FORMULA 1

Formula 1: Ο Μπεν Σουλαγέμ έδωσε τη διοίκηση της F1 στον Νικόλα Τομπάζη

Ο Διευθυντής του Τμήματος Μονοθεσίων της FIA, Νικόλαος Τομπάζης
Ο Διευθυντής του Τμήματος Μονοθεσίων της FIA, Νικόλαος Τομπάζης ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ, ανακοίνωσε στις ομάδες της Formula 1 την απόφασή του να εγκαταλείψει την καθημερινή του εμπλοκή του με το σπορ, αφήνοντας αυτό τον ρόλο στον διευθυντή του τμήματος μονοθεσίων της Ομοσπονδίας, Νικόλα Τομπάζη.

Ο Έλληνας αεροδυναμιστής -απόφοιτος του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και πρώην κορυφαίος σχεδιαστής στις Benetton, Ferrari και ΜcLaren- πρόσφατα αναβαθμίστηκε από τη FIA σε γενικό διευθυντή του τμήματος μονοθεσίων της Ομοσπονδίας. Μέχρι τότε κατείχε τη θέση του τεχνικού διευθυντή μονοθεσίων.

Τώρα, υπό το βάρος της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ από την κάτοχο των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, Liberty Media, καθώς και από τις ομάδες, σύμφωνα με την αγγλική Daily Mail απέστειλε στις τελευταίες επιστολή με την οποία τις ενημερώνει πως εγκαταλείπει την καθημερινή του ενασχόληση με το σπορ, και ότι "η καθημερινή σας επαφή για τα θέματα που σχετίζονται με τη F1 θα είναι ο Νικόλας (Τομπάζης) και η ομάδα του".

Οι θέσεις που εξέφρασε δημόσια ο Μπεν Σουλαγέμ σχετικά με τα σενάρια ενδιαφέροντος από την κρατική επενδυτική εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά των δικαιωμάτων της F1, η πρόσφατη απαγόρευση της FIA στους οδηγούς να εκφράζουν πλέον "πολιτικές, θρησκευτικές ή άλλες προσωπικές απόψεις" και άλλες αμφιλεγόμενες αποφάσεις του προέδρου της FIA, τον έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση και ιδιαίτερη πίεση.

Formula 1: Ο Μπεν Σουλαγέμ έδωσε τη διοίκηση της F1 στον Νικόλα Τομπάζη
RED BULL CONTENT POOL

Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου ανέφεραν ότι η Liberty Media επιθυμεί την αποκαθήλωσή του από το θώκο της Διεθνούς Ομοσπονδίας -με τις κατηγορίες της υπέρβασης καθήκοντος και της ευθύνης περί διαφυγόντων κερδών στην περίπτωση του σαουδαραβικού fund- και την αντικατάστασή του από τον Βρετανό Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ιδιοκτήτη της Prodrive και προέδρου της Motorsport UK.

Έτσι, όπως γράφει η Sportsmail, ο Μπεν Σουλαγέμ έλαβε την απόφαση να εγκαταλείψει την καθημερινή του εμπλοκή με τη Formula 1, και να αναθέσει αυτό τον ρόλο στον 54χρονο Νικόλα Τομπάζη. Ο πρώην οδηγός ράλι από τα Εμιράτα παραμένει, πάντως, στη θέση του προέδρου της FIA, όπου διαδέχθηκε το Δεκέμβριο του 2021 τον Γάλλο Ζαν Τοντ, και θα συνεχίσει να συμμετέχει στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων για το σπορ.

Στην επιστολή του προς τις ομάδες, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό δημοσίευμα, ο Μπεν Σουλαγέμ αναφέρει: "Ο στόχος μου ήταν να αποτελώ μη-εκτελεστικό διευθυντή, μέσω της επάνδρωσης ενός τμήματος από επαγγελματίες διοικητές, κάτι που εν πολλοίς πλέον έχει ολοκληρωθεί.

Κατά συνέπεια, προχωρώντας προς τα εμπρός, η καθημερινή σας επαφή για όλα τα θέματα που αφορούν στη F1 θα είναι με τον Νικόλα (Τομπάζη) και την ομάδα του, ενώ εγώ θα εστιάζω στα στρατηγικά θέματα σε συνεργασία με την ηγετική μου ομάδα".

TAGS FORMULA 1 F1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ