούς του σκοπούς. Η ασιατική χώρα ακολουθεί την πολιτική πλήρους εξάλειψης της μετάδοσης του κορονοϊού, γεγονός που έχει προκαλέσει αναταραχές σε αρκετές κινεζικές πόλεις τους τελευταίους μήνες.

Η Formula 1 είχε συμπεριλάβει την πίστα της Σαγκάης στο πρόγραμμα-ρεκόρ των 24 αγώνων του 2023, για το τριήμερο του Ορθόδοξου Πάσχα στις 14-16 Απριλίου. Όμως είχε πάντοτε τον «αστερισκο» των κυβερνητικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, ώσπου σήμερα έγινε και επίσημη η οριστική ματαίωση του αγώνα.

Η διοίκηση του σπορ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τη διεξαγωγή σε άλλη χώρα του αγώνα, στην ημερομηνία που είχε Κίνα, ώστε να καλύψει το κενό των τεσσάρων εβδομάδων που αφήνει η ματαίωση του GP της Σαγκάης μεταξύ του GP Αυστραλίας στις 2/4 και του GP Αζερμπαϊτζάν στις 30/4.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε πρώτο χρόνο η F1 προσπάθησε να πείσει τους οργανωτές στο Μπακού να φέρουν τον αγώνα τους μία εβδομάδα νωρίτερα - αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. Κι έτσι το σπορ αναζητά εναλλακτικές λύσεις, συζητώντας μεταξύ άλλων με τους Πορτογάλους για την επιστροφή στο Πορτιμάο - το οποίο το 2020 και '21 φιλοξένησε τη F1 μετά από τις μαζικές ματαιώσεις αγώνων λόγω του κορονοϊού.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αξιόπιστο Πορτογάλο δημοσιογράφο Ζοάο Κάρλος Κόστα, η συμφωνία της χώρας με τη Formula 1 είναι προ των πυλών, και οι επίσημες ανακοινώσεις «θέμα χρόνου». Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι υπάρχει ένας σεβαστός αριθμός χωρών που ενδιαφέρονται να πάρουν τη θέση της Κίνας στο πρόγραμμα του 2023.

Η επιλογή του αγώνα που θα αντικαταστήσει το GP Κίνας φαντάζει χρονικά αδύνατον να αποφασιστεί μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να επικυρωθεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο του Motorsport που συνεδριάζει εκείνη την ημέρα. Η πιο μεγάλη δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα μεταφοράς του εξοπλισμού των ομάδων, μεταξύ Αυστραλίας και Αζερμπαϊτζάν.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ