FORMULA 1

Formula 1, GP Μονακό: Αδιάβροχος ο Φερστάπεν στο Πριγκιπάτο, πανηγύρισε την 4η νίκη της σεζόν

Ο Μαξ Φερστάπεν στο Μονακό
Ο Μαξ Φερστάπεν στο Μονακό 2023 AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο GP του Μονακό, δεν τον σταμάτησε ούτε η βροχή και τερμάτισε μπροστά από Αλόνσο και Οκόν που συμπλήρωσαν το βάθρο. Τέταρτη φετινή νίκη για τον Ολλανδό παγκόσμιο πρωταθλητή.

Την δεύτερη συνεχόμενη νίκη και τέταρτη συνολικά φέτος πανηγύρισε ο Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής είδε πρώτος την καρό σημαία στο GP του Μονακό. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Φερνάντο Αλόνσο, ενώ στην 3η ο Εστεμπάν Οκόν.

Ο Φερστάπεν εκκίνησε καλά αφήνοντας πίσω του τον Ισπανό πιλότο. Η βροχή δεν προκάλεσε πρόβλημα στον Ολλανδό, ο οποίος ασταμάτητος οδήγησε προς τη νίκη. Σωστή στρατηγική ακολούθησε και η Mercedes, η οποία ανέβασε τον Χάμιλτον και τον Ράσελ πάνω από τους Λεκλέρ - Σάινθ, που τερμάτισαν στις θέσεις 6-8.

Τα δεδομένα στην αρχή του αγώνα τέθηκαν ως εξής: ο Φερστάπεν επέλεξε για την εκκίνηση τη μέση γόμα, ο Αλόνσο τη σκληρή. Ο Ισπανός και η Aston Martin ήλπιζαν ότι η σκληρή γόμα θα τους έδινε την πολυτέλεια να εκμεταλλευτούν μια (πολύ πιθανή) περίοδο οχήματος ασφαλείας μετά το μέσον του αγώνα, ώστε να την εκμεταλλευτούν για να περάσουν τον Φερστάπεν μέσω των πιτς.

Για τη Red Bull ήταν εύκολο να το υποπτευθεί. Ο Φερστάπεν άνοιξε σύντομα στους πρώτους γύρους διαφορά 11'' από τον Αλόνσο και έπειτα τη συντηρούσε στα περίπου 9 δευτερόλεπτα από τον Ισπανό. Έτσι, παρότι η αντοχή της μέσης γόμας είχε προσδιοριστεί από την Pirelli στους 42 γύρους, ο Ολλανδός την κράτησε για 52 γύρους.

Και δικαιώθηκε, καθώς τότε ήρθε η εντελώς απρόσμενη δυνατή βροχή. Την ακριβώς σωστή στιγμή ο Φερστάπεν μπήκε στα πιτς για να βάλει τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά. Αν ο Μαξ δεν είχε με τόση οδηγική τέχνη προστατεύσει τη μέση γόμα του -χωρίς να χάνει καθόλου χρόνο- στους προηγούμενους 51 γύρους, τότε θα χρειαζόταν να μπει στα πιτς, και η Aston Martin θα έβγαινε κερδισμένη από τη στρατηγική της επιλογή για την εκκίνηση.

Ο Αλόνσο θα έκανε το μοναδικό του πιτ-στοπ τη στιγμή που δυνάμωσε η βροχή, ο Φερστάπεν θα αναγκαζόταν να κάνει και δεύτερη στάση για τα ενδιάμεσα βρόχινα ελαστικά, κι έτσι τον αγώνα θα τον κέρδιζε ο Ισπανός. Όμως, η Red Bull και ο Φερστάπεν κατάφεραν, ευφυώς, να καλυφθούν από αυτό το σενάριο, μένοντας στην πίστα όσο περισσότερο μπορούσαν. Και δικαιώθηκαν από την έλευση της βροχής.

Τη στιγμή της βροχής ο Αλόνσο επιχείρησε ένα τρελό ρίσκο, να βάλει τη μέση γόμα για στεγνό, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είχε τίποτα να χάσει αν αποτύγχανε το ρίσκο αυτό. Και όντως απέτυχε, καθώς η βροχή δυνάμωσε και δεν έδειχνε να σταματα - έτσι, στον επόμενο γύρο ο Ισπανός μπήκε για δεύτερη φορά στα πιτς, για τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής, και παρόλα αυτά διατήρησε τη δεύτερη θέση του.

Αντίστοιχα καλά τα κατάφερε και ο Εστεμπάν Οκόν, που εκκίνησε με φρέσκια μέση γόμα. Παρότι ο Γάλλος την άλλαξε με τη σκληρή γόμα πριν τη βροχή, έκανε και δεύτερο πιτ-στοπ για τα βρόχινα ελαστικά και εκμεταλλεύτηκε την αρνητική έκβαση της στρατηγικής της Ferrari για να κρατήσει την τρίτη θέση του.

Ο Γάλλος απειλούνταν για το μισό αγώνα από τον Κάρλος Σάινθ στη μάχη του βάθρου, όμως η Ferrari κάλεσε νωρίς τον Σάινθ για το πιτ-στοπ του (προκειμένου, όπως είπε, να καλυφθεί από τον Χάμιλτον) και αρκετά πιο αργά τον Σαρλ Λεκλέρ για το δικό του. Δεδομένου ότι και οι δύο εκκίνησαν με τη σκληρή γόμα, αυτή η απόφαση έκανε έξαλλο τον Σάινθ.

Όμως δεν είχε και ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Scuderia κάλεσε και τους δύο οδηγούς της στα πιτς αρκετά μετά την έναρξη της βροχής, με αποτέλεσμα να χάσει την 4η και 5η θέση από τους Λιούις Χάμιλτον και Τζορτζ Ράσελ. Και πάλι, η Mercedes χώρισε τη στρατηγική της στην εκκίνηση βάζοντας τη μέση γόμα στον Χάμιλτον και τη σκληρή στον Ράσελ.

Ο Χάμιλτον έκανε το πρώτο του πιτ-στοπ αρκετά πριν τη βροχή, και παρότι μπήκε για δεύτερη φορά για τα βρόχινα ελαστικά κατάφερε να τερματίσει εμπρός από τον Ράσελ - ο οποίος είχε χάσει αρκετό χρόνο νωρίτερα, αλλά οικοδόμησε αρκετή διαφορά στο τέλος από τον 6ο Λεκλέρ για να καλύψει την ποινή 5'' που δέχθηκε διότι δεν επέστρεψε με ασφάλεια στην πίστα έπειτα από έξοδό του στη Σαν Ντεβό.

Έτσι, η Ferrari βρέθηκε και πάλι χαμένη από τις στρατηγικές της αποφάσεις, καθώς με την καθυστέρησή της να καλέσει τους δύο οδηγούς για τα ενδιάμεσα βροχής ο Σάινθ έχασε και την 7η θέση από τον Πιέρ Γκασλί με την έτερη Alpine.

Ήταν δύο χαώδεις γύροι μετά τον 52ο, όταν άρχισε να βρέχει, καθώς όλοι οι οδηγοί έμπαιναν διαδοχικά στα πιτς, ενώ όσοι είχαν ακόμα ξεμείνει στην πίστα με τα ελαστικά για στεγνό γλιστρούσαν και αρκετοί εξ αυτών είχαν προσκρούσεις στις μπαριέρες.

Παραδόξως, εντελώς αναπάντεχα, μέσα σε όλο αυτό το χάος κανένα αυτοκίνητο δεν έμεινε ακινητοποιημένο στην πίστα, και δεν υπήρξε ούτε μία περίοδος αυτοκινήτου ασφαλείας. Ούτε καν εικονικού. Και μέσα σε όλο αυτό το χάος οι τρεις πρώτοι τερμάτισαν ακριβώς στις θέσεις που είχαν εκκινήσει.

Στο μεταξύ, ο Σέρτζιο Πέρεζ πάσχιζε να ανελιχθεί από την τελευταία θέση (λόγω του ατυχήματός του στην πρώτη περίοδο των χθεσινών δοκιμών κατάταξης) σε ένα σιρκουί που είναι σχεδόν αδύνατον να προσπεράσεις. Η βαθμολογική του συγκομιδή ήταν μηδαμινή, έμεινε τώρα 39 βαθμούς πίσω από τον Φερστάπεν, και το γεγονός ότι η RBR τον χρησιμοποίησε για να δοκιμάζει τα βρόχινα ελαστικά για τον Ολλανδό δείχνει μάλλον τις προθέσεις της ομάδας για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Μετά το φετινό ορόσημο της ιστορίας του σπορ, το GP του Μονακό, η F1 ταξιδεύει τώρα απευθείας για τη Βαρκελώνη, όπου το αμέσως επόμενο τριήμερο (2-4 Ιουνίου) θα διεξαχθεί ο 7ος αγώνας του φετινού πρωταθλήματος.

TAGS FORMULA 1 GP ΜΟΝΑΚΟ F1 ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ