FORMULA 1

Formula 1: Μια ανάσα από τη McLaren ο Πιάστρι

Ο 'Οσκαρ Πιάστρι
Ο 'Οσκαρ Πιάστρι ALPINE MEDIA

Η McLaren φέρεται να ενημέρωσε τον Ντάνιελ Ρικιάρντο για την απόφασή της να διακόψει το συμβόλαιό τους για το 2023, καταβάλλοντάς του την ανάλογη αποζημίωση, προκειμένου να εξασφαλίσει την αγωνιστική θέση για τον Όσκαρ Πιάστρι στην επόμενη σεζόν της Formula 1.

Η McLaren, σύμφωνα με πολλαπλές αξιόπιστες πηγές, έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με τον Όσκαρ Πιάστρι για τη θέση του τρίτου, εφεδρικού οδηγού το 2023. Και θα τον αναβαθμίσει σε μία από τις δύο αγωνιστικές θέσεις της ομάδας στο πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν, όταν ολοκληρώσει τη διακοπή του συμβολαίου της με τον Ντάνιελ Ρικιάρντο.

Το συμβόλαιο με τον Αυστραλό προβλέπει ότι ο ίδιος ο Ρικιάρντο -και όχι η McLaren- έχει την οψιόν να ενεργοποιήσει την παραμονή του στην ομάδα και το 2023. Που σημαίνει ότι για να αποδεσμευθεί από αυτήν, η ομάδα του Ουόκινγκ θα πρέπει να φτάσει σε συμβιβασμό με τον 33χρονο και να του καταβάλλει αποζημίωση.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού αυτού η McLaren φέρεται να πρότεινε στον Ρικιάρντο να αγωνιστεί με την ομάδα της στη Formula E, αλλά ο Αυστραλός δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Είναι αποφασισμένος να βρει για τη νέα σεζόν μια θέση σε άλλη ομάδα της Formula 1 και η προφανής και καλύτερή του επιλογή είναι η επιστροφή στην Alpine (Renault), για την οποία αγωνιζόταν μέχρι το τέλος του 2020.

Ωστόσο, η γαλλική εταιρεία προς το παρόν αρνείται αυτό το ενδεχόμενο, και επιμένει ότι έχει ακλόνητο συμβόλαιο με τον Όσκαρ Πιάστρι για να αγωνίζεται με τα χρώματα της Alpine το 2023. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πιάστρι (και με τις νομικές συμβουλές που έχουν δεχθεί οι ατζέντηδές του), δεν έχει υπογράψει για το 2023 δεσμευτικό συμβόλαιο με την Alpine, και αυτό του δίνει τη δυνατότητα του Πιάστρι να αποχωρήσει από το Ένστοουν.

Καθώς υφίστανται αμφιβολίες αν η Alpine έχει καταθέσει επίσημο συμβόλαιο με τον Όσκαρ Πιάστρι στην αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία, η νομική αυτή διαμάχη μεταξύ της Alpine και του Πιάστρι αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια - αν δεν υπάρξει, μέχρι το τέλος του έτους, κάποιος συμβιβασμός, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ωστόσο, η McLaren φέρεται να έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες τη νομική διερεύνηση της συμφωνίας της Alpine με τον Πιάστρι - από τότε που έλαβε την απόφαση να αντικαταστήσει τον Ρικιάρντο το 2023. Και να διαπίστωσε, στην πορεία, ότι ο 21χρονος Αυστραλός νομικά δεν έχει καμία δέσμευση με την Alpine, και μπορεί να θεωρείται ελεύθερος να υπογράψει αλλού για την επόμενη χρονιά.

Τον ίδιο καιρό, ήταν εμφανές στον Πιάστρι ότι η Alpine σκόπευε να τον δανείσει για ένα χρόνο στη Williams, με σκοπό να κρατήσει τον Φερνάντο Αλόνσο του χρόνου και να καλέσει καλέσει τον Αυστραλό στην ομάδα το 2024. Η προοπτική αυτή δεν ήταν τόσο ελκυστική για τον 21χρονο, που προτίμησε να κάνει του χρόνου το βήμα στα GP με την -αναμφίβολα πιο ανταγωνιστική από τη Williams- McLaren.

Παρότι η Alpine αρνείται το ενδεχόμενο επιστροφής του Ρικιάρντο, ο 33χρονος μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή που διαθέτει, πλέον. Και η διοίκηση της ομάδας και της Renault, αν χρειαστεί, θα προσπεράσουν το γεγονός ότι ο Αυστραλός επέλεξε να φύγει το 2020, υπογράφοντας από νωρίς εκείνη τη χρονιά με τη McLaren.

Αν δεν προκύψει η επιστροφή του Ρικιάρντο στην Alpine, η μόνη του εναλλακτική λύση είναι η Haas - σε περίπτωση που αυτή δεν ανανεώσει το συμβόλαιό της με τον Μικ Σουμάχερ. Από την άλλη, ίσως η συμφωνία με τη McLaren να αποζημιωθεί να περιλαμβάνει τον όρο να μην αγωνιστεί με άλλη ομάδα το 2023. Εναλλακτική λύση για την Alpine, τόσο καλή τουλάχιστον, δεν υφίσταται.

TAGS FORMULA 1 F1 MCLAREN
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ