FORMULA 1

Formula 1, GP Μονακό: "Άνεμος" ο Λεκλέρ που πήρε την pole position, η Ferrari έκανε το 1-2

Ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari στο Μονακό
Ο Σαρλ Λεκλέρ της Ferrari στο Μονακό 2022 AP PHOTO/DANIEL COLE

Ο Σαρλ Λεκλέρ θα εκκινήσει πρώτος στον αγώνα της Κυριακής, καθώς με χρόνο 1:11.376 πήρε την pole position στο GP της Μονακό. Στη δεύτερη θέση ο Σάινθ, τρίτος ο Πέρεζ.

Ο Σαρλ Λεκλέρ θα εκκινήσει πρώτος το κυριακάτικο GP του Μονακό, καθώς με τον εκθαμβωτικό χρόνο 1:11.376 κατέκτησε την pole position της πατρίδας του - στις επεισοδιακές κατατακτήριες δοκιμές που έκλεισαν με τη σύγκρουση του Πέρεζ στις μπαριέρες και του Σάινθ στον Πέρεζ.

Ο Λεκλέρ πέτυχε το 1:11.376 στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3 και, πριν τη διακοπή για το ατύχημα των Πέρεζ-Σάινθ, βρισκόταν σε έναν ακόμα πιο γρήγορο γύρο για να κατεβάσει ακόμα περισσότερο τον πρώτο χρόνο. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα δεν άλλαξε, και κατέκτησε την πολ ποζίσιον του 7ου φετινού γύρου της Formula 1 στο Μονακό.

Η Ferrari έδειξε να έχει απόθεμα ταχύτητας πριν το Q3, παρότι στις δύο πρώτες περιόδους ο Σέρχιο Πέρεζ κατάφερνε να μένει κοντά στους Λεκλέρ και Σάινθ. Όμως, οι δύο οδηγοί της Scuderia ανέβασαν το ρυθμό τους στο Q3 και κατέκτησαν ολοκληρωτικά την πρώτη σειρά εκκίνησης. Και η πολ ποζίσιον του Μονακό είναι η σημαντικότερη της χρονιάς, λόγω της μεγάλης δυσκολίας προσπεράσεων στο μεσογειακό λιμάνι.

Στη δεύτερη σειρά, ο Πέρεζ θα παραταχθεί μπροστά από τον Μαξ Φερστάπεν, που δεν κατάφερε ποτέ όλο αυτό το διήμερο να συντονίσει τη RB18 στα οδηγικά του μέτρα και σταθμά, τουλάχιστον όχι όσο ο Μεξικανός του team-mate, και έμεινε δυόμισι δέκατα μακριά από το ρυθμό των κορυφαίων.

"Ήταν πολύ ιδιαίτερο και είμαι εξαιρετικά χαρούμενος. Όλα κύλησαν ομαλά αυτό το διήμερο, μέχρι στιγμής, και αυτός ο τελευταίος μου γύρος πριν την κόκκινη σημαία ήταν αληθινά καλός. Ήμουν τόσο πολύ στο όριο», είπε ο Λεκλέρ στο τέλος.

Την ανωτερότητα της ταχύτητας της Ferrari παραδέχθηκε και ο Κρίστιαν Χόρνερ, διευθυντής της RBR: "Δεν νομίζω ότι είχαμε βλέψεις για την πολ ποζίσιον σήμερα, ο Σαρλ ήταν τρομερός. Είναι κρίμα, διότι πιστεύω ότι και οι δύο οδηγοί μας θα μπορούσαν να είχαν βελτιώσει λίγο τους χρόνους τους [στο τέλος]. Έχουμε την 3η και 4η θέση, κι ίσως χαλάσει λίγο και ο καιρός. Θα αγωνιστούμε από εκεί".

Στο συμβάν του τελευταίου λεπτού, ο Σέρχιο Πέρεζ έχασε την ουρά της RB18 στην Πορτιέ (την τελευταία δεξιά πριν το τούνελ) και κατέληξε στις μπαριέρες της εξόδου. Ο επερχόμενος Κάρλος Σάινθ δεν μπόρεσε να τον αποφύγει, έπεσε στα φρένα και έκανε τετ-α-κε, με αποτέλεσμα να προσκρούσει ο πίσω αριστερός τροχός του στον εμπρός δεξιό του Πέρεζ.

"Ο Πέρεζ είχε ατύχημα μπροστά μου. Βρισκόμουν σε γρήγορο γύρο, είδα τις κίτρινες σημαίες και έπεσα στα φρένα, προσπαθώντας να τον αποφύγω όσο καλύτερα μπορούσα. Είναι κρίμα, για άλλη μια χρονιά δεν κατάφερα να πάω για την πολ ποζίσιον, αλλά έτσι είναι το Μονακό. Δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά αισθανόμουν καλά με το αυτοκίνητο σήμερα".

Στο τελευταίο λεπτό επίσης προσέκρουσε στις μπαριέρες και ο Φερνάντο Αλόνσο, που έχασε τα φρένα στη Μιραμπό όταν είδε την ένδειξη της κόκκινης σημαίας. Η Alpine, πάντως, μπήκε απρόσμενα στην πρώτη δεκάδα και με τα δύο της μονοθέσια, όπως και η Mercedes – που κατάφερε να βελτιώσει λίγο τα προβλήματα της W13 από τις χθεσινές δοκιμές κατάταξης.

Πάντως, νικητής της μάχης του "ταχύτερου των υπολοίπων" αναδείχθηκε, όπως λίγο ως πολύ αναμενόταν, ο Λάντο Νόρις σε ένα σιρκουί που ταιριάζει αρκετά στη McLaren. Ο Τζορτζ Ράσελ κέρδισε ξανά τον Λιούις Χάμιλτον, που πάντως ήταν ταχύτερος μέχρι το Q2, ενώ με έναν εντυπωσιακό γύρο στο Q2 κατάφερε να μπει στη δεκάδα και ο Σεμπάστιαν Φέτελ, με μια Aston Martin που σίγουρα δεν το άξιζε.

Στη μάχη της δεκάδα θα βρισκόταν και ο Πιέρ Γκασλί, αν δεν έχανε την ευκαιρία ενός γρήγορου γύρου στο τέλος του Q1. Ο ομόλογος του Γάλλου, Γιούκι Τσουνόντα, έβγαλε στην πίστα τις κόκκινες σημαίες λόγω κλαταρίσματος, έπειτα από επαφή του στις μπαριέρες του σικέιν μετά το τούνελ. Απέμεναν δύο λεπτά, και στην έξοδο των πιτς σχηματίστηκε έντονο κυκλοφοριακό 15 αυτοκινήτων - και ο Γκασλί ήταν ένας από όσους το πλήρωσαν.

TAGS FORMULA 1 F1 GP ΜΟΝΑΚΟ ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ FERRARI RED BULL ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΙΝΘ ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ MERCEDES F1 ΛΙΟΥΙΣ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΡΑΣΕΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ